Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   302 / 577
(#) oregbeatsuhanc válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
A lakóhelyünkön nekünk is a régi 2 colos csőrendszer és a régi nagy öv. és lemezradiátorok miatt vagy 120 liter víz lehet a rendszerben, ezért plusz tágulási tartályt szereltek be. A hétvégi házunkban viszont 3/4-1/2 colos csövezés + romantik radiátorok vannak kb. 60 liter vízzel feltöltve, amibe 20 liter fagyálló van keverve. Ott elég volt a Vezúz 10-24 es cirkóba épített belső tágulási is. Az a sima cirkó egyszerű, mint a faék több mint 20 éve szolgál és eddig beérte egy szivattyú cserével.
(#) toro válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Tele van a rendszered vasiszappal!
(#) frázis válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 14, 2015 / 1
 
Ebben igazad van,
- de mint írtam, a fűtésem 40 éve készült, francia 1000-res öntött radiátorokkal, 2 "-tól 3/4"-ig csőrendszerrel, 400x1000 fenekezett cső tágulási tartállyal. A tágulási túlfolyó etázsba beépíttem szelepet, megakadályozva az oxigén találkozását. A vissza jelző lezárható, ott sincs oxidáció lehetőség.
- meg van a megfelelő nyomás, 1,2 bár van. A kazán a pincében van, a tágulási tartály pedig a padláson, a 4. szinten van, 14 m. Talán 2 éve töltöttem rá, de még soha nem engedtem le. Tudom akkor is kialakul a vasiszap, de be van építve ülepítő, nem veszek észre jelentős lerakodást.
- igen, sokkal több a víz, de felmelegedés után sokkal lassabban is ül le.
- a második keringető szivattyú késlelet, 1 pár vízfok csökkenés után leáll, majd akkor indul ismét, amikor a kazán bekapcsol.


Igazad van, de 40 éve előtt a tágulási tartály ára minimális volt (volt TMK )

Köszönöm észrevételed, tudom, ma már a robosztus rendszerem nem a legkorszerűbb, de nem akartam modernizálni, mert a vegyes kazánt is meghagytam, tudok csinálni én is rezsi csökkentést, minden éghetővel fűtök, évek óta szelektív hulladék gazdálkodásban élek.
Másrészt, ha nincs gáz, vagy gázkazán meghibásodás van, tőlem lehet kinn hideg, én melegbe vagyok.
(#) Gombszem válasza frázis hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Idézet:
„Másrészt, ha nincs gáz, vagy gázkazán meghibásodás van, tőlem lehet kinn hideg, én melegbe vagyok”

Ez az egy tényleg jó nálad.
Nálam, ha nem lenne gáz, akkor lenne igazán "gáz", azaz vacogás. Mert nincs helyette semmi. Legfeljebb egy hősugárzó.
(#) Jeges1 válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Szia! A tipped alapján leszedtem az alsó takarót és megnéztem, hogy látom-e a hidegvíz bejövő csövén az említett szerelvényt. Szerintem nincs, de le is fotóztam a bejövö részt (DSCN5026). A baloldali cső a hidegvíz bejövő. Időközben felmerült egy másik probléma, mégpedig hogy a szivattyú mellet lévő és a csőre csatlakozó valami csöpög(DSCN5020). Mi ez a szerkezet és hogyan szüntethető meg a csöpögés?Köszi
(#) frázis válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Bizony, de azt ki is felejtettem, hogy áram kimaradás esetén aztán tökéletes fagyoskodás lenne. Áram nélkül gázfűtés sincs. Itt az ELMÜ gondolom "korszerűsít", mer újabban elég sűrűn van áram kimaradás. Gravitációval vidáman fűtök.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
(#) Gombszem válasza frázis hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Idézet:
„Áram nélkül gázfűtés sincs”

Meleg víz még lehet, ha az őskövület FÉG V4 van a falon.
(#) frázis válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 

Van, de ha a kéményseprők meglátnák pluszként, szívgörcsöt kapnának! Marad a mosó fazék, vagy az udvari katlan + üst. Egyébként is, a haj öntisztuló, a kosz pedig lepereg egy idő után. erősödik az imun rendszer.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
(#) oregbeatsuhanc válasza Jeges1 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Szia! A baloldali kép szerint valóban nincs olyan szerelvény, ami a vízátfolyást érzékelné, csak egy (gondolom)elzárócsap van benne.
(A mi Waillantunk egészen más, jó 10-12 éves készülék. Ennél a bejövő vízszerelvényben forgó turbinakerékbe belesütött fém, vagy mágnesdarab a rézszerelvényen keresztül egy TO 220-as tokozatú BD tranzisztorhoz hasonló 3 vezetékes iniciátornak ad jeleket és az alaplap az így érzékelt fordulatszámmal modulálja a gázmennyiséget. Minél nagyobb a fordulatszám, annál jobban nyit ki a gázszelep. A mai vízórák is kicsit hasonlóan működnek, ott egy mágnest pörget a műanyag turbinakerék a víztérben és továbbítja a forgást a száraz térben lévő számláló szerkezetnek.)
A bejövő vízcsövet követve kell legyen valamilyen vízáramlást érzékelő és vezérlő szerelvény is. A régebbi készülékekben pl. egy gumimembránnal vezérelték a gáznyitást, vagy egy kis rugó ellenében elmozduló ki úszó szerű rudazattal egy mikrókapcsolót zártak. Kíváncsi vagyok a típus alapján valaki szervizes mit fog mondani. A jobb oldali képen valóban látszik vízszivárgás nyoma, ahol a két csavar az öntvény féldarabokat összefogja. Nem akarok hülyeséget mondani de ez akár lehet a membrános szerelvény is. A rajta lévő hosszúkás alkatrész meg talán a váltószelep a csatlakozó vezetékekkel. (arra gondolok, ami a piros kockára van dugva) Kicsit jobbra mellette van egy másik sárgás-fehér csatlakozó is, az vajon mi ez a kérdés? Lehet hogy az közvetíti a vízérzékelést? Nem láttam még élőben ilyen készüléket, úgy hogy szerelővel kellene megnézetned, főleg ha nincs róla egy részletes gépkönyved. Sajnálom, hogy nem segíthettem.
Üdvözlettel: öbs.
(#) Wind-Storm válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Egyébként az tuti FÉG?
Fórumon olvastam ilyet még a FÉG válaszában hogy ők sosem gyártottak átfolyós vízmelegítőt.
Egyébként nekünk is ilyen van és rajta a FÉG logó...
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) oregbeatsuhanc válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
„Áram nélkül gázfűtés sincs”
Ezen szoktam aggóni én is. Lehet, hogy elkellene a házban egy szünetmentes tápegység.
(#) Jeges1 válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Szia! Kösz hogy foglalkoztál a problémámmal. A kazán 15 éves és lehetséges hogy az átfolyásmérős rész nem a bejövő ágba van beépítve - vagy nincs is benne a HMV puffertároló miatt (azaz nem átfolyós a rendszer), - lehetséges hogy a szivattyúhoz rakták ahogy írtad. Sajnos a szerelési utasításban lévő ábrákból nem lehet egyértelműen kideríteni, hogy mi ez a szerelvény így megpróbálom a villamos rajzból kihámozni hova megy az a két vezeték ezáltal kiderülhet a funkciója is.Üdv
(#) Gombszem válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Biztos hogy az. Ilyenem volt 30 évig (V4 volt a neve). Nagyon egyszerű szerkezet volt. Amikor eladtam a lakást, még mindig tökéletes volt. Alig igényelt javítást (membrán csere, tömítés csere, stb). A kazán része 30 év után is rendben volt, és nem volt rajta semmi zavaró hiba. Háromszor volt savazva, ennyi.
A mai szerkliket nem lehet ennyiből üzemeltetni. Amit megtakarítanak a gázon, az lehet hogy elmegy a karbantartásra. Sajnos ez van.
(#) Wind-Storm válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
A kérdésem arra alapoztam, hogy volt egy FÉG-es fórum (amit most nem találok, talán már meg is szűnt) ahol tagadták hogy valaha is gyártottak volna átfolyós rendszerű vízmelegítőt. Szóval érdekes, mert rajta van a FÉG logó.
(#) granpa válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Nekem is volt 22 évig FÉG-V4 (6eFt-ért, gyári raktárból). C-21-em ugyanígy; ennek 8 éves korában az IKV kicserélte az egyébként jó kazánját, sosem volt javítva, savazva egyik sem, ~5 évenként meleg vízzel kimostam a kormot; teljesen üzemképesen adtam el a lakással együtt mindkettőt. Ezt a maiak nem tudják hozni.
(#) Wind-Storm válasza granpa hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
IKV? Jó rövidítésre gondolok, ha nem, mi az?
(#) granpa válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Ingatlan Kezelő Vállalat (elődje a FIK).
(#) Gafly válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Idézet:
„IKV? Jó rövidítésre gondolok, ha nem, mi az?”

Nem "Internet" a kezdete az tuti
Nekem meg ZV4-em volt jó sokáig. Az "parapetes" (értsd a "Z" zárt égésteret jelent, gondolom én). Igen, FÉG-esek voltak.
(#) Wind-Storm válasza granpa hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Akkor jót találtam meg.
Eladás után cserélte ki, vagy én értettem valamit félre úgy hogy miközben a te tulajdonodban volt ez a gázbojler?
(#) Wind-Storm hozzászólása Dec 17, 2015 /
 
Bár ez se kombikazános, hanem gázszelepes kérdés lesz: Van egy cirka 30 éves FÉG lemezkonvektor CR6-os gázszeleppel. Ha a termosztátját eltekerem és bekapcsolom vele a főégőt, majd elkezdtem visszafelé tekerni, első kattanásra ugye lekapcsolja a főégőt, viszont ha még tekerem másfél számmal lejjebb és kattan még egyet halkabban, annak látszólag már semmi hatása nincsen. A második kattanás is hőmérsékletfüggő ahogy megfigyeltem.
Van egy másik szobában is egy ugyanilyen lemezkonvektor, azon is ugyanez a jelenség. Van egy valószínűleg nem sokat használt öntöttvas is szintén CR6-tal, valószínűleg ugyanazzal a verzióssal mint a lemezkonvektoroké, azon nem jelentkezik dupla kattanás, vagy pontosan egyszerre teszi visszafordításkor is, akárcsak begyújtásnál.
Van egy pár éve beszerelt GF30-as is új típusú CR6-tal, azon sincs ilyen dupla kattanásos probléma.
Ez idáig utalhat valamilyen problémára hogy kettőt kattan, vagy miféle konstrukcióbeli sajátosság ez?
Csak szeretném minél jobban megismerni a működését ha már teljesen szétbontani nincs lehetőségem egyet sem.

Azzal amelyikkel egy helyiségben vagyok a gondom, hogy elég nagy a hőmérsékleti hiszterézise, tehát érzetre elég hideg lesz mire újra begyújt, talán valami nehezen mozog már benne, ellenben a termosztátot 4,5-ös fokozat fölé állítva már hajlamos a következő főégő begyújtásakor a kattanás hatására önmagát még följebb tekerni. Gondolom ez abból adódik hogy minél nagyobb fokozaton van, annál könnyebben forgatható a termosztát gombja valamiért.

Mivel lehet a gond? Nem találtam még útmutatót hozzá. A gázszelep leszerelése, így a gáz útjának megbontása nélkül lehet valamit kezdeni vele? vagy marad melegebb időkre...
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) granpa válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Minekutána hozzájárult a (bér)lakás komfortosításához (anyagilag, utólag), az ő tulajdonába ment át a berendezés, őket terhelte a karbantartás. Náluk volt egy ilyen előírás, hogy ezeket a kazánokat 8-10? évente cserélni kell (ha jó,ha nem). Aztán, mikor eladták a bérlakásokat, én megvettem, és vagy 10 év múlva eladtam (osztódás).
(#) granpa válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Kissé elfáradt a termosztátja (bimetál), és kikopott a csavarja is tán;ettől még 100 évig működik (jobban, mint az újak). Öcsémet (víz-gáz szerelő) megkérdezem, lehet-e valami egyszerű módon segíteni a hiszterézisén.
(#) frázis válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Ebben nagy szerencsém van. A két szomszédom előtt lévő oszlopon kiveszített hálózati légvezeték üres, a két végén azonban az oszlopokon más-más trafóról jön az energia, így egymást ti tudjuk segíteni. A házi hálózat úgy lett felosztva, hogy egy fázison van a gázfűtés és hozzá tartozó egyéb cucc, ill. a fagyasztó, hűtő. Ha nálam elmegy az áram, akkor az órán lekapcsolok és barbár módon betáplálok egy konnektoron keresztül a szomszéd áramát. Ilyenkor van minimális hűtés, fűtés, világítás. Neki, ugyan úgy esetleg, vissza. Jó nekünk ez a szakaszolás. Általában két trafót nem kapcsolna ki.
(#) vision61 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Szia!
A kisebb teljesítményűnél (GF30) azért nem hallod a dupla kattanást, mert annál a CR6 szelepben a csökkentett teljesítmény nem állítható, egy fúvókával van gyárilag előre beállítva. A többinél olyan változat lett beépítve, amit kívülről lehet állítani, és valószínűleg már el is lett állítva.
Ennyi év után már gyengélkedhet a termosztát, elszivároghatott belőle a folyadék egy része, vagy nincs a helyére téve a készülék hátulján.

A működését ellenőrizheted. Ha a főégő bekapcsolt állapotában a termosztátot megfogod, a kezed melegétől ki kell kapcsolnia a készüléknek.

Nem tudom honnan származik az a téves információd, hogy a FÉG nem gyárt(ott) átfolyós rendszerű vízmelegítőt.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
(#) granpa válasza vision61 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
A FÉG-től; ha visszaolvasol.
(#) vision61 válasza granpa hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Olvastam az előzményeket, de hol van AZ a fórum, ahol állítólag a FÉG ezt írta. Én belinkeltem a cáfolatot. Olvastad? Az itt található.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
(#) joco75 hozzászólása Dec 18, 2015 /
 
Sziasztok! Szeretném megkérdezni hogy junkers zw 20 ke Cirko kiáll hibára a piros lámpa villog és amikor be nyomom indul. Ráadásul teljesen rendszertelenül. Elvileg a váltószelep hibája csinálhat ilyesmit vagy esetleg másra gyanakodjak? Csak azért gondoltam a váltószelepre mert néha ha megnyitom a meleg vizet a fűrdőszobai radiátor alja kicsit melegszik.Vagy olvastam olyasmit is hogy ilyesmi hibával panelt akartak cserélni.válaszokat előre is köszönöm!
(#) Wind-Storm válasza granpa hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Rendben, köszönöm!
Ha cserélni kellene, még jó hogy azt lehet kapni külön hozzá, és nem is vészes áron. Bővebben: Link
(#) Wind-Storm válasza vision61 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Lehet hogy így van, de az én megfigyelésem alapján ezt most cáfolnám.
Az általam látott GF30-ban lévő új típusú, vagy felújított CR6-ban én úgy tudom (lehet hogy nem így van) hogy csak a piezo gyújtó( CP-2-es) lett kicserélve egy újabb típusúra.
Az állítócsavarokat ugyanúgy megtaláltam és emlékeim szerint lehetett szabályozni a főégőnek mind a minimum, mind a maximum lángmagasságát vele (kicsit lejjebb vettem még anno) és ezt követően sem hallottam a dupla kattanást forgásban eltolva, hanem csak egyszerre.
Ja, még egy eltérés: A gázszelep műanyag burkolatának tetején (ha szemből nézzük) vannak felfogatóhelyek kiképezve az Albacomp által megalkotott "lángőr" LED-es gyújtóláng visszajelzőnek, melyen amúgy gyárilag döglött volt az LMV324-es. )
A termosztát hőfelvevő eleme amúgy a helyén van hátul, szórakoztam is még vele kézzel, működik, csak már nem eléggé autonóm.

Egyébként ez az öntöttvas ugyanolyan CR6-tal mint a lemezkonvektoroké, ez is csak egyet kattan (pontosabban egyszerre kattan kettőt), állítgatásáról nem tudok: Link

Kár hogy már nem találom a fórumot, megmutatnám a tagadásukat, hivatalos szagú fórum volt az ráadásként.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
(#) Wind-Storm hozzászólása Dec 18, 2015 /
 
Megtaláltam a pár nap híján 3 éve könyvjelzőzött fórumot, pontosabban csak a linkjét, mert a fórumot úgy tűnik már nem üzemeltetik. Link MPF FÉG
Valószínűleg mégsem a gyártó írta ezt szerencsére, csak nekem rémlett úgy.
Teljesen véletlenül a könyvjelző nevébe bemásoltam egy hozzászólást.
Ilyen magasröptű kérdések is megfordultak ott. :

Bartha Krisztián (2010.11.19.) kérdés: Tisztet Gyártó Sokat hallottam a különböző porlasztást végző csoda mágnesekről és tegnap kipróbáltam, hogy hangszóró mágnesekkel körbe raktam az égéstérbe vezető csövet. Most lehet, hogy csak pszichológia, de sokkal forróbb volt a konvektor és kevesebb ideig üzemelt. Kikapcsolás után pedig pár másodpercig halkan kattogott, vagy inkább pattogott, mint az autóm hűtője szokott megállás után. Eddig ezt nem csinálta. Lehetséges, hogy ez létező megoldás a fogyasztás csökkentésre? Nem ügynök vagyok és nem is kívánok ilyen mágnest venni, megoldom jó magyar módra Home Made megoldásokkal Köszönettel B. Krisztián válasz: A FÉG Konvektorgyártó Zrt. vizsgált ilyen "berendezéseket" a saját véleményét kialakította, de az nem publikus
Következő: »»   302 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem