Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2579 / 3581
(#) Bakman válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
A Csernobil feletti betont nem nagyon kell megítélni ebből a szempontból. Egyrészt az sietve épült, másrészt alatta egy máig "működő" rekator van, nyitott fedéllel.
(#) gernerakos válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
A szarkofágot szerintem elkapkodták, nem akarták, hogy még több por jusson ki a levegőbe... Már építik felé az újat...

A napelemes dologról annyit, hogy apám mesélte, aki heti rendszerességgel jár Németországban, hogy volt olyan a németeknél, hogy ingyen volt az áram, mert a nyári napsütésben annyi áramot termeltek a napelemek, hogy nem tudták tovább tartalékolni. Nem jártam utána, nem tudom igaz-e, de apám nem szokott hazudni. Én is jártam Németországban és megerősíthetem, nagyon sok a napelem az autópályák mellett.
Elgondolkodtató, hogy ott ez van, mi meg atomerőművet építünk. Ha annyi sok hátránya lenne a napelemnek, nem hiszem, hogy ennyit telepítettek volna.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) Bakman válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Egy-két apróság a dologhoz. A németországi gazdasági helyzet kicsit más és a nem kevés pénzért felépített napelemgyárat meg kellett menteni, lévén a konkurencia olcsóbban adta a paneleket. Az államnak volt kerete arra, hogy a gyárt üzemeltesse.

Nem állítom, hogy sületlenség a napelem, csak annyit kérek, a helyi körülményeket is vegyük figyelembe.
(#) Petyaa válasza Bakman hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Igen valóban, nagyon gyorsan épült, viszont nagyon furcsállom hogy a kémény az csak úgy ott maradt kvázi csupaszon. Sajnos még pár ezer, tízezer évig "élni" is fog.
(#) Petyaa válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Azt mondták hogy 100 év a tartóssága. Jó 100 év, de mindíg fognak 100 évenként egy újat húzni a régire? Mert lebontani gondolom nem mernék vissza, mert addigra a mostani már csak nyomokban lesz meg.
(#) gernerakos válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
A kéményre elvileg a szellőzés miatt szükség van, és egyszer (azt hiszem tavaly, vagy azelőtt) le is bontották, majd újra építették.
(#) mark.budai válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Üvegházhatású gázok. Igaz csak Wikipédia, de ez azért elég tudományos szokott lenni.
Cooper, én ebbe nem akarok belefolyni, számomra az nem energia, ami nem megújuló. Használjuk a szelet a napot és a vizet.

A Mazda még mindig fejleszti a Wankel motort, az új RX széria Skyactiv-R fantázia névvel jön, kíváncsi leszek, mit találtak ki az APEX éltömítés anyagának.
(#) Petyaa válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Így laikusként azt gondolja az ember hogy hermetikusan lezárva lenne az úgy jó.
(#) nagym6 válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Elég egy földrengés Csernobil, vagy másik atomerőműnél. Esetleg a reaktornál nyílik szét a föld, nem lehet kizárni. Szerintem eléggé nagy veszély az atomerőmű. Jobbat én sem tudok helyette.
Több ismerősöm beruházott régebben milliókat napelemre, vákumcsövesre, akkor örültek, mennyit megtakarítanak. Érdekes, hogy akkor kiszámolva sem látszott gazdaságosnak, mégis megmagyarázták maguknak, hogy megéri, annyira bele voltak lendülve. Most rákérdezek, kitérő választ kapok. A rendszerek egy kis része időközben elromlott, ezek pótlásával sem foglalkoznak, gondolom azért, hogy ne legyen több bukás rajta.
(#) Petyaa válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 2, 2016 / 1
 
Sajnos bármi megeshet, nincs 100%- os védelem. 50-60 év amire megtérülne pl egy 5milliós berendezés addigra meg már bőven veszít a teljesítményéből is szóval mondhatni sosem térül meg.
(#) Robin2 válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 2, 2016 / 1
 
Amíg "fogyasztasz", és kifizeted, addig senkinek nem érdeke, hogy változtasson bármin. Sajnos ezek az egyedi energia kiváltási próbálkozások nem megtérülőek. Ez az érdekük. Ezért nincsenek nagy központi telepek, inkább hagyják, hogy a magán próbálkozások befuccsoljanak.
(#) zolika60 válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Ha a vízgőz üvegház hatású, akkor attól nem kell félni, mert mióta élet van a földön mindig volt felhő. Sőt inkább az a gond, ha nincs. Talán hallottál már sivatagról. Attól hogy a Wikin valamit írnak még nem biztos hogy igaz. Ha akarod beírom az ellenkezőjét, vagy hogy nincsenek is üvegház gázok. Sokszor jó, de sok sületlenséget is tartalmaz.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) Bakman válasza Robin2 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Ezzel egyetértek. Mivel ezen a fórumon a többség tud számolni, reálisabb egy "kicsit" pl a sörkollektor. Az ember az árokparton összeszedi a sörös dobozokat, meleget termel vele és még takarít is. Kettős haszon.

Ésszerű megérülést látok még a szigetelésben, nyílászárók cseréjében. Télen kevesebbet kell fűteni, nyáron hidegebb a lakás...
(#) Petyaa válasza Bakman hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Csak amíg én a panelra fúrok egy 120 as lyukat..
(#) SALáta hozzászólása Máj 2, 2016 /
 
Furcsa a világ. De tényleg még mindig a "gőzgépbe" gondolkodnak. Csak a fűtőanyag változik.
Fűthetsz te otthon bármivel mindenbe van egy kis "gőzgép" , és a sziget rendszer is ilyen, nem hiszem hogy minden cég ami beszállít pl napelemet vagy mondjuk hőszivattyút, akkutelepet nem használ csak zöld energiát.
Szóval ez is egyfajta giccs ha azt nézzük.
Az alapoknál a gőzgép elhagyásánál kellene kezdeni. Mindegy mi hajtja az környezet szennyező.
Érdekes hogy pár száz év alatt mennyit felejtett az emberiség.
(#) zolika60 válasza SALáta hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Nosza lássuk a te megoldásodat. Persze gőzgép nélkül.
(#) nagym6 válasza Robin2 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Az embereket -illetve sokakat- nagyon könnyen be lehet húzni a csőbe, kissé ködösített szövegekkel. Napelemes ismerősöm -5millió a napeleme- olyan számítást kapott, ahol a megadott éves napsütéses órák száma messze sokkal több, mint bármely statisztikában szereplő adatok. Így jött ki éppen pozitívra anyagilag tizenvalahány évre, ha semmi javítás pótlás nem kell. Csak a nap valójában sokkal kevesebbet süt. Itt van a hézag amivel lehet behúzni a népet, ez később nem számonkérhető.
(#) pjg válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 2, 2016 / 1
 
Nem mindegy, hogy egy havi, vagy három évi fizetésbe kerül az a napelem garnitúra ami egy házra ráfér.
(#) pjg válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
A nyáron megtermelt áramot nem lehet eltárolni a téli szűkösebb napokra. Ráadásul Január 1-től vásárolni kell az áramot, mert az előző évben megtermeltet nem lehet átvinni az új évre.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) Robin2 válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Sajnos nem csak a megvezetett embereknél nem müködőképes a dolog. Ismerős tényleg nekifeküdt a témának, utánajárt, stb. Nála más lehetőség nem volt, ezért "kellett" egy ilyen rendszer. 10-15 év volt számításai szerint a megtérülési idő. Akkor lesz nullán, mintha semmit nem csinált volna. És ez akkor igaz, ha nem döglik be közbe semmi. (25 év garancia a napelemtáblákra. Milyen alapon? Senkinek nincs 25 éves tapasztalata ezen a téren. A magyar forgalmazó hol lesz pár év múlva.)
Hasonló a hőszivattyús geotermikus dolog is.
(#) Robin2 válasza pjg hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Tudomásom szerint számlaképesnek kell lenned, ha hálozatra visszatermelsz villamos energiát. Megkapod a pénzed és fizethetsz belöle. (Nem biztos, de az éves elszámolás ugyanúgy júniusban van.)
De csak van itt egy okosabb napelemes kolléga, nyilatkozhatna
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) jdani hozzászólása Máj 2, 2016 /
 
Hali. Feltehetem itt építkezéssel való kérdésem?
Vagy nem lesz ki rá válaszolni / nem ide tartozik?
Falak repedezése..
(#) kameleon2 válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Ha az ország vezetőit nem kenegetnék hájjal Paksról, akkor lppen elég lenne az új blokkra költött pénz napelemre... Ez 100% rezsicsökkentés. Nálam is érik, mert már olyan szinten pofátlanul vernek át a szolgáltatók, hogy nem tudom tovább tolerálni. Ez főként a gázra igaz, de részben a villamos energiára is. Már átálltam hőszivattyúra (No gáz) , mégis a tavalyi gázáltalány dupláját számlázzák. Az éves díjból pont kijön 3 napelemtábla. 6-7 év alatt megtérül akkor is, ha nem támogatják. Az inverter marad már csak. Van egy ügyfelem - barátom. 400m2-es házra fizet évi 4000 rezsit. Mindenestül. No Paks.
(#) kameleon2 válasza Robin2 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Nem kell számlaképesnek lenned 50kW.ig
(#) kameleon2 válasza pjg hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Látom - kellő szakértelemmel kezeled a témát... Évek óta építek ilyen rendszereket - és rentábilis. A nyáron megtermelt energia - kevesebb, mint az őszi időszak - csak miheztartás végett. Hálózatra visszatápláló rendszernél meg szaldózol. Éves megtérülés van - ez igaz. Azonban nekem nem mindegy, hogy a házam rezsije havi 100.000Ft vagy évi 4000Ft. Lehet számolgatni. A lakótelepi lakásokra is lenne megoldás, ha foglalkozna vele valaki. De nyilván könnyebb nem foglalkozni ezzel a kérdéssel. Én nem adom fel, épp most is pályázom.
(#) kameleon2 válasza Robin2 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Már megbocsáss - de ez szamárság. Számos rendszer van, amit építettem és nagyon jó a megtérülése. Nem kontár céggel kell kezdeni. A hőszivattyús megoldás is lehet többféle - nem csak geotermikus. Nekem például levegő-folyadék hőszivattyúm van - és rentábilis. Harmadába kerül vele a fűtés.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Optimistákkal szokott tele lenni a temetö, ahogy egy jeles western hös mondaná. Örültem, hogy megszabadultam a napelemektöl ( több hektárban voltam érdekelt).
Otthonra maradt még néhány négyzetméter, de már csak hobbi célokra. Gyakorlatilag az egész egy nagy átverés, és valoban csak Paks-nak meg hasonlo mammutoknak éri meg.
A közönséges halandotol csak akkor veszik meg az áramot, ha azt folyamatosan szállitani tudod (24/7).
Azaz ha napelemmel vagy szélmalommal csinálod a villanyt, akkor kell hozzá épitened egy höerömüvet ( manapság inkább szénre, mert arra kapsz EU támogatást ), ami az éjszaka folyamán vagy szélcsendben ugyannyi áramot képes leadni, mint a napelem veröfényes idöben.
Sajnos különben nem vagy tárgyaloképes.
Szoval teljesen mindegy, hogy a gázátalánnyal vernek át vagy a leadott villany elszámolásán.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 3, 2016 / 1
 
Ez szerintem nem igaz. Ha visszatermelsz, akkor pénzt kapsz a többletért. Szerinted a pénzespostással kiküldik? Nem egyszerű egy ilyen rendszer otthonra, földi halandónak. Az, hogy nálad otthon még nem ilyenről megy a ház, miközben ebben dolgozol/dolgoztál számomra elég bizonyíték.

De ha már itt tartunk, tudnál konkrét példákat mondani, például a bekerülési költségekre, megtérülési időre? Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Máj 3, 2016 / 1
 
Sziasztok!
Ez megy a számítógép asztalom körül:
(lakatos melóóóó...pfff...S)
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
A repedés mindig azt jelenti, hogy mozognak a téglák egymáshoz képest.
Következő: »»   2579 / 3581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem