Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   142 / 163
(#) Hetope válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
A panel tervezés a legkisebb problémám megoldom úgyszólván bármelyik rajzhoz. Alkotónak jó tervei vannak mond hogy melyikre gondolsz.
(#) Karesz 50 válasza Hetope hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Leszimuláltam neked. Így is működik a kapcsolás, de nem igazán jól.
Ha a Zener feszültsége 0.5 volttal nő, a nyugalmi áram növekedés kb. 100mA fetenként, de ez az áramnövekedés a fetek melegedése miatt még nagyobb mértékű lesz a valóságban.
A legnagyobb gond, hogy elfogy a TL071 árama a két párhuzamosan kötött 820 Ohm miatt. Elég az eredeti rajz(-okon) szereplő egy db 1 kOhm-os gate ellenállás.
A 39pF-es integráló kondival talán érdemes kicsit "játszadozni", ha gerjedést mutat a szkóp, próbálkozz a kondival sorba kötött néhány száz Ohm-os ellenállással.

Pontosan nem tudom mi lehet az ami "keresztbe tesz neked". Nézd át a nyákot nem vétettél-e el valamit. Gyakorlatozni jó ez a kapcsolás is, de én megcsinálnám az itt javasolt működő tervek valamelyikét.
(#) belganarancs válasza Hetope hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Én az itt található VF2 Conductor Alkotós verziót építettem meg,könnyen indult és megbízhatóan működik azóta is.(2012.)
(#) reloop válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
(#) belganarancs válasza reloop hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Igen,köszi így egyszerűbb lesz megtalálni.
(#) reloop válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
A kollégánál az jelenti a fő problémát, hogy a beépítési adottságok miatt kantáron lógnak a FET-ek. Ez igen rossz ómen
(#) belganarancs válasza Hetope hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Kíváncsiságból mondom,ha kedved időd engedi tegyél fel képet a dobozról,ahova a végerősítőt szeretnéd beszerelni.Talán tudunk ötletekkel segíteni.
(#) Hetope válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Hát gyerekek ez nem igaz. Már megint a Műveleti volt a kattogás oka . Amikor nem volt a bemenetén jel (földre volt kötve) vagy csak kevés ő gondolt egyet és önéletre kelt 4 Mhz környékén és valószínű hogy a TIP tranzisztor páros ezt nem tudta követni és azért billegett lehet hogy nem pont ilyen egyszerű . Ahogy kivettem az IC-ét megszűnt a kattogás és semmi gerjedés na akkor kerestem másikat. Egyébként az IC nélkül is épp olyan szépen lehet a nyugalmit állítani mint amikor benne van. Igaz hogy még mindig nem tudok 80-100 mA tartományt elérni de szerintem a 820 Ohmosok a ludasok , úgy hogy most ezeken fogok változtatni.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Igen csak sok időt töltöttem evvel a kapcsolással és az az érzésem hogy az egésznek legfontosabb részét a tranzisztor pár alkotja vagyis a rajtuk átfolyó áram.Mintha stabilabban dolgozna minden ha lehetne több áramot át engedni csak hogy van egy de, mégpedig az OP teljesítménye. Azon kezdek elmélkedni hogy lehetne megpatkolni (mondjuk BC 639/640) tranzisztorokkal hogy az IC helyett azok hajtanák a meghajtókat és így tehermentesítve lenne a műveleti erősítő.
(#) scooby_ válasza Hetope hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Szia.
Bármit csinálsz, ezek a műveleti erősítők, főként a texasosak gerjednek. Nekem is sokszor meggyűlik velük a bajom. Érdemes jobb minőségű IC-ket beszerezni.
(#) misi93 hozzászólása Márc 17, 2016 /
 
Sziasztok!
Erre tud valaki egy megoldást, kis segítséget?
Köszönöm.
(#) reloop válasza misi93 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Szia! Ne spórolj a diódahídon és minden kötés lehetőleg forrasztott legyen!
(#) misi93 válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Rendben köszönöm szépen
(#) Hetope válasza misi93 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Az a tapasztalatom hogy a túl nagy feszültségű dióda hidak sokkal jobban melegszenek és ezért különös figyelmet igényel a hűtésük. Az amperekkel pedig nem szabad spórolni !
(#) misi93 válasza Hetope hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Rendben, majd ha egyszer beüzemeltem és nagyon melegedni fognak, akkor hűtőbordát teszek rájuk
(#) Hetope hozzászólása Márc 23, 2016 /
 
Birtokomba került egy toroid trafó 230v/ 55 0 55 v /1kW most az a kérdésem hogy 4 vagy 8 Ohmos változat közül melyik felelne meg hozzá ?
(#) reloop válasza Hetope hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Szia! 1000W/110V=9A a szekunder terhelhetősége. Akár 3Ω-os hangsugárzót is hajthatsz vele.
(#) Hetope válasza reloop hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Köszönöm a gyors választ de lehet hogy nem voltam érthető mivel én csak váltó feszültségeket adtam meg vagyis a puffer az több mint 150 volt.
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Olyan 2x330W körüli teljesítményed lesz róla 8 ohmon a kapcsolással, az éppen elég is a trafónak a veszteségekkel együtt.
(#) Hetope válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
A teljesítmény az OK de (mert az mindig van ). Mi lesz ha az okos zajt csinálók beterhelik több ládával mert nincs egy ami rendes ? Vagyis talán úgy kellene megfogalmazni a kérdést hogy van-e olyan feszültség amivel ha táplálnánk mondjuk GF400 vagy hasonló erősítőt de közben ne verjen ki az ideg hogy miket kötnek rá ?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2016
(#) frissadam hozzászólása Márc 24, 2016 /
 
Helló mindenki!

Van egy pár VF2 végfokom és egy rezonáns kapcsoló üzemű tápom. Az a problémám, hogy zajos a végfok. Próbáltam már ezer megoldást. Arra jutottam, hogy a quadban használt zobel filter a kimeneten megszünteti a zajt teljes mértékben. Viszont torzítja a hangképet. Ha nincs bent a zobel akkor tiszta a hangkép, de a mír űrállomás zaját lehet hallani a háttérben pedig vagy már tíz éve nincs az űrben. Lehet , hogy méretezni kellene a zobel tagot, viszont ehhez nem találtam irodalmat a neten. Jelenleg 150nF 10 Ohm a zobel tagom. Más méretekkel nem próbáltam, nem tudom, hogy kellene méretezni.

Köszi előre is!
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Ott kell lenni, vagy el kell nekik magyarázni hogy úgy kötögessék össze a ládákat hogy 8ohm maradjon az eredő. Ha 4ohm lesz rajta elképesztően fog fűteni, az áramkorlát határolni, és a trafó sem fog örülni azoknak a 38A-es áramcsúcsoknak. Persze jó esetben nem lesz annyi mert az áramkorlát közbelép. Az enyém úgy volt beállítva hogy 8 ohmon éppen kijöjjön belőle adott tápfesszel az a kb. 430W, ha 4 ohmmal terheltem akkor pedig adott amplitúdón már vágta a jelet, azt meg csak meghallják.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Ott inkább valami kábelezési probléma lesz, de szerintem ezt már régebben is leírtam. Nekem is rezonáns tápról megy (mondjuk nem olyanról hanem sajátról), és egy pisszenés zaj sincs benne, pedig egyáltalán nincs zobel tag a kimeneten. Az akkor kell ha gerjedési hajlamot mutat a végfok, nálam esze ágában sincs. A hangba pedig nem szólhat bele, mert a 150nF a 10ohmmal valahol 100kHz környékén alkot egy szívókört.
Lehet hogy a földön keresztül vagy valahogy másképp zavarjel kerül a bemenetre amit a végfok tovább erősít. Próbáld ki hogy teszel a jelföldbe egy kisebb ellenállást, vagy ha nincs akkor a végfok bemenetére egy aluláteresztő RC tagot, olyan 40-60kHz környékére.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Az RC tagot a bemeneten még nem próbáltam. Egyenlőre csak "simán" össze van kötve a végfok bemeneti nullája a tápnullával a panelon. A jelenség az, hogy a 12 Ohm 100n zobel a kimeneten fogja a zajt viszont torzítja a jelet. Ha teljesen szétkötöm a kábelezést dobozon kívülre és még a táp közelében sem lesz a bemeneti jel kábel akkor is ez a jelenség. A legérdekesebb, hogy analóg jellel viszont működik. Tehát ha CD lejátszót vagy gitárt kötök rá "nyersen" akkor működik. Ha laptopot akkor hallom az erősítő saját tápjának zaját. Ezt onnan tudom , hogy kikapcsolás után pufferból rendesen szól. De nem értem laptoppal miért nem működik. Ha be van dugva az adapter , ha nincs a laptopba, akkor is szar az egész. Nem tudom és nem értem.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) dvd hozzászólása Márc 30, 2016 /
 
Sziasztok. Basszusgitár fejhez kellene nekem egy VF2 végfok. Egyenirányítás után +-60VDC-vel egy 300W-os toroidról menne. Olvasgattam a fórumot és lenne pár kérdésem. Először is melyik műveleti erősítő a legjobb. Van aki az NE-t használja, van aki TL-t, valaki írta hogy van egy drágább fajta is amire már nem emlékszem. Egyébként mono a cucc, 4Ohm-on lenne hajtva. A csatolt verzió jó lenne szerintetek? Volt valami módosítva ezen a verzión? Előre is köszönöm a segítséget. Üdv,
Dávid
(#) steelbird válasza dvd hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Szia.
Egy basszer célra épült végfoknál kiemelt jelentősége van a nagy terhelhetőségnek és a stabilitásnak. A VF2 nem rövidzárvédett és a hőkompenzálása is hagy kívánnivalót maga után, úgyhogy nem biztos, hogy erre a célra a legjobb választás. Szerintem inkább építs meg egy jól bevált basszerősítő klónt. Ami még fontos: lásd el megfelelő hővédelemmel és kimeneti DC -t figyelő hangszóróvédelemmel is. Nem olcsók a basszus hangszórók, azok védelme a legfontosabb.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
(#) szamóca válasza dvd hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Azt idáig nem mondtad, hogy hangszererősítőt szeretnél építeni.
(#) dvd válasza szamóca hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Szia. Elnézést ha nem tettem meg Igen basszerhoz kellene. Az előfok, a hangszóróvédelem meg a ventilátor szabályzó megvan. Már csak egy olyan végfok kellene amiből a legjobbat lehet kihozni a trafómmal (+-60VDC,300W, gyári Laney). Gondolok itt most hatékonyságra, megbízhatóságra és nem utolsó sorban teljesítményre. Van valami ötleted esetleg ha nem VF2?
(#) szamóca válasza dvd hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
(#) dvd válasza szamóca hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Igen itt már jártam de itt is úgy láttam hogy VF2-t építettek. Úgy emlékszem Bassmaster használ TDA-t.
Következő: »»   142 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem