Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   550 / 965
(#) papo69 hozzászólása Okt 14, 2017 / 1
 
Néhány gondolat a kötésekről, lakás szinten 16A-nél. A gyakorlatban egy jól összesodort, tisztán merev rézvezetékekből álló kötésnél még sohasem láttam volna, hogy elégett volna. A forrasztás abban segithet, hogy a kötés ne tudjon fellazulni. Vagyís nem az ón fog vezetni, csak kötésként tartja. 80-as években, sőt 90-es elején mindent forrasztottunk, sohasem égett meg.
Aztán jöttek a wagók, és ezekkel gyorsabban lehet dolgozni, és ezeket használjuk.

Sámli: azt honnan veszed, hogy nem fizet a biztositó ha forrasztva van a kötés, mellesleg megjegyzem, hogy NINCS TILTVA a forrasztott kötés.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2017
(#) Ge Lee válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Nincs a forrasztott kötéssel semmi baj, nálam 470A-en is teszi a dolgát. Annyira nincs, hogy az agyondicsért préselt kötéseket amik már megbarnultak a melegtől, azokat is forrasztással szoktam restaurálni, nagyon jó eredménnyel. Amiért nem alkalmazzák, illetve ellenjavallt villanyszerelés során, hogy egyrészt lassú, másrészt páka kell hozzá amihez meg villany, ami ugye nincs, mivel még szereled. Harmadrészt ha összesodorsz több szálat és leforrasztod akkor azt utána elég macerás szétbontani. Negyedszer, és talán ez a leglényegesebb, hogy a többség nem tud rendesen forrasztani, így nem lesz jó a forrasztott kötés.
Ott van pl. a wago, amit szintén dicsérnek, és jó tapasztalatok vannak vele, könnyű szerelni. De nekem abban sem tetszik pl. az, hogy mekkora felületen van benne érintkezés. Kicsit ez is olyannak tűnik a szakma képviselőitől és a gyártóktól, mintha vizet prédikálnának miközben bort isznak. De amíg az az elfogadott (vagy előírt), és nincs belőle baj, addig azzal kell dolgozni.

Sorkapcsot viszont semmilyen formában nem szabad kötésre használni. Csak két példa ami most hirtelen eszembe jut. Egyik haveromnál lakásátalakítás volt, az átalakított részek miatt villanyszerelőt is hívtak, aki elvégezte a szükséges munkákat, plusz bekötötte a csöveket és a kádat a védőföldbe. Fürdés közben a víz már néhány nap múlva enyhén csípett (gázbojler van). Eltelt kb. 4 hónap, és szólnak hogy az éjjeli lámpa néha átmegy diszkófénybe. Volt kb. 8db nulla behúzva a dobozba, ezek sorkapoccsal összekötve, amiből 6db ki volt lazulva. Védőföldek egy csavaros lécen összekötve, ennek is a fele laza volt.
Másik. Szomszédéknál rendszeresen villany probléma van, úgy negyedévente-félévente előjön valami. Egyszer jönnek át hogy lekoppant az automata, az egyik konnektorban zárlat volt. Mondtam nekik hogy az egész hálózat katasztrófa, újra kéne húzni. Á, azt nem, mert xy-nék megcsináltatták és kétszázezerbe került nekik. Eltelt 3 hónap, szólnak hogy a teraszon lévő kötődobozban volt némi hang és fényjelenség, majd az automata újra lekoppant. A dobozban sorkapoccsal összekötve az alu a rézzel, a sorkapocs szétolvadva, meg a vezetékek szigetelése is, és nem csak a látható hosszban hanem még a falon belül is. Szétfeszegettem annyira hogy megszűnjön a zárlat, és legyen legalább világítás. Meg mondtam nekik hogy hívjanak szerelőt, cseréltessék ki vele legalább a szétégett szakaszt mert én ehhez hozzá nem nyúlok.
(#) Remci válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Idézet:
„Sorkapcsot viszont semmilyen formában nem szabad kötésre használni.”


Azért ez szerintem nem teljesen igaz. Hiszen ha megnézel egy villanyszerelő elosztó dobozt, a föld sín és a nulla sín is sorkapocs,még ha másmilyen formában is. Azon kívűl a kismegszakítók, kapcsolók,stb is csavaros kötésekkel vannak bekötve. A lényeg hogy normálisan meg kell húzni és nem gagyi sorkapcsot kell használni.
(#) BarnaPili válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Szia Zsolti!
A forrasztás tényleg nem az igazi a villanyszerelésnél.A WAGO és társaik sokkal biztosabb kötést ad,és még bonthatóak is.
Nekem a hegesztő munkakábele egy helyen forrasztással toldott.Egy pálcát elnyomok vele,és szinte süt a forrasztott kötés,míg a vezeték többi része csak langyos.Tudom,nem fog a falban ekkora áram folyni.
Pisti(ke)
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2017
(#) sany válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Miket nem tud meg itt az ember, én azt hittem nincs ékezet a mobiltelefonon qwertz billentyű esetén. Köszi.
(#) vargaf válasza sany hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 1
 
Azért mobiltelefonon is létezik jól használható, ékezetes magyar billentyűzet.
(#) sany válasza vargaf hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Ez másnak is hasznos lesz. Le vagyok maradva egy kicsit.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2017
(#) vargaf válasza sany hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 1
 
Innen letölthető Androidra:
Könnyű magyar billentyűzet
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2017
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Idézet:
„Ha most abból indulunk, ki, hogy egy inverteres hegesztőbe is megállja a helyét a forrasztási kötés, pedig ott aztán van áramfölvétel, akkor talán itt is.”
Induljunk ki abból, hogy a kettő teljesen más kategória. Attól, mert úgy gondolod, hogy te tudod a tutit, még nem jelenti azt, hogy ez így is van.

Viszont, szeretném ismét elmondani, hogy úgy csinálod, ahogy akarod, a te felelősséged. Úgy látjuk, ez részedről eldöntött tény, így csak annyit tennék hozzá, hajrá!
(#) ötfelezős hozzászólása Okt 14, 2017 /
 
Beszéljük meg immár negyvenharmadszor a forrasztott kötésekkel kapcsolatos előírást. Az általam idézett szöveg ugyan az előző garnitúrából származik, de a mostaniban is gyakorlatilag ugyanez van (csak az előző az magyarul volt, a mostani meg angolul):
Megjegyzés: Az erősáramú kábel- és vezetékrendszerekben ajánlatos elkerülni a forrasztott kötéseket. Használatuk esetén a kötések megvalósításánál figyelembe kell venni a tartós folyáshatárt, a mechanikai igénybevételt (lásd a 522.6., az 522.7. és az 522.8. szakaszokat) és a hőmérséklet növekedését zárlat esetén.
(#) sámli válasza papo69 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Szó szerint nincs tiltva, de feltételekhez van kötve. Konkrétan a kivitelezőnek kell bizonyítania, hogy a kötés megfelel az előírásoknak (forrasztóanyag összetétel, olvadáspont stb.) Beláthatod, hogy ezek teljesítése a lehetetlen kategória felé konvertál. A tűzvizsgáló ha forrasztott kötést talál tuti azt jegyzőkönyvezi a tűz okának. Innentől kezdődik a hercehurca. A biztosító bekéri a forraszanyagra vonatkozóminősítést, amennyiben nem rendelkezel vele, simán szabványtalan szerelésnek tekinti a hálózatot és megtagadja a kártérítést.Ugyanez a helyzet a karbantartás hiányára visszavezethető károkra is. Konkrét esetekről tudok ahol a karbantartás hiányára visszavezethető károk megtérítését megtagadták.
(#) mugab válasza sámli hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Naaaaaaaaaaaaaaaaa azért mostmár álljunk meg egy szóra!

A forrasztott kötés soha nem lesz a tűz forrása, ha csak kicsit is belegondoltok.

Legalább fél centi hosszban át van lapolva, vagy csavarva, így a keresztmetszet a kötésnél többszöröse a vezetékátmérőnek! Az meg hogy egy vezeték annyira legyen terhelve, hogy a hőmérséklete 200°C fölé megy az valami védelmi elem katasztrofális hibája lehetne csak, mert tervezni nem tervezünk ilyet...

(Mellesleg az "ónpestis" miatt nem javallott a használata)
(#) sámli válasza mugab hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Tök mindegy, hogy mibe gondolsz bele. A tűzvizsgálók előszeretettel hivatkoznak a forrasztásra mint a tűz okozójára.
(#) mugab válasza sámli hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Hivatkozni bármire lehet, csak nem logikus...
(#) sámli válasza mugab hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Mint írtam, nálam is forrasztott kötések vannak már kb. 35 éve, semmi problémám vele. Akkor még feltételek nélkül megengedett volt az alkalmazása, de ez nem hatná meg a tűzvizsgálók többségét.
(#) Gafly válasza mugab hozzászólására (») Okt 14, 2017 1 /
 
Ha az űrállomáson kattogós Wellerrel lehet forrasztani, akkor akár a földön is használható technológia
Persze ettől még a Wagó most a divatos kötésmód.
De nem értek hozzá...
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Igen, de ott nincs leverve földelőszonda
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Pedig ott is kellene EPH
(#) mugab válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
No akkor meg is van a szabványszám amire lehet hivatkozni
(#) Zsolt 73 hozzászólása Okt 14, 2017 /
 
A Wago megbízható, könnyen használható és bontható kötőelem. A szerény képességű " szakemberek " is tudják használni. Mindig akad néhány " profi ", aki forrasztani akar ! Miért ?
(#) mugab válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Pl. mert kisebb a helyigénye?
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Igen EPH. Egy mai példa a lakás házilagos belső szereléséről.
Új kazán, cirkó felszerelése. A kombikazánnál ki lett építve az EPH. FI-relét is illene ezzel egy időben bekötni. Az épület kb 15 helyiségből áll. 2 mérő az állandó, 2 mérő a vezérelt. ( 2 lakásra van osztva).
Az első lakásnál 5 db kismegszakító.
Alaphelyzet : Ha az első lakás állandó és vezérelt mérő szolgáltatói kismegszakítója fel van kapcsolva, valamint az 5 kismegszakítóból 3 db, akkor a FI-relé megmarad.
A másik két kismegszakító, valamit a másik lakás bármelyik szolgáltatói kismegszakítóját felkapcsolva az első lakás FI-reléje leold.
A FI-relé bekötése normál esetben max. 20 perc.
Mindkét lakás házilagos szerelését 15 helyiségben átnézni már nem ennyi idő. Az, hogy forrasztott, vagy Wago-s kötés jelen esetben teljesen mindegy. Itt nem zárlat van, hanem kötési hiba, valószínűleg több helyen össze van kötve a védővezető a Nullával.
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Vagy egy "idegen" nulla is van a körben.
(#) Remci válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
A holdon nincs földelés, csak holdelés
(#) Zsolt 73 válasza mugab hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Nem kisebb a helyigénye ! Szigetelőszalag, ón, páka... a Wago-hoz meg elég egy oldalcsípő fogó !
(#) kaqkk válasza Remci hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Az űrállomásról szól a cikk tehát ott űrelés van .
(#) mugab válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Az az eszközigény
(#) Remci válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Bocsi,leragadtam a képnél
(#) (Felhasználó 116638) válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Idézet:
„Ott van pl. a wago, amit szintén dicsérnek, és jó tapasztalatok vannak vele, könnyű szerelni. De nekem abban sem tetszik pl. az, hogy mekkora felületen van benne érintkezés. Kicsit ez is olyannak tűnik a szakma képviselőitől és a gyártóktól, mintha vizet prédikálnának miközben bort isznak.”


Csak a vicc kedvéért "megstresszeltem" a kommersz 2273-as összekötőjüket egy
szabályozható HP táppal.
2db 30cm-es 1,5-es vezeték, az összekötővel kötve.
50A körül a vezeték már szépen melegedett, 120A-nál elégett.
A vezeték. Az összekötő csak kilágyult.Ennyit a Wago-ról, pozitív értelemben.
(#) erbe válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Ebből csak egy dolgot nem értek. Amilyen HP (Hewlett-Packard) készülékeket eddig javítottam, egyiknek se volt 120A-ig szabályozható tápja. A hegesztőkészülékek között, amit javítottam, akadt 1200 A-es is. De 2000-esben is cseréltem már kefét.
Következő: »»   550 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem