Fórum témák
» Több friss téma |
Szia épp most szedem szét, két csavart meg is kellett fúrnom.
Az első furcsaság, amit a sütő főkapcsolója után mérve vettem észre, hogy 300 volt van a hálózaunkon. Ez hogyan lehetséges? Bizonyára a multiméter mehetett tönkre, de nem úgy néz ki. Lehet, hogy ez vágta haza? A fényképet mindjárt küldöm, csak először töltenem kell a fényképezőgépet. Biztosítékot sajnos nem látok az áramkörön, de mindjárt megy a fotó. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
A fűtőszál csatlakozásain barnulást látok, de gondolom az normális 4 év használat után. Remélem látszanak a lényeges dolgok.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
Mit/hogyan kell(ene) karbantartani rajtuk?
Végül köbzolitól kapott (köszönet!) elektronika donor megoldotta a problémát!
Talán még jobban is néz ki mint az eredeti
Sziasztok!
Clatronic 2864-es kenyérsütő került hozzám azzal a panasszal, hogy a fűtőszál nem kapcsol be semelyik programon. Szétkaptam, valóban, nem kap áramot. Amatőr tudásom arra volt, elég,hogy végignéztem az ellenállásokat, nincs szakadás, diódák rendben. A többi alkatrészt túlzottan nem ismerem, nem szakmám az elektronika. Najó, a relét, és a kondikat felismertem. De triak-okról (?) semmi háttértudásom. Forrasztás törés/szakadás, égés jele nincs. Ahogy rákerestem a neten, ez a táppanel elég sűrűn megfordul az olcsóbb gépekben, így hátha tudtok segíteni, hogy mit mérjek és hogyan tovább. Képet mellékeltem, a segítséget nagyon szépen köszönöm!
Ha kiforrasztom, multiméterrel hogyan tudom ellenőrizni, hogy működőképes-e? Amit még nem tudtam kimérni: a nagy fekete relé középen, illetve a kis háromlábú fekete alkatrészeket (az is triak?).
Szia!
Egy kérdés: honnan ismerted fel azt, hogy a panelen vannak triakok? Miért gondolod azt, hogy azok szakadtak meg? A sütőtérben a fűtőszállal sorba kötve nincs egy hőbiztosító?
Szia!
Nem ismertem fel, azért írtam egy kérdőjelet. Mondom amatőr vagyok, egy-egy szakadást, vagy villanybekötést gond nélkül megcsinálok, de ilyen szinten nem értek az elektronikhoz. Sajnos, ha elviszem szakemberhez, akkor 2-3 hét mire ránéz, elkér 3-4 ezer forintot, annyit meg egész nem ér. Szóval amit fentebb írtam, annyival egészíteném ki, hogy a a hőbiztik jók (nincs szakadás, gondolom akkor jó), a motor is működik, egész egyszerűen amikor melegítenie kellene, nem csinál semmit. A gép alig néhányszor volt használva, csak évekig egy polcon porosodott.
Kövesd vissza azokat a vezetékeket, amelyek a fűtőszálra vannak kötve és biztosan megleled azt a pontot, ahol megakad az áram útja.
Huhh ne nevessetek, megpróbáltam a lehetetlent. A fűtőszál egyik lába lényegében a nullára van kötve (a hőbiztin keresztül), ott szakadás nincs. A másik lábát pedig a fekete relé kapcsolja. A NYÁK hátulját figyelve, a relé 5 lába közül a középsőre van kötve. (5-ös osztásban állnak a lábak, mint egy dobókockán.) A relé bal oldali 2 lába ellenállásokhoz vezet (elágazás), az egyik elágazás pedig egy "BT 137-600 E" triak 1-es lábára (rágugliztam).
A relé másik 2 (jobb oldali) lába pedig egy "S8050" tranzisztor 3-mas lábára vezet. Képet mellékeltem, nem győzök elnézést kérni az amatőrségem miatt.
A relé kattan, amikor indítod a sütőprogramot?
Nem kattan. Mikor azonban a motort indítja, akkor hallani némi halk kattanást.
Szépen elő kell venni a próbalámpát és megtapogatni vele a relé főérintkezőinek kivezetéseit a nullához képest, valamint azt, hogy a triakon átmegy-e a villany. Arra vigyázz, hogy ne érintkezzen a mérővezeték a triak gate-jével és a relé behúzótekercsével (tranzisztorra kötött kivezetés). A relé nem a motort kapcsolja?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2015
Köszönöm, hogy segíteni próbáltál, de ha nem haragszol meg, itt kiszállok, tudni kell mikor kell abbahagyni. Ez sajnos már meghaladja a tudásom, és addig amatőrködök, míg vagy elfüstöl valami, vagy engem vág meg a villany. Azt hittem (bizakodtam), hogy egyszerűen 1 alkatrészt kell cserélnem, amit laikusként felismerek, hogy hibás, kiforrasztom, az újat be, és tádámm. Sajnos ennél bonyolultabb.
Köszönöm még egyszer!
sziasztok!
Hozzám került egy ilyen masina, annyi a baja, h a motorja szorul. Kiszerelve a motort, hálózati feszültségre kötve nem indul el, csak miutan kézzel megpörgetem. Szétszedtem, nincs összerohadva, a siklócsapágyakat bezsiroztam. Meglepően újszerűnek tűnik, de mégis szorul. A tekercsek szerintem épek, nincs amper szag, vagy elszineződés. Kérdésem: mit tudok vele kezdeni? Javítható egy ilyen motor? Köszi. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
Az enyémre rá volt kötve egy segédkondi, nem lehet, hogy nálad az adta meg magát?
Igen, van benne egy 4µF kondi, azt kimertem, az jó. A motorral lessz a gond, így kiszerelt állapotban is határozott férfias erő kell a megpörgetéséhez. Valami szorul. Esetleg meg gondoltam a tengely elgörbülésére, amit egy eszterga padon lehetne kimérni mérőórával, de ilyesmim nincs itthon
A 3 szál a motoron egyértelműen segédkondenzátoros üzemre utal. Nélküle ne nagyon próbálgasd, egészségtelen a motorra nézve. lassú voltam, közben tárgytalan lett
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
Szétszedtem a motort, rendesen "összeragasztották" menetrögzítővel. Ha nem húzom le a csavarokat "izomból", akkor nem szorul. Nyilván okkal vannak ilyen erővel lehúzva (gondolom nyomatékkal), a dagasztás szétraázná az egész gépet, ha nem lenne minden ilyen alaposan rögzítve.
Szerintetek nagyon elcsépelt gondolat, ha a motort úgy raknám össze, h távtartó alátéteket raknék a csavarokra? (Mármint az állórész lemezei es a csapágytartó fedőlemez közé) Axiális irányban lazulna egy kicsit.
Csak az alátétekkel kell próbálgatnod ami a tengelyén van belül, max egyet vegyél ki.
Ha összerakod és lehúzod a csavarokat, akkor oldalról pár ütés a vázára és szépen lelazul és forogni is fog, ha nem megy keress privátban, segítek egy másik motorhoz jutnod.
Köszönöm a javaslatod és az ajánlatod, ma már nem, de holnap kipróbálom. Ha tényleg csak ennyi a baja, akkor már csak az ok-okozati összefüggés nem világos. Elvileg ezt egyszer valaki működőképesen vette meg egy boltból Látszik, hogy az a tipikus karácsonyi ajándék a nagymamának, megkapta kipróbálta, sütött vele párszor, majd sok éves állás után kidobta Mindenesetre nagyon újszerű az egész belseje. Mi a csudától szorulhatott meg egy fixen beállított motor az állásban?
Sajna nam volt időm foglalkozni vele, de ma belevetettem magam megint. A motort szétszedtem, majd újra össze, szerintem még mindig szorul. De vannak újabb gondok. Amennyire én tudom, ha elindítrom a programot, akkor a motornak azonnal elkellene kezdeni forogni. Ugyan a csatlakozónál fixen mérhető 230V körüli fesz. de ha leterhelem egy izzóval, már csak 110V, és az izzó nem világít. Mindenesetre a relé nem húz be. Relé jó, van előtte egy S8050 npn tranyó, azt kimérve multival 240 körüli bétája van, gondolom, h nem ez a baja. A tranyó bázis lábát visszacsipogtattam egészen a vezérlő nyákról jövő kábelig, ott egy 5V-os feszültséget vártam, kapcsolgatva, ahogy a motornak forogni kellene, de semmi.
Eddig jutottam, szerintem a vezérlő is problémás. Érdekel minden ötlet Még annyi, hogy egy normál programot futtatva, a számlálón 2:30-nál a fűtőszál áramot kap, kapcsolgatja a reléjét. Az a része működik.
Az elektronikai rész megoldva Van egy bimetál szerű alkatrész (fényképen bal felső sarok), annál szakadt meg az áram. Ezt kiszedtem (mivel eléggé egzotikus, azonosíthatatlan alkatrész), átkötöttem, most működik, leszámítva a motort, mert az cserés.
Köszi a segítséget!
Az az alkatrész egy reed relé. Mágnes kapcsolja, gondolom valami okkal. Tán a fedél nyitottságára figyelt.
Köszönöm a hozzászolásod, valóban reed relé, a tetőben meg is találtam a mágnest. Egy biztonsági kapcsolóként működött, leállította a motort, ha a tető nyitva van. (Valamiért mindenáron csak az elektronikát védó hővédelmet tudtam elképzelni, és ez kellően megzavart, hogy miért csak a motort kapcsolja le, de így már minden világos )
Tegnap sikerült a motor problémát is orvosolni, és este megkosotolni a kenyeret amit sütöttem vele
Sziasztok!
Egy Triton TR-7492 géppel van gondom: nem süt, azaz a fűtőszál hideg. Panelja hasonló, mint a forum első lapján lévő képnek (panel.jpg 30.01.2013). Hogyan kezdjek neki a kimérésnek? Pl jellemzően milyen fesz esik a fűtőszálon, mennyi annak ellenállása normál esetben (nagyságrendek érdekelnek) A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni egy Lidl-ben vásárolt Silvercrest SBB 850 B1 kenyérsütővel kapcsolatban. Azt produkálja mostanában hogy mikor csatlakoztatom a dugaljhoz egy rövidet csippan és semmi. Ha többször ki-be dugdosom akkor úgy a 8-10 alkalom után normál módon sípol és bekapcsol. Esetleg ha találkoztatok ilyen jelenséggel megköszönöm ha megosztjátok velem. Üdv: Jani
Úgy látszik alaposabban teljesen végigolvasva a topicot, benne volt a megoldás:
A fűtőszál reléje sült be. Kicserélve helyettesítő alkatrésszel (Omron GL5) most már fűt rendesen. Egyébként kimértem azokat is, amiket kérdeztem: RTF1 = 0,3 Ohm RTF2 = 0,3 Ohm RR22 = 99,6 KOhm @ 24 °C Ufűtőszál: hálózati feszültség (legalábbis a panel layoutja szerint)
Sziasztok nejem lenne egy olyan problémámhoyg van egy hausmiester kenyérsütöm és hallom hogy elkezd dolgozni a motor viszont a lapátok ne keverik a tésztát. Ez mitől lehet illetve hogy lehet megcsinálni?
A segítségér hálás lennék |
Bejelentkezés
Hirdetés |