Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   85 / 182
(#) gerleimarci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Használj több cellányi Li-ion akksit.
Én régebben csináltam egy 10w-os led-el (csak 600mA-el hajtva) és 3db 18650 akksival zseblámpát. Kb. 5-6 óráig bírja.
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Az MT3608 Elég jó hatásfokú (96%?), alacsony üresjárási áramú megoldás. Én 9V-t állítok elő vele egy 180mAh cellából, körülbelül 6-8 hétig működik így egy alkatrészteszter.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2016
(#) scooby_ válasza telectro hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Áramgenerátor nélkül ez nemigen fog működni.
ITT egy áramgenerátor hálózatra. Elbír X teljesítményeket megfelelő méretezéssel. Nálam "Mindössze" 60W-ot kellett a rajzon feltüntetett 3db lednek biztosítania. Nem izolált, ezért a ledeket gondosan el kell szigetelni a fém alkatrészektől. Jelenlegi felállás szerint a generátor 600mA-t állít elő.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2016
(#) Wind-Storm válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 21, 2016 /

Egyedi kinézete van, hasonlón én is gondolkodtam már, ilyen 10 wattos ledem nekem is van épp...
Szerintem 6V-os akksira váltok a több Li cella helyett, mert bár nem írtam, ez egy napelemes mozgásérzékelős lámpához lesz, és nem akarok közel 12V körüli terheletlen feszültségű napelemet, már ha találnék, ugyanis látom hogy 9,6V kell egy dupla cellás IC töltő IC betápjának, míg egy 6V-os VRLA-hoz egy 9V feszültségű elegendő.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 21, 2016 /

Nem rossz!
Lehet hogy én is használok hasonlót, csak még nem figyeltem milyen IC van benne, 2 amperre még nem volt szükségem.
Kérdés mennyire lenne jó ötlet még ez után kötni az áramgenerátoros meghajtóját a LED-eknek. 5V körül ha 1 amper körül fogyaszt, ez a konverter 3V-ig merült Li cella esetén még vajon ki fog tudni venni több mint 1,6A-t belőle?
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 21, 2016 / 1

A cellát addig használhatod büntetlenül, amíg a feszültsége magasabb, mint a kisütési határ. Ez gyártótól és gyártmánytól függ. A cella kapacitásának tíz százaléka esik határnak a közelébe - jobb a békesség, ilyenkor már a megnövekedett belső ellenállásé a főszerep.

final2[1].jpg

(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

A cella egy régen elbontott akkus csavarbehajtóból származik, "DLG" van ráírva, kékre zsugorcsövezett. Nem is tudom találni-e hozzá adatlapot
Szerintem az lesz hogy 6V-os akkura cserélek mert olcsóbb mint egy új Li-ion cella, már csak ezért is, másrészt teljesen új elektronikát is építek, nem a lítium cellához építettet viszem át átalakítva az új lámpába, azért köszi a segítséged!
(#) laacika hozzászólása Márc 25, 2016 /

Sziasztok.
Egy kis ötletre véleményre lenne szükségem.
A mühelyembe szeretném kicserélni a világitást ami 5x6 méteres.
Most középen a menyezetben 3x40W-os hagyományos 120cm es cső van fent amiből az egyik hol megy hol nem.

Arra gondoltam hogy vennék 5 méter Led szalagot olyat ami 15W/méter,ez ugye 75W ot tesz ki.
Ezt az 5 métert ketté végnám és két sávba ragasztanám fel a menyezetre.

A kérdésem hogy ez kb mennyi Watt-nyi csöves fénynek felelne meg?
A másik hogy mekkora 12V os trafó kellene hozzá tápnak?Egy hagyomány kis 12V os trafó gondolom jó is lenne hozzá ami tuti 12V os és azt egyenirányitanám.

Előre is nagyonszépen köszönöm a válaszaitokat és ötleteiteket.

Üdv:Laci.
(#) uniman válasza laacika hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

A LED-szalag csak dekoráció inkább...ma már vannak jobb hatásfokú LED fényforrások...
A legkevesebb munkával járó csere: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) laacika válasza uniman hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Hát valahogy nem igazán akarok 8-10 ezer ft ot adni egy szál ilyen ledes csőér.
A hatásfokot aláirom,de a mostni csőhöz képest igy is sokkl jobb lennék,nem?
Mennyi W nak fellelne meg kb az az 5 méternyi 75W Led?
(#) pjg válasza laacika hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

5-tel szorozd.
(#) uniman válasza laacika hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Én még kétezer alatti beszerzési áron is láttam ezeket a LED-"fénycsöveket...cseréltem is ismerősnek ilyeneket.
Fényerőnél, ha meg van adva a lumen, az összehasonlítható...de a különböző színhőmérsékletekre oda kell figyelni...
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) gerleimarci válasza laacika hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Ha olcsóságról van szó, akkor nálam a power LED a nyerő. 2000Ft 10db. 4-6 db 700mA-el hajtva tökéletesen bevilágít egy szobát, jobban, mint a neon. Kell neki hűtőborda és valami meghajtás. Hűtőbordának leselejtezett proci hűtő(fillérekért lehet kapni egy dobozzal) venti nélkül. Én kapacitívan szoktam hajtani üzemi motor kondival, de egy minimális előtét ellenállással elmennek halogéntrafóról is. Ja és kell valami, ami szórja a fényt, vagy ha a plafon fehér, akkor felfelé fordítani(így rosszabb hatásfokú, cserébe természetesnek ható szórt fényt ad, és nem vakít, ha felnézel).
Ezzel van egy kis munka, de legalább egyedi
(#) laacika válasza pjg hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Köszi,tehát kb a 75W nyi Led szalag megfelel 375W nyi izzó szálas vagy fénycsöves technikának Kb.
(#) laacika válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Köszi szépen neked is,nem rosz dolog ez a Power ledes megoldás és látom van hozzá akár 60ft/db és kűtő is de azt hiszem a led szalagnál maradok.
Igen én is gondoltam arra hogy ha felnézek nem e túlságosan vakitani fog a ledszalag,(powerled tuti), igy arra gondoltam hogy egy 50 es pvc csövet ketté vagy inkább 3 felé vágok hosszában természetesen és azt alufóliával felragasztok,ezt felcsavarozom a menyezetre és ebbe világitok bele a ledszalaggal,hogy ha felnézek ne közvetlen a ledekbe nézek.Szerinted?
(#) pjg válasza laacika hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Nem fénycső, hanem izzó. A fénycsőhöz képest kb 2x-es.
(#) laacika válasza pjg hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Köszi,azért az is valsmi.
Ezek szerint a fénycső hatásfoka is sokkal jobb mint az izzószálas témák?
Véleményed a pvc csöves dologról?
(#) laacika hozzászólása Márc 28, 2016 /

Ja és mindezt egy pc tápról hajtanám,az szerintem bőven megfelel hozzá!?
(#) gerleimarci válasza laacika hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Ha nem zavar a folyamats zúgása a ventilátornak.
Eredeti állapotában semmiképpen, mert ha csak a 12V-ot teheled, akkor az sokat esik, a 5V és a 3,3V pedig az egekbe szökik.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
(#) gerleimarci válasza laacika hozzászólására (») Márc 29, 2016 / 1

Direktbe semmiképpen sem jó. A ledszalag is zavaró, mert a ledeknek pontszerű a fénye.
A ledszalag a hatékonyságban ott megbukik, hogy előtétellenállást használ.
(#) laacika válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Értem,köszi.
A pontszerű fény nem lenne gond,azt megoldanám,viszont a többi ....
Akkor hatásfokot nézve sokkal jobb lenne pl a már emlitett Power Led igaz?
Mondjuk ott is zavaró a nagy fény igy azt is a menyezet felé kellene irányitani valami olyan anyagra ami szórja a fényt.
Pl: Ilyenre
(#) gerleimarci válasza laacika hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Hatásfoka még mindig jobb a power lednek, mint a led szalagnak, csak tudni kell rendesen meghajtani
A legjobb hatásfokú az lenne, ha lefelé fordítanád és elé raknál valamit Pl: tejüveg, lcd monitorból bontott diffúzor fólia stb
Ennél csak az lenne a még jobb, ha sok smd ledet kötnél sorosan(ebben a topicban is van ilyenre példa).
Vagy esetleg COB led.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2016
(#) qwertz0 válasza qwertz0 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Sajnos azóta sem kaptam senkitől ötletet, remélem szabályos így újra segítséget kérni!
(#) zolika60 válasza qwertz0 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Nem kell változtatni semmit.
(#) qwertz0 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Az a probléma, hogy egy darab smd5060-as ledet 50mA-rel kell üzemeltetni, de az áramkörben egy led helyén kb. 20 mA lehet jelenleg.
Az áramkörben egy diódával jelölt helyen én egy darab smd5060-as ledet üzemeltetnék.
(#) zolika60 válasza qwertz0 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Nem okoz gondot szerintem, ha kisebb áramot kap. Csak nem világít olyan erősen. A tesztelést nem befolyásolja.
(#) nedudgi válasza qwertz0 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 / 2

Nem jól állsz hozzá. Egy LEDet nem kell xxmA árammal üzemeltetni, hanem legfeljebb xxmA lehet a rajta átengedett áram.
(#) qwertz0 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Sajnos az a tapasztalatom, hogy az adott lednél 20 mA áramerősség kb 0 fényerőt jelent, ezért legalább 50 mA-rel érdemes üzemeltetni.
(#) Primary hozzászólása Ápr 12, 2016 /

Sziasztok!
Nagyon tetszenek ezek az új 24 voltos RGB W ledszalagok. A kérdésem az lenne, hogy ezeket elegendő egyszerű PWM-es meghajtással etetni ugye?
(#) proli007 válasza Primary hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Hello! Most mindenki találja ki, milyen típusra gondoltál?
Következő: »»   85 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem