Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Túlfeszültségvédő PC ATX tápra (5V és 12V)
Lapozás: OK   1 / 2
(#) mrx23 hozzászólása Ápr 3, 2008 /

Hello mindenkinek!

Szeretnék építeni egy túlfeszvédő áramkört PC ATX tápra.
Feladata az lenne hogy rövidre zárja az 5V és 12V-os ágakat,
ha bármelyik is megszaladna.
Így csak a táp halna meg nem pedig ami rávan kötve.

Ezt szeretném megépíteni

Van benne 2 triac (jó nagy amperre) meg 2 zener, többit nem látni a műgyantától

Tudna valaki kapcsolási rajzot küldeni?

Köszönöm!
(#) Szárnyas válasza mrx23 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 / 4

Szia!
Itt találod a kapcsolási rajzát: Bővebben: Link
(#) vtsoftware válasza Szárnyas hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Helló

Fidi, miért kell rövidre zárni? Nem jobb lestabilizálni?
Ha hülyeség ne toljatok le mert nem értem
(#) Szárnyas válasza vtsoftware hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Mert mikor a táp 12V-os vagy az 5V-os ága megszalad, a tirisztor az adott ágat rövidrezárja és a táp rövidzárvédelme blokkolja a tápot.
(#) Szárnyas válasza Szárnyas hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

De most látom ez benne van a leírásban is. Szerintem ez egyértelmű.

Hmm, azt értem én is, de minek blokkolni a tápot?
Mert ő maga is tönkre mehet ha megszalad?
(#) proli007 válasza mrx23 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Szia!

Valamikor gyártották ezeket, kompletten TO3-as tokban. De mostanában, valamilyen okból, nem látom Őket.

Régebben ipari alkalmazásoknál építettem Én is ilyen áramkört. Még egy 100nF-os kondit is tettem a Gate és a GND közé, hogy zavarérzéketlenebb legyen. Nincs útálatosabb dolog, mint ha ok nélkül bedurran. Aztán azt is meg kell nézni, hova kötöd, éa mi ég majd le, ha bekapcsol, mert ebbből akár tűz is lehet, vagy befémez valamit a gőz, ami adott esetben nagyobb gond, mint a túlfesz.

Sokszor azt a túlfeszleveztőknél (VDR) sem veszik figyelembe, mi van ha bedurran. Szétfreccsen és nagyobb a kár, mint előtte. (Gyári cucc)

üdv! proli007
(#) Tomi20 válasza Szárnyas hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Már ha működik a rövidzár védelem, ha nem akkor eldurrannak a kapcsoló tranyók/kimegy a biztosíték. De ha megszalad a táp, akkor már úgy is mindegy neki, cserélni kell úgy is.

Hát én úgy vagyok vele, inkább a táp haljon meg, mint a gép többi számomra értékesebb része. Meg szerintem ha már a táp megszalad, akkor már úgy is mindegy, azt javítani, vagy cserélni kell.

ŐŐŐ most akkor azt mondod/mondjátok hogy ha ezt a kütyüt belerakjuk a gépbe...
a táp megszalad
akkor a gép többi része ép marad, de maga táp K.U.K.A???

Végülis akkor nem kuka a táp? Meg lehet javítani?
(#) Tomi20 válasza vtsoftware hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

igen. Nem kell annyira komolyan venni a tápokat, eléggé ki vannak spórolva az alkatrészek ahhoz, hogy hamarabb eldurran a kapcsoló tranzisztor, minthogy tüzet okozzon! (szenvedtem eleget kapcsoló üzemű tápegységekkel, tapasztalat) De szerintem izmosabb tirisztor kellene, nehogy az haljon meg hamarabb, mint a táp!
(#) vtsoftware válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Nah így akkor már végképp megkavarodtam.

Akkor jobb ha így hagyom
...vagy...
inkább tegyek bele egy ilyen cuccot - és akkor a táp megy tönkre inkább mint a számígótép többi része?
Jól értem?
Bocsi
(#) Szárnyas hozzászólása Ápr 3, 2008 /

Engem az érdekelne, hogy mi történik akkor, ha a táp +3,3V-os ága szalad meg? Valahol azt olvastam, hogy ha a 3,3V-os ág megszalad, akkor vele együtt az 5V-os ág is megszalad, és így ez ellen is védelmet jelent ez a kis áramkör. De mivel nem ismerem nagyon a PC tápok lélektanát ezért jó lenne, ha valaki ezt megerősítené vagy cáfolná.

Egyébként a leírásban az is olvasható, hogy pillanatnyi fesz. ingadozásra is életbe léphet ez a kis áramkör, ilyenkor a tápegység áramtalanítás után újra működőképes.
(#) Tomi20 válasza Szárnyas hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Én úgy tudom, a tápokban a 3,3 és az 5V-nak kell atom stabilnak lennie. Ha valamelyik megszalad, akkor a többi is, de nem sokból tart még egy tirisztort berakni a 3,3V-os ágba is, bár az ugye nincs a molex csatlakozóra kivezetve, így vagy a tápot kell megbontani, vagy a köteget. Én mindenképpen beépítem a táp dobozába. Ez a max 1000Ft-os kiadás megvédheti a 130-140e Ft-os számítógépet. Csak azt nem értem, ez a pár alaktrész miért nincs benne a tápokban gyárilag. Tudom költség takarékossaág, de lehetne már erre is valami szabvány... Főleg hogy manapság nagyon elszaporodtak a gagyi tápok, nőtt az esélye a meghibásodásnak.
(#) mrx23 válasza Szárnyas hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Köszi a kapcsolást, egyszerű tömör gyönyör

A BT151 tirisztor 100A-t visel el 10mS-ig. 2uS alatt kapcsol be (zár rövidre) és ~120Ft az ára.
Vagyis kijön a kapcsolás ~260Ft-ból!

A bolti verzió meg 2400Ft Abban is láttam 2 kondit.
Majd rakok bele én is. Jó ötlet a tik-takos dobozolás.
Max pillanat ragasztóval vagy műgyantával belehet ragasztani fixre a fedelet.
Elég az 5V és 12V-os ágat védeni, mert ha meghal a táp akkor 3v3 se lesz.

Ezentúl minden táp mellé csinálok egyet, legyen az akár 15eFt-s
(#) Szárnyas válasza mrx23 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Én meg a pontot köszönöm!
(#) ferci válasza mrx23 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Nem akarok ám belepofázni, de az 5 voltos védelem csak 6,2...6,3 voltnál indul be - ha lassan mászik el a táp, akkor annyi... 5,6 volt a zener+kb. 0,6 volt esik a 130 ohm-on, hogy begyújtson a tirisztor. Meggondolandó.
A 3,3-as védelmet is ki kell próbálni, mikor védjen ( pl. 2v4-es zener+soros dióda 3,9-nél, aztán lehet spécizni....).
(#) mrx23 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Akkor szerintem 5.1V-os zenert rakok bele.
Köszönöm az infot!
(#) ferci válasza mrx23 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Adatlapon nézd meg mindig a legkényesebb IC Umax értékét és a többi már a te dolgod... %, stb...
(#) mrx23 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

ATX v2.2 szabvány szerint +-5% lehet a fesz 5V-s és 12V-s ágon.
5V-s ágon max 5.25V ide jó az 5.1V-s zener (5.7V)
12V-s ágon max 12.6V ide milyen zener lenne jó?
Az a 0.6V fixen mindig hozzá adodik a zener feszültséghez?
(#) ferci válasza mrx23 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

A 0,6... volt ebben a kapcsolásban mindig hozzáadódik.
A mellékelt rajz szerint tudsz mérni, variálni, hogy mikor gyújtson be a tirisztor... gyakorlatilag 0,3.. voltonként tudsz lépkedni ezzel a szisztémával ( van más is, de ide nem kell).
Gyújtás után, ismétléshez mindig vedd vissza a tápot pár volttal és zárd rövidre a tirisztort egy másodpercre.
Megjegyezném, hogy "durvább" tirisztorokhoz ki kell bővíteni +pici tirisztorral v. tranyóval, hátha valaki máshol is alkalmazni akarja...

gyujtas.JPG

(#) peterrapid hozzászólása Máj 8, 2008 /

csasztok..
ez engemis érdekel ,csak én autoba teszem ezt ,vettem egy dmp3-at és hát vinyosval müxik...
szoval énis megakarom nézni ezt a kapcsolást de sajna szart se látok,nem jön be az oldal...
lécci ujra
danke
(#) Babó22 válasza Szárnyas hozzászólására (») Máj 10, 2008 /

Valaki be tudná linkelni egy ilyen túlfeszültésgvédő kapszula kapcsolását, a fenti link már nem él. :no:
(#) Szárnyas válasza Babó22 hozzászólására (») Máj 10, 2008 /

Ez a leírás és rajz volt az említett oldalon, ami most nem elérhető :
" Túlfeszültség védő áramkör ATX tápokhoz
Sajna előfordul, hogy a számítógép tápegységének a feszültsége megszalad, ilyenkor gyakorta a hardver nagy százaléka némi füstjelenség kíséretében elhalálozik. Ezt akadályozza meg az alábbi egyszerű áramkör. A képről leolvasható alkatrészeken kívül szükségeltetik még egy tápkábel elosztó is (Y-kábel, ha úgy tetszik). Ennek az egyik csatijának helyére kell szerelni a panelt. A kapcsolási rajz:

Itt egy adatlap is azok számára, akik túlcsorduló műszaki érdeklődéssel vannak megáldva: A panelocskát tessék szépen valami műanyag dobozkába (Tik-tak, stb...) betokozni, majd az áramkört a tápegység valamelyik négypólusú (molex) csatlakozójára közvetlenül rádugni.
A rajz eredetijéért köszönettel tartozom kedvenc Farkasember kollégámnak, thanx még egyszer! "

(Viszont, ha elolvasod az utolsó pár hozzászólást, láthatod hogy a kapcsoláson még módosítani kell, hogy helyesen működjön)

maxx.jpg

(#) Babó22 válasza Szárnyas hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Köszönöm szépen
(#) ToMikaa hozzászólása Máj 25, 2008 /

Üdv mindenki!

Egy számítódép-védő áramkört szeretnék készíeni, ami az 5 és 12 voltos ágat figyelné és túlfeszültség esetén lekapcsolná a tápot egy kis rövidzárral (mint a neten reklámozott gépvédő). Azért akarom inkább megcsinálni, mert inkább egy általatok javasolt áramkörből felépített, működő védelmet használok, mint a neten vásárolt, 3000 ft-os kínai cuccot, ami ki tudja, hogy jó-e.

Amit védeni kellene, az egy kis, szervernek használt számítógép (VXL beágyazott rendszer) + 1 HDD. Régebbi Mercury tápon vannak rajta, sajnos ez a táp nem rendelkezik túlfesz. védelemmel.

Előre is köszönöm a segítséget!

ToMikaa
(#) Babó22 hozzászólása Máj 25, 2008 / 4

Szerintem te erre gondoltál. Bővebben: Link
(#) ToMikaa válasza Babó22 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Ahogy elnézem, igen, erre gondoltam pontosan.
(#) ToMikaa hozzászólása Máj 25, 2008 /

Egy kérdésem lenne. Mi történik akkor, ha az 5V-os ág szalad meg? Megnéztem a tápot, a 12V-os ágon reagál a rövidzárra, de az 5V-oson nem és ilyenkor kb 16A csorog át a rendszeren. Gondolom ekkora áram nem nagyon tesz jót a gépvédőnek.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem