Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Igen. 1kHz. Használj műterhelést!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Hat nekem nincs ithon muterhelesem,esetleg hangszoroval nem lehet?
Azt a füled és a hangszóró megbánná
Hangszóróhoz keress 100Hz-es mérőjelet!
Oke koszonom.
Egyre inkább elakadok ,pedig csak egy szál drótról van szó. Itt a teljes összeszabdalt kapcsolási rajz (összes részegységet összeillesztettem a rajzon),de itt "elvileg " az előfok/keverő részek felől csak 4 vezeték megy a végfok modulra. Nekem ez annyiban más hogy megy legalább 9. A zöld szál már annyit tudok hogy egy kicsi fém tokozású hűtőbordás tranzisztor kondenzátor által lecsatolt ágáról jön.De úgy hogy tranzisztor és közvetlenül már az elkó,és úgy a zöld vezeték,már csak azt kéne tudni hogy az én rajzomon hol van ez. Ez már elég támpontot ad a további keresgéléshez. Sajnos csak így tudtam a kapcsolást feltenni,mivel 3,6mb-ra sikeredett mire összevágtam,a fórum pedig 2mb után nem enged feltölteni. Ha pedig lekicsinyítem a rajzot átláthatatlan lesz.
Szerintem igen, a feszültségértéke ne legyen kevesebb 50V-nál, de inkább 63V lenne az ideális...Azért volt ismerős, mert már 'megszakértettem' egy V8200 erősítőt -pár oldallal visszább, illetve a TDA7294 fórumán 'hagytam is nyomot' róla- és amikor megláttam az általad feltöltött képeket nagyon ismerősnek tűnt a panel, csak a típus nem 'stimmelt'. A gyáriban is 50V-s pufferek vannak, amiken +-43V körüli feszültséget lehet mérni, szerintem elég szűkös a 'ráhagyás'.
90V-ot mértem a kondenzátorokon...
Netes képek alapján a trafóra a fekete és a sárga szál így van kötve: Bővebben: Link Az enyémen pedig pont fordítva, de ennek jelentősége itt nincsen, ugye? Használd a "LIINK" gombot! Köszönjük! A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Ha eszerint a középső pont a földpont, akkor ahhoz képest 30 és 60 VACt lehet mérni.
Akkor ez okozhat problémát? Bővebben: Link Idézet: „Netes képek alapján a trafóra a fekete és a sárga szál így van kötve:” Ha megcserélem a két szálat, akkor GNDhez képest 33-33V mérhető. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Érdekes hogy van a rajzon egy 1000/25-ös áttételezésű trafó de sehol nem találom a készülékben. Van a zengető jelölése az megvan,de ez a trafó nincs benne.
Valami ott el lehetett kötve. A 33-33V AC az jónak tűnik. Mindenképpen pontosítani kell, hogy a transzformátor szekunderének melyik a 'középső' szála, elviekben az amihez a másik két kivezetésen azonos feszültséget lehet mérni. Ez a pont megy a NYÁK föld pontjára, a másik két szál pedig a diódákra/dióda híd AC pontjaira. Utána a pufferek +- pontjain pedig DC +-43V körüli feszültségnek kéne megjelenni.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Gyanús, hogy a rajz és a készülék nincs szinkronban.
Elméletileg pedig ez egy 1000H (és belsőre is annak tűnik) viszont azt a trafót sehol nem találom benne. Már kiderült idő közben hogy az 5-ös lábról szakadt le a vezeték,most viszont ha felhúzom a fő hangerő potméterét maxra ,akkor egy picit kijön a hangszóró membránja (50ohm-os teszthangszórót használok ,a nagy ládáimat nem áldoznám fel ). Viszont mostmár legalább olyan hangot ad mintha volna erősítése rendesen. Adok neki hangot aztán kiderül.
Hát igen valami tényleg nem stimmel ezzel a végfokkal. Előfokok szerintem jók. Végfok plafonra tekerve picit kinyomta az 50! ohm-os hangszóró membránját. Nem baj, lentebb vettem egy kicsit akkor jó. Adok neki hangot recsegve szól (közép tartomány szinte nincs) ,adok rá a hangszínszabályzón mélyet magasat,akkor elviselhető,maxra tekerve,torzan szól és megjelenik a kimeneten az egyenfeszültség (olyan szinten hogy a próbahangszóróm le is égett,hál isten van belőle 20db~). Most nem tudom hogyan tovább. Az elejében csak 2 izzó megy a 4-ből. Biztosítékok jók pedig.
Meg is van a +-43V a puffereknél. Köszönöm!
Viszont bekapcsolás után a kivezérlés jelzőn különböző időnként koccra megy a szint, kattan a relé majd kis idő múlva megint. Ezt okozhatja a tranzisztorok hiánya?Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Ehhez már nekem is elő kell keresnem az erősítő SM-át, de ha a relé is kapcsolgat, akkor nagy valószínűséggel egyenfeszültség jelenik meg a kimeneten és a védelem kapcsolgatja a jelfogókat, az STK hibrideknek betett az aszimmetrikus, ráadásul igen magas tápfeszültség.
Igen, egyenfeszültség figyelhető meg a kimeneten ilyenkor.
A rajzon szereplő egyenfeszültségek hogy állnak?
A végfok működése tiszta? A kimenetről tudsz feltenni oszcillogramot? Hangkártyás is jó.
Végfok egyenfeszültségei megvannak,a másik puffersort mindjárt megmérem. Megpróbálok oszcilloszkóppal rámérni de elég rossz kábelem van még ehhez a szkóphoz és sokszor nem működik (szakadt/érintkezéshibás a kábel).
Szia!
Pár hete javasoltad egy kérdésemhez a 2N3773-ast mint helyetesítő típust Castone 1200B-be. Kérdeztem ,viszont nem mondtál semmit a 2N3772-ről? Arról mi a véleményed?
Sajnos, szerintem azokra a tranzisztorokra is szükség van. T506 (BD827) a 'fő' áteresztő tranzisztor, 56V-ból csinál 33V-t az előerősítő fokozatok részére, illetve utána a T503 (BD825) 15V-t a kivezérlésmérőnek és az equalizernek, a T504 (BC556B) ennek az áramkörnek a része.
Szóval most nem is értem, hogy milyen 'kóbor' feszültséget kap egyáltalán a meghajtófokozat és a kivezérlésmérő? A BD825/827 tranzisztorok helyett mehet BD243A/B/C, a lábkiosztásra figyelve, a BC556 helyet meg bármilyen 500mW-s PNP tranzisztor, szintén a lábkiosztásra figyelve. A tápegység többi alkatrészét sem árt majd átméregetni. Idézet: „Szóval most nem is értem, hogy milyen 'kóbor' feszültséget kap egyáltalán a meghajtófokozat és a kivezérlésmérő” Ezt milyen pontokon tudnám lemérni? Nem sikerül eligazodnom a kapcsolási rajzon.
Nem emlékszek rá, bocsi. A 2N 3772 csak amperban tud többet, mint a 2N3055, tehát ez is 60V körüli fesztűrésű.
Közben itt kis káosz van, nem tudom pontosan, neked volt az a kaszkád-kvázikomplementer végfokod, amiben 2-2 tranyó van sorosan kapcsolva? Ha igen, akkor jó a 3772 is. De a 3773 nem drága, ám sokkal többet tud, a megbízhatóság miatt kár ezen spórolni! Használd a jobb képességű tranyót.
Érdekes a jelenség. A fő tápfesz mindkét oldalt megvan. Elől a masinának van 2 pár izzója,abból egy pár megy csak. Az egyik 2N3773 gyorsan melegszik (nincs terhelés pedig a végfokon),a másik jég hideg. A feszültségek jók.
Jól emlékszel a kaszkád-kvázikomplementer végfokról van szó. Igazán csak azért érdekelt, mert mindenféle katalógus szerint 100V/20A-es. De ha szerinted a 2N3773-s jobb, akkor az lesz. Túrkáltam a neten és találtam egész jó áron mindenkettőből, remélem van is nekik. Az ElektroKonthánál pl.
Köszönöm mégegyszer a tanácsot.
Sziasztok!
Egy ilyen erősítőt használnék három darab sorba kötött 12V-os 9Ah-s akkumulátorról, az úgy működne? Az akkumulátorok kibírnák az erősítő áramfelvételét? A válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Bírnák,legalább 10 percig ha újak az akkuk. Egy ilyen erősítő üzemben tartásához stabil pufferelt tápfeszültség szükséges. Az akkuk ebben az esetben felejtősek,vagy válts jóval kisebb teljesítményre.
Köszi a választ! Nekem fontos lenne, hogy az áramforrásom akkumulátor legyen. Ezek egy szünetmentes tápegység akkumulátorai lennének, azért nézem ki ilyet, mert kicsik, könnyűk, olcsók... Milyen akkumulátorral tudnám megoldani?
Lehetőleg ne 600W-os erősítőt akarj hajtani és mindjárt változik a történet. Van digitális 2x10W-os erősítő. Nagyot szól és alig eszik akkuról. sokáig elmegy aksival egy olyan erősítő,inkább azt tudnám ajánlani.
Nono!Épp most süthetem el valakinek a rendelt 2n3055 öt vagy 20 db ot,mert a 2n 3773 V
CEO 140v dc. A 3055 csak 100 v ig bírja,nekem viszont +-65 v dc van 2X ami 130v c-E feszt jelent... A 2n 3773 ra visszatérve épp most élesztettem fel egyik oldalát egy Magyar gyártmányú végfoknak amiben 2n3773 és 2n 3442 van,igen dögös hangja van újra beleszerettem a tranzisztoros hangjába telt dögös mélyei vannak+nem üvöltenek a magasok sem túlzóan.
Csak annyi a "baj", hogy az erősítő már megvan
|
Bejelentkezés
Hirdetés |