Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1458 / 1689
(#) csatti2 hozzászólása Dec 17, 2017 / 17

Hogy ne csak járassam a számat.

Épp készülőben egy évzáró karácsonyi projekt. Inkább most osztom meg, mert nem tudom mennyi időm lesz ezután még posztolgatni főleg, hogy még ezt is gyorsan be kell fejeznem.
Az áramkör tartalmaz egy 5V 4A tápot a LED-ek táplálásához, egy STM32F103C8T6 generálja az effekteket. Beépítettem még egy árammérést (az összes LED max árama jóval meghaladja a 4A-t), illetve egy mikrofonerősítőt különleges effektek miatt (szerintem a gyerekek élvezik majd). Két verzió lesz (a másodikat még el kell készítenem), az egyik beltérben a karácsonyfa díszeket hajtja majd meg, a másik pedig a házra aggatott LED szalagokat (300db RGB LED, WS2812B).

Itt egy videó a jelenleg létező egyetlen effektről.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
(#) Szebence válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 17, 2017 /

Ez nagyon jó lett!! Az ünnepek után, amikor már több időd lesz, nem készül eladásra? Érdekelne egy!
(#) csatti2 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 17, 2017 /

Kész példányokat biztos nem építek senkinek. Kit-et esetleg készíthetnék, de új nyákra volna szükség mivel az alkatrészlistát is módosítanom kellene. A DC/DC konverter IC - amit használtam - itthon nem olyan könnyen beszerezhető (TPS56428DDAR).
Időm pedig a közeljövőben nem igazán lesz semmire (a naptáram eléggé tele van jövő évre).
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
(#) Elektro.on válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 17, 2017 /

Nagyon jó lett!
(#) sakrafi hozzászólása Dec 17, 2017 / 18

Sziasztok

Ma készültem el egy pontmátrix órával.A plexi még hiányzik az elejéről meg a beállítógombokat kell bekötnöm és teljesen kész. Az óra DS1307 a mikrovezérlő egy ATMEGA 328P.A fejlesztés és a program arduino alatt lett megírva.
Egy kis videó róla
https://youtu.be/jSW5T1xF8kc
(#) don_peter hozzászólása Dec 17, 2017 / 8

Összeraktam és tesztelgetem a kültéri és beltéri egységet egyaránt.
Egészen szépen dolgoznak együtt, szóval nem lesz vele gond.
Készült pár kép még, hogy jelenleg hogy dolgoznak..
Egyelőre csak a kültéri egység adatait gyűjtöm..

A kültéri egység már kapott egy akkumulátort és egy töltő áramkört melyeket ideiglenesen rögzítettem is a nyákhoz. (szpojler ragasztóval)
A beltéri egység is fog rendelkezni egy akkumulátorral, de az csak a szünetmentes működés biztosítása miatt. No jöjjenek a képek..

A kiértékelő program már online működik, de persze még az sem tökéletes, szóval sok változtatás szükséges még a teljes értékű program befejezéséig. De az látható, hogy webes alapú lesz, főként azért mert a szervert is tervezek a beltéri egységre..
(#) Szebence válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 17, 2017 /

Szerintem maradhat minden így, nem okozna problémát ha nem itthonról ellene beszerezni az alkatrészt. Ebay / Ali.. Egy kit is szuper lenne
(#) csatti2 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 18, 2017 / 1

Ez az IC még ott sem nagyon gyakori. Másrészt nem bízok meg az Aliexpress-ben és ebay-ben, ha flash memóriáról, tranzisztorról, logikai IC-ről, műveleti erősítőről és speciálisabb IC-ről van szó, mert szinte sosem azt kapom, amit szeretnék (átfeliratozzák). Az alap alkatrészek jók, de amint egy modernebb, komolyabb alkatrészről van szó, csalnak. Múltkor is 3 alkatrészt forrasztottam be, egyik sem volt jó, így gyanút fogtam és szétszedtem egy darabot, egy darabka alumíniumlemez volt benne és aköré csináltak egy tokot. Máskor egy mosfet melegedett olyan szituban, amikor még semennyire sem lett volna szabad neki, berkatam egy másik hasonlót (ismert forrásból), érdekes módon az már a specifikációja szerint működött. Nekem erre nincs időm.

Ami a kit-et illeti, keressen meg privátban, akit érdekelne valami ilyesmi. Ha van elég jelentkező, megnézem mit tehetek, jövő karácsonyig van még úgyis rengeteg idő.
(#) teglascs válasza sakrafi hozzászólására (») Dec 18, 2017 /

Király lett...
A kijelző honnan származik?
(#) sakrafi válasza teglascs hozzászólására (») Dec 18, 2017 /

Szia!
Köszi,ebből van másfél összerakva
https://www.hestore.hu/prod_10037966.html
(#) teglascs válasza sakrafi hozzászólására (») Dec 18, 2017 /

Értem. Klassz lett - de ezt már mondtam.
(#) zsoltee0001 válasza don_peter hozzászólására (») Dec 18, 2017 /

Ez aztán profi munka!
(#) don_peter válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 18, 2017 / 2

Köszi, most finomítgatom a programot.. Nagyon barátságos és rugalmas lesz a cucc.
Pl. lentebb látható módon lehet egy-egy részletet nézegetni.. Hőmérséklet a tegnap estéről és az akuszint változása..
(#) csatti2 válasza don_peter hozzászólására (») Dec 18, 2017 /

Na igen, a Li-ion akku nincs oda a mínuszokért. Sajna ilyenkor töredékére esik a kivehető kapacitás.
(#) JZoli válasza don_peter hozzászólására (») Dec 19, 2017 /

Nagyon tetszik ez az egész projekted! Szép lett a kivitelezés is. Mennyire lesz ez a végén publikus? Ha az lesz engem érdekelne!
(#) Droot válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 19, 2017 /

Sokat használ!
(#) Droot válasza don_peter hozzászólására (») Dec 19, 2017 /

Én úgy látom, hogy ezt tudja maga az IC is az adatlap szerint. Én nem foglalkoztam ilyen funkcióval. Vagy rosszul látom?

Egyébként szép munka! A sok LED nem zabálja le az akkut? Nekem az egész sleep-ben állapotban 1mA körüli áramot fogyaszt egy Li-Poly cellából, adáskor 18-22mA.

Illetve hogy sikerült az akkut 4,7V-ra feltölteni? Szerintem nem lesz sok gond az aksival télen, amekkora áramot fogyasztanak ezek, illetve ne ijedj meg hogy hirtelen lecsökkent a fesz, ugye nem lineárisan merül, beállt szépen adott feszültségre.
Én azt számoltam, hogy nekem az egy cellámról egy évet lezán el kell működnie.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2017
(#) don_peter válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 19, 2017 /

Igazad lehet, ezzel a témával még nem foglalkoztam. Majd ha kicsit hidegebb lesz kint..
(#) don_peter válasza JZoli hozzászólására (») Dec 19, 2017 / 1

Köszi, nekem is régi tervem volt ezt megvalósítani.. Igazából egy egyszerű kapcsolás az egész, csak a hőszenzorok adatait fogadom és írom ki SD kártyára. A többi már HTML, CSS és JS.
Készülni fog egy összetettebb dokumentáció a projektről, esetleg majd érdeklődj..
(#) don_peter válasza Droot hozzászólására (») Dec 19, 2017 / 1

Úgy értettem, hogy a begyűjtött adatokat, amelyeket küldök vezeték nélkül.
Sajnos volt már rá eset még a fejlesztés elején, hogy kaptam hibás csomagot.
Erre írtam egy kis ellenőrzést, és ha nem stimmel valami, akkor újra küldi a csomagot.

A sok LED a kültéri egységen csak a fejlesztést könnyíti, a végleges éles verzión nem lesz LED, maximum csak 1db. Amúgy 820Ohm-os ellenállásokkal csökkentettem az áramfogyasztást.
Sleep üzemmódban dolgozik külső kvarcról mért időzítéssel. 15mp-enként ébred és ellenőrzi az időt, majd ismét aludni megy. 15percenként van csak adás, ami elég gyorsan lezajlik.
Mértem a fogyasztást, így mindennel együtt 30mA környékén van a fogyasztás, adásonként meg kb. 50mA. Ha a LED-eket leveszem és az RS232-őt és minden felesleges fogyasztót, akkor ez lejjebb fog esni kicsit.
Tegnap esti adatokról lökök pár képet.

Aksi feszkó hibás, ezt nem rég vettem észre, valamit nem jól számolok, vagy nem jól állítottam be az ellenállásosztót. Bár lehet nem is fog kelleni max egy védődióda.
(#) Moderátor hozzászólása Dec 19, 2017

A NYÁK készítéssel kapcsolatos beszélgetés a A NYÁK-lap készítés... topicba áthelyezve.
Kérem, hogy a tématartásra nagyobb figyelmet fordítsatok!
Köszönöm.
(#) Droot válasza don_peter hozzászólására (») Dec 20, 2017 / 1

Jó az ha van mérve. Nekem %-ban jelzi ki, de ugye nem lineáris, úgy állítottam be, hogy 3,3V 0% és 4,2V 100%, 10%-nál pedig küld egy e-mailt hogy töltsem fel.
(#) don_peter válasza Droot hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Mos kísérletezem ki, hogy mit és hogy bír az aksi, ha fel van teljesen töltve..
Nekem az aksi teljesen feltöltve 3.5v-ot mutat, terhelve 3.3v stabilan, majd innen merül.
Valami stabilabb referenciára lesz szükségem, mert most a VCC a referencia ami meg merülésnél változik.. De ezúttal most végre a jó adatokat sikerült rögzítenem.
Külön tettem fel az aksiról is.

Az időintervallumok 15perces közzel látszanak.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) Droot válasza don_peter hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Ez túl gyorsan merül.
Mivel töltöd? A kínai USB-s töltővel?
Ha jó a töltőd és az aksid is, akkor li ion esetében 4.1V poly esetében 4.2V teljesen feltöltve, nekem napokig így is maradt.

Használj 1V-os referencia feszt, tápfeszt sosem használunk referenciának.
(#) StefuPeti hozzászólása Dec 20, 2017 / 20

Sziasztok.
Egy Karácsonyfát építettem két darab NYÁK-ból. A NYÁK-ot CNC géppel rajzoltam, és vágtam ki. Rajta 244 darab WS2812 "okos" LED-del.
Videó
Sajnos a videó nem adja olyan szépen vissza mint a valóságban kinéz.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) sonajkniz válasza StefuPeti hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Szia!

A ledeket mivel vezéreled?
(#) StefuPeti válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Szia. PIC16F1509 -es PIC-kel vezérlem a LED-eket.
(#) sonajkniz válasza StefuPeti hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Saját program?
Mekkora órajel?
(#) enree válasza StefuPeti hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Nagyon szép munka! Cikket belőle!!!
(#) don_peter válasza StefuPeti hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Ez igen.. Ötletes és szép munka..
Következő: »»   1458 / 1689
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem