Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nem igazan vagyok jartas az elektronikaban, es nem is szeretem az aramot, de ezt a feladatot azt hittem egyedul is meg tudom oldani ( aztan nem ). Van itthon jopar fenycso foglalat, de mind 3*40W os. Nezegettem a ,,kapcsolast'', de szamomra erthetetlen modon van osszekotozve. Amit szeretnek, az 1db 40W os cso mehjatasa, vagy 2db 20w os meghajtasa. Igazabol vehetnek is sima foglalatot, de penteken fujtak meg a tarcam, igy anyagilag.. Szoval ha van itthon alkatresz, akkor inkabb nem vennek 4K ert uj foglalatot. Ami van: 20W os cso, Trafo 1*40/2*20 W ra, Kondenzator ( ?? farahdban van merve ) ) Es az a bigyuszka, ami begyujtja a csovet. Ezeket kellene osszekotni ugy, hogy mukodjon a dolog. Tisztelet: atYa
Szia,
Ime, csatoltam a Neon bekötését, de biztosan van ilyen Topic már, így ezután használd a keresőt amielőtt újjat nyittanál! Köszi,..
Nincs ilyen tema
Legalabbis amiket olvastam, azokban mindehol bonyolultabb volt, es mint mondtam, nem ertek hozza, nem tudom mit kell modositani, hogy azt kapjam, amit szeretnek
Itt van egy pl: Fénycső. Na, de a rajzot megérted, amit csatoltam vagy amit sound.man kollega Linkelt?
Oo, igen, ezt a temat olvastam, de mivel azzal indult, hogy villogas mentes begyujtas, es jott az a link a nagyon bonyolult kapcs rajzzal, feladtam : )
A BSS elektro oldalon levo kapcs rajzok hasonlitanak legjobban az itthon konstruciora. Az a kis vastag oldalu teglalap az az dolog, amit kb 3-5 cm magasagu henger egy foglalatban, es ki lehet csavarni, igaz? ( csk ennyi nem tiszta )
Én úgy tudom hogy a barna a fázis de javítsatok ki ha nem így van. A neoncsőnél lehet hogy két fojtó van és azért nem durran szét.
Nem robban az semerre, se ki-se be, amgy meg fázisjavítóként párhuzamosan tehetsz egy kondit, aminek az értéke 3-5 µF között szokott lenni. En 4.2 µF -es kondikat láttam inkább. Igy helyes:
(L) fázisvezető (Fekete), (N) Nulla vezető (Kék), (PE) Védő vezető (Zöld/Sárga).
4.2 esek vannak az itthoni telepekben, abbol ( a 3*40 W osbol ) fogok akkor egyet kiszedni.
A FÁZIS A FEKETE! VAGY BARNA A NULLA A KÉK és ilyennel még nem találkoztam hogy ha nem a fázis megy a folytóra akkor szétrobbanna a fénycső
Pont forditva tudtam : )))
Koszi szepen!
A sárga zöld csíkkal (vagy fordítva) az meg a föld. A nulla nem egyenlő a földdel?
Az a Starter amiről te beszélsz, foglalatban van, van két csavarfelyű lába, és ha leveszed a kupakját akkor találsz benne egy kondit meg egy égőféleséget, amiben mintha valami gáz lenne azthiszem, abban van két érintkező, s az gyújtja be a Neont,.. (na ezt jólmegaszontam :p)
Ezt viszont tudtam..
Na, most akkor ,,gyorsan'' osszeutom azt az 1*40W os modult, aztan elfogadom a megoldast ( mivel a sound.man megoldasa reprezentalja legjobban az itteni esetet, elorelathatolag az lesz az. Persze kozben lehet felrobbantom magam Na viccet felreteve vigyazok, ha kesz vagyok jelentkezem ) Az eddigi segitseget koszonom szepen!
Idézet: „és ilyennel még nem találkoztam hogy ha nem a fázis megy a folytóra akkor szétrobbanna a fénycső” Azért mert az hülyeség. Az áram számára mindegy, hogy soros kapcsolásnál mi a sorrend. A kondenzátor meg fázisjavításhoz kell, semmi köze a fénycső működéséhez. Idézet: „égőféleséget” Az egy glimm. :yes: 'sztán: Normálisabb folytón, rajta a bekötési ábra
És ha sorbakötsz vele egy 230 voltos 40 wattos égőt akkor villog.
nincsmit, de attól még sajnos nem biztos hogy helyesen is van bekötve a házban. Nálunk pölö 2db piros vezetéken jött a konyhai armatúrába a nafta (tök szabályos ugye?! ) szóval óvatosan a villanyszereléssel és mindíg áramtalaníts mindent mégmielőtt bármihez is nyúlsz!
így van a kondi csak fázisjavításhoz kell, nem pedig a működéséhez, csak mivel induktív fogyasztó ezért fázis eltolást csinál amit a kondival kompenzálnak.
Pedig az van a gyújtóban. A fejlődő hőtől elhajlik az egyik érintkező, hozzáér a másik érintkezőhöz, ekkor záródik a cső fűtése, és hűlni kezd a bimetál. Ahogy hűlik, egyszercsak szétválnak az érintkezők, megszakad az áramkör, az áram leesik, a fojtó csinál egy jó kis feszültségtüskét, aminek hatására a cső begyújt, és utána már úgy marad. A fojtó korlátozza az áramot, a gyújtóra pedig nem jut elég feszültség, így nyugton marad a továbbiakban.
Tudtam, csak írtam, hogy leírjuk mindjárt a működését is, de megtetted Te ezt,..
Sziasztok.
A fénycső armatúránál teljesen mindegy hová kötöd a fázist.Nincs meghatározva a polaritás,ergo:nem fog felrobbanni a csö! Már egy párat bekötöttem,így tudom miről van szó
Ellenben ha kihaggyátok a fojtót a körből nagy bumm lessz belőle!
Nem lett bumm
Viszont mi van olyankor, ha 20Wos csovet kotok 40Wos fojtohoz? Egy ido utan bumm? Igazabol a BSS en van 2*20as konfig is ( talaltam 2 mukodo 20as csovet is ), igy meg tudom csinalni, de sajnos kondim nincs csak a 4,2 mikros, az baj? Vagy attol meg menni fog?
Ha a 20-as csövet a 40-es folytóra kötöd, akkor előbb utóbb tönkremegy a cső. Ha máshogy nem, akkor a fényátalakító réteg "kimerül".
A kondenzátor, mint írtam, a fénycső működéséhez nem kell. A kondenzátor a fénycső meddőteljesítményfelvételét kompenzálja. De ez a hálózat szempontjából lényeges, nem a cső miatt. Ha nem teszel kondenzátort, az sem probléma. |
Bejelentkezés
Hirdetés |