Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán

Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 35
(#) vision61 válasza nnmini hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Szia!

A panel teszteléséhez, beállításához én egy hagyományos 60 W-os izzót szoktam a szivattyú helyére bekötni. Azon jól láthatod a csökkentett teljesítmény beállíthatóságát.
A triaknak (bár én tirisztorra emlékszem) van egy meghajtó tranzisztora is, valószínűleg az is tönkrement. A két CMOS IC tápja megvan? Egy egyszerű zenerdiódás stabilizátorról működik.
Ebben nincs diak, azt ne keress.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Szia! Azt mondta, hogy neki ILYEN van beépítve.
(#) vision61 válasza VIM hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Így is van.
Én is erre válaszoltam. Sőt én azt is látom, hogy mi van a panel másik oldalán, van nálam pár darab. Amit ezen látsz, az 4 db 1N4007, és egy zener dióda a trimmer mellett.

Nem a netről összeguglizott információkat írtam le eddig sem, elég sok megfordult már a kezeim között az elmúlt 10-20 évben. Beépítésre és javításra is.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) vision61 válasza nnmini hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Még annyit, hogy CSAK TIC106M (vagy hasonlóan alacsony gate áramú) tirisztorral működik!
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) nnmini válasza vision61 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Szia!
lehet hogy a Tirisztor lesz a ludas mert azt tettem bele amit a fiókban találtam, amire viszont nem emlékszem hogy mi is..... de majd hétfőn megnézem.
(#) nnmini hozzászólása Feb 1, 2016 /

TIC126M van benne szerintem annak jónak kell lennie...
(#) vision61 válasza nnmini hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Azzal még nem próbáltam, viszont BT151-600 már volt beépítve, azzal sem működött.
Ezeknél is 10x magasabb a gate áram, mint az eredetinek.
(#) sityugod hozzászólása Ápr 24, 2016 /

Sziasztok!
Az a jelenség mitől lehet, hogy amikor nem működik a cirkó (ZC-18), időnként bekapcsol az utánkeringetés méghozzá mostanában elég sűrün. Elektronikus panel vezérli a készüléket.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Buvarruha hozzászólása Okt 9, 2016 /

Üdvözlet. Csináltam egy szivattú és kazánvezérlőt és amikor kötöttem be, leállítottam a C18-as cirkót. Csakhogy visszakapcsolás után egyszerűen alig fűt, pedig semmit sem álítottam, vagy piszkáltam rajta. A láng is kissebbnek tűnik, mint korábban és van amikor be sem gyullad az egész, csak a középső pár sor. Mi lelhette lekapcsoláskor?
(#) Gafly válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 9, 2016 /

Kitisztítása esetleg?
Meg galambok is szeretne ráfészkelni, ha parapetes
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2016
(#) Buvarruha válasza Gafly hozzászólására (») Okt 9, 2016 /

Az 5 perc alatt amíg ált bekoszolódott? Amúgy lehet, hogy szimplán vasárnap délután miatt egyszerűen ennyire gyengusz volt a gáz, mert most már mintha jobb lenne.
(#) zoszka válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 10, 2016 / 1

Beragadt a gázmennyiségszabályzó. Nyomd meg a begyújtó gombot menet közben és gyorsan engedd fel.
(#) Buvarruha válasza zoszka hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Kösz, megnézem majd ezt.
(#) Buvarruha válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

És valóban, a trükk után rendesen megindult.
(#) jointsilver36 hozzászólása Okt 11, 2016 /

Sziasztok! Ha lehet gyors segítséget kérnék.zc 18 as kazánom eringető szivattyujának bekötése ahova a 220 volt van kötve elégett .Cserélném egy másik szivattyúra .Az lenne a kérdésem,hogy melyik jelöléshez mit kössek be.A földelést megtaláltam.Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016

DSC_0153.JPG

(#) VIM válasza jointsilver36 hozzászólására (») Okt 11, 2016 /

Szia! Ha ezt a szivattyút akarod bekötni, akkor a bekötés ott van feltüntetve, jól láthatóan a szegmensek jelölésével. Ettől egyértelműbb már nem is lehetne. Az "Mp" és az "R/C" pontokra a 230V, a kondenzátor már be van kötve, a megmaradt pont a bejövő kábel mellett közvetlenül a "földelés".
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
(#) Robimano hozzászólása Nov 12, 2016 /

Sziasztok,

ha valaki találkozott már hasonló esettel, kérem segítsen. 4 gyerkőc didereg most itthon, ráadásul hétvége van.
A jelenség úgy néz ki, hogy a termosztát szépen kapcsol, ahogy kell, a szivattyú is elindul, viszont a gáz nem gyullad be. Most már 1,5 napja küzdök, volt már levegőtlenítés, utántöltés, egy pár trükkel sikerült valahogy elindítani, de 5-10-20 perc után megint leáll, és aztán nem indul magától vissza. Ma 11-re jött egy szaki, aki a membránt megnézte, megpucolta, visszarakta, aztán visszatöltöttük a kazánba a vizet, légtelenítés, és beindult. Úgy ment el, hogy na akkor most már ennek mennie kell. Persze ahogy elment, rá 5 percre megint leállt. Mi lehet a baj?
(#) Robimano hozzászólása Nov 12, 2016 /

Még egy kis adalék: ha az előremenő és visszatérő vízcsapokat elzárom, aztán újra kinyitom, a kazán belobban, minimális lángon ég, aztán szép lassan elalszik a láng.
Valamiért nincs rendben a gázellátás. Vagy a membrán szar - de ezt a szakember kizárta - vagy a nyomáskülönbség nincs meg? Nem tudom. Ha van ötletetek, kérlek írjátok meg mielőbb!
Köszi a segítséget előre is
Üdv, Robi
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
(#) bbalazs_ válasza Robimano hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Mi inditja a langot? Mechanikai vagy elektromos modon? (tehat a membran egy direkt rudat mozgat a gazszelephez vagy csak mikrokapcsolokat a hazban?)
Ha elektromosan, akkor elvileg ideiglenesen be tudsz avatkozni.
Szerintem a membran atereszt, nem pucolni kellene, hanem foltozni.

Bocs, most latom, nem melegviz, hanem futes.
A szivattyu megy azert? tehat minden ugy tunik, hogy rendben megy, csak a gaz nem jon?
Mert akkor az elektromos gazszelepre gyanakodnek.
De a membrannak is van benne valami szerepe, mert a kapcsolonal ket mikrokapcsolo is szokott lenni, lehet, hogy koztes allasban marad valahogy, de azt meg az elektronikanak eszre kell vennie, addig nem is inditja a szivattyut sem.

Meg legalabb egy tipust irhatnal...
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
(#) Robimano válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

mechanika. ZC18.1-es a kazán
A membránt én is és a szerelő is ellenőrizte, nincs baja. Pár hónapja lett cserélve amúgy.
(#) bbalazs_ válasza Robimano hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Mondjuk en is hulye vagyok, a topic cimeben a tipus.
Szoval piszkalnam kicsit a mikrokapcsolokat, abba még szerintem beavatkozhatsz. A gazszelepben turkalni, foleg kis gyerekekkel otthon, meggondolando.
Addig sutovel, villannyal lehet meleget csinalni.
(#) Robimano hozzászólása Nov 13, 2016 /

milyen mikrokapcsolókra gondolsz?
a kazán nem a lakássban légterében van, hanem a padlásfeljárónál.
valami elektromos radiátor kelleni fog valószínűleg.
Az előbb kimentem (kb 1 órát pihent a kazán). Sikerült begyújtani, de most meg túl sok is volt a gáz, már kifelé indult a tűztérből a lángokkal együtt, ezért gyorsan lekapcsoltam. Visszatekertem a gázszabályozó szelepet is, de most persze megint nem indul vissza a kis rohadék...
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Neztem a neten a kepet, ez valami idosebb cucc lehet, a gazszelep meg talan mechanikus, ott segithetsz neki. A rud szorulhat, gorbulhet. Viszont az elektromos reszenel ugy latom, nem erdemes piszkalni, mert halozati fesz van benne. Sajnos elegge keves es foleg kicsi kepet talaltam csak rola.
Azt olvastam, hogy az eloremenot a kornyezo viszonyokhoz kepest valtoztatni kell, akar tobbszor is naponta. Talan azzal tudsz valamit elocsalogatni belole, ha ezt finoman tekergeted.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
(#) Robimano válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Ez egy őskövület. Igen az elektronikánál 230 ott van
(#) zoszka válasza Robimano hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Szivattyú, impuzuscső, kazándugulás. Ha a membránt kizártátok...
(#) Gafly válasza Robimano hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Akkor kezdjük az alapoktól, ez volt ugye Robimano problémája:
Idézet:
„A jelenség úgy néz ki, hogy a termosztát szépen kapcsol, ahogy kell, a szivattyú is elindul, viszont a gáz nem gyullad be.”

Én ugyan nem értek hozzá (csak sok évig volt ilyenem és nekem is kellett "meleget varázsolnom" ).
Az ősi ZC18 úgy gyújt be, hogy van neki egy "Őrláng"-ja. Ha az nincs, akkor nem gyújt be, két okból sem:
- Egyrészt ha nincs láng, mitől gyulladna be a főégő?
- Másrészt, van az "égésbiztosító" (nem így hívják szerintem, de mindegy), ami nem engedi a főégőhöz a gázt, ha nincs őrláng.
Ha van őrláng, és akkor amikor a termosztát bekapcsol, elindul a vízkörben a keringés, nyomáskülönbség, vízarmatúrából pöcökkel átmegy a jelzés a gázarmatúrába, főláng begyullad.
SZAKEMBER NEM LÉVÉN, SEM A GÁZ, SEM A VÍZ ARMATÚRÁT NE SZEDD SZÉT!
Viszont ameddig kiér a szerelő, azt azért megnézheted, hogy van-e őrláng.
Ha nincs, akkor természetesen nem fog soha melegíteni.
Tipikus hiba a hőelem érintkezési hiba: 10-es villáskulccsal a gázarmatúránál óvatosan utána lehet hozni. A hőelem egy "sehová sem vezető réz bigyó"
Vagy, nincsen gáz az őrlánghoz. Ennek az szokott lenni az oka hogy:
- Deflektor (alumínium izé, tetején drót spirállal) eldugult (szájjal ki kell fújni a bent lakókat.
- Gázarmatúra fúvóka bedugult (Pici kis lyuk van rajta, ami belefúj a "deflektorba". Könnyen eldugul, különösen ha "ész nélkül belesöprik/maszírozzák a szemetet".
- Nem jól áll a "szentháromság": Deflektor, hőelem és gyújtó elektróda. Akkor jó, ha szép nagy láng körbenyaldossa a hőelemet, és folyamatosan így is marad. Ezzel órákat el lehet szórakozni

Röviden: Hívjál szerelőt (vagy a régit, vagy a másikat).

Ha mindenképpen barkácsolni akarsz, akkor legyen őrlángod (ezzel még komoly bajt nem tudsz csinálni, csak meleget.
Mivel ZC18-ról (nincs kéménye, csak falon keresztül kivezetett zárt égéstér, ventilátor nélkül) van szó, ezért ha levett égéstér burkolattal begyújtod, akkor természetes hogy "kicsap a láng". Ez természetes, viszont attól még fel lehet vele gyújtani a házat.

De nem értek hozzá, és hívjál szerelőt!
(#) zoszka válasza Gafly hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Ezt is írta.

"ha az előremenő és visszatérő vízcsapokat elzárom, aztán újra kinyitom, a kazán belobban, minimális lángon ég, aztán szép lassan elalszik a láng."

Tehát feltételezhetően ég az őrláng. Ha olvastad volna, nem írnál ennyit a termokör hibájáról és annak javításáról.
A fúvókák a difúzorba nem a deflaktorba fújnak. A deflektor más néven huzatmegszakító a zc-ben nincs, mivel nem is kell. Az csak a kéményes készülékeknél van. A difúzor a gáz-levegő összekeverésére szolgál.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
(#) Robimano hozzászólása Nov 13, 2016 /

Sziasztok,
köszi a válaszokat.
Őrláng van, igen.
Szerelőt hívtam telefonon, nem igazán volt ötlete, mondta, ha lesz, akkor hív.
Az én korábbi szerelőmet megpróbálom holnapra elhívni. Addig alternatívák beszerzésén dolgozom, illetve van egy cserépkályhánk, de mivel szeptemberben költöztünk ide, még nem használtuk, szóval azt is alaposan meg kell vizsgálni, hogy milyen állapotban van.

De nagyon bosszant ez a kazán ügy, mert a tegnapi szarakodás után is azért egy fél óráig csak ment. Szóval működőképes, de valami miatt nem mindig tudja a gázt begyújtani...
Ha még eszetekbe jut valami, írjátok meg.
Köszönöm.
Robimano
(#) zoszka válasza Robimano hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Legtöbbször a szivattyú nem nyom eleget, mert elfáradt benne a segédfázis kondija.
(#) Gafly válasza Robimano hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Szivattyú megy, őrláng van, főégőn gáz nincs, akkor itt Mesterre (mivel l ismét szét kell szedni az aramúrát) van szükség (bár nem értek hozzá).
Következő: »»   13 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem