Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Köszönöm a válaszokat.
Akkor járnék a legjobban, ha transzformátort használnék, vagy egy rezonáns tápegységet, ha jól értem. Ez utóbbit be lehet egyáltalán szerezni készen? Azt hiszem, hogy be kellene ásnom magam a kapcsolóüzemű tápegységek világába, de ez már egy másik topic témája. Egyébként egy 2.1-es motyót szeretnék építeni az asztalomhoz, illetve házi mozihoz használnék 2x5 csatornát aktív hangváltás miatt. Itt vagy csinálok 5 db 2 csatornás modult (hogy esetleg egy más felállás esetén is praktikus legyen), vagy egy nagy táppal egy dobozban az összessel. De egyelőre csak távlati tervek, a 2.1-es projektet tavaszra szánom, a házimozi pedig távlati terv.
TPA3116 2.1
Ez például egy olyan, ami jó is, meg nem is. Viszont olyan olcsó, hogy én is vettem. Akkor 1800 Ft volt a legalja. Most várom a postást. Viszont ennek a kimeneti fojtóit cserélni kell szerintem, mert ezek a sárga/fehér gyűrűk nem a legjobbak. Valamint két SMD ellenállás cseréjével be kell állítani a mester/szolga üzemmódot.
Nekem a sztereo TPA3116-al, mint ami Skorinak is van, azzal nincs bajom, szépen szól. Ha jól emlékszem, az adatlapon úgy néztem, hogy van túláram/rövidzár védelem.
A baj ott van, hogy a kínaiak tudnak vele rossz erősítőt is csinálni, amit még általában drágábban is adnak. Ilyen a pl. az 100W-os mono is, amit már korábban írtam.
Szia, én most ezt szereztem be STA326
Még nem építettem meg, így nem tudok a hangjáról nyilatkozni, de lehet az elkövetkező napokban készítek egy próbapanelt, hogy meghalljam a hangját és akkor megírom a tapasztalatokat. Én WM8805-öt rakok mellé, optikai lesz az input, de ha pc-hez gondolod, akkor lehet közvetlen USB -ről meghajtani, de nekem az optika azért tetszik, mert izolálja elektronikusan a forrástól (PC -> optikai kimenet is gyorsan összedobható). TPA3116-ot többet építettem, szeretem azt az IC-t, készülök egy WM8740-en DAC-ot építeni és annak a diff kimenetét közvetlen belevezetni, de még csak külön külön vannak meg, de úgy is jól szólnak.
PC-hez gondolom, de szeretnék analóg bemenetet is. Két bajom van ezzel az IC-vel, ami egyébként nagyon jópofa: BTL-ben elvileg kisebb torzítás, nem lehet külön etetni a mélykimenetet.
Én egy ADAU1701-gyel szeretném megoldani a hangváltást. De áttúrom az adatlapját, mert lehet, hogy az egyik projekthez megteszi, mert az első oldal arra enged következtetni, hogy sok paramétert lehet állítgatni. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményedre.
Felmerült bennem pár kérdés:
Az STA326 adatlapja szerint magasabb a torzítása azonos körülmények között, mint a TPA3116D2-nek. Elképzelhető, hogy jobb eredményt kap az ember az STA-val, mivel végig digitális jel, szemben a TPA-val, ahol mindenképpen lesz egy DAC az jelútban, és itt csak egy PCM270x lenne? Ha egy TPA3116-tal építek aktív hangsugárzót (mély+magas), akkor lehet gond abból, hogy a jobb és bal (illetve házi mozi esetén még több) csatorna nincs szinkronizálva?
szia! még nem készült el a próbapanelom, így nincs erről tapasztalatom, de a TPA3116D2 elé ha teszek egy differential kimenető DAC-ot (én a WM8740 -el próbálkozok), és nincs közte semmi további elem, hanem összekötöm, akkor egy nagyon jó eredményt kellene elérjek. A WM8740 -ben a hangerő ugyanúgy állítható szoftveresen, igaz ilyenkor a mintát nyomja össze a digitális oldalon, de valószínű a STA is így csinálja.
Ha a bemenő jel 16 bites, akkor azon a 24 bites kimeneten még van játék.
A TPA tekintetében én analóg hangerő szabályozást használnék. Kíváncsi várom az eredményed az STA tekintetében. Interferálna két TPA?
Alul lehet kommentezni
Egyébként meg legyél rá büszke A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2017
Aktív hangsugárzónál ha dobozonként egy darab TPA dolgozik, nincs semmi zavar, mert nem látja egymást két külön IC. Közös tápról, közös dobozban viszont elgondolkodnék azon, hogy az összes IC szolga üzemben legyen (az adatlap tartalmazza hogy kell aktiválni ezt), és egy TTL szintű mester órajel lenne felelős a szinkron működésért. Talán az sem lehet hátrány, hogy ha bevonnánk a DAC órajelét ebbe a munkába. Vagyis valami harmad, negyed stb. arányban legyen.
A 2.1-es cuccnál lenne egy dobozban közös tápról, miután az PC-hez lesz elsősorban, ezért megtetszett nekem is az STA. Ezt a DAC-os dolgot még megfontolom, de itt már nem biztos, hogy jó ez a XH-M189-es kínai panel.
Az aktív hangsugárzónál nem a hangdobozba építeném, hanem külön dobozokba. Inkább bi-amp, mint klasszikus aktív. Viszont házi mozi lesz, szóval 5 ilyen egységet kell építeni (kínai pcb). Ha a tápok függetlenek, illetve külön árnyékolt dobozban lesznek, akkor nem lesz gond? Az előfok és hangváltó közös. Ezeket a (kínai) LED-tápokat felejtsem el akkor is, ha minden modulhoz kerül dedikált táp? Egyébként köszönöm a tartalmas válaszokat, sokat lehet belőlük tanulni.
Nekem laptoptöltőről megy. Nincs vele baj, bírja.
Szerintem olyan modult lenne célszerű venni, amin ki van vezetve a szimmetrikus bemenet.
Az említett modult azért választottam, mert sokan megelégedve használják. Tudsz esetleg javasolni egy modult, ami jól szól. Egyébként jól jönne a szimmetrikus bemenet.
Én ilyet használok. Ha a csatolókondinál megvágod a nyákot, akkor végül is ezen is ki tudod vezetni.
Vettem egy ilyet is liciten, fél áron, de még nem jött meg. Túl sokat nem várok tőle, ha jobb mint egy PAM8610 modul, akkor már boldogság van. Haverom így látatlanba azt mondta, hogy megvenné tőlem, ezért van egy olyan érzésem, hogy ajándék lesz belőle Ilyet nehogy vegyen akárki is, mert egy kupac szeméttel ér fel.
Nekem is ez van, amit linkeltél (1. link). Tetszik a hangja, de lehet, hogy ezt szétberhelem, aztán megpróbálok hozzáférni a sync lábhoz és a gain ellenállásokhoz, hogy slave-be tudja állítani az egyiket.
A PBTL-hez csak a megfelelő csatornát földre kell kötni és kész? A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
A PBTL üzemhez a 10,11, lábat kell testre tenni. Szerencsére ott van mellette a 9, láb, úgyhogy egy kis ónpacával össze kell húzni a három lábat egybe, és kész. A kimeneteknél meg ha nem akarsz szűrőt cserélni, akkor egyszerűen a bal csatorna kimenetét rövidre zárod, a jobbét szintúgy, és a két összezárt pont lesz most az új kimenet. De egy kis plusz munkával már a szűrő előtt is összelehet kötni a kimeneteket, és új szűrőt tenni rá. Viszont semmivel nem lesz előnyösebb.
Sziasztok!
Egy szobai mélynyomóhoz keresnék egy könnyen utánépíthető D-osztályú erősítőt, ami passzol egy 8 Ohm -os 150W -os hangszóróhoz teljesítményben (is). Viszont az alkatrészek méretezéséről, számításáról lényegében fogalmam nincs, ezért egy olyan verziót lenne jó, ahol a kapcs.rajzon megadott értékek használandók illetve az induktivitások paraméterei is egyértelműen meg vannak határozva. Tudnátok ilyet javasolni (feltéve ha létezik és érdemes megépíteni)? Köszönöm
Ha fogalmad sincs akkor inkább vegyél kínából , hamarabb olcsóbban meglesz. Hidd el.
Például. Vagy az ebay-ről olcsón tudsz már venni az IRS-es kitek valamelyikéből.
Szuper, épp jókor kapcsolódok be a témába!
Latolgatom, hogy venni kellene itthoni hifizésre valami elfogadható kapcsoló üzemű erőlködőt. rendeltem is 2015-ben ebay-ről egy STA508-cal építettet. Pocsékul szólt, ki is nyírtam kettői is belőle, 3.-at nem rendeltem már. Most ismét nézegettem ezen kütyüket, és pont egy IRS2092-vel épített erősítőben gondolkodom. Azonban elég nagy teljesítményűnek van feltüntetve. Számomra elegendő lenne 100W is. De ez kivezérléssel és tápfesszel belőhető... A minősége érdekelne, mert ezek már nem pár ezer Ft-os kütyük, nem akarok úgy járni vele mint az STA-val. Mit tud ez az erősítő kínai kiadásban? Megbízható a nyákterve? Tudtommal ezek az erősítők piszok kényesek a nyák kialakításásra! Vagy van-e kész terv itt a fórumon, topikban? Épp rá akartam keresni, mikor az utolsó hsz-en megakadt a szemem!
Rengeteg különféle nyáktervet csináltak hozzá, hogy a kínai kit-ek milyenek fogalmam sincs mert én egyet sem vettem belőle. Az IRS-t is csak nagyon régen hallottam akkor is csak futtában úgyhogy nem igazán emlékszem rá. Volt egy srác aki éveken át fejlesztgette mert nem tetszett neki sem a gyári ajánlás, sem a fellelhető nyák elrendezések, sem a hangja, és a védelmi megoldásai, valamint az IC egyéb nyűgjei sem. Csatolok két képet a fejlődés két fázisáról, de nem ennyi volt neki hanem sokkal több.
Amiket én hallottam D osztályban azok közül csak az önrezgőt (pl. Bruno féle tranyós vagy a cikkünkben lévő) és a Tripath T osztályúnak hívott erősítőjét találtam hallgatásra is alkalmasnak.
Néztem épp a cikket, elég alapos! Nyákterv is van, tehát lehet az mellett döntök.
Sziasztok!Kellene egy kis segítség egy D-osztályú végfok megépitésével kapcsolatban pontosabban az érdekelne hogy mennyire megbizható szerintetek az alábbi kapcsolás és nyák .Esetleg ha találtok benne némi kivetnivalót vagy orvosolható problémát és jeleznétek azt nagyon megköszönném.
Усилитель класса D 3200 ВТ
A rajz egesz biztosan hibas. Azon felul a fenykepen egyoldalas panel van, a "nyákterv" kétoldalas. Szóval a harom kep harom kulonbozo dologrol szol.
Valahogy sejtettem hogy hibás ez a koncepció.Esetleg van valami ötleted a kapcsolási rajz hibáinak a javítására ,vagy hagyjam az egészet a fenébe és keressek valami másik kapcsolást?
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2017
Nincs otletem, csak lattam 1-2 nyilvanvalo hibat a rajzon. Vannak itt sokan, akik mar epitettek ilyen erositot, biztos segitenek. De a legtobbszor az a valasz, hogy vegyel egyet kinabol.
Kíváncsiságból vettem ilyen kis szűrő nélküli modult. Szépen szól nem zajos. Egy másik modulból kitermelt szűrővel megmértem ez egyik oldalt, 24V 4OHM 49W, de nem tudtam klippelésig kivezérelni, pedig cseréltem rajta a két erősítés beállító ellenállást.
Üdv.
Nem jó. Nincs gyors védelme, a soros ellenállás növeli a feszültségesést, az meg melegedéssel jár. Mellesleg 100C° os fetnél nem úgy véd mint 20C° osnál. Olyan kell ami a feten eső feszültséget figyeli, így ha melegszik nő a feszültségesés és úgy tilt a beállított határnál. 311es ic táp ellátása se igazán jó. 3,3V kevés. 5-12Vnál már rendesen tudja küldeni. 555-ös ic után kéne egy komparátor.
Sima 5 V- ról elmegy a 311. Itt meg 2X 3,3V van neki. A soros ellenállás sem egetverő probléma. Rengeteg gyári készülék így üzemel. A feten mért feszültség figyeléséhez kapuzni kell a jelet. Ennek ellenére van baj a rajzzal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |