Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A 470nF -os becsatolót még kisebb értékűre cserélted?
Mekkora értékűre és milyen okból? Ha csöves hangzásra vágysz, akkor ne integrált áramkörös végfokot használj, hanem csöveset.
A gitár legmélyebb húrjának frekvenciája normál hangolásban 80Hz körül van, gondolom ezért. Felesleges sokkal ez alatt erősíteni.
A visszacsatolo agba nem celszeru potit tenni. Egy bizonyos erosites alatt eselyes hogy begerjed. A bemeneti csatolot sem csokkentenem. Szerintem epitsd meg, hallgasd meg es tetszeni fog. Ha kicsi az erosites akkor a visszacsatolo halozat legyen 100k/1k+2×4.7µF MKT vagy MKP. Nekem hangra a WIMA jott be, kellemes kedves hangu kondi.
Köszönöm szépen a válaszokat! Árnyékolva lett bekötve a vezérlés.
A hibának egy elég egyszerű oka volt, csak elsiklottam felette. A vezérlő bemenetek lehúzó ellenállásai is a tunerben vannak, így azokat is beépíettem. Összeközösítettem az ellenállások lábait és úgy vezettem testre. Na, az a forrasztás engedte el, ami lehúzta testre (valószínűleg pakolás közben), emiatt vezérlődött össze-vissza, mert csak lógott a levegőben. Kerestem egy üres forrasztási helyet és fixen a panelba lett forrasztva. Azóta tökéletesen működik. Még egyszer köszönöm a válaszokat, segítségeket! Üdv.! A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2017
Pár nanósra mert nagyon sok volt a mély. Hangszínt nem akarok betenni: a gitárba is és a pedálba is van szabályzás.
Ennyiért én is találtam, de humánusabb áron lehetne helyettesítőt is találni szerintem, és persze nem kéne rá 1 hónapot várni.
Szóval senkinek nincs ötlete mivel volna kiváltható 2db j fet?2sk109 ill 2sk68a Az stv4h dióda kérdése már megoldódott 3db sorosan kötött 1n4148-al.
A tranzisztorok helyettesítése témában, a cross reference-hez írd be, kapsz több ajánlatot.
Sziasztok!
Van egy régi ITT st 541-es hifi, az erősítő része nem működik, egyik csatorna nem szól. Meg lehet javítani, van még hozzá alkatrész? De eszembe jutott, hogy talán lehetne belerakni új erősítőt egy plusz táppal. Nem tudom, hogy a fejegységei minősége milyen, a többi régi hifihez képest? Vagy esszerűbb kidobni? Ha inkább másik topikba írjak szóljatok!
A csöves is folyamatba van csak a trafót még nem tekerték meg. Pedig ott van pár hete.
Már írtam, két oldallal visszább, lap alja. Talán nem olvastad.
Mekkora volt az eredeti 2SK68 Idss-e, vagy milyen tartományba kell essen, ezt tudod? 2SK109 valószínű többféle egyedi tranyóval is kiváltható, de párba kell válogatni őket és összeragasztani.
Sajnos nem tudom azt sem hogy milyen tartományba kell essen. Nincs lehetöségem fer mérésére.
Az olyan erősítőknél ahol a gyengébb és az erősebb típusok között annyi a különbség hogy több vagy kevesebb végfok tranzisztort használnak,ott ezen kívül lehet még valami nagyobb különbség? Az teljesen egyértelmű hogy persze a transzformátor eltérő teljesítményű,de például a tápfeszültségen variálnak?A meghajtó tranzisztorok terén is várható valami változás esetleg? Mellékelek 3 rajzot hogy nagyjából miről is lenne szó,sajnos a rajzok meglehetősen rossz állapotúak...Az egyiknél a bemeneti rész is különbözik,de a végerősítő részük egyezik. Lehet értelme a kisebb lapokat kiegészíteni a nagyobbak szerint?
Annyira , hogy van amikor egy családban cask tényleg pár kondi ellenállás és a végtranyók száma más meg persze tápfesze a toroidnak és még a panel is ugyanaz, a kisebbe nem tesznek bele mindent
Meglátjuk. Elkezdtem összeszedni és beírni a rajzba a négyszázas alkatrészeit mivel ez van nálam,eddig sejtelmesen hasonlít a nagyobb testvérére a meghajtóktól visszafelé.
Ja azt nem írtam pl.Crown, Stage Line végfokoknál is amik voltak nálam és megvolt a hely a további végtranyóknak, plusz pufferkondiknak én megnéztem a rajzokat és mindenhova bele is tettem a kiegészítéseket, mert bár ettől a toroid nemlesz nagyobb meg a tápfesz, de a több konditól jobb dinamikusabb a hangja, és a tranyóktol meg megbízhatóbb mert bizony van amik eléggé a határon mennek...Sokan erre azt mondják nincsenek akkor anyira válogatva a tranyók, de tapasztalatom szerint akkora emitter ellenállások vannak ezekben hogy ez nem okoz gondot.
Nálam az égvilágon semmi nem hiányzik a lapról,egyedül csak a végtranzisztorok és a soros ellenállásaik a kimenetükről.Ami változást még észrevettem hogy a végek meghajtói kisebbre vannak cserélve,de egyébként szinte minden érték és alkatrész egyezik.
Úgy néz ki hogy tévedtem,még a meghajtók terén sincs gond. A hatszázas esetében 2sa968/2sc2238 meghajtók vannak megadva,a négyszázasnál pedig 2sa1668/2sc4382 van. A végtranzisztorok mindkét esetben 2sb554/2sd424,a kisebbnél 2 pár,a nagyobbnál 3 pár. Az emitter ellenállások 0.42 Ohmosak. A tápfeszültség esetemben +-60V,mondjuk ezt nem tudom a hatszázasnál...Mindkettőnél 80 Voltos tápszűrést alkalmaznak és a hatszázasnak 150 wattal nagyobb a bevallott felvett teljesítménye.
Egy erősítő esetében ahol a tápfesz +-60V,a legalacsonyabb terhelés pedig 4 Ohm,a maximálisan átfolyó áram az egyik oldali végtranzisztoroknál nem lépheti át a 15 Ampert ha jól gondolom. Tízszeres erősítésű végfok tranzisztorok esetében tehát a meghajtó kollektorárama maximum 1.5 Amper lehet. Ez a szám ha minden igaz nem változik számottevően sem egy,sem pedig több végtranzisztor esetén sem. Ez így megállja a helyét?
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2017
ennyit találtam a szóban forgó 2sk109 ről, itt minden értékét leírják.
Mit utólag kiderült a trafó átköthető volt 240re, így már +-64 a táp, de akkor is fő.
Igaz, valamit elkevertem... A 2SK109 is JEFT.
Azonban adatai alapján megfelelhet a szimpla 2SK117-nek (új 2SK880), de milyen, mekkora Idss kell a gyári kapcsolásba? A kérdés alapján ki lehet választani az Idss csoportot (Y, GR, vagy BL), abból rendelni legalább 50db-ot és kiválogatni a megfelelő párokat - vagy keresni hirdetésben, hátha akad valakinek egy (két) megfelelő pár... Az is segítség lehet, ha a 2SK109-en levő teljes feliratot leolvasod. A 2SK68-nak lehet, hogy akad helyettesítője, de az eredeti Idss értékeket tudni kell, egyébként a kapcsolásba is bele kellhet nyúlni.
Az áram rendben van, tehát aggodalomra nincs okod, viszont senki nem gátol abban, hogy hűtést fogass a tranzisztorokra.
Udv!
Adott egy Asahi erosito. Az egyik oldala szol rendesen. A masik viszont halkan szol. Ahogy allitom a hangerot igy hangosodik is, de csak max hangeron ad akkora hangot amit negyed hangero alatt kene neki. Ez mitol lehet? Mit erdemes ilyenkor merni? Elore is koszonom!
Üdv! A bemeneti csatlakozók, majd a hangszórók felcserélésével győződj meg arról, hogy a készüléken belül van-e a hiba!
A következő lépés, a hangerőszabályzónál mérj bele szkóppal, vagy egy másik erősítővel, hogy előtte, vagy utána keresendő a halkukás!
Rendben, köszönöm! Már egy ideje megrendeltem, úgyhogy hamarosan meg kell érkeznie kínából a szkópnak aztán megnézem. Hangszórót és bemenetet próbáltam elsőnek.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Kb egy hete hozzájutottam egy kenwood kr-v5090 típusú erősítőhöz, az előéletéről semmit nem tudok csak annyi biztos hogy a 2 db center és az 1 db sub kimenetek nem szólnak, csak a 2 db front. Estleg lenne rá ötlete valakinek hogy mi lehet a gond? Esetleg a végfok ic tud ilyet csinálni? Ahogy néztem 2 db STK 499-070 ic van benne. Előre is köszönöm a választ! A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2017
Van egy 5.1-em amibe minden ic-t kicseréltem a mélynyomó kivételével és megszólalt. Javasolnám a foglalat behelyezést ahol lehet a gyors csere miatt.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |