Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Mekkora az üzemi tápfeszültséged? Ha például ±85V, akkor olyan teljesítményű előtétizzót kell választanod amitől legalább ±70V-ig felfut a táp kivezérlés nélkül.
Félek még a 10A-es biztosíték helyére sem tettél be 10Ω-os ellenállásokat.
2x95v on jár .Nem tettem be 10ohmokat. De ez jó ötlet! Eszembe sem jutott. Viszont égőn keresztűl adtam jelet neki és megszólalt szép hangal. Nem recseget serceget semmi.
100w os izzó kell ide már,ha elindult a 100 as égővel,nem válaszoltál akkor mit mértél az emitter ellenállások kivezetésein dc re állítva a műszert?
A 8-as pont való arra, hogy a tranzisztorok jóval a féltápfesz fölött is igénybe legyenek véve, a túl alacsony feszültségtűrésűek hagy vigyék a tápági 10Ω-ot.
Épp most írtam neki Nem hitte el Ahogy a 100 as izzó is elkel ide már,ja és a jó oldal mérvadó lehet...
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
Itt most a nyugalmi áram biasra gondoltam igen,de úgy hogy sajnos rajzot ajánlást nem találni hogy mekkora mA vagy mV ot kellene beállítani egy egy oldalon.Egy német fórumon hasonlót olvastam hogy a 0.22 ohm emitter ellenállásokon mindkét oldalon (és mindegyiken) 6-8 mV kell legyen (essen) kb ekkor jó az áramorlát beállítás természetesen terheletlenül és lezárt bemenetekkel.Hogy ez most valós lehet vagy sem azt nem tudom sajnos..
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
Félek kevered a nyugalmi áram és az áramkorlátozó beállítását.
Koránt sem biztos, hogy a végtranzisztoroknak jottányit is nyitva kell lenniük vezérlés nélküli állapotban, a 22Ω-os B-E ellenállásról van pár mA nyugalmi áram a hangszórókör számára. A tranzisztorkészlet dönti el véleményem szerint, hogy érdemes-e rányitni. Elképesztő mit tud fűteni ±95V-on, érdemes kiszoroznod azt 6-8mV-ot.
Ezek szerint igen úgy 80w nyi hőt kb ha jól számolom..
Nos akkor itt az áramkorlát a trimmer 4 trimmer 5 1 k ohm potenciométer amivel külön külön be kell állítani a nyugalmit,vagy az az áramkorlát?Bővebben: Link Ezen kívül már csak a 100 ohmos trimmer maradt egyedüliként nyugalminak... A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
Igen tudom kit fűt az egész :/ 4ohmon . Terhelve. Olyan forró volt sokszor alog lehetett megfogni. Pedog kapott plusz ventilátorokat is.
A 100Ω a nyugalmi áram és az 1k az áramkorlát.
És ilyen esetben például a nyugalmi áram legyen mondjuk 60mA,mitől dől el hogy egy tranzisztorpár készletet mekkora áramkorlátra állítunk be?Tudom hogy ez sok mindentől függ...
Például a gyártási szórás,soa értékek,és ugye itt egy laborműszer sem ártana oszcival 1-1 párt megmérni (Vagy még jobb lenne egy nagy áramú mérőfiók) hol az a pont ahol még biztonságosan dolgozik adott terhelésre. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
Az tiszta . teljessen hogy a 100ohm a nyugalmi. Csak nem sikerűlt megmérnem menyi az anyi :/ 0mv ot mértem . A jó és a javított oldalon az emiter ellenállás 2 lábán
.. Így majd megpróbálom a biztosíték helyére beiktatni a multimétert a pozitim oldalba.Megmérjem hány milliamper a teljes nyugalmi a jó ,illetve a rossz oldalon.
A tápágba lehetőleg nem iktatunk multimétert, mert hiba esetén szörnyet hal Sönt-ellenálláson mérünk feszültségesést, de ennek még nincs itt az ideje.
A feladat adott, az R94 és R95 ellenállásokon eső feszültség a kérdés a jó és a rossz oldalon.
A nyugalmi áram elsődleges célja a keresztezési torzítás csökkentése, másodlagos pedig a tranzisztor erősítésének a minél lineárisabb tartományban tartása.
A fellépő veszteségek miatt igyekszünk azt a legkisebb áramértéket megtalálni, mellyel már elfogadható az erősítőnk hangzása.
Sziasztok! Egy kérdés.
Van egy dupla tekercses 15" mélynyomó. 2x200W os erősítőről hajtom, de nem tudom megállapítani hogy mikor egyforma erős az erősítés. Eddig ezt próbálta: Szembe kötöttem a tekercseket és a leghalkabb pontot igyekeztem megkeresni de mindig van halk " bugyogás" teljes némaság nem volt. Mono bemenettel természetesen. Előre is köszönöm ha van ötlet!
Kiszedtem a biztosítékot. Megmértem a jó illetve a javított oldalt. A jó oldalon égőn keresztűl folyik 36-37ma . A javított oldalon . 60ma folyt. Vissza állitottam 33ma re. Kicseréltem a biztosítékokat. 10-10ohmra. Most akkor megmerjem próbálni égő nélkűl vagy sem ??
Olvasd el újra, hogy milyen mérést javasoltam és feltétlen végezd el!
Kérlek írd meg mekkora a tápfeszültséged így izzón keresztül!
Izzón keresztűli teljes tápfeszültség 110v.
Bizonyára átsiklottál efölött. Ha nincs nagyobb teljesítményű izzód, köthetsz többet párhuzamosan, vagy egyszerre csak egy csatornát helyezel áram alá a biztosítékok eltávolítása révén.
Teszek nagyobb izzót. A jó óldalon . 380mv ot mérek az R95 2 lábán.
A másik oldalt is erre az értékre kell állítanod a trimerrel. Persze a 110V pillanatnyi tápfeszültség még túl messze van az üzemi feszültségtől. Srófold fel 150-160V-ig a tápot és ismételd meg a mérést!
140v a tápfesz 100w izzóval. Megpróbálok ismét mérni mi az eredmény.
Üdv!
Adott egy marantz pm-230 -as erősítő.Az a gondja , hogy se kép - se hang.Nem szól és a funkció visszajelző gombok se világítanak , ha be van kapcsolva.A trafó zúg.Mit érdemes megnézni rajta ?
Mielőtt kérdezel ellenőrizd a tápfesz meglétét az egyenfeszt a kimeneten..Fejléc...
Ha a Q802 vagy Q803 tranzisztor a hibás , akkor van esély arra , hogy tudom helyettesíteni vagy szerezni helyette másikat?Képen látható a típusa a két tranzisztornak.
köszönöm.
Szóval a végfok maxon és a bemenetére egy "balanc" boti. Ha ez se jön be akkor vagy a hangszóróba lehet menetzárlat vagy nem tudnak együtt futni. Remélem menni fog. Amúgy ez teljes némaság meg szokott valósulni?
A teljes némasághoz végtelenül egyformára kéne építeni a két csatornát, ilyen igény szerencsére nincsen. Mindössze azt szeretnénk elérni, hogy a teljesítménymaximum leadásakor a hangszóró-tekercsek egyenlően legyenek terhelve. Részterhelésnél ennek a jelentősége csökken.
Helló!
Úgy hallottam,hogy nem minden típusú TDA2005 íc alkalmas a hídkapcsolásra,hanem csak az M típusú.De kérdezd meg a többieket . |
Bejelentkezés
Hirdetés |