Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Valóban igazad van, én a 80V-ot váltakozófeszültségnek vettem.
Sziasztok!
Tervbe vettem egy ST151 építését, és az alkatrész beszerzésénél tartok. A 2 pár végtranzisztoros változatot szeretném realizálni. A kérdésem az lenne, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkeztek a tranzisztorok beszerzési forrását illetően? Tekintettel a végtranzisztorok árára (2SC5200, ill. 2SA1943) nagyon nem mindegy, hogy honnan rendelem őket. Kínából mintegy 400Ft egy pár, négy párnál (stereo) 1600Ft (http://www.ebay.com/itm/262613691176), ugyanez itthonról majd 6000Ft. Gondolom jó eséllyel hamisítványokba futok, de kérdem: amiket itthon kapok azok vajon nem lehetnek azok? És ha hamisítványok, abból milyen problémák származhatnak? Nagyon sok jó tapasztalatot írtok erről a végfokról, szeretnék én is egy ilyet építeni és meghallgatni. Köszönöm!
A 400Ft/pár garantáltan hamis, nekem évekkel ezelőtt a 350Ft/db-os is az volt. Nagyon sajnálom hogy eldobtam az egész zacskót, mert akkor néhány embernek tudtam volna belőle küldeni "kipróbálásra", hogy meggyőződhessen róla.
Nem akarom reklámozni őket, de a lomex az egyetlen nagyker az országban ahonnan még mindig azt kaptam amiért fizettem. Nem hamisat, nem más paraméterűt, nem vált le az SMD kondi oldala a beforrasztáskor, nem más alapanyagú volt hanem az amit odaírtak stb, stb... Ez persze nem az ő érdemük hanem a többi szégyene. Egyébként nem csak azért érdemesebb mondjuk VF2-t építeni és nem ilyet mert szebb hangja van, hanem mert a fetek majd fele annyiba kerülnek mint egy valamirevaló végtranyó, mellette strapabíróbbak is.
Szia! Köszönöm a válaszod!
VF2-t már építettem és valóban szép a hangja, de most ezt is kipróbálnám, mintegy összehasonlításként. Valószínűsítettem, hogy ennyiért hamisak lehetnek, csak hát, ha idehaza sokkal többért kapom ugyanezt a hamisítványt (mert esetleg azok is abból a bizonytalan forrásból rendelnek) az jobban fájna. Ezért kérdeztem, hogy miben nyilvánul meg az, ha hamis a tranyó. Kollégáim a HESTORE-ból fognak vásárolni, én csak hozzá teszem a saját rendelésem, mert még a posta is már nagyon sok lenne (amennyiben nem az e-bay-ról rendelnék). A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2016
Esetleg ezt olvasd el, illetve utána is van értelmes hozzászólás.
Az általam használt alkalmazásban üzemszerű +-80V-ot kibírta, illetve egy rövid teljesítménymérés erejéig az áramot is. Ebből még nem vonnék le messzemenő következtetéseket, de egy konkrét tapasztalatot mégis csak jelent. A táblázat adatai nem igazán korrektek, mert a bétamérő eszköz még nem volt kifogástalan. Később megismételtem a mérést, de nem volt jellemző eltérés, csak a körülmények váltak sokkal stabilabbá. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2016
Szia!
Köszönöm hasznos volt! metabo123
Sokat rendeltem e-Bayről, több eladótól. Ha aktuális még, szólj és megírom kitől nem vettem hamisítványt.
Írd ki ide, mert másoknak is hasznos lehet egy ilyen infó.
Honnan tudod azt biztosan, mi "hamis", és mitől "hamisítvány"?
"Biztosan" ilyen nincs. Lomexból vásároltakkal való összehasonlítás alapján.
Szemrevételezéssel: - A tokozáson a felirat milyensége, mérete, elhelyezkedése, továbbá a szilícium lapka mérete szétszedés után Végül gyakorlati tapasztalattal. Ami bírta a +-82V-ot legalább egy napig (8Ohmos műterhelés, teljes kivezérlés) azt a panelt elvittem teljesítménymérésre. Ha közel azonos teljesítmény jött ki a Lomex-es 2SA-2SC párosokhoz képest, azt "eredetinek" inkább használhatónak tekintettem. polinda2008-tól vettem több száz darabot, a rosszak aránya kevesebb mint 2% volt!
Sziasztok!
Tud-e nekem segíteni valaki ez ügyben? Már minden tranyót kicserélgettem, és még mindig recsegősen szól. Már azon vagyok hogy készítek egy új panelt.
C5, c7 is lett cserélve?
Még csak a félvezetőknél járok.
Milyen koncepciót követve cserélsz ki "minden tranyót"? Már mástól is hallottam ilyet, de értetlenül állok előtte.
Na ez jó kérdés.
Még mindig ugyanaz a hibajelenség, a C5-öt első felindulásból cseréltem még a legelején. A C7-et ma cseréltem.
Már nem azért, de mérni nem szoktál néha ezt-azt? Egyszerűbb lenne - csak - a hibás alkatrészt kicserélni.
Ha mindent jónak mérek akkor hol a hibás alkatrész? Csak kondit nem tudok mérni, induktivitást, kandelát, rádióaktivitást, stb.
Inkább feszültséget kellene mérni működés közben! Azzal könnyebb lenne meghatározni, hogy mi is a baj, vagy hol a hiba.
Valamilyen módon be kell határolni mi okozza ezt a "recsegős hangot". Nem tudom hogy van felépítve az erősítőd. Mi van a bemeneten és mi van a kimeneten. A bemenet felől okozhatja pl. rossz kontakt, hangerő szabályzó poti. A kimeneten a koppanásgátló reléje, vagy a hangszóró hibája, vagy akár a tápegység. Ezeket biztosan kizártad, mint hibaforrás?
Ha a "csupasz" végfok panelben van hiba, akkor azt ki lehet mérni. A nyugalmi áramok rendben vannak? A kisjelű és a meghajtó fokozatban is? A bementi differenciál szimmetriában van?. Nem szakadt, vagy nincs megnyúlva egyik emitter ellenállás sem? Kikötötted próbára a túláram védelmet? Sehol nem látsz fóliaszakadást, vagy zárlatot? Ezeket neked kell átnézned.
A hiba elmondásod szerint egy hibásan bekötött RIAA korrektor miatt keletkezett.
Valószínűleg a végfok bemenő fokozatánál ment tönkre valami alkatrész. Célravezetőbb volna, ha összehasonlító méréseket végeznél a jó és a rossz oldal között. Az eredményeket írd rá a rajzra és tedd fel nekünk. Enélkül már csak találgatni tud mindenki. Ez nem szokványos meghibásodás, hanem eléggé egyedi probléma, úgyhogy a szokásosan meghibásodó alkatrészeken kívül más is meghibásodhatott. Ezt mérések nélkül nem úszod meg. Hang is jöhet, vedd fel. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2016
Bármit mondani csak Karácsony után tudok mondani, mert a meló helyen van a végfok.
Karesz hozzászólására: Az általad írt lehetőségek mind kizárva. mert ugyanezekkel a kiegészítő dolgokkal a másik végfok tökéletes. A "csupasz" végfok panelban van a hiba. Kérdés: a túláram védelmet hol szakítsam meg? A túláram tranyókat is cseréltem, ez volt a második tipp. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2016
Hát kiforrasztod pl. T10, T14-et. Azzal biztosan kiiktatod.
Most látom, hogy ez augusztusban történt. (Azt hittem csak én tudok ennyire lassan javítani.)
Legalább annyit mérj meg, hogy T1,T2 bázisán -30mV körül van-e a fesz. a GND-hez képest és R3-on a táphoz képest 0.9V, R4-en 0.3V van-e nagyjából.
Munka mellett kevés idő adódik a hobbira. De nem sietem el, mert 5mm-es festett fekete alumínium lapra nem igazán tudok feliratot készíteni, mert nem kapok már alfasetet.
Szia!
A T1-T2 bázisán a jó és a rossz oldalt összehasonlítva 55...60mV feszültségeket mértem. Az R3 és R4-en gondolom az ellenálláson eső feszültséget kell mérjek. Ami az általad írt 0,9v-ot és 0,3V-ot így mértem. R3-on 958mV értéket mértem. Az R4-en 308mV-ot mértem. Ez mind a két oldalon hasonló érték volt. A hiba még mindig adott. Az emitter ellenállások nincsenek megnyúlva.
Sziasztok!
Végre működik a hibás oldalam. Volt annyi időm ma hogy nekiálltam módszeresen méregetni, és meg is találtam a hibát egy szakadt dióda formájában a túláramvédelem részen. Most mondjam azt ó mily balga vagyok? Az, az vagyok! Köszönöm a sok segítséget és hogy sok fejtörést okozhattam nektek. BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!! A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2016
Szia! Először is gratulálok! Ez a hiba aligha függhetett össze az előerősítővel. Ha a leírás 11-es pontja szerint jársz el azonnal ide lyukadunk ki.
Szia!
Mindenképp a RIAA korrektorra vezethető vissza a hiba, mert az miatt lett rossz. Előtte sima előerősítővel tökéletesen ment.
Ez inkább véletlen egybeesés lehetett, mert a RIAA miatt aligha ment tönkre a végfokban egy dióda.
Sziasztok!
Még egy kérdés +-40Vnál az R5-ös ellenállást hagyhatom 470ohmon, vagy inkább cseréljem vissza a 820ohmosra. Annyi még, hogy az R25-ös ellenállás nincs betéve, rövidzár van helyette. A mellékletben szereplő tranyókészlettel építettem meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |