Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   98 / 107
(#) e-sporadic válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Az is érdekes, hogy 100-200pf közötti részben hangol, ez a kapacitástartmány inkább rövid és középhullámra hajaz, miközben azok nagyfrekvenciás kapcsolásaiban még sosem láttam trimmert csupán hangolható induktivitást.
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Ebben a témában a trimmerkondi szerepe pusztán a pontos frekvencia beállításra korlátozódik, mert az adófrekvenciának kvarc stabilizáltnak kell lennie, így a folyamatos analóg hangolásról szó sem lehet.
Vevők esetében lehet szófolyamatos hangolásról (bár ez ebben a toikban OFF) ott viszont a hangolás egy egész alkatrész hálózattal történik, nem csak a forgó (trimmer) kondenzátorral Ebben van szerepe a hangolható induktivitásnak, a hangoló kapacitással párhuzamos, és soros kondenzátornak.
(#) Balazs28 hozzászólása Nov 14, 2016 /

Sziasztok! Visszatérve a gyári pll-es adó másolatához amit megépítettem,most 14 varikap lett beleépítve a gyári 4 helyett és az sdr-es stickkel semmilyen idegen "spur" tüske nem látható. Elméletileg a végtelenségig lehetne növelni így a varikapok számát és ezzel növelni a rezgőkör jóságát szerintetek?
(#) Medve válasza Balazs28 hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

SZia, a rezgőkör jóságát javarészt a tekercs határozza meg, sok varikap párhuzamos kapcsolása pedig a kezdő kapacitást növeli. Inkább egyet használj, elég szokott lenni. Vannak már alkalmasak erre a célra, elégséges kapacitás átfogással. Na a hangoló feszültséget is elő kell teremteni hozzá.
(#) (Felhasználó 1542) válasza Balazs28 hozzászólására (») Nov 16, 2016 /

Szia!
Elegendő 1 db BB505 ,vonalszintű jel is kivezérli.Szerintem valamelyik oszcillátor utáni kisjelű meghajtó van túlvezérelve,vagy túl szoros a kicsatolás az oszcillátorról.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2016
(#) Balazs28 hozzászólása Nov 16, 2016 /

Értem. Csak az érdekelt,hogy mi okból kapcsolnak a gyári pl. Elenos vagy RVR adóban párhuzamosan több varikapot,gondolom csak kell legyen valamilyen jótékony hatása. De kipróbáltam,és úgy tűnik tényleg van.
(#) HA5AWS válasza Balazs28 hozzászólására (») Nov 16, 2016 /

Szia!
Szerintem nem a tüskék miatt, hanem mert a varikapok rossz tulajdonsága az, hogy kis hangoló feszültség tartományban erősen görbült karakterisztikával rendelkeznek. Nézd meg a kapacitásváltozás hangoló fesz karakterisztikát. Ha több diódát kapcsolunk párhuzamosan az eredőjük nagyobb lesz így nagyobb hangolófeszültségről lehet indítani a varikapokat. Lineárisabb szakaszra kerül a moduláció, illetve a PLL is lineárisabb szakaszon vezérel.
Üdv: Gábor
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

Igazából azért választottam, ezt a nagy átfogású trimmert, mert ebben http://homepage.tinet.ie/~yellowbeard/mrf237.htm az L5-ös tekercset saját elgondolásból megváltoztattam. L5 hajtűtekercs, de a leírt geometriai értékekkel, nem igen sikerült elindítani a C osztályt. Van ötlet esetleg a 13*25ös hajtűtekercs helyett milyen menetszámú "hagyományos" induktivitást helyettesítsek, hogy az előtte lévő forgóval frekire tudjak állni?
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

Érdekes, a projekt lineár erősítőről szól, a kapcsolás végén C osztályú végfok van, az meg minden, csak nem lineár.
A C osztályú végfok úgy lesz C osztályú, hogy a tranzisztor munkapontja egyenáramúlag földön van.
Így a bázis nyitásához szükséges bemeneti feszültség eléréséig a tranzisztor lezárva van. Ha elég nagy a bemeneti RF feszültség, akkor fog a tranzisztor erősíteni. A C osztályra jellemző folyási szöget ilyen esetben az RF feszültség nagyságával lehet befolyásolni. Ezt a feszültséget a megelőző fokozatot terhelő kapacitív osztóval lehet befolyásolni. Ennek az osztónak ezen kívül más szerepe is van, ez illeszti a végfokozat bemeneti paraméterét a meghajtó fokozat kimeneti paraméteréhez.
Az illesztő láncban szereplő L5 induktivitásnak kompenzáló szerepe van, ami miatt nem rezonanciára kell hangolni. Annak pontos értékét a végfok tranzisztor bemeneti paramétere határozza meg. Ez egy egymenetes tekercs szokott lenni, a megadott méretekkel.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

Még annyit, hogy nagyobb átfogású trimmerkondival csak magaddal tolsz ki, mert egyrészt elrontod a feszültség osztó illesztési viszonyait, másrészt nem tudod pontosan beállítani az illesztést, a durva hangolás miatt.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

Teljesen igazad van a trimmerkondikkal kapcsolatban. Annó mikor először építettem meg ezt a kapcsolást, 10/60-as forgóval igen jól működött. A második kapcsolásban, 2/30-as forgót tettem, a trimmer melletti 22p-s kapacitásokat 56p-re változtattam úgy, hogy az eredő kapacitással megegyezzen.Így szintén működött, de nem hagyott nyugodni, hogy nem tudok olyan részekre hangolni, ahová a 2/30-as forgó nem ér. Az volt a mániám, talán pont ott tudnám a kimenet teljes. maximumát kihozni. Ehhez képest -valóban-, a nagy átfogású kondi betétele óta nem tudtam T3-at elindítani, vagy csak nagyon gyengén, kis műteher-fényerővel. Valószínű a kondi egyszerűen "átsiklik' a megfelelő értéken. Végül úgy oldottam meg a helyzetet (szinte hihetetlen) , hogy T2 és T3 közé egy hangfrekis BD241a-t tettem, s ez megfelelő munkaponti beállítás után meghatotta T3-at T2 energiájával. Tervezem, hogy a pontatlan beállítás miatt ennek a plusz fokozatnak a tápfesz növelésével próbálom T4-et maximumon járatni.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2016
(#) e-sporadic válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

A BD241a-nak eltérően az eredeti tranziszrorok 12 Voltos tápfesz.-vel, egy külön állítható feszültségű stabicvel adok potenciát, s figyelem a BFQ43s-en hogy változik a műteher fénye. Persze emellett közben a tekercsekkel és kondikkal is hangolok.
(#) e-sporadic válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

Az elnevezés 5watt ampliflier vagy irreális, vagy nekem nem sikerült elég rövid alkatrész lábakat kialakítani elég jó nyákot készíteni, de nehezen hihető. Eleve abban sem vagyok biztos egy wattban dolgozik-e, hiszen talán akkor a végén a 6v/01a-s izzónak ki kéne égnie.
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

A végtranzisztor adatlapján PTOT 8 W van írva, a hatásfok min 50 - typ 62%. Tehát tipikus esetben, jó kihangolás esetén, max tápfesznél 4,96 W -ot tudnál kihozni belőle, ami azért majdnem 5 W.
De a tranzisztor adatlapján látható, hogy 12,5 V nál 175 MHz -en, jól beállítva 4 W. Ez biz 50 ohmon 14 V körül van. A 6 V/0,1 A izzónak melegen 60 ohmos ellenállása van. Ha nem raktál elébe csillapító műterhelést, bizony ki kellene égnie.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Dec 31, 2016 /

Mióta bedobozoltam a nyákot valóban majd kiégett az izzó úgy hajtja a power. 10-200pikos hamboltos trimmerkondikkal akkora átfedést adtak hogy nagyon szépen ki tudtam hangolni. Viszont hátrány, hogy nagyon nehéz volt ezekkel a trimmerkondikkal a kihangolás (elöször ledes nagyfrekvenciás indikátorral, majd mérőhidas szélessávú nagyfrekvenciás deprez müszerrel pontosabban). Szinte lehetetlen, mert a lassú csavargatás mellett is a nagy tartomány miatt átsiklik a kondi a megfelelő értékű pF mellett. De viszont olyan tartományokat is hangolt, amit az ajánlásban szereplő 10-60as forgó nem és bizony ott volt a teljesítmény maximumon. Az előző adóban ugyanis 10-60as forgó volt, a nyák is szebb volt a tekercsek is pontosabbak voltak, a táp is jobb volt mégse volt ekkora műterhelés fényerő. Boldog Új Évet
(#) e-sporadic válasza e-sporadic hozzászólására (») Dec 31, 2016 /

A bfq43s a C osztályú vég annyira melegszik, hogy megfoghatatlan.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

"adófrekvenciának kvarc stabilizáltnak kell lennie, így a folyamatos analóg hangolásról szó sem lehet." http://www.burg-halle.de/~st1066/Bilder/image001.gif ennek az oszcillátorából kéne előállítanom ennek az oszcillátorát: http://senderbau.egyptportal.ch/images/veronica_schema.jpg , kérdés át lehet e alakítani.
(#) e-sporadic hozzászólása Jan 7, 2017 /

Sziasztok! A mellékelt kapcsolásban lenne kérdésem. Az lenne a probléma ezt a kapcsolást át lehet-e alakítani úgy, hogy a visszacsatolást megszűntetem, és a bemenettel egy watot rakok, és PL500-as csőtörés használok, mert ezzel is javasolja. Segítséget előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017

jj8m07.jpg

Vagyis az oszcillátorból ami nagyon rossz, egy erősítőt építek.
(#) (Felhasználó 1542) válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Szia!
A kvarc nem feltétlenül szükséges, ha egy jó fetes, hőkompenzált LC oszcillátorod van, akkor egy normális analóg rádióvevő utánamászik (a PLL-est nem tudom). Csak arra kell figyelned hogy, az adód ne másszon másik adóra. Az el34 kifejezetten hangfrekvenciás cső a pl500 jó helyette csak a fűtése 50V-os. A bibi ott a van, hogy szerintem egyik cső sem megy 100 Mhz-n. Fizikailag túl nagy, nagyok a belső kapacitásai.
Szerintem maximum 20 Mhz-ig működhet.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Ha adóként szeretné használni, akkor nem így van. Az egy kicsit túl laza specifikáció, hogy nem másszon másik adóra. Még azok a nyamvadt játékvezérlőkben is kvarc stabilizált az adójuk, még azzal a néhányszor 10 mW kisugárzott teljesítménynél is. Szórakozásból építeni kész lebukás hivatalosan meg nem fog menni, mert nem teljesít semmilyen műszaki előírást. Sem frekvencia stabilitási, sem mellékhullámú sugárzásra vonatkozót. Erősítőként sem. Egy 15 W -os adóval 10 - 20 km sugarú területen belül lehet ellátást, (és kb 30 - 50 km sugarú körön belül zavarást) biztosítani.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Én a bemenetre egy FM autós modulátort tennék, a korábban linkelt erősítésben húznám fel az egy wattot, csupán az utánna ajánlott blw**-s végfokokat helyettesíteném az ezekből (kis eséllyel) készíthető (ezek szerint nem) driver fokozatba, anyagi megfontolásból. Egyszerűen szemet szúrt, hogy ha egy ilyen jellegű abszolút primitív kapcsolás ezen csövekkel ilyen nagyságrendben dolgozik, iszonyat mellékspektrumu sugárzás mellett, vajon a teljesítmény rovására nem tervezhető-e az alapokat meghagyva egy jól szűrt erősítő a hulladékra ítélt csövekből, helyettesítve a költséges nf tranziszrorokat. Persze rengeteg plusz munkával (nagyfesz trafó, fűtő trafó, éríntésvédelem betartása).
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Az autós FM modulátor "erősítése" sem igazi megoldás. Annál csak azért teljesülnek az előírások, mert a kisugárzott teljesítmény néhány mW, aminél egy minimális kimeneti szűrő, egyegyszerű rezgőkör is megteszi.
Más a helyzet egy erősítőnél. Mivel ezek "C" osztályban működnek, mindenképp kell jó szűrő a kimenetre. Minél nagyobb a teljesítmény, annál jobb. Enélkül problémáid lesznek.
Az meg mindegy, hogy cső, vagy félvezető, ha illesztetlenség van, a tranzisztor melegszik, a csőnek meg izzik az anódja.
Talán előbb tanulni, tájékozódni kéne.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Igen tudom. Azt még kifelejtettem a jelenlegi technikám autós modulátor utánna egy fokozat bf 199-el utánna ez : http://homepage.tinet.ie/~yellowbeard/lins.gif . A fiókban pihen egy qqe 06/40, aminek a meghajtásához kevés az előbb említett. Ezért kellett volna valami előerősítő. Egyébként egy cikk qqe 02/5-öt javasol ez viszont nincs.

Itt azért már komoly szűrés lenne : http://kepkezelo.com/images/iymz8xtl7ikolax5sc07.jpg

Persze ez egy 144mhz-es amatőr sávra készített berendezés amatőr vizsga a használat feltétele, szóval nem jöhet képbe, amúgy is egyenlőre tényleg csak elméleti szinten dobálózok a témákkal, de a lelkesedés meg van. Nyilván előbb egy pár hf kapcsolás t kéne építenek a csövekkel, hogy megtanuljam, a rádiotechnika ilyetén formán csak utánna jöhet szóba.
(#) (Felhasználó 1542) válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Szerintem nézegesd az Ebay-t, 7-13eFT között már kapsz gyári ,kijelzős ,PLL-es, 5w-os cuccot.
Csak mazochistáknak éri meg vele kínlódni. 20 évvel ezelőtt még 4066-ból tákoltuk sztereo kódert, áthalláscsökkentővel és négyszögjelből faragtuk "szinusszá" a pilotjelet. Mert nem volt más. Ma már vennék egyet. De bármikor jöhet egy nagy sárga autó, a tetején forgó antennákkal.
(#) e-sporadic válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

Nem szeretném lehurrogni ezt a neten rendelhető adót, de fénykép alapján eléggé hihetetlen hogy ez működik. Persze biztos is van, de nekem ez olyan egy házi adóhoz képest, mint a menza az étteremhez képest.
(#) HA5AWS válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

Szia!
Nemrég volt a kezembe egy ilyen áramkör. Első fenntartásaimmal ellentétben nagyon korrekt megoldás. Harmonikus tartalma alacsony szinten van, a hangminőség jónak mondható. Sokkal komolyabb megoldás mint amit a konyhaasztal sarkán összebarkácsolsz.
Üdv: Gábor
(#) e-sporadic válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

Minden automatikus, minden elektronikus, minden lâthatatlan és miniatürizált. Részemről tanulni akarok az építéssel, persze az is nagyon fontos, hogy ne zavarjak másokat.
Következő: »»   98 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem