Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » FOK-GYEM TR9178 tápegység
Holnap igyekszem adni tippeket, remélem akkor még nem késő...
Nekem mindig jó ráérős ember vagyok. Majd szeretném mindenképpen megjavítani. Még olyan kérdésem volna hogy ez tényleg csak 3A-t tud maximumon? Mert 200VA-es a transzformátor benne és elég furcsa hogy ennyi a maximum amit tud.
Tényleg csak ennyit tud. De azt igen
Bocsánat, a mps mester által adott linkről töltsd le a dokumentációt. Az utolsó lapon van a kapcsolási rajz. Megterhelve, amikor leesik a feszültség mérjél a feszültséget a a sok nagy tranzisztor közös kollektorán, bázisán és a kimeneten a GND-hez képest.
Hirtelen nem tudtam a kívánt részről a DJVU-ból illusztrált képet csinálni, bocsánat (azért remélem érthető vagyok).
Estére kimérem a feszültségeket.
Sziasztok!
A napokban boldog tulajdonosa lettem egy ilyen tápegységnek, sajnos az egyik csatornája rossz, ennek a javításában szeretnék tőletek segítséget kérni. Ami biztosan rossz volt: az eggyik 2n3055-ös végtranzisztor, egy 100ohm-os ellenállás a meghajtó fokozatban és az 56ohm-os potméter (áramkorlát finombeállítás). Ezen alkatrészek cseréje után minimális életjelet már mutat, a főtáp feszültség mérhető a kimeneti csatlakozókon (65V). Mivel érdemes folytatni a hibakeresést, mennyire valószínű hogy az MC1466 szintén elhalálozott? Köszönöm a segítséget! Idézet: „mennyire valószínű hogy az MC1466 szintén elhalálozott?” Ha akkut töltöttek vele akkor nagyon. De viszonylag egyszerűen kiváltható (olvass kicsit vissza). Azért méregesd meg a többi főáramköri félvezetőket is első körben. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2015
Az enyémben az összes 2N3055 halott volt. Ha lekötöd a bázisokat, akkor is van a kimeneten feszültség?
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2015
Nem dehogy, tudom hogy az káros az egészségére . Nem tudom mi okozta a meghibásodást én már így jutottam hozzá. Minden főáramköri félvezetőt megmértem (kiforrasztás után) egyedül az IC-t nem mértem körbe féltem, hogy ha bekapcsolva hagyom a mérés idejére akkor leég minden beleértve azt is amit eddig sikerült helyrehozni. Néztem a helyettesítő kapcsolást itt az oldalon, reméltem hogy valami más okozhatja a problémát de ezek szerint már csak ez maradhatott
Ezt még nem próbáltam, ha lekötés után is van akkor az bizonyítaná az IC tönkremenetelét?
Eddig 1db 2N3055-öst cseréltem C-B szakadás miatt, a csere előtt semmiféle életjelet nem mutatott utána a főtápfesz mérhető volt a kimeneten.
Opps, finomállító huzalpotméter szakadása pont ilyen hibát okozott nálam...
Te szintén a topikban ismertetett helyettesítő kapcsolást építetted meg? Van vele bármilyen negatív tapasztalatod? A rajzon lévő számozások ügye az eredeti IC adott sorszámú lábát jelölik?
Köszönöm a segítséget még egyszer!
Nekem a potméter megszakadása a 2N-ek azonnali halálát okozta.
Igen, nekem (is) tökéletesen bevált a kiváltás.
De szerintem még méregessél (nálam kb. fél maréknyi alkatrészt kellett cserélni, mire jó lett).
Főleg a félvezetők gyanúsak vagy tényleg minden szóba jöhet (az egyértelműen elégett alkatrészeken kívül persze)? A kiváltás után is veszélyes hatása van a potméter szakadásnak?
Jól gondolom hogy lényegtelen milyen kialakítású potméter kerül bele ha az ellenállás értéke azonos?
Főleg a félvezetők gyanúsak. Azért kérték, hogy kösd le a tranzisztorok báziskörét, mert abból egyrészt kiderül, hogy jó-e a végtranzisztor, másrészt lehet elindulni beljebb, hogy mi az, ami az áteresztőtranzisztort kinyitja, ha az nem hibás. A poti szakadásának mindenhogy veszélyes hatása van. Ha kicseréled, akkor valami jobb minőségűt érdemel, hogy ne legyen gond vele.
T3-at, T4-et mindenképpen szedd ki, mérd meg, talán csak annyi baja lesz. Érdemes még a környéken lévő graetz hidat, és a 100 ohmnál kisebb ellenállásokat, meg az üveg diódát is kimérni (R15, 17, 18, 21, G1, D7).
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget! Nagyon úgy néz ki, hogy sikerült életre kelteni a bal csatornát mert szépen állíthatóak a kimeneti értékek (egy finombeállítás még hátra van).
A másik 2N3055-ös végtranzisztor is hibás volt ezért volt a kimeneten mérhető a tápfesz, érdekes mert első alkalommal a multiméterrel végig vizsgálva hibátlannak tűnt csak a bázisok lekötése után derült fény a turpisságra. Ami az én tápomban hibás volt: 2db 2N3055, a 2k huzalpotméter, és egy 100ohm-os bázisellenállás. Az IC-vel úgy tűnik minden rendben szépen kimérhetőek a megadott lábakon a műszerkönyvben megadott értékek. Próbálkozott már valaki a tápegység távvezérlésével? Arra gondoltam, hogy a főbb kezelőszerveket kivezetem egy kisebb műszerdobozba,ha jól tudom akkor a hátlapi csatlakozók lehetővé teszik mindezt. Jól tudom hogy a tápegység csatornáit mind párhuzamosan mind sorosan használhatom?
Ha valakit érdekel. A minap alakítottunk át kicsit egy TR-9178-ast. Készítettünk egy nyáktervet az eredeti táppanel kiváltására. Ezen mai kondiméretű a fő puffer (3300µF 100V került bele) és kapott egy kis segédáramkört az MC1466 tápjának stabilizálására. Ez az eredeti egyutas egyenirányítást alkalmazza, de schottky diódával, párhuzamos tranziens szupresszorral (P6KE33A) és egy 7824-es IC-vel. A rajzon ugyan nem jó a szöveg a diódákon, de értelemszerűen kell beültetni.
A vezérlőpanelről le kell szedni az erre átkerülő alkatrészeket. A régi bekötővezetékek egy az egyben mehetnek ebbe át. Az újdonság balra alul a 4-es sorkapocs. Ebből a felső kettő fogadja a trafóról a 23V váltót és az alsó kettőről kell továbbvezetni az IC-nek a tápfeszültséget a panelra. Első próbára jól működik, tápfesz tüskétől nem fog elszállni az MC1466.
A kimeneten lévő záróirányú dióda nem az ilyen esetek ellen van odarakva?
Sziasztok!
run: Idézet: Igen, a gépkönyv alapján bekötve nálam remekül működött.„Próbálkozott már valaki a tápegység távvezérlésével?” Idézet: Jól tudod. „Jól tudom hogy a tápegység csatornáit mind párhuzamosan mind sorosan használhatom?” bakos13gab: Idézet: Nem, az az induktív fogyasztók be- és kikapcsoláskori tranzienseinek levezetésére szolgál. Ha jobban belegondolsz, egyébként sem védene semmit a kikapcsolt tápon rajtafelejtett akku ellen, mivel nemcsak a táppal, de az akkuval is párhuzamosan van, ráadásul záróirányban. „A kimeneten lévő záróirányú dióda nem az ilyen esetek ellen van odarakva?” A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2015
Ha már akkut töltenek vele, akkor:
- célszerű nem a hálózati kapcsolóval kikapcsolni, hanem a kimenet kikapcsolóval elsőként; - de ettől függetlenül még egy soros dióda is ajánlott, mert például egy hálózatkimaradás esetén ugyanúgy végigmegy hátulról az egészen az "áldás"...
Végiggondoltam és tényleg. Az csak a fordított polaritás ellen jó. Visszáram esetén pukkannak az áteresztők és még ki tudja mit tesz a vezérléssel.
Az ilyen esetek elerülèsère mennyire elfogadható megoldás ha a pozitív kimeneti csatlakozóval sorosan bekötök egy nagy áramú shottkit ès a nyitófeszültsèg által okozott feszültsèg csökkenèst kompenzálom a kimeneti feszültsèg növelèsèvel?
Ha a stabilitás elvesztését bevállalod, persze. Különösen ha kívülre teszed, mert akkor nem is kell belenyúlni a készülékbe..
Hőmérsékletfüggési problémák lesznek. Ezen már gondolkodtam. Ezzel csak az áteresztőket tudod védeni, mert az érzékelést muszáj lenne utána kötnöd, hogy a táp kikompenzálja.
De. Mivel nem nagy a kimeneti áram, meg lehet próbálni két azonos diódát (pl TO-220-as tokban) egymásnak háttal összefogni. Az egyik megy a kimenetre, a másikat pedig beiktatod az érzékelőláncba a kimeneti dióda előtt. Ezzel szerintem bőven kielégítő pontosságú maradhat a táp, a két dióda nagymértékben együtt fog futni. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
De a terhelőáramtól is függ a rajta eső feszültség, így ebben a tekintetben nem fog együttfutni. Viszont, a visszacsatoláson, ha nem folyik nagy áram, és eleve egy soros, nagy ellenállásra csatlakozik, akkor nyugodtan utána lehet kötni, és esetleg az első ellenállás után egy diódával a bemenet felé az itt megjelenő feszültséget "elintézni".
Sziasztok!
A TR-9178-as labortápomban elszállt baloldalt a 2db 2N3055. Csere után úgy viselkedik, hogyha le van véve 0V-ra a kimeneti feszültség, akkor 40V van rajta és ahogy tekerem fel a kimeneti feszültséget a 40V-os feszültség kezd el nőni. Például ha beállítok kimeneti feszültségnek 2V-ot, akkor 42V jön ki. Mintha egy 40V-os offszet lenne rajta. Van valami ötletetek? (Most láttam meg, hogy azért szállt el valószínűleg, mert a 2N3055 házához is megy egy forrszem és az egyik tranyónál laza volt a csavar és látszott, hogy a szigetelő is megolvadt, de még nem vezetett át.)
Most újból kipróbáltam, kiméregettem a tranzisztorokat és jók. Azt csinálja, hogy alapból kb. 12V van a kimenetén és ahogy tekergetem a feszültség beállítókat úgy változik, de sokkal nagyobb léptékben. Pl a kapcsoló egyet elfordítva 2V-al változik, de nálam most kb. 4V-al változik.
Referencia osztó alsó fele szeret megszakadni és akkor nem nulláról indul...
Nálam legalábbis ez volt |
Bejelentkezés
Hirdetés |