Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   495 / 965
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Semmi. De én az alsó bemeneteket 3 fázisú fázissínnel kötöttem volna össze és felül kötöttem volna a konnektorokkal.
(#) Daszkalosz hozzászólása Dec 20, 2016 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Az egyik konektorban csak 160-180V van. Mi lehet a hiba oka?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) szamóca válasza Daszkalosz hozzászólására (») Dec 20, 2016 /
 
Érintkezési hiba. Helytelenül kivitelezett nullösszekötéseknél gyakori hibajelenség.
(#) Daszkalosz válasza szamóca hozzászólására (») Dec 20, 2016 /
 
A helytelenül kivitelezett nullöszekötés alatt mit értesz?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2016
(#) szamóca válasza Daszkalosz hozzászólására (») Dec 20, 2016 /
 
Elsősorban régi, alu huzalcsavarásos kötéseknél alakul ki. A szig.szalag égési nyomok utalnak rá a kötéseknél. Sorozatkapcsoknál is találkozni vele. A kilazulás, oxidáció a vezetékek közötti érintkezőfelületek közt ellenállásként jelentkezik, amin feszültség esik, és hőként disszipálódik. Minél nagyobb a terhelés, minél hosszabb ideig áll fenn, annál nagyobb az esély a kigyulladásra. Öngerjesztő, veszélyes folyamat.
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Dec 20, 2016 /
 
Én már éltem át személyesen alumínium/réz szövetszalagos kötés kigyulladását villanyszerelő házában.
Érdekes és jó nagy korommal jár...
(#) Daszkalosz válasza szamóca hozzászólására (») Dec 20, 2016 /
 
Köszönöm a kielégîtő választ!
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2016 /
 
Bővebben: Link
Hát itt is így történt és tűz lett a vége.
Tanulságos a jegyzőkönyv, érdemes elolvasni.
(#) Ge Lee válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Végig sem kell olvasni, ott egyértelmű hogy mi volt a tűz oka. Nekem most szerencsém volt mert mivel kétszer is beszéltem a főnökkel és látta hogy nem vagyok teljesen hülye a témához, így hozzám jött legutoljára a szerelő, ráadásul nem is az aki a többi helyen járt, hanem olyan akit személyesen is ismerek. Rögtön azzal kezdte amikor bejött és körülnézett hogy velem egyetértésben ezt így ő sem szívesen csinálná meg, aztán addig egyezkedtünk amíg hozott egy nagyobb dobozt a tervezett helyett, és a 2 megszakítóból 4 lett, meg a konyha-fürdő szakaszt védi már a fi is. A többit nem, mert máshol nincs védőföld.
(#) proli007 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 21, 2016 / 1
 
Hello! " A többit nem, mert máshol nincs védőföld." Attól a FI még működhet, hogy nincs védőföld. Ha a fürdőbe a hajszárítód dugod be, ott sincs védőföld..
(#) Ge Lee válasza proli007 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Jól írtad, működhet. De nem működik. Az egyik szobában semmi nincs amin védőföld lenne, tehát két verzió van, az alap amikor az ember a szőnyegen állva fogja meg a fázist, vagy a másik hogy a falat támasztva. Mindkettő durván bizsergető érzés lesz, de leoldani egyikre sem fog ez ki lett próbálva. Nyilván nem élőben hanem egy izzóval és fém lemezekkel amik a földre illetve a falhoz lettek támasztva. Ha jól rémlik a tanultakból akkor 10-15mA is bőven elég a jobb létre szenderüléshez, arra a 30mA-es fi nem fog leoldani.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Nagyon rossz egy cikk, de hát nem szokatlan az ilyen.
Például ugyan nem intézkedik az említett szabvány a leágazó fővezeték tulajdonjogáról. Aztán az áramszolgáltatói kismegszakító nem szolgál másra, mint teljesítménykorlátozásra. A hálózat és berendezések biztonságos működéséhez szükséges túlterhelés- és zárlatvédelmet ettől függetlenül kell biztosítani.
(#) ötfelezős válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Én nem számítottam volna szőnyegen állva FI-relé kioldásra. Hacsak nem éppen özönvíz után. Azért nem véletlenül vették enyhébb elbírálás alá érintésvédelmi kötelezettséget tekintve régen a melegpadlós helyiségeket.
A fal az más, azon meg csodálkozom.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Igazából ez nem egy cikk, hanem egy helyszíni jegyzőkönyv egy kicsit bővebben.
A villanyszerelési munka veszélyei
2010. DECEMBER 15. SZERDA, 09:33 ÍRTA: NAGY LÁSZLÓ ZOLTÁN TŰZOLTÓ ŐRNAGY, TŰZVIZSGÁLÓ
De a lényez itt az, hogy úgy kerültek bővítésre 32 A kismegszakítókkal ellátva a lakások, hogy belül semmit nem vettek figyelembe ( elavult gyenge hálózat, szabálytalan kötésekkel ) és ezért keletkezett a tűz.
(#) pont válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
A földelés az legalább két különböző dolgot szokott jelenteni, egyik, hogy a konnektor és az abba csatlakoztatott berendezések, földelve vannak-e, a másik, hogy az érinthető dolgok, fal stb. föld potenciálon vannak-e. Mert pl egy fal/padló úgy is lehet földpotenciálon, ha külön vezetékkel a konnektorokhoz nincs elvezetve a védőföld, vagy nem megfelelő a háznál kialakított földelő szonda, mert a szolgáltató által kiépített (oszlopoknál, trafóknál) földelés lefedheti azt a területet is. Ha nagyon nincs földpotenciálon pl. a padló, akkor nem is fog megrázni, ha van megfelelő földpotenciál akkor meg a Fi le fog oldani. Az hogy a beépített mA 30, 100 stb kit véd meg az sok mindentől függ, leginkább hogy melyik ember, milyen szervén megy keresztül....
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
A legtöbb szobában azért lehet gázkonvektor, gázcső, fűtéscső egyéb fémtárgy is ami már földpotenciálon van. Ott már rázósabb a helyzet.
A FI-relét a lakáselosztóba kell tenni, védni kell az egész hálózatot.
(#) bakos13gab válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Ezt egy facebookos csoportban kitárgyaltuk régebben. A konszenzus az volt, hogy a működhet azért mégis csak sokkal jobb a nincsnél. Már amíg nem ad hamis biztonság érzetet. Előfordulhat földelés esetén is olyan helyzet, amikor a föld nem számít (pl. izzócsere, sérült tápkábel). A hátha szerintem jobb mint a biztos nem.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Csak ismételni tudnám, amit feljebb írtam. A szolgáltató kismegszakítója nem arra van.
(#) Ge Lee válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Így van. Ilyen megfontolásból gumikesztyűt kellene húznom, és életem végéig nem vehetném le, mert az meg még jobb. Ugye, éjszaka is bármikor belenyúlhatok az éjjeli lámpába, így abba is kellene aludnom. Elég rendesen át vagyunk esve már ezzel (is) a ló túlsó oldalára. Évtizedekig nem volt fi-m és nem is hiányzott. Most is csak azért van mert a többség ilyen szerződést kötött, amihez nekem is alkalmazkodnom kellett.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Idézet:
„Évtizedekig nem volt fi-m és nem is hiányzott.”
Ezt lehet szerencsének nevezni. Nem teljesen világos számomra, hogy egy alapvetően életvédelmi dolog ellen miért kampányolsz. Nálunk rendben van a villamos hálózat, a szerelések, javítások közben is körültekintően járunk el a műhelyben. Emiatt nem kapcsolt még le soha a Fi-relé, zárlatos hűtő miatt már igen.
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Bővebben: Link
Ez esetben a védőföldelés és a FI-relé sem volt elég, az EPH kiépítés hozta ki a a hibát, a zárlatos mosógépet.
Előtte érdekes módon sosem oldott le sem a kismegszakító sem a FI-relé.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
A mosógépet is rákötötted az EPH-ra? Nem értem a dolgot, miért az EPH kiépítése hozta elő a hibát ha volt jó földelés.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Igen. Minden készülék az egész házban működik. Egyedül csak a mosógép, az is csak kb 3 perc után. A védőföldelés a konnektornál rendben. A mosógépnél volt a hiba.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Talán maga a vízcsőhálózat ?
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Ha jó a dugaljban a földelés és a mosógépben is (beleértve annak kábelét) a Fi-relének le kellett volna oldania zárlat esetén, EPH nékül is.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Igen így tudom én is, de mégis csak az EPH után jött ki a hiba. Mivel ez nemrég volt rákérdezek , mert azóta átnézték a mosógépet is. Feltétel megírom mi lett az eredmény.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2016 / 2
 
Szerintem neked nagyon igazad van

Nálam (konkrétan tényleg nálam!) már sokszor oldott le FI relé, de ok nélkül még soha. Íme pár példa:
- Kőművesek jöttek "batár nagy" flex-el követ csiszolni. Kiderült hogy nem csak "szivárgó" hanem "túl" áramra is leold. Mert olyan a fajtája szegénynek...
- Akkor volt az, amikor rátört a felhőszakadás a kőművesekre. A hosszabbító konkrétan egy tóban állt.
- Kirepedt az alsó a fűtőbetét a sütőben, egyre gyakrabban verte le a "FI" relét.
- Mosogatógép: Fél évet kint állt a sufniban. Beköltözött egy egércsalád és szétrágta a kábelköteget (majd erre csöpögött a víz az elöregedett tömítésből).

Őszintén, mikor nem volt igaza?
(#) habazutty válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 23, 2016 / 1
 
Ez érdekes. Ha rendeben volt a mosógép védővezetője, akkor működnie kellett volna. Talán, akkor nem, ha a test felé szivárgó áram az eredti (fázisvezető - védővezető) útvonalon még éppen kevés volt a kioldáshoz, de az EPH-val annyire levitted a "hurokellenállást", hogy már bebillent.

Mosógéppel már én is jártam így. Az egyik esetben a bejövő kábel elején lévő zavarszűrő kondi volt a ludas, a másik esetben pedig a fűtőszál. Ekkor a fordítva bedugott villásdugóra csak, akkor oldott le a FI, ha indulni akart a fűtés, egyébként viszont azonnal lehajintotta. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a hiba a fűtőszálon az egyik kivezetéshez közelebb lehetett. Mérve a test felé néhány száz kOhm volt a szigetelése hideg állapotban.
(#) gyuszo válasza habazutty hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
A motor, a fűtőbetét és a zavarszűrő, ezek a tippek, de hamarosan megnézik és megírom majd. Igen az EPH 6 mm2 vastagabb vezetékei leviszik az ellenállást és ez is közrejátszhat.
(#) BarnaPili hozzászólása Dec 23, 2016 /
 
Sziasztok!
Vettem egy ÉVÉ Univerzal műszert,amit jó lenne hitelesíttetni.Hol lehet ezt megtenni?
István
Következő: »»   495 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem