Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   261 / 274
(#) devergo74 hozzászólása Márc 27, 2016 /

Sziasztok.
Valaki tudna segíteni abban, hogy milyen ellenállás, kondenzátorok kellenének a tda2030-as erősítő elkészítéséhez. A lista nekem is megvan, csak az nem világos pl:100k ellenállás, de abból is van több fajta, 3w, 5w-os, akkor melyiket kell kiválasztani?
Köszönöm.
(#) reloop válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Építsd 0,6W ellenállásokkal!
(#) devergo74 válasza reloop hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Köszi.
A kondik közül sem találom mindegyiket, pl 10u, 01,uf stb. A Hestore-oldalán keresgélek
(#) szucsistvan123 válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Csak jól kell beírni a keresőbe.
pl 10µF
Az a 01,uf Az gondolom 0,1µF akar lenni, az az 100nF
(#) devergo74 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Köszönöm a segítséget.
Sikerült összehoznom az alkatrészeket, eléggé kezdő vagyok, ezért bénázok ennyit.
(#) szucsistvan123 válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Majd belejössz!
(#) abstrax hozzászólása Ápr 1, 2016 /

Kedves Mindenki! Bizonyos körülmények miatt kellene egy többcsatornás (4-6, esetleg 8) végfokot építenem. Elvileg minden csatorna csak 1-1db 4-8 ohmos hangszórót hajtana.
Azért kell ennyi csatorna, mert igény ezek független hangerőszabályozása.
Gazdaságossági szempontokból TDA2030-cal gondoltam megcsinálni ez egyes modulokat (esetleg 2040-nel).
Kérdéseim:
a szokásos trafó-méretezési elveket szem előtt tartva (pl. sztereohoz kb. 60VA-es trafót szoktam), a 2030-hoz olyan 30VA/db-bal lehet számolni csatornánként? 4- esetleg a 6-csatronát még el tudom képzelni egy dobozban, táppal, miegymás. Lehet, 8 már kicsit sok volna - meg nagy a táp.
Másrészt, célszerű volna, ha a végfok egységek 2 ohm stabilak tudnának lenni. (Lehet, kényszerűségből kellene itt-ott mondjuk 2db 4 ohmos hangszórót párhuzamosan kötni...tudom, nem szép és szerencsés, de előfordulhat).
Adatlapjuk alapján a 20x0 széria nem fogja szeretni az ilyen kis terhelést.
Volt már dolgom dupla tokozású TDA2004R-rel, azok bírják, bár nekem ehhez túlságosan kis teljesítményűek.
Van esetleg valami jó ötletetek ICs, egyszerű 2 ohm stabil végfok építésére? Olyan 10-15Watt körüli kimenő teljesítmény már jó lehet csatornánként.
Esetleg 4-es végfok modul valami közös tokban (autórádiókhoz készültek talán ilyenek?)...
Előre is köszönöm, üdv Néktek!
(#) furko válasza abstrax hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Szia!
TDA 7375 kb 2X25W hídban vagy 4X7W körül tud szimplán, egy tokozás. Ez autórádió végfok.
Kevés alkatrész kell hozzá, a hangja egész jó. Szimpla táp kell neki ami tovább egyszerűsíti.
Azt hiszem bírja a 2 Ohmot is, keress rá.
Megépítve itt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
(#) abstrax válasza furko hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Wow, köszönöm szépen, ez ígéretesnek tűnik!
Igen, 2 ohmon is specifikálja az adatlap, ekkor a 7 helyett 12 Watt jön ki belőle - ez tökéletesen elég nekem.
A szimpla táp (autós cuccnál nem hátrány) is nagy előny lehet. Szép az általad megépített kapcsolás, néztem a linken.
Mit mondanál akkor a táppal kapcsolatban? Mennyivel méretezzem túl pl. a trafót egy ilyen 4-es tokhoz? Egy 12V / 60VA-es trafó pl. elegendő lenne? Utána Graetz és mondjuk 4700u-val pufferelni és talán még egy 47 v. 100nano? Ebből olyan majd' 17V DC jönne ki.
Ahogy elnéztem 18V a max. tápfesz, mennyivel érdemes megkínálni (pl. a Te esetedben miről etetted?)
Köszi az infokat!
(#) furko válasza abstrax hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Nekem 16V-ról megy, de a teljesítményét nem tudom a trafónak. Bontott.
A 18V kockázatos és olyan sokat nem nyersz vele, a 17 még biztonságos. Szerintem elegendő a 60W -os trafó. Ha megépíted mindenképpen tegyél a DIAG lábra ledet. Jelzi ha baj van a táppal és azt is ha túl van hajtva. Mivel ennél a toknál nincs lehetőség az erősítés beállítására lehet hogy bizonyos források (pl. telefon) nem tudják teljesen kihajtani. Ekkor egy előfokot lehet elé tenni, esetleg hangszínszabályzóval. Ha van még kérdésed gyere át a TDA7375-ös topikba.
(#) abstrax válasza furko hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Értem, köszönöm szépen az infokat!
Ha esetleg felmerülne még gond, a másik topicban folytatjuk!
(Időközben jól leszavaztuk szegény 20x0-szériát!:o)
Köszi még egyszer!
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 9, 2016 / 1

Egy mérőegység részeként, én is összeraktam egy 2030-ast. Nem szimmetrikus tápról, 24V-ot kap az IC. Tulajdonképpen kifogástalanul szól, de nekem lehetne nagyobb a teljesítménye.
(#) devergo74 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Hát igen, látszódik hogy nem most kezdted. Olyan furat mintát tudnál küldeni, lmk-ban?
(#) Alkotó válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Nem értem mire van szükséged. Írd körbe részletesebben.
(#) devergo74 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Olyan furatmintára lenne szükségem, amivel fellehet fogatni a panelt. Az a 4-db furat.
(#) latyakosa válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

A paneltervet szeretném elkérni ha publikus.
(#) Alkotó válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Ne bolondozz! Olyat rajzolsz magadnak, amilyen tetszik.
(#) Alkotó válasza latyakosa hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Ez egy komplex terv, ami más célt szolgál. Ha tudsz várni egy kicsit, akkor lecsupaszítom majd neked, hogy csak a végfok legyen rajta (esetleg kettő).
Az talán nem látszik a fényképről, de ez egy olyan változat, aminek szimpla tápfeszültség kell, ezért kicsatoló kondi van a kimenetén.
(#) latyakosa válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Ha jól látom ez egy hangsugárzó mérő áramkör (ARTA-ból következtetve) ?
Ez esetben pont így lenne jó ahogy van
(#) Alkotó válasza latyakosa hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Mellékeltem a tervet. Ez alapján el tudod dönteni mire lenne még szükséged.
(#) latyakosa válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /

Nagyon köszönöm! Pont ez kellene. Egyben
(#) dani9228 hozzászólása Máj 6, 2016 /

Hello. Ismét visszatértem a 2030-hoz . Egy autós erősítőt szeretnék, és mivel ez van itthon többségében erre jutott a választás. Egy 40W-környéki kellene és találtam egy kapcsolást is. A következő kérdésem lenne. Mivel eléggé ki van járatva az IC, darlingtonos kialakítás miatt csökkenne a torzítása? Ennél az IC-nél megoldható hogy a tápágba, kaszkód bekötéssel kerüljön egy tranzisztor, és ugyan úgy darlingtonba, vagy sima földel emitteres fokozatba a teljesítmény tranyók? A tápfeszültség az nem probléma, csak szimmetrikusat nem tudok előállítani.
Köszi!
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Ezt a kapcsolást én is megcsináltam szimetrikus táppal. Autós erősítőnek szerintem ez nem jó. TDA ban van más arra a célra. A rá írt 40w teljesítményt szerintem egy jó elő erősítővel és 2óhmos hangszóróval adja le, illetve adhassa le, de én 2óhmossal igaz sosem próbáltam . 4óhmos hangszóróval használom ma is néha, a jó hangzásán kívül másért nem tartottam volna meg. A 40wathoz köze sincs. TDA2030 aszimetrikus táppal nagyobb teljesítményt adott nekem mint ez, Az eléri a 30watot, talán a 40 watot is 12volton 4óhmos hangszóróval,12volttól nagyobb tápfeszt az viszont nem visel el 4óhmos hangszóróval. Tehát ne várj ettől 40watot .
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Szia! Nem bővítheted tovább a kapcsolást mert instabillá válik, azaz gerjedni fog.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Máj 7, 2016 /

Értem. Sikerült megcsinálni a tápot, most már van szimmetrikus. A mellékelt végfokot választottam mivel ez már meg van építve, 4 ohmal terhelhető, és elméletileg 50W felett van a teljesítménye +-17V-nál.
(#) Kovidivi válasza dani9228 hozzászólására (») Máj 7, 2016 /

Ha már kész a kapcsolóüzemű tápod, akkor adj neki valami rendes végfokot, ami strapabíró. Adj neki TDA7294-et! Ez a tranzisztorral megfejelt, hidalt kapcsolás eléggé fából vaskarika. Tekerj még pár menetet arra a toroidra, hogy legyen +-30V-od, 4ohmra kapsz 80W-ot. Nem kell ezt mindig 80W-on hajtani, de legalább egy nagyobb basszus nem fog megnyekleni, mert marad tartalék az IC-ben. Plusz sokkal egyszerűbb is összerakni a végfokot.
(#) dani9228 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 7, 2016 /

A táp +-35V-ot tud. Gondolkodtam egy másikon, de akkor inkább egy tranyósat. Azoknak jobban tetszik a hangzásuk is . Van még egy STK402-090S-em, de az adatlapja szerint 4 ohm-ról már nem megy. Vagy is ne ír róla semmit :/
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
(#) Kovidivi válasza dani9228 hozzászólására (») Máj 7, 2016 /

TDA7294-ben is tranzisztor a félvezető (FET).
(#) aramis hozzászólása Jún 28, 2016 /

Sziasztok! Kérem aki tudja segítsen nekem készítettem egy erősítőt TDA 2030 szeretném a számítógép re kötni , hogy erről működjön alaplapi hang rendszere van a gépemen ,hogyan köthetném be.
üdv.ar
(#) reloop válasza aramis hozzászólására (») Jún 28, 2016 /

Szia! Kösd az alaplap fejhallgató kimenetére és használj 1k-tól nem kisebb és 10k-tól nem nagyobb értékű hangerőszabályzó potenciométert.
Következő: »»   261 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem