Fórum témák
» Több friss téma |
Gyengeáramú berendezés szerelés néven, de szó szerint rajta kéne legyen a számlán hogy biztonságtechnikai berendezés telepítése és tételesen felsorolva.
Amúgy már voltam pár helye ahol betörés történt és nem volt sehol sem kérdés hogy ki is szerelte az eszköz és betörés védelmet.
Idézet: „de szó szerint rajta kéne legyen a számlán hogy biztonságtechnikai berendezés telepítése és tételesen felsorolva.” Ez így van, legalábbis nálam. Viszont én így alszom nyugodtan.
Szerencsére már nem dolgozom a szakmában de amíg dolgoztam is alkalmazott voltam (szakképesítés nélkül) és telepítettem nem egy sem kettő riasztót illeve kamera rendszert. Ki merem jelenteni hogy meghibásodások 99%-ban nem szerelési hiba történt hanem sporolás áldozata lett a rendszer. Legfőképp téves riasztások voltak am a telepített érzékelők minöségéből fakadt. Én is belecsöppentem a szakmába és egy ügyes kolléga tanította meg a szakma fortélyait nem pedig a tankönyv. Ismeretségi körömbe van olyan személy aki bizonyítvány nélkül telepít mindenféle biztonságtechnikai eszközt és maszekba csinálja (nem válalkozó tehát számla nuku) de sosem volt belölle problémája. Álltalában ott szokott elvérezni a rendszer hogy nem megfelelően van használva illetve a vonuló szolgálat valami oknál fogva késik (a 15 perc elég egy ház elbontására nem pedig néhány eszköz eltávolítására) és ezért nem is foglalkoznak a telepítő személyel mert a rendszer jelzett időben csak a biztosító személy elkésett. Amíg dolgoztam én is minden esetben ajánlottam mind az üvegtörést mind pedig a nyitás érzékelőt még a legkisebb ablakra is illetve az éjszakai zárást.
Sok lesz az off de gondoltam megosztom még ezt is.
Nem akarom szétoffolni a témát, igazából csak érdeklődöm a lehetőségek iránt.
A többit talán a riasztószerelés haladóknak-ban.
Hát pl villanyszerelés címen..illetve gyengeáramú rendszer szerelés címen..
Tudok több céget is akil se nem kamarai tagok,se papírral rendelkező szakvizsgást nem alkalmaznak..mégis szerelnek.
Elég szomorú!
![]()
Én is sok mindent csináltam papír nélkül, nem a papír teszi a szakmunkást. Ha valakit érdekel amit csinál akkor jól is tudja csinálni. Ezek a riasztó központok annyira le vannak egyszerűsítve hogy szinte nem lehet elcseszni csak ha nagyon akarod. Ha jól vannak elhelyezve az eszközök akkor jelezni tud a risztó de a betörő akkor is tud szabadon garázdálkodni a lakásba amíg meg nem zavarják de ha nincs távfelügyelet akkor a kutya se néz rá hogy mi üvölt a nagyvilágba. A riasztó nem gátolja meg a betörést csak maximum jelzi hogy hatástalanítás nélkül van benn valaki vagy valami a védett területen.
Visszatérve én is 8 évig dolgoztam gépész ként majd elmentem egy iskolába hogy meglegyen a papírom is a tudásomról. Most én is gondolkozom a riasztó szerelői vizsgán, hátha jó lesz gyujtósnak. Sehol nem kértek még végzetségi papírt tőlem csak a szaktudásomat kérték számon.
2009-ben egy budapesti távfelügyelettel is foglalkozó céghez akartam elmenni dolgozni. Mindezt úgy, hogy ismerős a cég tulajdonosa. Azt a választ kaptam, hogy papír nélkül az ő cégénél még riasztó kábelt sem hajtogathatok. Az OKJ-s tanfolyamon nem sok újat tanultam, valódi használható tudást az egyik régi szerelő mellett szereztem az évek alatt. Ennyit a papírról, de azóta vállalkozóként máshogy nem tudok számlázni. A villanyszerelést külön számlázom, mert az nem biztonságtechnikai rendszer telepítés/karbantartás.
Ugyanakkor érdekes számomra amit írtok, hogyan működik ez másfelé.
A kamarai tagság ma már csak választható, nélküle lehet dolgozni.
Próbálj meg papír nélkül pénzintézeteknek, vagy állami érdekeltségű cégeknek dolgozni. Úgy elzavarnak, hogy a NAV adja a másikat, ha megtudják. 15 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött azt mondom, hogy valóban lehet papír nélkül addig dolgozni, míg egy éles esetnél, a sértett mindenkit beperel, hogy visszakapjon valamit az ellopott értékeiből. (cég felelősség biztosítás esete pl.) Mivel elsősorban banktechnikát csinálok, másodsorban olyan bizalmi telepítéseket, amit egy mezei villanyszerelő nem kap meg soha, igen, én szükségét érzem annak, hogy megfeleljek mindennemű előírásnak. (úgy is kiderül az átvilágításnál, na valami nem ok...)
Amit írtál az igaz, de ez a lakossági szereléseknél szokott előfordulni, ahol a legárérzékenyebb a piac.
Csodálkoznál hogy sok pénzintézet olyan ügyintézőt keres akinek nincs "pénzügyis" papírja (" A lényeg hogy tudjon az ügyfelekkel bánni, ne legyenek beidegződései, majd mi nulláról kioktatjuk") Bocs nem akartam OFF-olni.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2016
Pontosan ezt gondolom én is. Nekem azokat a költségeket is ki kell termelni, amik a papírforma miatt kellenek. Csúsztam le olyan munkáról és biztosan fogok is, amit egy "maszek" azért tudott olcsóbban elvállalni, mert nem ad számlát. Viszont jártam úgy is, hogy a fekete szerelő felszívódott az ügyfél meg nekem panaszkodott. És többedszer mondom, nem szeretnék senkivel sem vitatkozni vagy rosszat kívánni, de a fenti sorokat olvasva kissé igazságtalannak érzem a dolgot.
Most már inkább nem is írok semmit, mert meg leszek némítva a sok off-om miatt ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2016
Na egy kis DSC hogy a téma is megmaradjon. Annak idején mikor még dolgoztam a szakmában, volt egy úgynevezet beugrós munkánk egy álami hivatalhoz kellett telepíteni riasztót (jelzem kutya se kérdezte milyen papírokkal megyünk), a megbízó cég adta az ezközt (nem nevezném nevén)de ami hiba lehetett az volt. Pl. be nem forrasztott kristályakezelőben, amai napig lefagyó központ, kiképzett szerelő nem tudta programozni a központot és még sok más. Ezek után a sok hitettlen szerelőt kérdeném hogy egy normálisan, szabályoknak megfelelő és minőségi kiegészítőkkel ellátott (nem villám másodlagoshatású) DSC központtal fordult e márelő hasonló probléma.
Több 100 DSC-t telepítettünk de sosem volt hiba a rendszerben a DSC-ből kifolyólag, még az LC-100 is teszi a dolgát ahol tudja. A másik pl a nagy konkurens (tudom hogy sokat fejleszt és jó dolgot) miért a fogyasztó pénztárcájára utazik? Ha 10 évnél nem volt idősebb akkor bementem a boltba és vettem egy új pl. kezelőt vagy zónabővítőt de akár egy központot is amit kicsavar vissza csavar és márcsak programozni kellett.
A megbízó céget ellenőrzik, az alvállalkozókért a megbízó cég felel.
Ha a Paradoxra gondolsz, szerintem a fogyasztói társadalom a válasz. Sajnos. Dobd ki vegyél újat. Elromlott, esetleg mint írod később plusz vagy több funkció, szolgáltatás kell? Pont ez a lényeg, vegyél újat.
Igen erre gondoltam. De ez a szerelőn kívül senkinek nem jó. Ezért lettem DSC párti.
Mint mondtam, nincs baj a DSC-vel. De ha már szóba került a modernizáció, a régebbi DSC-t nem tudod okostelefonos rendszerre integrálni. Ez csak a Neo és a 1616-1864 szérián lehet, és a 1616 és társainál maga a modul drágább, mint a teljes rendszer. És még egy harmadik fél szoftvere is kell hozzá. Tehát a DSC-nél is igaz, ha fejleszteni akarsz, vegyél új modellt. A DSC volt az utolsó a sorban, akinél megjelent az IP alapú kapcsolódás a felhasználó és a rendszer között. Ebben volt jóval előrébb a Paradox, de még a Satel, vagy a Jablotron is előbb lépett. Az érintőképernyők terén is lemaradásban van, és ráadásul erősen túl van árazva a többi hasonló konkurenséhez képest.
A Paradox már jóval régebben elkezdett egy egységes új központcsaládot létrehozni, ez lett a Digiplex, és néhány éve az MG-SP szériával az otthoni rendszerekben is egységesítés történt. A DSC-nél ez úgy nézett ki, hogy a régi PC központcsaládot (1500, 2550, 3000 és társai) lecserélték a Classic és Power családra (Classic 585, 1565, Power 5010 és később az 5020) A classic és a Power között voltak elég szembetűnő különbségek, ezt csak a New Power szériában tüntették el. Egyrészt programozáson belüli menü különbségek, másrészt modul kezelési különbségek. A régi kezelők ugyanúgy nem voltak kompatibilisek az újabb központokkal. A Paradoxnak ekkor már 3 modelljük volt, a már említett Digiplex, a Spectra, és az Esprit. Ebből a Spectra és az Esprit vonal összeolvadt, továbbá a Magellan vonalat is integrálták az MG-SP szériába. A Digiplex is egyre több és több funkciót kapott, sokszor elég volt egy sima FW frissítés, hogy elérhető legyen (Egy bizonyos verzióig) Ebből is látszik, hogy a két nagy kanadai gyártó mennyire más utakon jár. A DSC a fontolva haladás, a Paradox meg az újabb innovációs utak törésében látta a jövőt. Manapság már egyik gyártóra sem lehet mondani, hogy a stabilitás mintaképe, mindkét gyártó egyre több kínai beszállítóval dolgoztat, és ez nagyon meglátszik, főleg az érzékelők terén. És még a többi gyártókról nem is esett szó. Csak Magyarországon több mint egy tucat elérhető riasztórendszer van, de mégis a két kanadai az uralkodó a lakossági rendszereknél. De az is lehet, hogy az egyszerű programozás játszik szerepet, hogy nem kell PC a programozáshoz.
Mi több éve foglalkozunk riasztó telepítéssel.
Természetesen minden papírunk megvan hozzá. Nem is értem, hogy lehet riasztót telepíteni megfelelő papírok nélkül főként új építésű épületek esetén. Riasztó rendszert csal telepítői végzettséggel és rendőrségi regisztrációval lehet végezni. Aki ezt nem így teszi annak csak idő kérdése, hogy komoly büntetőjogi eljárásban legyen része. Minden telepítésről naplót kell vezetni amit a hatóság évente ellenőriz. A lebukás esélye az új E napló bevezetése óta szinte száz százalék. Ezt érdemes mindenkinek megfontolni.
Utosó off.
E napló ok de mivan azokkal akik maguknak telepítik. Akkor inkábbtelepítse olyan aki már látott ilyet nem? A házi barkácsnál nincs rosszabb, olvas cak vissza a topikban, van néhány önkéntes aki azt gondolja hogy semmi extra csak be kell kötni és PC-ről programozni (tisztelet a kivételnek) de ez veszélyesebb mint a maszekolgató. Ennyi a véleményem, mindent leírtam. Valaki telepített már 2016-os vagy hasonló központot? Sajnosnem volt még szerencsém hozzá de érdekel hogy mit tud. Esetleg van valakinek linkje egy teljes leíráshoz?
dsc.hu. Fenn van a teljes Neo széria, ráadásul regisztráció nélkül.
Üdv!
Ismeri valaki ezt az eszközt? Mivel lehet programozni?
No az előbb nem sikerült rendesen feltölteni a képet, íme:
Bővebben: Link ez lesz az.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
sikerult a muvelet rájotem ugy dolgozik 2 kezelovel ahogy koll )
Üdv Mágusok!
![]() Dsc riaszto kerül felszerelésre az uj házunkban: ip kamerát lehet ehhez csatlakoztatni,hogy esemény esetén képet lássunk az ingatlanról?
Általában a rögzítőkön van riasztás bemenet amit lehet úgy konfigurálni hogy inditsa a bemenet aktiválásakor afelvételt. Amúgy nem teljesen tiszta a kérdés. Ajánlott a rögzítőt mozgásérzékelésre beállítani és akkor készül felvétel minden mozgás alkalmával is. De a riasztó ne érzékelje a rögzítőt mert az galibát okoz minden bogár, köd illetve időjárási viszontakgság generál egy riasztást.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2016
Sziasztok! Most először kell két kültéri szirénát bekötnöm egy rendszerre(PC1616). Mit ajánlotok? Párhuzamosan a másikkal, esetleg PGM2-re tapelveteles inditassal? Segítségetek köszönöm!
Szerintem ne tápelvétellel kösd, hanem szabályosan add meg nekik párhuzamosan a töltő kört, illetve kapcsold be a nagyáramú töltést programban. Én az egyiket a bell kimenetre kötném, a másikat meg PGM-re, ha esetleg tönkremenne a bell kimenet, legyen egy működő sziréna. A bellek meg úgyis függetlenek egymástól, így elvileg ha az egyik meg is megy, a másik működni fog.
de kötheted a startokat egymáshoz párhuzamosan, bell-re is, pgm-re is, teljesen mindegy. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |