Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1431 / 1679
(#) granpa válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Már, ha van mivel; úgy látom itt a "fődarab" nyekkent meg.
(#) kalmi.kalmi válasza granpa hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
"fődarab"
Hát igen, nehéz lesz pótolni.
(#) pont hozzászólása Ápr 29, 2017 / 9
 
Sziasztok!

Ehhez a 750 Ft.-os pákához terveztem/építettem egy szabályzást. A Hőelem 0-30mv-ját egy Lm358-al "szorzom" 100-al, az Attiny26-os ADC-ének. A beállítást (hogy mennyire fűtse fel) szintén ADC-re Potival lehet megtenni. Rövid kísérletezés után az tűnik a legmegfelelőbb/legegyszerűbb szabályzásnak, ha a 2Hz-es "PWM" 100%-on van míg a páka hőmérséklete 22 fokra megközelíti a célt, és onnan négyzetesen csökken a PWM%, természetesen fölötte 0%.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
(#) fifadani hozzászólása Ápr 29, 2017 /
 
Hidegpont kompenzációt kell-e alkalmazni ezeknél a hőelemeknél?
Gondolom, igen.
Mennyire pontos a hőmérséklet mérés? Esetleg egy külső műszerrel vizsgáltad?
Kétállású szabályzó révén, mennyit leng a beállított hőfok?
(#) pont válasza fifadani hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Fogalmam sincs milyen hőelem van benn, szerintem ez a pl. Ktíp-nál, magasabb feszt ad ki. De ez egy forrasztó páka, nagyjából tök mindegy az a 2-3 fok amit ugrál, és még nem kalibráltam, erre azért van lehetőség a programban, de nincs ötletem, hogy a hiteles szenzornak hogy adjam át a hőt veszteség nélkül, az IR és egyéb ilyen elvű mérőket meg a fényes felület zavarja.... Azt nem tudom, hogy a PWM az ebben az esetben két állásnak minősül-e, azért választottam a 2 HZ-et, mert ezzel még nincs ( a hőtehetetlenség miatt) észrevehető kilengés, nagyobb frekvencián nyilván még ennyi se lenne, de szerintem felesleges, mert a hőmérés pontosságában nagyobb hiba van, arról nem is beszélve, hogy a hőelem az nem a páka hegyén van...(Ha már ennyire bele merülünk, a négyzetes görbe, hozzá van emelve a cél hőfokhoz, mert ugye egyébként sosem érné el.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
(#) csatti2 válasza pont hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Vannak speciális hőmérők forrasztópákákhoz (pl. FG-101 a Hakko-tól). Kérdezz körbe az ismeretségi körödbe, hátha van vkinek ilyesmi.
(#) jocko hozzászólása Ápr 29, 2017 / 1
 
Figyelem!(Hang)sugárzó anyagok!JVC SP d452,és Akai sr425 a felismerhetetlenségig átvariálva.A porvédő kúpok sajnos megsérültek,de csak az egyik az én művem csupán.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017

nnn.JPG
    
(#) BarnaPili válasza jocko hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
A porvédő kúpot porszívóval ki lehet horpasztani.
(#) patexati válasza BarnaPili hozzászólására (») Ápr 30, 2017 / 1
 
Nehéz lesz Ki kell venni az vagy újat bele vagy kisimítani de nem lesz akkor túl szép..
(#) jocko hozzászólása Ápr 30, 2017 / 3
 
Sziasztok! Viccek mókás történetek rovat helyett inkább ide,és komolyan ,mert van benne némi koncepció,és ha már bútor ,akkor legyen stílusos.Tehát életem egyik fő műve hang-,fal témában.A fal előtt vannak.Hangjuk már nincsen,de mindent,vagyis majdnem mindent ki --- építettem belőlük.(Ki mit épített ki?)Ezt akár hiszitek ,akár nem ,én így álmodtam meg.Vagyis gitárláda lett volna, vagy PA hangsugárzó fal (!!!),de csak kettő hsz-ig jutottam a vásárlásban ,mert 7e ft -ot mégsem adok ki olyan könnyen egy hangszóróra ,(szélessávú monacor) de egyszerűen nem tudom kitenni őket a szobámból.Még akad bennük egy-két drót,még lélegeznek eme szebb napokat megélt,- látott relikviák.És tényleg ,nem én vagyok az első,aki fantáziát lát a hangdobozokból való szobabútor, díszítő elem készítésében.
(#) Alkotó válasza jocko hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Talán a célszerűség (hiánya) lehet egy értékelési szempont. De el tudnom fogadni, ha a célt alárendelik egy ütős látványnak.
(#) dk1 hozzászólása Máj 1, 2017 / 24
 
Sziasztok! Egy év hébe-hóba ráfordított órák eredményeképpen végre összeállt a CNC-m. A mechanikát ebay-ről vettem csupaszon, (számomra) megfizethető összegért. A motorokat és a kis kínai vezérlőket külön vettem, szintén ebay és nagyon olcsón. Hevert itthon egy nem használt monitor, egy Intel mini-ITX alaplap és pár PC tápegység.
Mindenképpen kompakt vezérlőt szerettem volna építeni, mert a CNC-mnek nincs fix helye, használatkor elő lesz pakolva, majd a dolog végeztével pedig vissza a szintén barkácsolt gurulós fa dobozába.
Próbálgatások és méricskélések után beszereztem egy jó erős műanyag szerszámos koffert és ebbe építettem az egészet. Még nincs teljesen kész, a billentyűzet (ami vezeték nélküli és van benne trackball) fölé szeretnék még bele süllyeszteni két kombinált feszültség és árammérőt a két táp figyelésére. Egyikük a maró motort hajtja, ennek szabályozható a kimeneti feszültsége. Másikuk pedig a három tengely vezérlését táplálja. A kis PC külön tápegységről jár és megkapta a "leselejtezett" 30G SSD-t. A PC-n csak és kizárólag a MACH3 van telepítve win7 alá, nincs hálózat, semmi flanc. A fájlokat USB-n lehet majd rámásolni. A vezetékezés nem a legszebb, nálam éppen megütötte alulról a "feltöltöm a ki mit építettbe" szintet. A hűtésről 6db 50mm-es ventillátor gondoskodik, 3 szív, 3 fúj. A csatlakozó valami repülős körcsati, pinenként 3A-t tud, a léptetőknek 1-1, a marónak 4-4 van bekötve erenként.
A PC tápokat én építettem át, talán szebb lett volna nulláról építeni, de mindenképpen szerettem volna kipucolni a szekrényt költözés előtt.
Még nem kezdtem neki marni, a beállítgatás majd ezután jön, egyelőre tesztelem a működését üresen.
Üdv, d
(#) Firefighter1 válasza dk1 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Nagyon tetszik! Jópofa!
A táskát hol vetted? Esetleg van linked hozzá? Meg a vezérlő is érdekelne!
Gratulálok!
(#) Firefighter1 válasza pont hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Szia!
Jól látom hogy egy Hakko páka az?
énis rendeltem egyet de nem találtam adatlapot a hőérzékelőhöz! Hasonlot tervezek énis, csak én PIC-el!
A PWM-ed jó megközelítési alap! Ezen töprengtem hogy milyen tényezővel csökkentsem!
Neked akkorezekszerint ez bevállt, ugye?
(#) NGY válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Idézet:
„Jól látom hogy egy Hakko páka az?”


Nem engem kérdeztél, de ha nem haragszol: igen, az egy Hakko 907 klón páka. Érdemes átnézni a forrasztóállomás témába, ott van mindenféle ötlet, tapasztalat.

Nektek nem olvad meg a recés nagy csavar, ami a fűtőbetétet tartja? Az enyémből 20 perc után kidőlt a cső...
(#) dk1 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Szia, köszönöm
A táskát egy helyi barkács áruházban vettem (olyan mint az OBI ). Leginkább a Pelican cég koffereihez hasonlít, de az ára a töredéke.
A tengely vezérlő a szokásos TBA6560 az olcsó "breakout board"-dal. Meglátjuk hogy muzsikál és meddig tart. Az biztos, hogy nem a sebesség bajnoka, de hobbi szinten megfelelő.
(#) Firefighter1 válasza dk1 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Csak azért mert nagyon hasonlitott arra a táskára amit a Jumbo-ba lehet kapni! de sajnos egy honapja nem találok!
(#) csatti2 válasza NGY hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Nekem Yihua 995D+-om van. Az ahhoz tartozó (Hakko koppintás) páka elég jó minőségű.
Bővebben: Link
(#) ThomAce hozzászólása Máj 1, 2017 / 2
 
Sziasztok!
Én a mai nap egy kis limitert / dinamikakompresszort építettem.
Fel is raktam a megfelelő topicba, hogy akinek kedve van és affinitása, az konstruktív hozzászólást írjon.
Bővebben: Link
(#) madar94 válasza dk1 hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Szia! A vázról tudsz küldeni egy linket?
(#) zsoltee0001 válasza dk1 hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Nagyon tetszik, engem is érdekelne egy kis info a vázról.Az a szerszámos táskás megoldás nagyon penge, tisztára olyan mint mikor Ripley hadnagy és hicks tizedes élesítik az automata gépágyúkat a bolygó neve halálba
(#) dk1 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 2, 2017 / 1
 
Sziasztok, na megtaláltam az eladót, még árul vázat. Láttam nála a nagyobb 6040-est is. Lehet vele alkudozni. Minőségre nem rossz, nyilván nem egy ipari gép, de golyósorsók minden tengelyen és eddig nem tapasztaltam semmi problémát. Habár kicsit félek a rezonanciától, de majd kiderül.
Itt a link.CNC váz
(#) jocko válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
Három ilyen táska van a világon,ennyi elég?
(#) jocko hozzászólása Máj 2, 2017 / 2
 
Sziasztok! A beag mag 102 erősítőmet "szétkaptam" ,a bando lemeztrafótól megváltam ,került bele egy szerény 500-as toroid, az alumínium előlap lekerült ,ahogy az oldallapok is,és a földelést átforrasztottam,és így már nem zavar a szobában a szerkezet.Ezek a módosítások teljesen átgondoltak,nem lesz a szobában parti,nem nyúl bele kisgyermek,és én sem fogok remélhetőleg beleesni.Egyszerűen valami zavart ,és így oldottam meg.A hangsugárzók a maguk 130mm-es árnyékolt mélyközepeikkel szintén megfelelőnek és elégségesnek bizonyulnak,sőt,lehet vele hangoskodni.Sztereó nem lesz ,nincs rá szükségem,egy hangsugárzó nem hangsugárzó,azt hiszem ennyit mondanék a rendszeremről.Tegnap reggeltől estig ment,és drog gyanánt hat rám a legsilányabb mp3 is ha éppen olyat hallgatok ami tetszik.Erről inkább nem tennék be anyagot,de van egy mai fűrészelés,amit poén gyanánt felvettem,szerintem majdnem színpadképes vagyok már.A gitár a régi ,a hangolás most talán még pontosabb,és a felvétel meg sajna, olyan amilyen,ezért tettem be a videót,hogy látható legyen amit a háttérben lerendeztem.Egész jó,engem megnyugtat,és mivel nem link,ezért kicsit félek a fogadtatástól.Mentségemre legyen mondva,hogy a rendszer 'majd minden eleméhez affinitásom lett.
(#) Németh Lajos válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Szia!
Nagyon jól néz ki a táp. Nekem is az Attila86 tápja működik. Segítséget kérnék a kijelző típusa és elérhetősége érdekelne. Egy fórumtárs javasolta hogy keresselek meg.
Segítségedet köszönöm előre is.
Üdv: Lajos
(#) ThomAce hozzászólása Máj 3, 2017 / 1
 
Elkészültem a limiterem paneljével is. Semmi gerjedés, semmi sziszegés, semmi zúgás vagy brummogás. Szép, egyenletes hangja van, nem huppog. Az egész ráfért egy 7 x 5cm-es panelra. Most még nincsenek rákötve a pótméterek, azokért holnap megyek... (Most fixen van beállítva.)
(#) Ferkógyerek válasza Németh Lajos hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Szia!
A kijelző egy 3,5"-os Nextion HMI, pontos típusa:NX4832T035
Beszerezhetősége Ebay vagy hasonló oldalak.
(#) Németh Lajos válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Szia!
Nagyon köszönöm a segítségedet.
Napok óta keresem az Ebay-t én is néztem sőt a kolléga is átküldte aki segíteni próbált
Kösz még egyszer.
Üdv: Lajos
(#) JosKa hozzászólása Máj 3, 2017 / 9
 
Hali,

Nem új projekt - az elektronika másfél éve készült, az előlap pedig tavaly nyáron. Régóta tervezem megosztani Veletek.
Ehhez hasonló word clock-ot zömével lehet találni az interneten, a bemutatott óra teljesen saját tervezésem eredménye.
A táplálása a PC-m USB portja - lehetőség van egy scriptet lefuttatva az órát a szgép idejéhez szinkronizálni. Egy P18F47J53 a lelke a projektnek, a LED-ek soronként vannak multiplexelve.
Ha van rá érdeklődés a kapcsrajzot/nyáktervet/hex-et/scriptet szivesen megosztom.
A kész műről készült kép sajnos nem adja vissza a látványt, (főképp) sötétben/gyenge fényben nagyon jól néz ki

Üdv:
Balázs
(#) Elektro.on válasza Németh Lajos hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Én a Nextion HMI -t a gyártótól venném. Onnan is vettem a sajátom.
Itead.cc
Következő: »»   1431 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem