Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   118 / 251
(#) greenpower válasza palcsika26 hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Szia

Ha nem MPPT-s a töltésvezérlő akkor egy 18V munkafeszültségű max. 150W-os, hogy kevesebb legyen a feszültségesés miatti veszteség.
Ha MPPT-s akkor mehet a magasabb feszültségű max. 150W-os
Több mint 10A-al nem túl egészséges 100Ah-s ólom aksit tölteni.
Persze ha 12V/100Ah-s ólom aksiról van szó, mert az nem írtad
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
(#) palcsika26 válasza greenpower hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Ja igen, 12V
12V-os Led világitás menne róla.
A töltésvezérlőről annyit tudok, hogy 10A kimenőáramot tud.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
(#) palcsika26 hozzászólása Aug 16, 2016 /

És mégegy kérdés, a töltésvezérlő 12V-ot ad ki, akkoris ha az akku 13V-on van?
(#) greenpower válasza palcsika26 hozzászólására (») Aug 17, 2016 /

Szia

Az egyszerűbb töltésvezérlők 14,2V-ra engedik tölteni az aksit aztán lekapcsolják a napelemet.
A terhelést pedig lekapcsolják 10,8V-nál hogy megakadályozzák az aksi mély kisülését.

A jobbakat lehet programozni és olyan értékeket állítasz be amilyeneket jónak látsz.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 25, 2016 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy a képen összeillesztett dolgok működnének? vagy változtatni kéne valamin? vagyis ez a napelem fel tudná tölteni ezt az aksit? netán egy autó akkut ami 12V 55A? Válaszokat előre is köszönöm!
(#) JZoli válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 25, 2016 /

Nem hinném, hogy ez a töltésvezérlő nagyobb akkuhoz jó lenne, mert elég kis áramot tud csak (ha jól nézem 0,56A-t tud)!
(#) Brian88 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 25, 2016 /

Feltöltené, csak 100 óra napsütés kellene hozzá. Az meg kb durván 2 hét nyári napsütés.
(#) fazksg válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 25, 2016 /

Ha a DC-DC átalakító modul valóban tudja, amit ráírtak, és nem egy kínai vacak, akkor elvileg igen. A nagyobb akku töltése nem probléma, de arra számíts, hogy az 55 Ah-s akku töltése igencsak sokáig fog tartani. Gyors számítás szerint:
Az akkutöltés hatásfoka kb. 40% (ezt valahol olvastam savas akksikra, talán annyira nem rossz közelítés).
A kapacitás 55 Ah, tehát kb. 138 Ah-t kell töltened.
A 10 W-os modul, ha verőfényes napsütés mellett tényleg kiad 10 W-ot, akkor akár tudhatja is a DC-DC átalkító 0,56 A-éhez szükséges energiát szolgáltatni.
Így az akksidat kb. 246 óráig kell tölteni. Ha az akkud véletlenül egy nagyon szuper konstrukció, aminek a töltés-kisütés hatásfoka nem 40%, hanem pl. 80%- akkor a töltési idő értelemszerűen ennek a fele (nem tudom, létezik-e egyáltalán ilyen autóakkumulátor).
Viszont ehhez tényleg erős napsugárzás (nyár, derült ég) szükséges a töltés óráiban.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 25, 2016 /

Köszönöm a hozzászólásokat!
Akkor maradna a kis aksi ami 4 Ah-s. Így ha jól értelmezem annak is kell ezzel a panellal több mint egy nap a féltöltéshez.
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Sziasztok.
Az elmúlt napokban volt időm átgondolni hogy mit is szeretnék. Egy olyan egyszerű elektronikát ami van a napelemes kerti lámpásokba is. Ott van 1 ellenállás yx8018036 nevű ic és egy led.
Gondolom az elektronika így magában nem tudna 15 ledet meghajtani. A fényerő nem lényeges csak jelezze hogy ott van.
A változtatás még annyi lenne hogy 5-12 voltos aksit kellene tölteni.
(#) weend válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

A kerti lámpa elektronikával vezérelhetsz egy kisfeszültségű kisáramú relét, amire aztán annyi ledet kapcsolsz, amennyit szeretnél.
(#) antikzsolt válasza weend hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Csak mit fog szólni hogy az eredeti napelemet kicserélem egy 18V 3,5W cellára.
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Örömtüzeket fogy gyújtani és nem vár Szent Iván napjáig.
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Én is erre gondoltam. Ezért kellene lemásolni a kerti lámpa elektronikát csak megfelelő ic és ellenállással. Van rá ötleted?
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 26, 2016 / 1

Nekem nincs, de írták, hogy nem lemásolni kellene, hanem kiegészíteni egy meghajtóval. Csak Te nem értetted. (Persze ehhez tudni kell, mit mikor hogy ad ki, milyen feszültséggel, vagy is előtte méregetni kellene főleg szkóppal..)

Akkor egy kicsit olvasok vissza. Elég sok minden van a fejemben napközben és elfelejtettem.Igazad van. Step/down konverter rá és kész is.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2016

Aztán lehet, hogy marhaságokat beszélek.. Ha nem Te vagy aki 15db. RGB Led-et szeretne működtetni, akkor bocs! Mert lehet én a 15 miatt összekötöttem a kettőt, pedig a kettő más-más dolog. Ha így van, elnézést.

Segédfénynek használnám. Semmi szín. Hogy segítség a tájékozódást.
Semmi baj van ez így. De így is tudtál segíteni még ha másra is gondoltál.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2016
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 26, 2016 /

Idézet:
„van 1 ellenállás yx8018036 nevű ic és egy led.”

Az nem ellenállás, hanem egy hasonlóan kinéző induktivitás, amivel az IC DC/DC konverterként és áramgenerátoros LED-meghajtóként üzemel. NiCd akkunál nem lényeges a túlmerülés figyelése, mert nem érzékeny rá. Addig működik, amíg az akku bírja. Más típusú akkuknál ez azonnali tönkremenetelt okozna.
Másfajta meghajtó áramkört kell választanod.

Egy napelemes lámpa általában a "minimál dizájn" jeligére készül. Vagy is egy szem 1,2V aksihoz, és pár tagú (maradék) cellához. Mivel a Led fehér, nyitófeszültsége 3,2V, így ne elég az 1,2V-os aksi. Ezért van benne egy kis kapcsolóüzemű StepUp konverter. Ma már egy négylábú tokba bezsúfolják, a diódát is ami leválasztja a napelemről és beintegrálják a "szürkület kapcsolót" is. Külön érzékelő nem kell, jó ahhoz a napelem is.
De a lényeg, hogy akármennyi Led-et is alkalmazva, az energia mérlegnek pozitívnek kell lenni. Vagy is több energiát kell a napelemnek termelni, mint amit a Led-ek a sötét alatt fogyasztanak. Egyszerű kerti lámpák ezt nem tudják teljesíteni, így egy ciklus alatt tönkre is mennek.
Vagy is a napelem "képességeit" kell a Led-ekkel és a cellák számával szinkronba hozni.
(#) Barret válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Nekem volt olyan napelemes lámpám,ami 5 évig működött.
Sajnos mára elporladt a burkolata az uv sugárzás miatt...
Olcsó 1 ceruza akksis lámpa volt.
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Jól tudom ezt. De én is egy
Idézet:
„minimál dizájn”
akarok létrehozni. De annyi különbséggel hogy + legyen a mérleg
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Idézet:
„annyi különbséggel hogy + legyen a mérleg”

Az a minimál design, amit megveszel az X barkácsboltban 500.-ért, Kínából ~150.-ért jön be az országba. Képes vagy ezt a minimumot kihozni késztermékre?
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Lehetőség szerint igen. De ha visszaolvasol akkor tudnád hogy én egész másban gondolkodok. Hasonló elven működő segédfényt akarok csinálni. 18w 3.5W napelem gondoskodna a6v aksinak a töltéséről.
Fogyasztónak meg 10 darab
víztiszta FEHÉR LED
méret: 3mm
forma: kerek,
szín: FEHÉR
láthatósági szög: 30°
áram: 20 mA
feszültség: 3,2-3,6V DC
Fényerő: 16000 mcd

Csak a vezérléssel nem boldogulok. Sajna nem értek hozzá.

Máshol is rákérdeztem. Az itt reklámozott oldalon hozzáférhető kínai LED meghajtók, akár 230 V AC, akár X V DC bemenettel nem felelnének meg "minimál dizájn" igényeidnek?
Vagy pl. ez?
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Nekem van egy világítós házszámtáblám. Abban három NiCd AAA aksi van és a napelemen kívül, a dióda, és a két Led-hez egy-egy ellenállás. Ez most már ha jól számolok, hét éve megy. Na, ez a legjobb "minimál dizájn". Nincs benne semmi felesleges, így egyszerű mint a faék. Ha egész nap felhős az ég, akkor nem képes reggelig világítani, de mentségére legyen mondva, északkeleti falon van, és a ragalja cseppet rá is takar a napelemre.

Mint az előző példa is mutatja, 6V-os (Pb) akksinál kimerülés elleni védelemre is szükséged lenne. NiCd-nél ez elhagyható. A túltöltés elleni védelem viszont bonyolultabb.
(#) Norbi_69 hozzászólása Okt 27, 2016 / 1

Sziasztok,

5db. 100W-os napelemmel szeretnék meleg vizet előállítani amit a fűtésrendszerben keringetnék temperálási céllal.
Vízmelegítésre 3DB. sorba kötött izzítógyertyás kütyüm van amit eredetileg autó fűtésgyorsítónak van tervezve.
Teszt alatt a rendszer felmelegített fél óra alatt 40 liter vizet kb. 45-50C fokosra. A célom az lenne hogy kb. 40C-os vizet tudjak keringetni a rendszerben amikor nem tartózkodunk itthon.
A problémám az, hogy 40-50perc alatt lemerül az akkum. Nem jövök rá mi lehet a probléma, papírforma szerint egy 75AH akkunak ki kellene szolgálnia egy 25A-os fogyasztót 2-3 órán keresztül pláne úgy, hogy közben töltődik is. Vagy rosszul gondolkodom?
Mi lehet a probléma oka?

A rendszer paraméterei:

Napelem:
Abmasse: 1200mm x 540mm x 35mm
Gewicht in Kg: 9
Zellentyp: Monokristallin
Leistung max.: 100 Watt
Leerlaufspannung max.: 19,35 V
Spannung max.: 22,6 Volt
Strom max.: 5,17 A
Kurzschlussstrom max.: 5,53 A
Modulwirkungsgrad: 18 %
Kabel mit Modulstecker: MC4
Max. Systemspannung: 1000 V

Töltésvezérlőm:
30Amper LCD Solar Charge Controller

This is a compatible PWM charge controllers with efficient energy saving.
The charge controller has an efficient controller charging function automatically brings the Maximum Power Point out
The charging power is like a PWM charge controller
Standby energy conservation
Standby power consumption of only 10mA-15mA

Suitable for all battery types.
Lead acid batteries, lead acid batteries, AGM batteries, Gel batteries, etc

Specifications:

The LCD display shows the voltage, current and temperature is displayed
PWM charging mode
Rated operational current: 30A

Maximum module voltage of 12 volts system: 25Volt
Module output to 600 watts

Maximum module voltage of 24 volts system: 48V
Module power to 1200 watts

Rated operating voltage: 12V / 24V (automatic detection)
Cut-off voltage: 13,8 V / 27,6 V (adjustable)
Low voltage protection: 10,7 V / 21,4 V
Weight: 360 g

Short circuit of the module
Protection against battery overcharge
Protection against deep discharge of the battery
Surge Protection

Akku: 75AH új munka akkumulátor.

Fogyasztó:
10cm hosszú, 5cm átmérőjű fémcsőbe épített 3DB izzítógyertya kb. 25 Amper áramfelvétellel.

Vezetékek:
6 mm2-es szolár kábel.

Köszönöm előre is a segítségeteket!
(#) zolika60 válasza Norbi_69 hozzászólására (») Okt 27, 2016 /

A három izzítógyertya több áramot vesz fel, mint 25A. A 75Ah-s akku mg akkor bírja 2órát, ha teljesen fel van töltve.
(#) Bakman válasza Norbi_69 hozzászólására (») Okt 27, 2016 /

A papírforma ott is bukik, hogy az akkuk kapacitása egy bizonyos terhelőáramra van megadva. Ha jobban terheled, a kapacitás csökken, a vártnál előbb lemerül.
Következő: »»   118 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem