Fórum témák
» Több friss téma |
Megint sziasztok.
Hogyha egy elosztóval összekapcsolok két ugyanolyan antennát akkor megduplázódik a nyereség?
nem, ahhoz spéci összekötés kellene..
A nyereség akkor duplázódik meg, ha fázishelyesen adod össze a két antenna jelét. Az elosztó, csak összeadja a két bemenetére érkező jelet, ha netán ellenfázisban érkezik, akkor pont kivonódik a két jel egymásból, és végeredményben a két nyereség különbségét kapod.
Antennákat összekötni, antenna csoportokat képezni tápvonal darabokkal lehet, melyek transzformátorként működnek, ezeket pontosan méretezni kell. (hullám-, távíró egyenlet)
Üdv!
Egy film egyik jelenetébe láttam, hogy egy amerikai műholdon egy parabola antenna volt de olyan amivel még soha nem találkoztam. Volt egy nagy tányér aminek a közepéből kiállt egy hosszú rúd ami köré spirálisan fel volt tekerve egy fém rúd. (a képen is lerajzoltam) Szerintetek létezik ilyen kialakítás vagy csak kitaláció? A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Ezt a fajta antennát úgy hívják, hogy helikális antenna. Körkörösen polarizált, ezért az összeköttetésből kiesik a polarizációs veszteség, ami a lineárisan polarizált antennák esetén a föld forgása, ill. a műhold mozgása miatt könnyen előadódhat. A nagytávolságú mozgó összeköttetéseknél használatos leginkább, de előfordul WIFI antennaként is.
Ilyet láthatsz a BME E épület tetején (remélem még megvan, régen jártam arra) amatőr műholdas összeköttetésekhez.
Ahaa, eddig ez a legvagányabb antenna amit láttam!
![]() De miért ilyen ritka, hogy még nem is láttam ilyet?
Vagány, vagy nem vagány, azt nem tudom, antenna típust a tulajdonságai alapján választunk.
A méretei miatt alacsonyabb frekvenciára nehéz stabilra elkészíteni, a méretezése sem egyszerű. Nagysorozatú gyártásra sem túl alkalmas. Kb. 200 MHz felett szokás alkalmazni. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
Talán azért ilyen ritka, mert körpolarizációs sugárzási tulajdonsága van, és ez akkor érvényesül jól, ha a másik oldalon is hasonló van, mellette ha belegondolsz, akkor csak magasabb frekvencián lehet olcsón kivitelezni. 300-400MHz-re, 20mm átmérőjű csőből 15 métert kellene feltekerve megtartani, 2-4méter hosszban... A jobb nyereség érdekében... Ha már kijut az űrbe ott ez nem oly gond.
És annak a tekercsnek a meneteinek olyan messze kell lennie egymástól, hogy azt a távolságot annyiszor tegye meg a sugárzás fénysebességel 1s alatt amekkora a frekvencia? Mert akkor ez hasonló a yagi antennához.
Sziasztok!
Azt hogy lehet megállapítani egy műholdvevő fejről hogy az működőképes-e? Köszönöm
Legkönnyebben egy működő rendszerbe helyezve.
Az igaz. De az meg jelenleg nem áll rendelkezésemre, ezért is kérdeztem.
A nélkül nehéz lesz. Legfeljebb azt tudod megmérni, vesz-e fel áramot. Ha igen akkor vagy jó vagy rossz, ha nem akkor rossz.
Sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a kábeles (koaxos) internetet megzavarhatja-e a diplexer? Az a helyzet, hogy két koaxkábel jön le a nappaliba a padlásról: egy a T-Home koaxa (internet+IP TV), ill. van egy parabola is a tetőn. Az egyik kábel a nappaliban falon kívül megy, azt megszüntetném - úgy, hogy fönt, a padláson közösíteném a két kábelt, lent pedig szétválasztanám őket. Fogok tudni netezni/IP tv-zni? (Fölöslegesen nem vennék két diplexert, hogy a fiókban landoljanak.) Köszönöm.
Üdv!
A T-s visszirányos ágat ne bántsd, (a hibás csati zajt vihet vissza a rendszerbe, tehát) nem szeretik. a másikat diplexerezheted, a távtáplálásra figyelj. Zavart egyszer láttam, már nem áll fenn csatorna változás miatt. (Ha Dunán maradt a beltéri anno, akkor a keverő oszci zavarta az 53 as csatorna jelét.Analóg időszak)
Szia Joe,
öreg szakiként szerintem rögtön ráhibáztál, ami itt gond lehet: az internetnél oda-vissza megy az adat, a diplexer meg nem biztos, hogy a kábeltunertől a szolgáltatói hálózat felé menő adatforgalmat biztosítani tudja. ![]() Okosabb lesz, ha nem nyúlok hozzá... Köszi a választ! ![]()
Megoldható azon a kábelen is de nem javaslom, mivel egy laza csatlakozó, egy sérült kábel olyan problémát okozhat ami a CNTS-ig kihathat. Nem viccből ragaszkodnak a jó minőségű, krimpelt csatlakozóhoz, a 3x árnyékolt kábelhez. A pluszban beiktatott ellenőrizetlen eszközök beiktatási csillapítása is, azok beiktatása a szolgáltatás romlásához, leállásához, szakadozásához vezethet. Tehát az átviteli adatok ismeretének hiányában nem igazán érdemes piszkálgatni a rendszert.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Idézet: Sok helyen találkoztam már ezek hibájával. Lazák, kontaktosak, vagy hibásan klimpelik fel a szolgáltató emberei, vagy nem megfelelő az összhang az épp használt kábel és dugó között. A tekerős F és a csavarkötéses 90fokos koaxdugó az én kedvencem és nem szokott velük gond lenni. Bár mostanában ez utóbbi már elég hitvány minőségű, de ha nem rögzíthető rendesen, akkor kuka. „Nem viccből ragaszkodnak a jó minőségű, krimpelt csatlakozóhoz,”
A tekerős F 80%-a nem jó. Kerültek be jó minőségűek is, azokat használtam, elsősorban nem visszirányos szakaszon. Nem egyforma a tekerős része, van amelyik rátolható a 6-os kábelra, van amelyik, rá se tekerhető, a menet is szorul, van amelyik széthullik, igaz krimpelősben is futottam már ilyen széthullósba. Viszont a krimpelős csati elnyomása hanyag, képzetlen szakemberre vall. Nem bonyolult rendesen megcsinálni, az ASA pont az ottani egyszerűbb (szak)emberekre méretezte. (Mexikói vendégmunkás szint, egy éles kés elég a kiváló minőségű csatlakozáshoz a 6-os, 59-es kábelhez.)
Sziasztok!
Sláger FM (103,9) vételében kérném a tanácsotokat. Helyileg Gyöngyösön szeretném hallgatni és ezt néztem ki ilyen kábellel. Azt olvasom az antennáról, hogy "Az adóállomás 25 km-es körzeténél nagyobb távolságban is felhasználható 5 elemes rádió antenna." Ezek szerint ez jó lesz, mert kb 80km a távolság. Halkan jegyzem meg, autóban is tudom fogni, igaz eléggé sistereg az adás. A padláson találtam egy régi antennát, esetleg ezt felhasználhatom? A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
Szia!
Biztosan jó lesz, de a jóság mértéke függ a rádiód érzékenységétől is. A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
Köszi! A régi TV antennát meg gondolom felejtsem el
![]()
Mérd le mekkora. Talán az OIRT 7-es csatornára való. Az ugyan feljebb van mint az optimális, de tán megy itt is. Persze egy baluntrafó kell hozzá.
Olyanokat írsz hogy nem is értem
![]()
Mérőszalaggal mérd meg, milyen széles a dipol. (Az az alkatrész ahova az antenna kábel csatlakozik.) A balunról itt olvashatsz.
Az egy tévéantenna a régi Kékes 1-es műsorra...
Ezeket az adatokat találtam a rádióról. Neked biztosan többet mond.
A 20uV nem rossz érték és szerintem nem lesz gond a vétellel.
Közben találtam másik kettő vélhetően TV antennát. A nagyobbnak 77cm a dipólja, a kisebbnek 26cm. Melyikkel próbálkozzak? Azért vagyok ennyire körülményes, mert nem vagyok biztos az új FM antennában. Ha nem lenne jó, akkor kidobtam majd 8 ezret.
Kadarist, a te véleményedet is szívesen olvasnám. |
Bejelentkezés
Hirdetés |