Fórum témák
» Több friss téma |
Vettem a fáradságot és magam jártam utánna. (mert ezt már nem bírtam nézni )Tényleg nem a 16. oldalon volt... Puff neki. Hanem a 15-en.
Szerintem látod te azt, csak nem tudod értelmezni. Szóval a rajzon ott van egy IC-szerűség és vannak vonalak, a vonalak közt pedig betűk. Megkersed azt a vonalpárt ami neked kell. Ahhoz lesz egy betű, amit szintén kereséssel lokalizálsz a felette lévő táblázatban és már meg is van a méret Szerk.: Jahh egyébként a lábak távolsága szabványosan raszterben van mérve. 1 raszter = (kb.) 1,27 mm
Szia !
99,9%-ban minden adatlap tartalmazza a kiosztásokat. De ezt megkerülve, hogy a dolog 100000% legyen csatoltam is a kiosztást. Sőt értelmezem is: a lábközepek 1.27mm -re vannak egymástól, de minden második 5mm-el hátrább. Üdv!
Ha vagy annyira ertelmes hogy regisztralni tudsz egy forumon, akkor sztem az adatlapnak a megfelelo reszet is ertelmezni tudod. Mindnesetre lasd kikkel van dolgod, Peti85 mar ertelmezte neked az abrat en pedig ki is masoltam azt neked. De ha ezekutan sem vagy kepes megallapitani a labtavolsagot, akkor azt ajanlom (mindenfele hatso szandek nelkul) hogy keress mas hobbit.
Hello!
Ezek után kíváncsi vagyok a pródzsektje végkifejletére, vajon sikerül-e ?
jólvan késő van elnézzük, de tda-zunk most már
Szia !
NEM Vedd a bátorségot és a fáratságot ha szükséged van a rajzra és lapozz vissza a topikban addig amíg azt a 6-10 rajzot nem találod meg.
Ez remélem jó lesz!
http://sziget.mine.nu/~danko/kapcsrajzok/tda7294.html elég kezdö vagyok a szakmában még ,de tudnátok segiteni?Ehhez milyen tápfesz kéne?Ok tom a paramétereit a tápfesznek milyen fesztl kell leadnia,csak azt nem hogy ide szimmetrikus tápra e van szükség.Memagyaráznátok mikor kell szimmetrikus tápot használni?
Ugyanazt mondhatom mint PCB.
Énis régebben ezt az erősítőt akartam megépíteni, ezért végigolvastam a topicot Ha te is elolvasod, tuti megtalálsz mindent. soxerencsét
Azt szeretném megkérdezni, hogy én ezt az erősÍtőt 4ohm-os hangfalhoz akarom kötni. Úgy olvastam, hogy ilyenkor +-27V szügséges, de én nem tudok csak +-24V-os transzformátort rendelni, és azt szeretném tudni, hogy ezzel a trafóval nem enne-e minőségromlás vagy bármilyen más gubanc. Ha már volt szó ilyesmiről a fórumban akkor ezer bocs.
Minőségromlás az nem hinném hogy lesz,csak nem lesz akkora a hangerőd.Nagyobb fesz nagyobb hangerő,kisebb fesz kisebb hangerő.
Idézet: „csak +-24V-os transzformátort rendelni” Ezt nem igazán értem: ha 2x24V AC trafót tudsz rendelni, abból lényegesen több lesz, mint 24, vagy akár 27V. Elméletileg +/-33V körüli feszültséget fogsz kapni, üresjáratban valószínűleg ennél valamivel többet. Ha egyenirányítás után lesz +/-24V-od, akkor kb. 2x18V AC trafód van. Először mindenképpen ezeket kell tisztázni, nehogy a végén meglepetés érjen!
Én már eggyenirányítva gondoltam a +-24V-ot. Amúgy a transzformátor 2x 17V-os és 300W-os.
Heló
Csak nem egy szünetmentes tápegyséből való?
Nem szünetmentes tápegység, hanem toroid transzformátor. Sok jó dolgot hallottam róla, ezért döntöttem mellette.
Amúgy ettől az egyel negyobb trfó már 2x 24V-os ami egyenirányítva +-33V, és ilyen tápfesz mellett már félteném a TDA-mat. Inkább nemfogom olyan hangosan halgatni a zenét, mert nem szeretnék új TDA-t rendelni.
Hát azt mondják a "szakik" hogy 4ohm-os terhelés melett max. +-27-28 volt 8ohm-on meg max. +-40volt,de én meghajtottam +-34 voltról 4ohm-on.Csak sokkal jobban melegedett.De tartós használatra nem ajánlom a +-27voltnál többet 4ohm melett.
Én is így gondolkodok, ezért is döntöttem a +-24V-nál, legfeljebb nem fogom olyan hangosan hallgatni. Amúgy meg szerintem az a 3V amivel kevesebbet kap nem sokat számít.
Hat nagy okossagot irtal nem mondom,ott az adatlapon is hogy 4 Ohm-os terhelesnel a max.tap +- 27 volt.
Meg szerencsed is volt hogy nem szalt el a vegfokod,kis okos
Építettem egy erősítőt TDA7293-al mélynyomónak. De valami nem stimmel vele. Ha bekapcsolom, és semmit sem kötök a bemenetre, akkor kb 1 perc után elkezd búgni a hangszóró. Ha kötök rá jelet, és szól is a hangfal, akkor is. Az erősítő előtt persze van aluláteresztő szűrő. Ha ráteszem az ujjaimat a hangszóró membránjának a közepén lévő kör alakú kúpra, akkor észreveszem, hogy a búgás kezdete előtt 2-3 másodperccel felmelegszik. Aztán meg búgni kezd. Ha várok egy kicsit, akkor megint kb egy perc után ezt csinálja. Olyan mintha először DC-t adna a hangszóróra az erősítő, azután szerintem a búgás meg 50 Hz-es lehet. Szerintetek mi lehet a gond? Gyakori hiba ez?
Mellékelem a kapcs.rajzot, ami a alapján építettem. A tápfesz kicsit nagy, kb +-45V, esetleg +-47V, de sajna csak ilyen szimmetrikus trafóm van. Egyébként pont a tápfesz nagysága miatt választottam ezt a TDA7294 helyett. A trimmer egyébként a bemenetnél arra szolgál, hogy tudjak kicsit halkítani a cuccon. Üdv.
Hali!
Ilyen jellegű hiba sima tápnál szokott lenni, ha rosz a kicsatolókondi. De itt ugye nincs olyan. Átnézted, nincs valami hiba a nyákon? Mindenesetre valóban úgy néz ki, hogy DC jut a hangszóróra. Megmérted a tápot, ua. a + és - értéke is? Én a táp környékén keresném a hibát. Az elkók egyébként jók?
Melyik az a kicsatolókondi? És nem sok a +-45V??? Nem azzal lehet a gond?
Üdv.
Ha szimpla tápról menne, akkor lenne az IC kimenete, és a hangszóró kötött egy elkó.
Ezt hívják kicsatolókondinak. Az egyenfeszt választja le, hogy ne kerüljön ki a hangszóróra. Elvileg +-50V-ig bírnia kéne az IC-nek. Megnézted, amit írtam?
Könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy gerjed az erősítőd, vagy akkor gerjed be, amikor kicsit már felmelegszik a nyugalmi áramtól. A rajzon nem látok a kimeneten RC tagot (Boucherot-cell), az adatlapban is említi, hogy kellhet. A javasolt érték az adatlap szerint 3.9 ohm/2W sorban egy 1µF-dal.
Ma nem foglalkoztam vele. Majd holnap. Hallottam, hogy a TDA-k érzékenyek a tápra. Én 2x4700µF-os puffert használok, de a kondik lehetnek vagy 10 évesek, hanem idősebbek. Okozhatja ez is a hibát?
A trafó hifiből származik, gyári, de majd holnap még rámérek. És akkor szerintetek használjak a kimeneten RC tagot? Ez rosszat nem tehet, csak jót, maximum nem használ? Szóval akkor a kimenetre kössek egy ellenállást, azzal sorban egy kondenzátort, majd arra a hangszórót? Idézet: „A javasolt érték az adatlap szerint 3.9 Ω/2W sorban egy 1ľF-dal” Ez azt jelenti, hogy 2W terhelhetőségű, 3,9Ohmos ellenállású kondit kell használnom? De az nem fog nagyon fűteni? Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |