Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Retro számítógépek
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Nem tudom, hogy a narancssarga mi, de elvileg piros +5, sarga +12, -5, -12 es PG (power good) jelek vannak. A PG egy nyitott kollektoros kimenete a tapnak, es akkor megy le foldre, ha minden tapfesz rendben van. A 8042 az a billentyuzet vezerlo mikrokontroller, elofordulhat, hogy langyosodik.
Utánanézve a narancssárgának kéne lennie a PG-nak, de nekem nem kapcsol le 0V-ra, stabilan tartja az 5V-ot.
![]()
Rosszul mondom. Eppen akkor jo a tap, ha 5V-on van a PG kimenet. Bocsanat!
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
Pár tipp, hátha valamelyik bejön:
- CMOS reset: Valahol az akkumulátor környékén lehet. Ja, és azt is érdemes lehet megmérni... Lehet, hogy annyira lemerült, hogy az blokkolja azt a részt, és így a BIOS sem indul el. - Ha jól látom, két monitor csatlakozója van. Az egyik VGA, a másik EGA vagy kisebb. Gondolom VGA-t tettél rá, de lehet, hogy a másik az aktív. Keress (azon a környéken) olyan jumpert vagy kapcsolót, aminek az egyik állása VGA, a másik pedig EGA/CGA/Herc/MGA, vagy ilyesmi. - A J19-es csatlakozó (a coproci mellett) érdekes... Mintha egy ventilátor-csatlakozóba lenne beledugva egy jumper - Mennyi RAM-ot tettél bele? A típusa lehetséges, hogy " C2123 Rev. C " (a másik-felirat c. képen), de nekem semmi használhatót nem mondott a google.
Az akku nagyon le van merülve (0,48V), kiforrasztom az alaplapból, megpróbálom helyettesíteni egy 3V-os gombelemmel. Vagy jobb volna két sorba kötött ceruza? Elvileg bekapcsolás után töltenie kéne az akkut (3,6V 50mAh Ni-Cd akku)? Ha elemet teszek bele ideiglenesen azt zavarhassa a töltés.
CRT VGA monitort tettem rá. A monitor csatlakozók környékén két jumper van: Egy 2pin-es, DISPLAY ENABLE felirattal, ennek a két lába össze van kötve a jumperral. Egy 3pin-es, egyik szélső pin mellett EGA a másik szélső mellett M/C felirat van, a középső ez utóbbival van összekötve. A J19 egy 4pin-es csatlakozó, SPEAKER felirattal, a két középső láb van jumperral összekötve, gondolom ha nincs külső hangszóró rákötve át kell hidalni, de ez csak feltételezés. RAM-ot egyet tettem bele. Hogy mekkora méretű nem tudom, nincs ráíva semmi. Három IC van a rAM modulon (2x MN41C4256-08 és 1x MN41256A-08).
16 bites memóriához legalább 2 modul kell.
Kiforrasztottam az akkut, feltöltöttem labortápról, most már megvan a 3,7V üresjáratban. Visszatéve az alaplapba, bekapcsolás után 3,8V-3,9V környékére kúszik fel a feszültség. Terhelve is próbáltam, rákötöttem egy fehér LED-et, kb. 1percig világított róla (persze kiforrasztott állapotban).
Ha a két alsó (BANK0 HI és BANK0 LO) csatlakozóba teszek RAM-ot akkor az alaplap csippan egyet bekapcsoláskor. Kép viszont továbbra sincs. A RAM csatlakozók melletti piros DIP kapcsolók közül a RAM1 és a M/C van bekapcsolva, a RAM2 és a SPC ki van kapcsolva. Eltávolítottam egy jumpert ami mellett "for 640k only" felirat áll. Ez alatt a jumper alatt (a RAM-októl balra lent van mind a kettő) van egy olyan feliratú, hogy "enable MDPCKE", ez 3 pin-es és az alsó kettő van összekötve (vagyis nem a felirat melletti pin van a középsővel összekötve).
Sikerült képet kicsikarnom belőle végre!
![]() U.i.: Egyik CRT sem új, de az alaplapnál sokkal újabbak (kivéve a 8512-t). A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
Utánanézve az IBM monitoron azért jobb a kép, mert annak a horizontális frekvenciája 31,6kHz a szükséges 21kHz helyett. Már csak az a dolgom, hogy kerítsek egy megfelelő monitort.
IBM 8512
Hova dugtad rá azt a színes "új CRT-t"? A CGA monitorok 50 Hz-esek voltak. Ezért is lehetett hazai TV rendszerben monitorként használni beépített sztereo erősítővel, hangszórókkal.
![]() ![]() A CGA/EGA már 60 Hz-es volt. Elnéztem. Azt hittem, az utolsó csati a Game port, de nem. VGA. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
Az alaplapon lévő VGA csatlakokozóba.
Az a "új CRT" ami kiírta a frekiket az egy PHILIPS 107T.
Idézet: „Egy 3pin-es, egyik szélső pin mellett EGA a másik szélső mellett M/C felirat van, a középső ez utóbbival van összekötve.” Ezt kipróbáltad a másik állásban is?
A CGA 60Hz-es volt, nem 50. 15.75kHz sorszinkronnal. Raadasul a CGA (es az EGA is) digitalis RGB bemenettel rendelkezett, nem lehetett TV monitornak hasznalni sehogy.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
Úgy látszik, nem minden CGA-t láttál. Mint ahogy én sem.
![]()
Ennek semmi koze ahhoz, hogy te vagy en mit lattunk. A CGA egy szabvany. Nem minden szines monitor CGA. Viszont lehet olyan monitor, ami tudja a CGA szabvanyt is es tud mast is, pl. az Europai 50Hz TV szabvanyt. De a CGA kimenet a CGA kartyan, az 60Hz-es, RGBI TTL kimenettel, es HSYNC, VSYNC jelekkel. Voltak olyan CGA kartyak, amikbol kijott kompozit video jel, de az NTSC volt, es nem PAL.
Igen, de úgy semmi. A M/C állásban viszont már van kép csak a horizontális frekvencia nem passzol. Most gondolkodok azon, hogy nem lehetne-e valami átalakítót csinálni. Ezzel a CGA SCART átalakítóval szemezek, működőképesnek tűnik: CGA SCART konverter.
Az M/C véletlenül nem Monochrom/Color választó?
Lehet hogy Monochrom/Color-t takar a rövidítés, viszont biztos nem választó mert a jumper állás egyike ez "M/C" a másik pedig az "EGA".
Egy próbát megér, bár általában ezek a pár ellenállás, drót, stb. átalakítók semmit nem érnek.
(Amúgy mi a célod ezzel az alaplappal?)
Nekem sincs sok bizodalmam ezekkel az egyszerű rajzokkal, de ezen az angol fórumon valaki már megépítette: XT/CGA laptop dissection. Persze az már más kérdés, hogy a frekvenciák passzolni fognak-e. Nem sok alkatrész, kipróbálom.
Konkrét célom nincs az alaplappal, csak érdekelnek ezek a régi kütyük. ![]()
Az M/C az valóban Monochrom/Color-t jelent, de nem azt, hogy M VAGY C, hanem abban az állásban működik az M/C, vagyis a Monochrom (= Hercules) ÉS a CGA rész, szemben a másik állással, ahol az EGA rész működik. Lehetséges, hogy két különböző grafikus proci van az alaplapon, de a RAM-ot mindenképpen eltérően (méret és kezdőcím) kezeli a jumpernek megfelelően.
elektroncso: Egyébként melyik csatlakozón sikerült működésre bírnod? A 9 tűsön, vagy a 15 tűsön? Próbáltad a másik csatlakozón - a másik jumper beállítással?
Ha van szkopod, merd meg a sor- es kepszinkron frekvenciat. A csatlakozon tudsz merni, sima analog szkop is eleg hozza. A csatlakozok kiosztasat (CGA, EGA, VGA) megtalalod a neten (Wikipedia). Ha mar latod a jeleket, akkor el tudod donteni, hogy milyen monitorral varhatsz eredmenyt.
A 15 tűs VGA-n. Nincs olyan monitorom amit a 9 tűs csatlakozóba tudnék csatlakoztatni.
Killbill: Holnap félévi szünet ránézek oszcilloszkóppal.
Sziasztok.
Régi CONSUL 262.9 típusú számítógép billentyűzetnek a kapcsolási rajza akadt a kezembe. A valamikori Csehszlovákiában gyártották, de hogy melyik gyár azt nem tudom. Mellékelem a kapcsolási rajzot és egy neten talált képet. A kép egy apróhirdetéses oldalról van, azért töltöm fel ide is, mert onnan hamarosan törlődni fog, mivel több mint egy hónapos hirdetés (amúgy érdekességképp 40€-ért árulta az eladó). Elnézést kérek a kép minőségéért, ilyen volt. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2017
Csakma talaltam ezt a topic-ot, veletlenul.
Ha szamitogep tortenelem, akkor gondolom belefernek a 'rendes' szamitogepek is ![]()
..nekem pl ez a legnagyobb a gyujtemenyemben, egyedul megtolt egy kisszobat
![]() Sajna nincs a telefonomon tobb kep rola, pedig nagyon izgalmas joszag.
Működöképes? Milyen perifériák vannak hozzá?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2017
Szia!
Van több képed is? Én ismertem a jószágot!
Mukodokepes volt amikor le lett szerelve. Gyakorlatilag szinte minden megvan hozza. CM5300-as es Kennedy 9600-os szalagos egyseg (utobbi nincs beepitve a rack-be) , CDC drive-ok (ketto, ha jol.emlekszem ) kb tucatnyi disk, es ket zsak magnesszalag.
Sajnos tobb kepem nincs rola, azaz van de ott a gep mellett a raktarban, ahol a tobbi gepet is orzom. TPA ez az egy van, illetve van egy TPA-nak atcimkezett vax, plusz kb egy tucat 'igazi' VAX. Es persze az 'aprosagok' mint pl homelab, commodorok (sx64 is) es egyebek.
Hűha! Te megvettél egy komplett géptermet?
Jó pár évet dolgoztam ilyen gépekkel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |