Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   271 / 383
(#) ferci válasza Ronen hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Biztos van a képek között feltöltve. Már az első oldalon is egy fajta a sok közül.
Itt is:
M-vas
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
(#) Alkotó válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

A 80-100 ohm tévedés lehet. A 2-10 ohm sokkal racionálisabb tartomány.
Ha belegondolsz, egy darab rézvezeték, aminek a két végét méred (néha vékony és hosszú, de azért nem annyira...).
(#) nandika76 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Az lehet ,de akkor ezt nem értem.
(#) mindenes válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Kis méretű trafóknál ahol az áramfelvétel terheléssel 100-200 mA, ott azért nem ritka a primer oldali 100 ohm.
(#) ferci válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Lehet ez egy speciális célú trafó is.. tegyél a csipeszek végére egy 100-200 ohmos ismert ellenállást és akkor biztos, hogy nem csap be semmi.
(#) nandika76 válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Akkor ez lehet bár az a trafó amelyik a második képen van 12 volt 2 Amperes az adatlapja szerint
(#) nandika76 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Melyiket gondolod specinek
(#) nandika76 válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

A sárga az kávéfőző trafó (bosch v siemens)a másik meg 2.1-es számtógép erősítőé volt.

Aminek a pár amperes szekundere is 70-80 ohm lenne, ami lehetetlen.
Spéci alatt azt értem, hogy egy 5-10 wattos trafó és sokszáz voltos szekunderrel.

Pedig működik.

Én elhiszem, de ha pl. 12 V 2 A, akkor tuti rosszul méred... az nem lehet több pár tized ohmnál a szekunder..
(#) rascal válasza Ronen hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Szerintem megtévesztésig hasonlít az EI-s trafóra. Én is csak olvastam róla, és kb. annyi a trükk, hogy itt a nyelvet ki kell hajlítani annyira a lemez síkjából, hogy a csévébe be tud dugni, aztán ha már a helyén van megint kiegyenesedik. Bővebben: Link

Bocs de a primereket mérem
Lehet ez vezetett félre

Az más... - akkor semmi gond, hitelesítsd ismert ellenállással.
(#) mindenes válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Léteznek felfelé transzformáló trafók is.. Ha mérések után mégis bizonytalan vagy használj egy előtőt izzót amivel több infót lehet megtudni a tekercsek szerepéről. Ha a primernek kötött tekercsén az izzó erősen világít akkor az a tekercs nem a 230 ra lett tervezve..
(#) nandika76 válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Igen próbáltam egy 15wattos izzó szépen világított az összes nagyobb ellenállású tekercsnél,egyébként egy technics magnó trafója volt
(#) Alkotó válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Igen, kicsi trafóknál lehet ilyen magas az érték.
(#) nandika76 válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Kérdés mikró trafóból lehet rendes trafót tekerni?
Van értelme,csak mert olyan jó nagy a magja.

Ha szét tudod szedni, elvileg lehet.. kiveszed a vas-söntöt belőle és tekersz a primerhez 10%-ot kb, mert eléggé túl van gerjesztve - a nagyfesz helyére pedig betekered a szekundert.

Szét lehet csak flex kell hozzá,és kb milyen teljesítménye lehet?10.5x9x6 centi a mérete

A vaskeresztmetszetből számolj, mert ez a méret nem mond semmit.. elvileg 80 % lejöhet róla, mint a mikró teljesítménye, ha jól össze tudod rakni.

Bocs de amatőr vagyok azt ,hogy mérem meg?

A csévetest belső méretéből számold, ( a x b ) cm^2.
Kifűrészeled, kiütöd belőle a nagyfeszt, beletekersz 5-10 menet szemét drótból és kiszámolod a voltonkénti menetszámot és az alapján megtoldod kb. 10 %-nyi menettel a 230-as primert.
Utána ebből meg a szekundert.

Akkor 3.5 szorozva 6-tal ez a belső mag mérete.

Az akkor 21 cm^2. 5-600 wattra jó lehet attól függően, milyen üzemben járatod majd, folyamatos vagy szakaszos.
(#) Ronen válasza ferci hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Nagyon szépen köszönöm , így már érthető!
(#) tothbela válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Nemrég volt hegesztett trafóval dolgom. Én erősítőbe nem mertem volna tenni, de néhány ismert gyár (nem kínai) szívbaj nélkül alkalmazza. Újra kellett tekerni. Ez is erősítőben volt, úgy hogy megnyugodtam. A mikrós trafóval is hasonló a helyzet. Bár ezt meglehetősen túlgerjesztik, ezért folyamatos üzemre nem alkalmas. Megmértem néhány gyári folyamatos üzemű trafó üresjárati áramfelvételét 150-300 VA-es kategóriában (ez nem alakul hővé, ez meddő áram, tehát nem fűti a trafót). Lemezelt "M" trafóknál 5 % körüli, "EI" vasnál 7 % körüli, hegesztett (mint a mikró) 20% körüli az üresjárati primer áram a névleges terhelhetőségen mérthez képest. Ez gondolom a nagyobb légrésből ered. Mikrósütő trafónál ez akár 50%-ot is elérhet a túlgerjesztés miatt, ezért itt egy kicsit összetettebb a dolog. Először is el kell dönteni, mihez kell a trafó. Nem mindegy, hogy aksitöltő, vagy erősítő lesz belőle. Alapból a kiflexelés miatt is csökken a keresztmetszet és erre még rátesz egy lapáttal a túlgerjesztés. Az sem biztos, hogy sikerül úgy összerakni megint, hogy ne kerregjen. De ha mindenképpen bele akarsz fogni, először fűrészeld ki belőle a nagyfesz tekercset a kollégák által leírt módon, meg persze vedd ki a söntöket. Ez után kezdődhet a méregetés. Meg ne próbáld hálózatra kötni úgy ahogy van! Esélyt sem szabad adni annak, hogy a nagyfesz véletlenül megöljön. Ez nem TV sortrafó. Ha még ezek után sem ment el a kedved, akkor szükséged lesz néhány eszközre. Multiméter, ha lehet akkor mindjárt két darab, természetesen tekercselő huzal, jó szolgálatot tenne egy szabályozható toroid, szigetelő anyagok, meg nem utolsó sorban sok türelem.
(#) nandika76 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Köszönöm a kimerítő választ de szerintem jegelem a témát annyi a macera vele inkább dolgozom azt az időt és megveszem bár szívesen próbálkoznék vele csak a munka miatt nem sok időm jut rá.
(#) Jossz hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Sziasztok,
Kis segítségre lenne szükségem.
Programmal terveztem egy trafót több variációban, ebből már látható volt a szükséges ferritmag típusa és mérete. ****
A szükséges kiinduló paraméterek:

Mag: ETD 54/28/19 vagy ETD 59/31/22, anyag 3C90 vagy 3C94
Primer oldal: 24 VAC szinusz, a meghajtás 1,6 A-t bír el. A frekvencia 18 kHz.
Szekunder oldal: 16000 VAC (16 kVAC), 0,02A (20 mA)

Témához nem kapcsoló részt kivettem, arra ott az apróhirdetés!
ÜDV: Moderátor
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
(#) qvasz2 válasza Jossz hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

A szekundered: 16 0000V * 20 mA-el, az kerek 320 VA. A primernek ennél több kéne, mert veszteség is van, ehhez képest: 24V * 1,6A =38,4 VA.
Ezt azért még át kellene gondolni
A vasmagot nem ismerem; az a következő kérdés, hogy mennyit tud?!
Következő: »»   271 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem