Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   208 / 3994
(#) zsoltee0001 válasza raver hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

igen
van 2 áramkörös fajtája, legalábbis régebben lehetett kapni
(#) raver válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Most viszont sehol nem találok olyant.

vegül is akkor sincs tragédia, egy tranyóval meg lehet oldani a problémát, nem tudom mit akarsz vele kapcsolni, de így legalább a végfokot is letudhatod. Csináltam egy rajzot, egy BD677-es NPN darlington tranyóval (nekem ilyen van otthon egy csomó) az R1 értéke kb 100K ohm, az R2 kevesebb néhány kohm. így alapból a fogyasztó működik, ha a reed relé kapcsol akkor kialszik
üdv

reed.jpg

Köszönöm szépen. Ha más nem lesz ezzel megcsinálom. Valahogy...

A legnagyobb gond az, hogy tápellátásra nincs lehetőség. Vagyishogy van, de az 3V és csak a legvégső esetben használnám.

szívesen
de,...öööö, nem nagyon értem... táp nélkül, hogy akarsz áramkört működtetni, esetleg leírhatnád mi a konkrét terv

A reed relét, ajtónyitás érzékelőnek használnám. az ajtónyitással (mágneses tér megszünése) kéne egy áramkört zárni. De a most kapható reed relék önmagukban erre nem képesek.
Ez áramkör egy mobiltelefon egyik gombjának kivezetése.

Eddíg fordított nyomókapcsolóval volt üzemeltetve. De az igények válltoztak.

Tisztában vagyok vele, hogy ez biztonságilag nem jó megoldás. De ezt kell valahogy megcsinálni.

Tápellátás:
Olyan helyen van alkalmazva ez a cucc, ahol csak a mobiltelefon akkuja biztosítja az energiát.

A tulajdonost többször is megpróbáltam rávenni, hogy legalább egy akkumulátort építsünk be a rendszerbe.
Egyenlőre ellenáll...

Hasonló körűlmények között én is használok ilyesmi szerkezetet. De ott teljesen más érzékelőkkel van felvértezve a riasztó, így nincs szükség reed relére sem.

Hi
értem már, így már világos betörők ellen van. ha jól értem van egy mobil, amibe elő van készítve egy szám (tulaj száma) és ha nyílíi az ajtó a reed relének zárnia kéne a hívásgomb áramkörét,... nem rosszötlet, mindenféleképpen kéne egy táp
az áramkör amit rajzoltam szép lassan lemerítené az telefon aksiját, vagy ha más nem a teló töltője legyen bedugva, az már bőven elég. egyébként se hiszem, hogy ilyen célra föláldoznának egy csupa jó aksijú telefont.
Erről jut eszembe, hogy a múltkor láttam egy kapunyitót, ami távirányító mellett be volt téve egy házilag barkácsolt áramkör, jobban megnéztem: egy mobiltelefon volt összehozva a kapunyitó vezérlésével, ha megcsörgették, már nyílt is a kapu.
Már én is gondolkoztam ilyen megoldáson az itthoni kapunkra ami csak távirányítóval működik, csak az a gáz, hogy ha veszek 1 telefonkártyát, azt nem lehet a végtelenségig használni még akkor se ha nem hívok róla (legalábbis régebben így volt)
(#) jdani hozzászólása Ápr 19, 2008 /

Bővebben: Link
Megtudná nekem valaki mondani, hogy mit jelent a nyákterv bal alsó sarkábal az a zöld ellenállás?
R4 (green) is the addition part.
ezt irja rá.

A feltöltős telefonkártyák 1 évig elérhetőek feltöltés nélkül.
Évente veszel egy új kártyát, vagy töltesz rá péznt.

A kapcsolás amit linkeltl működik 6V-ról is?
Gondolom a fogyaszó helyére nekem egy mágneskapcsolót kéne betennem, hogy zárja a telefon gomjnának áramkörét.

Bocsi de elég láma vagyok ezen a téren.
(#) kocici17 válasza tilde hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Ha igaz a hangszóró csavarozva van a dobozhoz. Tudniilik valahogy rögzitik azt is.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Szia!

Semmi különösebbet nem jeent a dolog. Ahhoz, hogy ez a digiméter hőmérsékletet tudjon mérni, szükség van a diódára, és az R4 ellenállásra. Szerintem erre gondolt, a tervező, mikor ezt írta. (De lehet, hogy csak bénán paszírozta oda ezt az ellenállást a nyákoldalon, mert helye az nem igen van ott.)
Másik hőérzékelőhöz másik alkatrész lehet szükséges R4 helyén.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza raver hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Szia!

A Hamlin gyártmányú dip tokozású Reed Relay-k között, találsz olyant ami neked megfelelő. Attól, hogy a tekercs is rajta van, még külső mágnes térre ugyan úgy fog reagálni. Ilyen vacakokat, sok régi bontott cucc is tartalmazhat.
Neked megfelelő a HE721B.. vagy HE721C típusú. Míg az elsőben egy bontó érintkező van, addig a másodikban egy Morse (nyitó és záró) érintkező van.

Hamlin katalógus

üdv! proli007
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Hoppá!

A Vatera tele van Reed Relay-vel.

Például, de van az említett HE721C típusból is.

üdv! proli007
(#) raver válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Húúúú. Nagyon köszönöm az információt.

Néztem ezeket a morze érintkezősöket. Ezek pontosan hogy működnek? Az egy oldalon található lábak közűl mágneses tér hatására az egyik mindíg zárva, míg a másik mindíg nyitva van, vagy ezek váltakoznak a folyamatos mágneses tér hatására?
(#) _ampervadasz_ válasza raver hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Ha mágnest raksz neki, akkor ami alaphelyzetben zárt az most nyitott lesz, és ami idáig nyitott volt az zárt lessz!
Ha elveszed akkor visza áll az alaphelyzet!
Üdv!
(#) zsoltee0001 válasza raver hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Hi
igen... hát ezzel az 1 évvel van a gond...
tutira elfelejteném töltögetni rá a pénzt,
egyszerűen nem értem, hogy miért nem lehet, hogy
1x megveszem, aztán meg el van mint a befőtt.
nemtom, hogy a gyári telefonos beléptetőrendszerekben, hogy van megoldva.

persze, hogy működik. bár ha relét akarsz működtetni akkor használhatsz kisebb teljesítményű tranyót (bc337) csak a relével ne felejts párhuzamosan záróirányba kötni egy védődiódát (pl 1N4007)
viszont szenrintem fuss még egy kört a bontóérintkezős reed változat után. Így megspórolsz pár alkatrészt meg forrasztgatást + kevesebb hibalehetőség
üdv
(#) zsuscsinyo válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Látom itt is várhatom a választ... Pedig nem bonyolult a kérdésem...
(#) kocici17 válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Az a helyzet hogy semmit sem találok róla, és tartok töle, hogy a többiek is igy jártak, és nem akarnak marhaságokat irni.
(#) zsuscsinyo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Köszi a választ! Csak ennyit szerettem volna tudni
(#) (Felhasználó 16772) hozzászólása Ápr 20, 2008 /

Sziasztok!

Egy 5W-os izzót hány db, és milyen Leddel lehetne helyettesíteni? ( A színnek pirosnak kellene lenni.)
Köszi
Üdv.
(#) _ampervadasz_ válasza (Felhasználó 16772) hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Hány volton hajtod meg? Mert 5W az nem mond senkinek semmit!
Ezzel mintha azt kérdeznéd:
- mennyibe kerül a kenyér?
- hát igen egy kilós!
(#) bbalazs_ válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Igy a hatterinfokbol (piros, 5W, helyettesit) leginkabb autos helyzetjelzore tippelnek.
(#) _ampervadasz_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Üdv! Ezekszerint 12V ra kéne!
Mert akkor it erre egy link , itt megtalálja a HE-n is Tschabee is.
(#) csakip hozzászólása Ápr 21, 2008 /

Sziasztok!

Egy PMR rádióhoz házilag készíthető headset rajza az alábbi. Bővebben: Kép
Egy sima számítógéphez vásárolt fejhallgatót szétberheltem, és megcsináltam az ábra szerint, de nem működik, gondolom nem elektret mikrofon van benne. A hangszóró 32Ohm-os, az jó.
A mikrofon ellenállása Kb 1KOhm felett van kicsivel, multiméterrel mérve. Gondolom az ellenállásokkal kellene variálni.
Ha bedugom, folyamatosan adáson van, mintha meg lenne nyomva a gomb.
Tud valaki segíteni, hogy megoldható-e így, vagy szerezzek be elektret mikrofont?
Köszönöm.
(#) proli007 válasza csakip hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Hello!

Tegyél sorba a mikrofonnal, egy kondit (pld. 10uF).
De leginkább egy elektret mikrofon. (kidobott magnósrádiók)

üdv! proli007
(#) (Felhasználó 16772) válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Sziasztok!

Nos érdekelne 12V , és 6V-on is hány db és milyen( a fényerő miatt) led kellene egy 5W-os izzó helyettesítésére?

Üdv.
(#) Csovi hozzászólása Ápr 21, 2008 /

Hali!
Nem tud vki kuldeni egy olayn rajzot amin rajta van a bd239c es a bd240c labkiosztasa (annyit tudok, hogy a bd239c NPN es a bd240c PNP tranyok)? sehogy se tudom kibogozni, hogy melyik a bazis kollektor emmiter.. koszi...
-------Udv!-------
(#) zsoltee0001 válasza Csovi hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

hi
hihetetlen mázlim van... nekem elsőre kiadta a datasheet catalog... amúgy tényleg npn
ime:Bővebben: Link
(#) Imi65 válasza Csovi hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Ilyen egyszerű!

TO220.WMF

(#) Csovi válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Koszi mind2otoknek!!
Következő: »»   208 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem