Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   28 / 609
(#) zoltan79 válasza szilva hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Hy,ha valoban hazimozinak kel lakkor nem muszaly komplikalni a dolgokat,itt van ez az egyszeru es nagyszeru megoldas,es meg a tapal sem kel babralni sokat..........egy tanulmanyozast meger szerintem.
En megepitettem es remekul mukszik

tda7384.pdf

(#) Brienter válasza zoltan79 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Tényleg nagyon jó és egyszerű. De hol kapható és mennyiért mert a LOMEX webshopjában nem találtam csak egy hasonlót TDA7370-et. Ez is egyszerűnek tűnik. Ezekhez milyen táp kell és tényleg csak annyi ból áll össze a kapcsolás mint az adatlapján van, tényleg ennyire jó ez a kis TDA?
És gondolhoztam hogy jobb lenne akkor már a centert is belefakolni a dobozba úgy értem az erősítőjét 5 csatornásba nem létezik valami?
(#) zoltan79 válasza Brienter hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

nem nezegettem hogy lenne-e 5 csatornas,de megnezem
Ennek a tapszukseglet rajta van az adatlapjan(max 18V 3A )

Melyikre értetted a 18V-os tápfeszt? A 7384 mekkora táp kell? Arra gondoltam hogy 7294-est is ugyan arról a táplálni és az lenne a a center csak a jelszinteket nehéz így egy szintre hozni hogy az ne ordítson vagy suttogjon.
(#) wargapityu hozzászólása Márc 15, 2008 /

üdv na végre végigolvastam a topikot hogy okosodjak de sok kérdés számomra nem világos. szeretnék, lehetőség szerint egy sztereót készíteniebből
az erölködőből, de olyanokat nem tudok hogy a hangerő potmétert hova kell bekötni? sorba a bemenettel? jah és ehhez milyen kellene, hány ohm-os, és ha a hq-nál egy 2x24V os toroidot vennék hozzá mondjuk 300w-ost az kihozná belőle a 90w-ot? egyenlőre "csak" így ennyi jutott eszemba köszönöm a válaszokat előre is
(#) Kovidivi válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Szia!
akkor fogsz kivenni belőle 90wattot, ha 8ohmmal terheled, és a táp +-40volt stabil.. ("U=ą40V, Z=8Ω, P=90W")
De ezt is elég nagy torzítás mellett, és az IC-t eléggé a maximum határán járatnás ilyen feltételek mellett, így nem ajánlott!
Kisebb tápfesszel, pl. azzal, amit írtál, egyenirányítva durván 32-33voltot fog leadni a trafó, ekkor viszont nem 90watt lesz a leadott teljesítmény 8 ohmon, hanem max. 70w 1% torzítás mellett.
4 ohmos terheléshez pedig a +-27volt ajánlott, ekkor kb. 65w 1% torzítás mellett lesz a teljesítménye.
a potit úgy kell bekötni, hogy a poti középső végződése megy az erősítő bementére, a két szélsőre pedig a földet, és az erősítendő jelet kell kötni. ajánlott 50-100khom, logaritmikus.
(#) zoltan79 válasza Brienter hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

A 18 V/3A-es tapot a TDA 7384-nek ertettem.Es a nangerot az eloerosittobol kell megoldani hogy ne uvotson ill. suttogjon a center.
Erre alkalmas a TDA1524;ebben val lehetoseg szabalyozni az eleset,kozepet melyet+hangerot,mindezt feszultsegszabalyzassal.
Vagyis nem a bemeno jel szintjet szabalyozod hanem a TDA 1524 belso feszultsegeit.
Remekul mukodik es nagyon kis zaju.

tda1524.gif

(#) m.joco válasza szilva hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Azért csináltam így, hogy szabályozni lehessen a hangerőt. De akkor visszaalakítom. Vagy esetleg elég lenne az is, ha a föld és a 3-as láb közé betennék egy 22kOhmos ellenállást? És akkor maradhatna a bemeneten az a feszültségosztó a trimmerrel.
Üdv.
(#) zoltan79 válasza zoltan79 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

upsz
elirtam egy kicsiket
szabalyozhatok a kovetkezok:BALANCE,HANGERO,MEJ,MAGAS
Ezer bocs
(#) wargapityu válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

szia köszi a választ! de most így megint van amit nemértek szóval ez amit linkeltem ez TDA7293 azt írják az adatlapján hogy 50V a max akkor a 40V miért sok neki? és kerestem olyan potit amit írtál ilyet
és még mindíg nem értem nagyon hogy hogy kell bekötni valami sematikus rajz vagy valami létezik erről, vagy azt adnak a potihoz? vagy nagyon nagy hülyeséget írtam?
(#) wargapityu válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

na gondolkodtam rajta. szóval amit linkeltem poti a 3-3 érintkezővel ugye sztereó. tehát 2 sor érintkező a külön-külön a két oldal. aztmondtad hogy a középsőre megy az erölködő bemenete, tehát nem az a bemenet ami a földre van kötve hanem a ( + ) remélem nem írok nagy baromságot és a két szélsőre pedig a föld és a bejövő jel. de a bejövő jel az 2 vezeték nem? vagy ott is az 1ik föld és az rámegy a poti azon szélső érintkezőjére amire már az erősítő földje van mert akkor asszem értem márha valaki engem megért remélem nem lett zavaros

Kösz a rajz de inkább maradok annál az ötletnél hogy 7384-el 4 hangszórót meghajtok egy 15V93A-es táppel ez így viszonylag olcsó is lesz meg egyszerű is.Kérdezném még egyszer hogy hol lehet ezt kapni?A TDA7370 az is jó lenne erre a célra? Mert ez be tudom szerezni tuti. ennek az adatlapján is van egy hasonló kapcsolás arra gondoltam hogy esetleg azt. A center meg a subot csak megoldom valahogy de lehet ki is hagyom a subot.
(#) m.joco hozzászólása Márc 15, 2008 /

Műűűűűűűűűűködik
szilva - bekötöttem az 1-es és 3-as láb közé 22kOhmot, és működik. Áramfelvétel terheletlenül 0A :yes: , kimeneten a fesz jel rákapcsolása nélkül 0V.
Mit lehet az ellen tenni, hogy ne búgjon? Jel rákapcsolása nélkül egy kicsit búg. De ha lekötöm az erősítőről az aluláteresztő szűrőt, akkor csak éppen hogy búg, csak akkor hallani, ha közel hajolok. Nyilván az aluláteresztőről jöhet a brumm. Mit lehet tenni???
Ez lenne az
A kapcsolási rajz alapján van megépítve, nem a nyákrajz alapján, mert vannak a kettő között eltérések az alkatrészekben
Üdv.
p.s. ezer hála a segítségetekért
(#) Brienter válasza Brienter hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Úgy döntöttem akkor tényleg megépítem a TDA 7284-es erősítőt. A legnagyobb probléma a trafó mivel az a legdrágább alkatrész. Hány voltos trafót vegyek amit ha egyenirányítok megfelelő lesz a feszültség? 12V-ról kb hány wattot ad le? Ez a trafó megfelelne: Trafó vaterán
Az előző oldalon belinkelt adatlapon levő kapcsolási rajz megfelelő? A mute lábat ha némítani akarok akkor a tápra kell kütni és ha azt akarom hogy működjön akkor a st-by lábat kell a táphoz kötni? A bemeneteken levő kondenzátorok milyen típusúak legyenek?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) m.joco válasza Brienter hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Szerintem te a TDA7294-re gondoltál
Ehhez a képen lévő trafó szerintem nagyon kevés - csak 2,5VA-es.
+-12V táp mellett az adatlap szerint kb. 10W(8ohm) a teljesíménye, és 15W(4ohm). De neked mekkora teljesítmény kéne?
Üdv.
(#) Brienter válasza m.joco hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Bocs tényleg elírtam de 7384 ez egy 4 csatornás erősítő. Tudom hogy nem ez a topicja de nem akartam ezért újat nyitni. Jól tudom hogy pl a 10VA az 10V-on 1A?
(#) Kovidivi válasza Brienter hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Hello!
"Jól tudom hogy pl a 10VA az 10V-on 1A?" - igen, jól tudod.

Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre!
Neked olyan trafó kell, ami 12volt AC-t ad le, mert ezt ha egyenirányítod, akkor kapsz kb. 16-17voltot, ami az IC maximum határértéke alatt van (maximum 18volttal lehet táplálni).

Ekkor az erősítőd 4ohmon kb. 21wattot fog leadni d=1% torzításnál, és 33wattot d=10% torzításnál.
Ehhez kell méreteni a trafó teljesítményét is! Számoljunk egy kicsit: 33*4= 132w. Ehhez hozzá kell adni még az elfűtött teljesítményt is, plusz kell még egy kis tartalék is. úgy saccolom, hogy egy 200VA-es trafó már bőven megteszi! Ha spórolni akarsz, akkor 100VA-es is elég simán, csak akkor maximum kivezérlés esetén torzítani fog az erősítő. Esetleg táplálhatod PC-táppal, ha téged az nem zavar.

Némításkor és bekapcsoláskor ha fel vannak kötve a pozitív tápra a megfelelő lábak egy ellenállással, akkor be vannak kapcsolva a megfelelő funkciók, ha a földre vannak kötve a lábak, akkor pedig ki vannak kapcsolva.

Kapcsolási rajzot én az adatlapból vennék.
Sok sikert az építéshez!
(#) Brienter válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Nagyon köszönöm a kimerítő válaszodat mostmár szinte minden világos(legalábbis eddig ) Találtam vaterán egész olcsón trafókat be is linkelem Toroid trafó 11,8V 150VA és van egy másik nekem a toroid szimpatikusabb mert kisebb és kisebb a mágneses szórása(ezt hallottam róla) na szóval itt a másik 12V 160VA

Eddigi segítségedet nagyon köszönöm!
(#) szilva válasza Brienter hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Ha a toroidot meg tudod szerezni, az tökéletes lesz.
(#) Kovidivi válasza Brienter hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Nagyon szívesen Segítek, ahol tudok
(#) Zenner hozzászólása Márc 30, 2008 /

A TDA7294-el felépített erősítő használható autóba?apámnak kellene.
(#) Zenner válasza Zenner hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Ez lemaradt:24 V-rol üzemelne.
(#) titi válasza Zenner hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Az IC min +/-10V-ot igényel, tehát ha a 24V-ból meglehet oldani a 2*12V-ot (+/- 12V), akkor igen.
De ne várj ekkora fesz.-en 70W-ot!
(#) Zenner válasza titi hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Kamionba lenne tehét gondolhatod, hogy 2 12V-os aksi van benne. Hogy érted a 2*12V-ot?Letudnád rajzolni?
Tudom, hogy nem ad le 70W-ot de 50-60W elég.

Üdv!
(#) pb válasza Zenner hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

helló
2*12voltról se adna le 50-60wattot csak max 10wattot szerintem és azt is torzitva max hangerőn
(#) Kovidivi válasza Zenner hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Hello!

Hidald be a TDA7294-et! Szerintem simán terhelheted 4ohmmal is, hiszen "csak" +-12voltot kap az IC.
+-25voltnál lehet 8ohmmal terhelni (kimenő teljesítmény kb. 150w, de inkább kevesebb), tehát ha jól számolom, +-12voltnál még mehet a 4ohm (ugyanakkora áram fog folyni az IC-n), és azért szólni is fog, mint állat (elvileg 150w)!

Viszont: úgyis fogják írni sokan, hogy csak 8ohmmal használd a hidalt erősítőt, úgyhogy: Ha nem szeretsz kockáztatni, 8ohmos hangszórót hajts meg vele! Felelősséget nem vállalok a károkért !
Kimenő teljesítmény kb. 50-60-70watt (Ezek csak olyan kb-i tippek!)

Esetleg, ha nagyon tesztelési kedvedben vagy, akkor építs a hidalt erősítőből kettőt, és a megfelelő módon kapcsold őket párhuzamos módba, így 2ohmon ki tudsz venni maximum 300wattot. Sok sikert
(#) titi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Idézet:
„azért szólni is fog, mint állat (elvileg 150w)!”

Idézet:
„(Ezek csak olyan kb-i tippek!)”

+/- 12V-on?

Zenner! Azt én sem tudom megmondani, hogy +/- 12V-on hány vattot fog leadni, de 50-100W-ot biztos nem!
De hidd el, szerintem nincs annyira szükség!
Annyi hangja biztos lesz, ami a fülkébe elég anélkül, hogy túl lenne hajtva.
A kérdés az, hogy meg tudod-e csinálni?
(Már sokaknak beletört a forrasztópákájuk.)

Van egy olyan topik is, hogy TDA1557Q.
Az is elég jó IC, én már összeraktam párat, és nem igényel szimetrikus tápot se. (12V-ról megy)
(Kevesebb a hibalehetőség.)
Mellesleg gondolom rádió van a fülkébe most is, annak kevés a hangja? Vagy miért kell erősítő?
(#) Kovidivi válasza titi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Egy kicsit hihetetlen Utána kellene számolni a pontos adatokért!
Tápfeszültség: +-12VDC (ami max +-8volt szinusz), ez 2ohmmal terhelve mekkora teljesítmény leadására képes? ezt kell kettővel megszorozni, és kész is.
(#) titi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Na előkaptam az adatlapját!
4 ohm -on +/-12V-nál 20W leadására képes, 10% torzítás mellett.
0,5% -os torzítás mellett kb 15W.
De gondolom, hogy nem torzítónak akarja használni...

Az adatlapot elnézve pedig én nem merném beterhelni 2 ohm -al, pláne nem hidalva!
Hacsak nem füstgépet akarok csinálni.

Idézet:
„In this application, the value of the load must not
be lower than 8 Ohm for dissipation and current
capability reasons.”

Idézet:
„With Rl= 8 Ohm, Vs = ą25V the maximum output
power obtainable is 150 W”

...idézet az adatlapról...
Tehát ebből max kb 70W lesz +/- 12V-on, 8 ohm terheléssel, és még erősen torz is lesz.
Az meg, hogy kössön párhuzamba két hidaltat, na inkább hagyjuk...
Sokaknak még simán, hidalás nélkül se jött össze, nem hogy két hidaltat még összekötni.
Abból tuti csak bukott projekt lenne.

(Így visszaolvasva kicsit kioktatónak tűnik, de nem annak szántam, pusztán a véleményemet írtam le.)
(#) Kovidivi válasza titi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Igazad van! Én csak aránypárokkal számoltam: +-25volt, 8ohm=150watt, akkor +-12volt, 4ohm, =150watt (Így gondolkodtam, hibásan...)
Az erősítőt azért merném 4ohmon hajtani hidalva, mert ekkor pont akkora áram folyna az IC-n át, mint ami az adatlapon meg van adva példaként, és így elvileg bírnia kellene.
A párhuzamba kötést én sem gondoltam komolyan, csak érdekességként vetettem fel
Ha úgy nézzük, mégiscsak megérné hidalva használni az IC-t, nagyobb teljesítményt adna le, mint tda1554q, már alapból a kétszeres tápfeszültség miatt!
Na mindegy is, inkább hagyjuk a TDA7294-et... Inkább vegyen Zenner egy olcsó inverteres erősítőt Az a legegyszerűbb

szerk: azt elfelejtettem mondani, hogy sokan találják nagy torzítású erősítőnek a hidalt TDA7294-et, mert a kapcsolási rajzban az egyik végfok a másik végfok kimenetére csatlakozik, (vagy ilyesmi) és már a torz jelet erősíti (talán).
Következő: »»   28 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem