Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   505 / 965
(#) papo69 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Elvileg fix bekötésel illik csatlakoztatni minden olyan készüléket amin nincs villásdugó.
(#) hegizoli válasza papo69 hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Ez van

A gyártó nem vállal felelősséget a kazán földelésének elmulasztásából és az erre vonatkozó jogszabályok be nem
tartásából eredő személyi vagy vagyoni károk miatt.
A kazánokat “X” típusú speciális, villásdugó nélküli kábellel szállítjuk. A kábelt 230V ±10% / 50Hz tápfeszültségű elektromos
hálózatra kell csatlakoztatni, a fázis és a földelés figyelembevételével. A hálózatra egypólusú leválasztó kapcsolót kell beiktatni,
amelynek III. osztályú túlfeszültség elleni védelemmel kell rendelkeznie.
A vezérlő panelen található hálózati olvadó biztosítékok cseréje esetén 3,15 A gyors kioldású biztosító betétet használjon!
A készülék fázis érzékeny! Ha nem megfelelően van csatlakoztatva (a fázis – L, és a nulla - N pólusok fel lettek cserélve), akkor a
készülék hibára fut.
(#) papo69 válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Ezt irtam én is, vagyis nem szabad konnektorba dugni, hanem fixen kell szervizkapcsolóba kötni.
Így csinálom már több mint 30 éve.
(#) kristikoma válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Veszel egy tokozott 3 pólusú leválasztó kapcsolót, fázist és a nullát is szakítsa meg! Valamint a gázkazán legyen külön áramkör, Fi relét is tegyél bele, ha nincs.
(#) gyuszo válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Ha fixen van bekötve, akkor a cirkó mellett egy kis ( 2 modulos ) Bővebben: Link elosztódoboz, 2P 4A B kismegszakítóval, a védőföldelés megszakítása nélkül. Így az elosztó dobozban elfér még az előírt túlfeszültség elleni védelem is.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Bővebben: Link
Például egy ilyen.
(#) hegizoli válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
A két Z/S, nem lehet,hogy az egyik a kapcsoló órához lenne,a volt vill.bojler miatt?Ha a PE - be kötöm mindkettőt,akkor elmegy a világítás,de ha áthidalom a PE-t és az N-t akkor visszajön minden.Vagy bekötöm az egyik Z/S-t az N sínbe. Ez érdekes,mert mindenütt a szabvány színű
vezetékekkel csináltam az újrahúzásokat.Kötésdobozokban tudom mi merre megy Wagókkal dolgoztam stb.. A konnektorok,kapcsolók 90%-ban leszedve a vakolás.glettelés miatt.Mikor fenn voltak,mind működtek. Az N sinnél a fáziscerka világít.viszont nem birizgál.
A fali kazánnak külön köre van a vill.bojlerét használtam fel.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) hegizoli válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Nem jól emlékeztem a betápot illetően.Hiába,nem most csináltam Szétbontottam és belenéztem az elosztóba és ez a betáp: L1; L2; L3: és a két Z/S most melik lehet az N ?
(#) gyuszo válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Itt van az a helyzet, hogy a Nulla vezető nem a szabályos kék vezetékkel van szerelve és meg sincs jelölve. Ha lekapcsolt óránál ki tudod mérni a védővezető folytonosságát, akkor szerencséd van. De ha a kötés olyan helyen van, ami le van plombálva és nincs látható helyen és megjelölve az már bonyolultabb. Ha ez nem mérőhely, akkor regisztrált villanyszerelő kell hozzá, ha mérőhely akkor csak a szolgáltató tudja megoldani.
Három fázis esetén a nulla szakadás nagy bajt tud okozni, mindenképp ezt is rendbe kell tenni.
HA 3 fázisod van, az az elosztó doboz kicsi. Csak 1 fázisra van megoldva a FI-relé.
Legalább egy 24 modulosra kell kicserélni.
(#) gyuszo válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Biztos, hogy 3 fázisod van, vagy csak három vezetéken van behozva azonos fázis ?
Ezt ki tudod mérni.
(#) hegizoli válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Először is köszönöm szépen a segítségedet. Én mondtam,hogy kevés lesz ez az elosztódoboz
de azt hitték,h még sok is... Napközben visszakötöttem az N sínbe ami a képen látható Z/S ki van kötve.A betáp vezetékek a mérőórától jönnek fel az elosztóba.A 3 fázisú és a bojler mérőóra már az átlátszó plexibúra alatt van,ami igencsak le van plombázva.Csak a 3 ill.4 db megszakító hozzáférhető.
Biztos a 3 fázis,az oszlopról való 4 vezeték lekötés az tuti.Ősszel lecserélték légkábelre.
Valamint a fázisok közötti fesz.400 V , mértem. A fázisok és mindkét Z/S vezetékek között pedig 230 V-ot mértem.

Idézet:
„Ha lekapcsolt óránál ki tudod mérni a védővezető folytonosságát, akkor szerencséd van”

Ezt majd holnap megpróbálom.
(#) VIM válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Szia! Ha annak idején amikor az áramszolgáltatótól jöttek bekötni az órát és Te nem tudtál biztosítani a lakáselosztódhoz csatlakozó, megfelelő színű és keresztmetszetű vezetéket, akkor olyat adott a szolgáltató amilyen éppen volt nála. Jobbára védővezetőnek megfelelő színnel jelölt (zöld-sárga) az van náluk. A lényeg már előzőleg ki lett tárgyalva és a bekötés szintén. Az óradobozodat vagy annak kialakítását talán még nem felejtetted el, hogy honnan jön a betáp a lakáselosztód automatáihoz (három fázis és nulla). Amilyen színnel jön a negyedik szál az lesz a PEN vezető (ha minden igaz). A másik zöld-sárga vezeték az valószínű, hogy a bojlernak a PEN-je lehet, mert a szolgáltató azonos pontra köti azt a szálat is az óránál.
(#) hegizoli válasza VIM hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Szia.Köszönöm a segítséget.Sajnos még az én házamnál sem voltam jelen a bekötésnél amit a szolgáltató végzett.Mellesleg a felső szintet nálam én fejeztem be mert a mester elhúzott Na most ez a szóbanforgó ház talán idősebb mint én.Most alakítgatjuk újítgatjuk.Villamosság,fűtés,radiátor-padló,kond.kombi kazán,...stb.Előzményként csak megjelölöm,hogy a szakmám a villalomossággal kapcsolatos,gyenge .ill erősáram,de emellett 40éve áruszállítással foglalkozom,felétől meg vállalkozó.A villamosságot követem azóta is már amennyi időm van.Főleg járműveken,főleg ma már diaggal.
Bocs a kis kitérésért
Ez a 3 fázisú bekötésnél, a két PE vez.zavart be.Én ahhoz szoktam,h az N az kék.De amnit írtad fent is ez változhat.A belinkelt hozzászólásodat olvastam,nos én is így csináltam,de a szolgáltató az óránál már összeköthette a PE és az N-t mert minkét szálnál ugyanaza a fesz a fázis és közöttük meg az N között is. Érthető,ha kikötöm az N sínből a Z/S-t miért ment el a világítás pl. a helységben ahol éppen van az elosztó,mert nem kapott nullát Itt vannak a fotók a régi bekötésekről. Szép volt
(#) gyuszo válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Bővebben: Link
Próbáld meg ez alapján végigkövetni a védővezetőt.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2017
(#) VIM válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
A PEN vezetéknek kék színűnek kellenen lennie (jól tudod) de ez csak akkor lesz az ha a tulaj odakészül 80cm hosszú érvéghüvellyel ellátott színazonos szálakkal az óra felszereléséhez.
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 2
 
Nem jól tudod. A PEN vezetőnek zöld-sárgának kell lennie, kék csíkkal a végén, ha a teljes vezető látszik (nem falban fut például hanem falon vagy elosztószekrényben, kábeltartó tálcára fektetve szabadon stb.) akkor 30-50cm-enként. Ezt a kék csíkot tipikusan lehagyják a szerelők, pedig csak egy darabka kék zsugorcső, vagy szigszalagot kellene rá tenni a drótra. Vagy megfesteni festékkel.
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
A PEN vezető csak méretlen helyen megy . A legkisebb szabványos keresztmetszete 16 mm2 , általában alumínium, ami a fővezetéki sorkapocsba csatlakozik és itt történik a PEN szétválasztása PE és N-re. A színe a képen is látszik, amit feltettem. A mért vezeték a Nulla kék színű, ami az elosztótáblába megy legkisebb 10 mm2 keresztmetszettel. Ez utóbbi csak többszálas réz vezető érvéghüvellyel ellátva.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2017
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Talán akkor nem is szaporítanám a szót Bővebben: LinkBővebben: Link. Én a villanyóra bekötésekor fennálló szolgáltatói hozzáállást próbáltam volna ecsetelni és akkor ebbe nagyon is belefér náluk az "akár" szó jelentése, hogy milyen színt használjanak.
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Ha jól látom a képen egy 0,1 A-es (100mA-es) és 220V-os feliatű legalább 30 éves FI-relé van ?
Természetesen a semminél több, de lehet ideje lecserélni.
(#) elektroncso válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
A mellékelt képen van egy szétválasztás. Jól látszik, hogy az érkező PEN (itt sincs kék jelzés ) milyen nagy keresztmetszetű, látszik az is, hogy a PE és N sínt összekötő vezeték szintén milyen nagy keresztmetszetű és látszik az is, hogy csak pár szál 1,5mm2-es drót megy el róla (3 kék mágneskapcsolókhoz megy a negyedik kék és a zöld-sárga egy ventilátorhoz). Mondjuk ez nem pont lakáselosztóban van beszerelve, mert ez egy 250kVAr-os kompenzációs szekrényben van. De a lakáselosztókban is így szokjuk kialakítani. Persze ha a két sín egymástól távolabb van akkor az átkötő drót nem csupasz.
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Engem nem zavar .... Szeretem a régi jól bevált, megbízható dolgokat és nem is 30 csak 20 éves.
(#) habazutty hozzászólása Jan 29, 2017 /
 
A szolgáltató embereinek semmi köze hivatalosan a mért fővezetékhez (csak a megfelelőséget ellenőrizheti). Ezt több ízben megtárgyaltam műszakisokkal a szolgáltatónál.
Ha a mért fővezeték cserére szorul egészen ez év jan. 1-ig így csináltam: Telefon a műászakisok felé, hogy plombát bontanék, adatok ellenőriz, köszönöm, jó munkát! Plomba levág, a bejövő légvezeték, vagy földkábel kivételével mindent kiköt, elhajít. Sorkapcsok cseréje (ha kell), új 10 mm2 MKH-k, megfelelő színben, földelés lepüföl, 16 mm2 MKH a szétválasztási ponthoz. Összeköt mindent, mérések, nyilatkozat kitölt, műszakisoknak telefon, hogy készen vagyok, jöhetnek visszazárni. Időpont tulajjal egyeztet, jöttek, ellenőriztek, visszazártak. Társasháznál (pl. panel) annyival neccesebb, bár csak egy ilyet csináltam, hogy bár hivatalosan nem lehet, nekem kellett a felszálló fővezetéki sínre csatlakozó méretlen fővezetéket is kicserélnem, mert az sem tartozik a szolgáltatóhoz. Ilyenkor lakók előre tájékozatat, főkapcsoló kikapcs, elvégez, majd reménykedni, hogy rendesen visszamegy-e a 10 évenként egyszer birizgált főkapcsoló (esetemben rendes szikraeső volt, de visszament...).
(#) hegizoli válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Én is tudom milyen az a seb.... Nekem a 4villás dugasz égett bele a bal tenyerenbe a három fázis mélyebben a nulla kevésbé,nehezen gyógyult.Ez 76-ban volt,de még halványan látni.
(#) kowi válasza VIM hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Engem csak azért zavarna mert 100mA a halálküszöb... Nem hiába 30mA-eseket pakolunk mindenhova.
(#) hegizoli válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
helyhiány miatt ilyet teszek a különkörös kond.kombi kazánnak.
Schneider R9D31210 Fi relé kismegszakítóval R9 1P+N 10A C 30mA AC típus

Schneider.jpg
    
(#) zolica99999 hozzászólása Jan 29, 2017 /
 
Olyan problémám lenne, hogy G9-es foglalatú csillárjaim vannak. Az izzókat kicseréltük nemrégiben LED-es fényforrásra. Egy csillárban 6db van. Ahhoz hogy lekapcsolás után ne világítson halványan az összes izzó, egy halogént bent kellett hagynom a 6db-ból. Hasonlót már olvastam, tudom hogy összeszednek ezek annyi feszültséget hogy a led izzó halványan világít folyamatosan.

Azt tudja valaki konkrétan hogy milyen kondit vagy ellenállást kell beiktatnom ahhoz hogy lekapcsolás után egyel talán ne világítsanak? Illetve azt hova kellene beiktatnom?

Köszönöm mindenkinek!!
(#) Remci válasza zolica99999 hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
A kapcsolód nem élvilágítós véletlenül? Az is okozhat ilyen problémát. Ha igen, akkor meg kellene próbálni síma kapcsolóval szerintem.
(#) Dudus válasza hegizoli hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Nem jó az "AC" a kondi kazánhoz! Annak kapcsolóüzemű tápegysége van így "A" típust tegyél oda!
(#) Dudus válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Ez így teljesen szabályos! A PEN bejön a PE sínre és innen átkötöd a nullára...
(#) hegizoli válasza Dudus hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Köszöm,hogy szóltál.Akkor olyat keresek.
Következő: »»   505 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem