Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RFID Miértek és hogyanok
Témaindító: adamhollos, idő: Jún 18, 2011
Témakörök:
Vagy veszel egy usb-s olvasó eszközt, és akkor letudva a gond, vagy építesz, ehhez kell egy Mifare olvasó, meg egy Arduino Nano, és ott adott a soros-usb kapcsolat, és virtuális soros portként azt küldesz ki amit akarsz a Pi-nek.
Na ezt nem is tudtam hogy menô. Én a riasztónkat csináltam ilyennel, de csak mert a PIN-pad már elavult meg nem esztétikusan kivitelezhetô. A Mifare tök jó mert egy Androidos kommersz mobillal felprogramozható a tag/kártya, és onnantól feltörhetetlen,csak te tudhatod mi a jelszava.
És milyen USB-s eszközt tudsz ajánlani, amit rá tudok dugni az RPi-re?
Én nem tudok neked usb-s eszközt ajánlani, mivel én (itt írtam) Arduino + SPI kommunikációt csináltam, önálló eszközt, nem valamire rákötve.
Sziasztok!
Van egy MFRC522-es kártyaolvasó modulom. Az a problémám, hogy semmilyen módon nem tudom életre kelteni. Elviekben minden megfelelően van bekötve, a Reset Vcc-n van. Az SPI kommunikációt teszteltem, az SDI, SDO lábat összekötve spi_transfer-el amit elküldök az visszajön. dsPIC33EP512GP502-vel szeretném életre kelteni. Ezzel a kóddal használnám:
A forráskód azt csinálná, hogy az elején inicializál, lekéri a chip verziót és kiküldi soros porton hogy lássam mi az, már itt gond van, ugyanis mindig E5-öt küld, és tényleg ezt olvassa ki, mert ha a Chip Select lábat vagy bármelyik másikat megszakítom akkor 00-t kapok. Tudnátok rá mondani valamit? Hibakereséssel telt a napom.
Elég elszántnak/motiváltnak kell lenni ahhoz hogy a kódodat valaki végigkövesse. Ha nagyon semmi életjelet nem ad, akkor keress egy mûködô kódot, abból indulj ki. Ha ezt nem találod dsPIC-re, akkor nézz meg egy Arduino példaprojektet, és vesd össze az eltéréseket lépésenként. Mert arra már sokan megcsinálták (én is), tutira megy.
Egy működő alapján csináltam. Lehet, hogy valamin elsiklottam, ezért lenne jó ha valaki átfutná akinek van kedve.
Nem szeretek ilyet csinálni, de egy az egyben lemásoltam egy már működő library-t, csak az spi nincs meg hozzá, az az amit én írtam.
Ezzel is ugyan az a helyzet. Tehát az spi függvény és beállítás maradt ugyan az. Mi lehet a gond?
Lehet maga a modul rossz. Tegyél rá egy Ardu Nanot, és nézd meg azzal mûködik-e. Szintillesztésre figyelj (5V!=3.3V)
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2015
Az is megoldás lehet, hogy a PICkit-ed SPI-debuggerként használod, és megnézed a kommunikációt, hátha látsz valami nem odavalót.
Hogy lehet spi debuggernek hasznalni a pickit-et?
Nekem nincs arduinom, ahogy en hivom ardurranto teljesen ellentmond az elveimnek.
Ja lehet benéztem valamit bocs, csak uart meg logikai analizátor van pickit alap szoftverén.
Én kedvelem a PIC-eket, a kocsim rablásgátlóját és a lakásriasztót is azzal csináltam meg, de a kártyaolvasó részt egy mini arduino kezeli le, mert azzal hamar célba értem, (az arduval sorosan kommunikál a PIC). Nem ördögtôl való az. Minek találjam fel ismét a melegvizet? Ha már majdnem készre megírta valaki, akkor azt használom (lehet érte megkövezni ). Nem egy nagy befektetkés, kb 600 Ft egy Ardu ProMini.
Milyen programmal kell logikai analizatorkent hasznalni?
Nincs az az Isten hogy ardurrantot vegyek. Nem lovom magam labon, azert ez a hobbim mert szeretek programozni, nem kell hogy megirja mas helyettem az egeszet.
Ha gondolod, tudok neked kuldeni egy asm peldat, ami garantaltan mukodik. (en azzal az olcso mc522-es modullal hasznalom, amit a bangg**don kinalnak kb 700Ft-ert., ezen mar a kvarc es az antenna is rajta van, de azert at kellett kicsit alakitani.)
Adatlap alapjan irtam hozza sajat inicializalot, mert a peldaprogramok nekem sem akartak mukodni. Probalj elso korben egy lassitott, software-es SPI kommunikaciot hasznalni.
Megköszönném!
Tényleg csak arra tudok gondolni, hogy az spivel van a gond. Bár az asmből is csak kilesni tudom hogy higy kommunikálsz. Viszont az előző mondatom az cáfolja ha a miso mosit összekötöm, akkor ugyan azt kapom amit visszaküldök, tehát elvileg meg jó. Esetleg ezt az spi részt, különösen a küldő fogadó függvényt megnéznéd? Este azt is kipróbálom, hogy nagyon leveszem az spi órajelet.
Elkuldtem.
Az mfcr522_init reszben van a trukk. A tobbi, esetleges makrozas az inc file alapjan ertheto, azt is mellekeltem.
Köszi!
Nem nagyon tudtam kihámozni belőle sokmindent. Az init részt kiegészítettem a három sorral ami az enyémből hiányzik, bár ettől még szerintem a versionreg-et ki kéne tudnia olvasni. A modul adat lábait az alábbi módon kötöttem össze a pic-el, ez jó? RFID PIC SDI - MOSI SDO - MISO
A PicKit2 szoftverében ott van de gondolom ezt a kérdést nem komolyan tetted fel az "uart tool" után.
Az Arduinora tekints úgy mint egy modul, a kártyaolvasó modult sem akarod diszkrét alkatrészekbôl összerakni, gondolom. Attól még a lényegi feladatokat a PIC végzi el. Adott feladatra a leghatékonyabb szerszámot használom, egy konzervet ki lehet nyitni bicskával is, mégis inkább konzervnyitóval tenném, mert azzal könnyebb. De nem akarlak meggyôzni, úgy csináld ahogy jónak látod. Remélem már a célegyenesben vagy.
Pickit 3-am van. Ha nem gond az ardurrantora inkabb nem tekintek sehogy.
Ez nálad bizonyára hitvallás kérdése. Technikailag nem rosszabb mint amit hobbi szinten bárki összerakhat. Nálam másfél éve 7/24 megy a riasztóban a kártyaolvasóval, hibátlanul.
Amúgy frankó ez a MFRC522 olvasó modul, (NFC-s mobillal) felprogramozott/lekódolt tag-eket oda lehet bárkinek adni, sose másoltatja le úgy mint a 125khz-ket.
Szerintem hagyjuk az ardurrantót, én nem próbállak meggyőzni hogy nem jó.
Igen jó lenne, ha működne.
Ha ez az arduino téma akkor rossz helyre írtam be a problémám.
Sziasztok!
Működik az RFID RC522-vel. Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg ha a kártya jelen van, akkor folyamatosan beolvassa egymás után sokszor, amíg jelen van. Az IC-ben van olyan funkció, ami ezt megakadályozza? Tehát úgy szeretném hogy egy kártyát egyszer olvasson csak be, ne egymás után sokszor tök ugyan azt.
Ez program kerdese. A chip nem olvas, csak akkor, ha te azt kered tole. Ilyenkor, ha a kartya valaszol a megszolitasokra, akkor a valaszt beolvassa.
Üdv Szakik!
Nem tudom, hogy mennyire jó helyre írok, mert elég összetett a kérdés - de a bankkártya után már mellékes is Vettem RFID olvasót kártyával, ami a leírás szerint RS232-n is kommunikál. Nem vagyok otthon a kommunikációs portok terén, rajzokat találtam a neten, ahol 5 GND és 2 (RX) lábra kötött soros (COM1) porton olvashatóak a hasonló készülékek; ám itt a fórumon pedig olvastam olyat is, hogy RX nem olvasható közvetlen. Szóval a 2 vezeték bekötve, RealTerm, Free Serial Port Monitor, és Serial Port Monitor progikkal próbáltam olvasni, miközben a kártyát leolvastam. Semmi! A programok nem erre valók, vagy az elektronika nincs jól kötve, vagy mi lehet a baj? "Rendes" 9 lábú COM1 van a gépen, és Win7...
Elolvastad-e az eggyel korabbi hozzaszolasomat?
Igen, de nem értem, mit szeretnél ezzel mondani..?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2016
Hogy az olvasot meg kell szolitani elotte, aztan fog o adni, magatol nem.
Persze fugg attol, hogy milyen tipus, de nagy valoszinuseggel nem egyiranyu kommunikacio van.
De minden bizonnyal egyirányú, mert csak TX kivezetés van..
Amúgy is úgy gondolom, hogy egy ilyen eszköz "master" módban lehet, mivel a központ nem tudja, hogy mikor lépnek be a kártyával. A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
Akkor mashol van a hiba. Latja a kartyat egyaltalan? (szokott rajta lenni egy kis piros led, ami kigyullad, ha kartyat erzekel a hatotavon belul.
Szkopot kotve a TX-re mit latsz? Ja, kozben olvasom, hogy direkt a szamitogepre kototted. Na, igy szerintem azert nem fog menni, mert ezek altalaban TTL szintu jelet adnak ki, nem a hivatalos RS232 szintekkel dolgoznak. A feszultseget mi adja az eszkoznek? A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |