Fórum témák
» Több friss téma |
Lefényképeztem bent az iskolában a frekvenciamérőt.
Bővebben: Link
Üv!
Sajnos továbbra is fenn áll a frekimérő problémám! Mérni mér, de kis feszültségen nem érzékel, és a kijelzőn 600KHz körül ugrálnak az értékek. Táp hiba kizárva, akkuról is ez a helyzet! A frekimérőt egy kb. 4cm hosszú árnyékolt kábellel egy BNC csatlakozóra kötöttem. Műanyag dobozban van, a panel nincs árnyékolva. Ha rádugok egy szkóp szondát, és lehúzom a szonda végéről a kampós részt, akkor teljesen megszűnik az ugrálás, és a Hz felirat olvasható. De ha a szondával mérek, akkor is érzéketlen. Pár kép a panelról: (már lemostam a gyantát) A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
Minden egyéb (kapcsolóüzemű) dolog ki volt kapcsolva, tehát nem az zavarta.
Tettem 100nF kondit a Smith trigger táplábaira, és az előfokra is, változatlan a helyzet. Szkóppal is néztem a tápot, rendben van. de az előfoknál van egy kicsi zaj. Ha a bemenetnél csökkenteném a 33K ellenállás értékét, érzékenyebb lenne?
Üdv!
Szerintem akkor már csak a bemenetről szed össze zajt. Tervezd újra a nyákot teliföldesre, vagy legalább vedd körbe földdel a vezetősávokat amennyire lehet. Nekem az utóbbi megoldás van és csak a tápról szedett össze zajt. Én a BF240 környékén variáltam valamelyik ellenállással (talán a 47k-val, nem tudom már. Szkóppal figyeltem a 74HC132 ki-bemenetén a jelet.), így egy kvarc lábára téve is szépen működik.
Én a bf240 bázisát a földre húztam 47K-val.
Nincs más megoldás, csak az újjáépítés?
Nekem így nézett ki, az alkatrészértékeket ne nézd mert nincsenek átírva. Pontos adatokra nem emlékszem, és kibontani sem akarom mert be van építve a függvénygenerátorba, de nem volt vele semmi gond, pedig nem teleföldes a nyák, és árnyékolása sincs a nyáknak, és még műanyag dobozban is van.
Gond nélkül mért és érzékeny is volt, mondjuk nálam a fetnek nagyobb erősítése van, a source ellenállás fele vagy harmada a rajzon lévő értéknek. A másik külső frekimérő amit csinálok az nem ebből lesz hanem egy F628-al, mert abban benne van a programban az átkapcsolással együtt a 64-es osztás is, így sokkal egyszerűbb megcsinálni közvetlen kijelzéssel 1 GHz-ig mint ezt.
Szép!!
Mit ajánlasz? Mit tegyek az enyémmel? Újjáépíteni nem akarom. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
Esetleg, ha csinálnék neki egy kis fém dobozt? Az jó lenne?
A PIC kvarckristálya nem zavarhatja? A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
Szia!
Ellenőrizd a MOSFET-et, ha BF961 lehet hogy fordítva van beforrasztva. A panelon lenni kellene egy kb 6 mm-es furatnak abba megy bele a MOSFET tokozása hogy a lábakat ne kelljen meghajlítani. Ha nálad is úgy van beforrasztva hogy a lábak nincsenek meghajlítva akkor fordítva van beforrasztva.
Én már leellenőriztem. A BF961 rendben van, csak alulról forrasztotta be.
Mindenütt alulról van beforrasztva, de a FET lábai nem a tok közepén vannak.
Idézet: „a FET lábai nem a tok közepén vannak” Ezt hogy értsem?
A FET-et nagyon könnyű rosszul beültetni, főleg miután a lábait egyformára vágjuk.
Úgy tudom nem a tok vastagságának felénél vannak, de lehet hogy tévedek.
A fet jól van beforrasztva, csak a lábak lettek elhajlítva.
Itt egy kép a lábairól:
A ,,bedobozolós,, módszer működhet?
Én azt néztem, hogy a felirat a panel felé néz, így ehhez képest a nyák rajzolat rendben van. Persze elforgatva még lehet.
Viszont itt van az általam készített nyák, ami egyből tudja amit kell, persze beültetve.
Nem biztos, ha beírod a gugliba BF961 és kéred a képtalálatokat igen meg fogsz lepődni hány fajta bekötéssel van .
A fet bekötése gyártófüggő, érdemes előbb rákeresni az adatlapjára.
Általában oda van írva, hogy Unterseite vagy top view.
Nem tudom mit nem csinált jól, én már több példányban elkészítettem, nem volt probléma egyikkel sem. Egyébként miért nem méri be. Kövesse a jel útját és kiderül a hiba.
Ha véletlenül fordítva lenne, akkor az megmagyarázná azt a jelenséget, amit nekem produkál?
A jel eljut a PIC-ig, néztem.
Már egy pár napja ezzel szórakozok.
Gerjed, ez elég valószínű, és ez adódhat a NYÁK tervezésből. De erre vonatkozóan már írtam egy-két gondolatot az előző oldalon.
A FET G1 kapuja 1 Mohm ellenállással földre van kötve. 20-30 mV jel szükséges a bemenetre hogy erősíteni tudjon. Külső zavarjelek általában ez alatt vannak, persze ha közeli csatolásba kerül
pl egy kapcsolóüzemű árnyékolatlan táppal annak jelzi a működési frekvenciáját, de normál esetben ha a FET jól van bekötve és beforrasztásnál nem sérült 1 HZ-ez mutat a mérő.
És akkor a jel hogy jutott a közel lezárt tranzisztoron keresztül a PIC-ig ? Eljut csak igen nagy jelnek kell lenni.
Vagy épp a saját mérőrendszere. A mikrovezérlő könnyen termel annyi zajt, vezetettet, (tápon, földön) és sugárzottat is. Az érzékeny előfokot érdemes zárt árnyékoló dobozba tenni, és a tápot szűrni. A nagyok is így csinálják.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |