Fórum témák
» Több friss téma |
Én olyat találtam hogy egy betét 1000-1600W os és abból van benne 9 db. Arra gondoltam hogy 2db ot kikötnék 4KW ot meg simán elbírja(szerintem).Műhelybe kéne valami fűtés télre,kéményt meg nem akarok rakatni.....
Az meg hogy lehet? 9 darab 1000W már 9kW. Vagy hármasával sorba vannak kötve? Egyébként mindegy is. Köss be 4kW-nyit aztán jó lesz úgy.
Akkor 2x2-t köss sorba aztán ezeket a maradék kettővel párhuzamosan. Az is 4kW csak a sorba kötött betétek lassabban mennek tönkre.
Nagyon nem szeretném átvariálni.Egy betétet kihagyok úgy 5kw azt simàn elbírja a rendszer.
Sziasztok!
Vettem egy hőtárolós kályhát Stiebel Eltron ETS-400-as típus .Szeretném bekötni! A 3 fázist a földet és a nullát tudom hova kössem! Az lenne a kérdésem ha szeretnék hozzá kötni termosztátot azt hová kössem? A termosztát amit vettem: computherm-q8rf-multizonas-digitalis-szobatermosztat Csatoltam a képet! Köszönöm
Én nem látom a csatolást.... De itt Bővebben: Link a 15. oldalon, mint a régi hőtárolósoknál is a szobatermosztát az a ventilátorokat kapcsolja, elvileg az LE bekötési pont. Szerintem kellett kapjál hozzá rajzot, ha az alapján nem megy, kellene egy villanyszerelő...
próbálom megint csatolni!
a termosztátból két vezeték megy át a kazánba!NO és COM.
és a kazánnál gondolom az L N LE közül kell valahová kötni de melyikbe?
A három fázist az teljesen külön rendszer azt kell bekötni az L1,L2,L3 . A földet azt nem látom a képeden, de valahova ahova a zöld sárga vezeték megy, lényeg, hogy a fémházra, ez a legfontosabb !!!. Kell még valamelyik fázis az L -re és a nulla N -re. Ezt az L fázist kell a termosztát COM ra és az NO ját a kályha LE-re.
köszönöm!
és attól független, hogy a kazánnál a L-re rákötök egy fázist és a N- ra a nullát! A termosztátnak is kell adnom fázist és nullát ugye jól látom?
Hogy biztosat mondjak, kellene egy kapcsolási rajz a termosztátról is, de valószínű mivel a saját működéséhez is kell áram ezért a fázis és a nulla kell oda is, ez a fázis jó a COM-ra is, ha nincs összekötve belül akkor neked kell, de akkor kályhán is ez a fázis lehet csak az L.
csak az a képem van róla amit csatoltam a termosztátról !
Bővebben: Link A kazánnál átköthetem az L1,L2,L3 valamelyikét az L re?
Valamelyiket nem, csak azt a fázist amit a termosztátnál használsz, és akkor azt a COM-hoz is át lehet hidalni és akkor csak egy szál megy a termosztáttól a kályháig NO-LE (eddig nem esett le, hogy a második kép az a termosztáté, (minden kép névtelen))
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
Szóval akkor összegezve!
A kazánnal adok 3 fázist , nullát és a földet! 2,5 réz vezetékkel! A termosztátnak adok egy külön konnektorból fázist és nullát, és ezt a fázist vihetem át a kazánba is és a COM-hoz is át lehet hidalni a termosztátba az L fázist? kazánnál a nullát átköthetem a kazánhoz vitt 2,5 kékről? és akkor már csak a NO ját a kályha LE-re.kötöm!? Remélem nek kavartam össze semmit!?
A nullát is átkötheted a kazánnál, és ha megkeresed melyik fázist kötötted a termosztátba, azt átkötheted L1L2L3 közül a kazán L jére is. Az lesz az a fázis, ha ideiglenesen odaviszed egy szálon, hogy tudj mérni, amelyik L1L2L3 közül és az odavitt közt, nem mérsz 400 v-ot.
köszönöm a segítséget!
értem! Végül is akkor ahogy leírtam ha jó akkor remélem meg tudom majd csinálni!
Mivel egy szálat mindenképp úgyis kell a termosztát és a kazán közé húzni, ez legyen inkább 3 eres, sokkal egyértelműbb vezetékezés lenne. Egy 5 eressel bekötni L1L2L3, PE, N és bármelyik fázist átkötni L-re is. Innét egy három eressel összekötni a termosztáttal L-L&COM, N-N, LE-NO, nem egy külön konnektorról táplálni a termosztátot.
Viszont ha a 3 fázis az éjszakai(vezérelt) áram, (eddig erről nem volt szó, pedig adja magát ) akkor nincs más megoldás mint a kazánnál is és a termosztátnál is külön nappali L-t használni, külön vezetékekkel.
Köszönöm!
Kíváncsi lennék hogy mennyiért csinálnák ezt meg nekem! Mennyit spórolok?
Üdv!
Adott egy régi 6kW-os Elekthermax kálya, aminek a szigetelése széttszedésnél szétmállott. Ezt szeretném kicserélni, milyen anyagot ajánlotok ami nem büdösödik a fűtés alatt és nem egészségkárosító? Ha jól láttam üveggyapot volt benne, mint ahogy más is írta korábban. Jó helyette bármilyen üveggyapot? Válaszokat előre is köszönöm.
Hali!
Vagy ásványgyapot. Az enyémbe is az van. Több kályhám van, ezzel pótoltam, javítottam ki.
Sziasztok! Elekthermax 3KW és 6KW kályha felújításában vagyok, és lenne két kérdésem.
1. Üveggyapot helyett jó a kőzetgyapot is? 2. A elektronikájában szeretném a vezetékeket cserélni. Elvileg létezik hőálló szilikon vezeték, abból elég az 1,5mm2 keresztmetszetű sodrott réz? Ti milyet használtok? 3. A téglák alatt találtam egy fehér, viszonylag törékeny anyagot, amit nem tudok beazonosítani, valaki tudja, hogy mi lehet az? 3cm vastag. Gondolom valami tűzálló, hőszigetelő dolog. Mit lehetne oda tenni? Köszönöm
1. Igen.
2. Határeset. Kicsit vastagabb jobb volna. 3. Azbeszt lemez. Ma már halálos rákkeltő rémnek számít. Ha nem töredezett szét hagyhatod a helyén, de ha igen tegyél be valami más tűzálló anyagot.
Én az azbeszt helyett 3cm vastag tűzálló gipszkartonnal próbálkoznék, talán megfelel helyette. Vezetéknek mindenképp 2,5mm2-est használj, sokkal biztonságosabb lesz.
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek. A téglák alá 3cm-es tűzálló lemezt kandallókkal foglalkozó cégeknél lehet kapni, mint közben kiderítettem.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a régi Elekthermax hőtárolós kályhák javításában. A gond az lenne, hogy a falon lévő termosztát egység nem működik már rendesen. Van benne egy Reed relé, amely néha beragad, és nem kapcsolja le a kályha ventilátorát. Amikor legutóbb szétszedtem a termosztátot a falon, akkor azt láttam, hogy négy vezeték megy oda. Gondolom kettő megy a Reed reléhez, és a másik kettő vezeték nem tudom micsoda. Helyettesíthetem ezt a termosztátot a Computherm Q7-es típussal? Ennek csak 230V kell, és két vezetéket kell bekötni, ha jól néztem a rajzot csak relékimenete van. Volna esetleg leírásotok, vagy bekötési rajzotok erről a kályháról? Ha jól tudom akkor 6kW-os az egyik, és 3kW-os a másik.
Sziasztok!
Abban kérnék segítséget, hogy hőtárolós kályha három fázisa közül az egyikre ráköthetek-e egy 120 literes bojlert?
Hali!
3 db hőtárolós kályhát használok. 3,15 - 4,5, és 6 Kw os. 2 db bojlerem van. 1 120l es, és egy 50l es. Gondolom, - különmért hálózatról használod. Ha a hálózatod, és a kismegszakítód értékei bírják, akkor miért ne köthetnéd rá.? |
Bejelentkezés
Hirdetés |