Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Szia!
Előlapján van 4 csavar azt eltávolítod és alatta lesz a hangszóró... Miért kell eltávolítani? Tönkrement vagy nem vagy elégedett a hangjával? Ha az utóbbi akkor a hangváltót nézzed meg inkább...ahogy nézem a netes képeket nagyon gyatra a keresztváltója... A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
Benji94 hozzászólásával értek egyet. Valami jobb hangsugárzót nézzél használtban.
Köszönet a biztatást! Nekiállok, aztán lesz, ami lesz
Szia!
Köszi. A műanyag fedelet nem tudtam, hogy hogyan kell leszedni. De finoman, csavarhúzóval alá nyúltam és le tudtam szedni- Sérülés nélkül... A magas sugárzók szálltak el. A lányomék szétdurrantották... A hangváltóról is olvastam, hogy nem az igazi. Most a magas sugárzókat cserélem, aztán meglátom, hogy kell-e cserélni a hangváltót is. Van tipped a hangváltóra, hogy milyenre cseréljem? A magas sugárzóra? Ezt néztem: Monacor dome DT- 28N Üdv
Ezt amúgy direkt csinálják,hogy szét lehessen lőni egy magas(sugárz)hangszórót egy (nem tesco-s) hifi hangfalban?Nekem még nem sikerült azokban amiket én csinálok,pedig nem 50 watt-okkal hajtom a ládákat.De a hangváltó sem gyári.Lehet,hogy egyetlen 100 forintos ellenálláson múlik az egész,ami a hangzásban kb. 5 %-ot rontana?(annyira nem értek hozzá,csak kérdezem)
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
Direkt szétlehessen lőni egy magasat? Kell ahhoz több mint egy bipoláris kondi? Mert ugye az van legtöbb hangsugárzóba. Fóliakondenzátor és egy L-pad, az ellenállás meg annyira nem ront a hangon! Mondjuk az a hangfal megérdemelne Visaton Mox 10 W ellenállásokat. És nem utolsó sorban nem egy soros kondival hanem min. 12dB/okt....
Igen segítek, csak tudni kell milyen volt az eredeti! Ha nem tévedek csak egy kondi megy sorosan semmi más! Annak az értéke kellene.
Sziasztok.
Lenne egy amatőr kérdésem. Ezért elnézést. Ha van egy gitárhangfal, két hangszóróval és 8 Ohm a cél. Ez megoldható két 16, vagy két 4 Ohmos hangszóróval. Soros, vagy párhuzamos kapcsolással. Pl: Két Greenback 25 W 4 Ohm sorban = 8 Ohm 50 W Két Greenback 25 W 16 Ohm párhuzamosan = 8 Ohm 50 W Van különbség? Vagyis a teljesítményük mind a két esetben csak simán összeadódik? Köszönöm a választ.
2x25W sorosan = 25W
2x25W párhuzamosan = 50W
Nem.
Ha a 4 ohmos hangszóró tekercsén 2,5 A folyik (10V), akkor jelentkezik 25 W rajta (távolról, hunyorítva...). A sorosan kapcsolva 2,5 A áram átfolyásához 20 V-ra van szükség, tehát 20*2,5 = 50W. 16 ohmos hangszórónál 1,25 A-nél (20V) fog 25 W jelentkezni. Párhuzamosan szumma 2,5 A fog folyni, amihez szintén 50 W tartozik. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
Sziasztok! Van egy Sony tipusú hifim,amit öszekötöttem a számítógéppel és az a probléma,hogy az egyik hangfala recseg. Mi lehet az oka és hogyan lehet orvosollni a problémát?Eleinte tökéletesen működött, semmi probléma nem volt.Köszönöm a segítségeteket előre is.Rms 140 w,music power 250 w a hangfalak teljesítménye.A mini hifi tipusa MHC-EC68.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
Lehet hangkártya, kábel, mini hifi, hangdoboz (hangváltó, hangszóró, kábel) probléma. Cseréld meg a dobozokat a kimeneten, ha ugyanaz a kimenet recseg, akkor a dobozok jók. Hallgasd meg a számítógépet fülhallgatóval, ha nincs recsegés az is jó. Ha van kéznél, cseréld ki az összekötő kábelt próbaképpen, így az is kizárható. Ha nem változott semmi, akkor a mini hifi lesz a gond, azon belül megint van pár opció.
Sziasztok! Lehet nem témába illő a kérdésem, de nem találtam más topicot, adott egy Proel smart 153P hangláda, és annak a magassugárzó hangváltójáról szeretnék kérdezni, egy TIP122 és egy TIP127 is van az áramkörbe, van egy működő példányom, nem lehetne valahogy átméretezni a teljesítmény ellenállásait, hogy ne csillapítson akkora hangerőt?
De igen! A bemeneti oldalon van soros ellenállás, azt az értéket csökkentsed vagy vedd ki és hidald át egy vezetékkel!
Sziasztok! Tudja-e Valaki abban segíteni,hogy ezeknél a hangfalaknál hány Hz-ig megy le a basszus,és hány Hz-ig megy fel a magassugárzó? Nem találtam hozzá leírást.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
Úgy 60Hz-20k-ig. De ez nem sokat jelent önmagában. Általában fontosabb, ami a kettő között van.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
Köszönöm! Ha vásárolok olyan hangfalat,ami 17-35000Hz-ig megy,akkor a sokkal szebben fog szólni?
A tágabb frekvencia határok nem egyenértékűek a "szépen szól" fogalommal.
Akkor mit kell tennem ahhoz hogy a basszus nagyobb legyen,és a magas hang is csipogósabb,tisztább legyen. A "sz,c" hangokat szebben adja ki?
Módosítod a hangképet. Hogy ezt aktív vagy passzív hangváltóval, az erősítő vagy a jelforrás hangszínszabályozójával éred el az majdnem lényegtelen. Én úgy szoktam hogy egy kicsit itt is, ott is, meg amott is, és már tetszik is a végeredmény.
A gyári dobozok átvitele ha eltekintünk a több dB-es huppliktól akkor általában úgy ahogy egyenes, azt meg nem egy nagy élmény hallgatni.
Olyan doboz van ami 17Hz-től muzsikál? 40Hz-től felfele bőven kiszolgálna. De ha kevesled a mélyet, akkor egy subládát tegyél be +-ba a rendszerbe!
Valószínűleg nem. Csodák nincsenek, és ezeket a számokat inkább csak ráírják, nem valós értékek. Minél nagyobb számok vannak rajta, annál gyanúsabb. A mélytartományt egyértelműen meghatározza a hangsugárzó mérete, minél nagyobb, feltehetően annál több várható mélyben (néhány kivételtől eltekintve). 17Hz-es törésponthoz normális érzékenység mellett legalább 150-200 literes doboz kellene kb.
Ha szépen szól, az alapból azt jelenti, hogy egyenletes az átvitel, nincsenek kiemelések-beszakadások, és a sávszéleken sem emel, vagy vág a rendszer, nem hangsúlyoz túl. Ez lenne alkalmas normális hangvisszaadásra. Ha te mást szeretsz, akkor ki lehet EQ-zni, esetleg az erősítőn hangszínszabályzókkal, loudness kapcsolóval lehet igazítani rajta, de így végülis egyre távolabb kerülsz attól ami a felvételen van, amilyenre a hangmérnök keverte az anyagot. Amúgy ez a Grundig nem olyan rossz, ha kevés mélyben, valami szubbal tényleg kiegészíthető akár. De falra, sarokba tolva is erősebb lesz mélyben. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
Ez zárt dobozban van. Ha kívülről tennék a tetejére egy kis dobozban csak magas hangszórót egy neki készített váltóval,akkor az kiemelné szebbre a magas hangot? A mély még el is menne igy,csak a magasat szeretném tisztábbá tenni valahogy,hogy ezt az eredeti hangfalat ne piszkáljam. A szabályzóknál már maxon megy.
Most lehet hülye kérdés lesz, de működnek egyáltalán a magassugárzók? Egy ilyen hangsugárzónál furcsának találom hogy max-ra tekert treble potinál is kevesled a magas hangokat.
Üdvözlet minden Fórumozónak!
Legelösször elnézést kérek minden írásbeli és esetleges tartalom beli hibákért, mivel 4 órát sikerült aludjak, a képek elkészítése miatt. De, hogy a lényegre térjek. Sikerült "aprópénzért" szert tennem egy pár új Phoenix Gold Ti212D2 12" méretű subwooferre. Hosszas fejvakargatás és a lehetőségek mérlegelése után, a lenti megoldás mellett döntöttem. Ami egy pár, a hátsó kerék sárvédője mögé beépíthető hangláda lett. Az elképzelés alapján; a hátfal többrétegű, merevített üvegszál kompozit, az előlap pedig kb. 1 inch vastag MDF lap lenne. Továbbá rezgéscsillapítás gyanánt Noxudol 3100 lenne alkalmazva. A kérdés az lenne, hogy egy/ebben a zárt ládában, ami a gyári hangszóró paraméterekhez megadott 1,5 cuft (35l) ürtartalommal bír (az SQ specifikációhoz), a Noxudol 3100 hőtermelése okozhat-e gondot? Esetleg ismer valaki hasonló, folyékony rezgéscsillapítót? A Youtubeon több helyen láttam egy vízzel kevert fehér port, amivel az üvegszálas ládákat "bélelik", csak nem derült ki a videókból, hogy mi is az. Meg ami még érdelelne; ha a Vas paraméter pl. 85l, akkor miért ~30l a zárt és miért ~50l a reflex ládák optimális közép mérete a gyári paraméterek között? Továbbá, ha valakinek egyébb észrevétele akad, azt örömmel fogadom A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
Adott egy régi mágneses (eredetileg 8ohm dc 2510ből) Hg2.5 magas új 4 ohmos pillével valamint egy régebbi gyártású ha 20 484 új széllel. Annyi infó van, hogy 30l zárt doboz az ideális. Váltóra van valami tipp, hogy mit kellene ehez használni?
Szia! Csinálsz egy ARTA box-ot, leméred a hangszórók impedancia menetét, illetve response görbéjét, utánna már meg lehet pontosabban saccolni hogy mi volna a legideálisabb.
XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel. Amennyiben több helyre is beírjuk ugyan azt a hozzászólást, a moderátorok kérdés nélkül törölhetik hozzászólásainkat és ki is tilthatnak türelmetlenség és tiszteletlenség miatt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |