Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   268 / 274
(#) martin96 válasza djkoko hozzászólására (») Dec 5, 2017 /

Milyen hűtés van rajta?
Nálam egy ekkora bordával hosszabb távon max hangerőn sem melegszik, pedig még nincs is kifúrva neki szellőzés.
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Dec 5, 2017 /

Szia! Nem véletlen, ez egy hibás nyomtatott áramkör, nézd meg hogyan kellett volna az R1-et bekötni - Bővebben: Link!
Itt egy bevált terv.
(#) martin96 válasza martin96 hozzászólására (») Dec 23, 2017 /

Na megjöttek a TDA2050-esek. Így hídban egy kicsit gyengébbek, mint a tda7294-es +-40V-ról.
Viszont az erősítése így már nagyon sok lett. a 22K-s ellenállásokat le lehet cserélni benne 6,8K-sakra?
(#) reloop válasza martin96 hozzászólására (») Dec 23, 2017 /

A szorosabb visszacsatolás gerjedést okozhat. A tapasztalatom szerint TDA2050 erre jóval érzékenyebb a TDA2030-nál.
Ha ki is próbálod, áramkorlátozó feltétlen legyen a tápágban!
Inkább leosztanám a jelet.
(#) highand válasza WaRL0 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Igen én megépítettem, tettem is fel fényképet.
(#) Prometheus01 hozzászólása Jan 4, 2018 /

Sziasztok!
Adott egy 5.1 erősítő, amin átjön a hálózati 50hz a mélynyomóra (TDA2030 végfokkal). Kicseréltem a pufferkondikat, némelyik láthatóan púpos volt. A helyzet sokat javult, de ha közelről hallgatom, a mélyen még észre lehet venni a búgást. Az előerősítőt/hangszínszabályzót/hangerőszabályzót leválasztottam, a mélynyomó előerősítőjét is, de a búgás maradt "üresen" is. Tudtok tanácsolni valamit, mit érdemes átnézni?
(#) pixels válasza Prometheus01 hozzászólására (») Jan 5, 2018 /

Szia!

A transzformátor is rászórhat mágnesesen az elektronikára. A transzformátor forgatásával lehet gyengíteni jelenséget, ha valóban ez a zaj forrása. Végső esetben le lehet árnyékolni a transzformátort.
(#) Prometheus01 válasza pixels hozzászólására (») Jan 5, 2018 /

Szia!
Jelenleg az erősítő panel ki van vezetve a dobozból, mert zárt dobozban nehéz méregetni Mágneses szórásnál gondolom a panel helyzete sokat számít, viszont a búgás változatlan marad. Annyit tudok még hozzátenni, hogy ha hozzáérek az invertáló bemenethez, a búgás felerősödik. Gondolom ilyenkor én magam vagyok az antennája
(#) Qju válasza Prometheus01 hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Szia! Próbáld meg telepről, akkumulátorokról. Ha úgy is búg akkor a kábelezés, árnyékolás, földelés a ludas.
(#) djkoko hozzászólása Jan 9, 2018 /

Sziasztok!

Valamikor nagyon régen vettem még kittben ezt az erősítő panelt. Valamiért nem lett befejezve.
Most, hogy a kezembe akadt feléleszteném.
Rajzotok nincs hozzá véletlenül?

Köszönöm!
(#) Medve válasza djkoko hozzászólására (») Jan 9, 2018 / 1

Hello, stimmel erre?
(#) zenebolond válasza djkoko hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Medve jó rajzot tett fel, de elég instabil végfok, és ne várj tőle csodát. Elvileg 100W-os.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
(#) djkoko válasza Medve hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Igen, tökéletesen az!
Köszönöm!
(#) abacs hozzászólása Feb 5, 2018 /

Sziasztok Egy 2.1-es hangszoró erősítőjével gyült meg a bajom...a magas megy viszont a basszus csak akkor megy ha a nyák lapot egy adott pozocióba mozditom a hangszoró oldalához képest. Pot méter vagy jel bemenet érintezési hibára gondoltam. Mi lehet a baj?
Csatolok képet mert a leírtak alapján nem biztos, hogy érthető volt ( mondjuk még úgy sem bíztos )

A képek
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2018

A probléma megoldódott
(#) Kovidivi válasza Prometheus01 hozzászólására (») Máj 17, 2018 /

Nem csak a nagy méretű kondik vesztik el a kapacitásukat, hanem a kicsik is. Nálam is meg volt ez a probléma, nálam úgy oldódott meg, hogy ahol nem cseréltem ki a nagy méretű kondit, ott mindenhova raktam plusz 100nF+10µF-ot (előerősítő, kis stabilizátorok elé, után, stb.)
(#) lajos1969 hozzászólása Júl 7, 2018 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a kis erősítőt, működik csak nagyon melegednek a végfokok. Ez természetes?
Bővebben: Link
(#) reloop válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Szia! Nagyon szomorú vagyok ilyen terv láttán. Elismerést érdemel, hogy egyáltalán működik.
Ha nem javítottad ki a NYÁK-tervet, akkor feltételezem, hogy gerjed az áramkör.
Szerk.: beleolvastam a cikkbe, a szub kimenetre egyáltalán nem ajánlott a 4 ohm terhelés.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
(#) zsozso72 válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Szia!
Én is hozzá kezdtem,egy kicsi szünet után újra előveszem hogy befejezzem,végre. Tapasztalatok esetleg valami megosztani való,nem egy bonyolult kapcsolás,de azért ha valami volt menet közben,megosztanád velünk,köszönöm.
(#) lajos1969 válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Köszönöm. Nem javítottam ki s tervet, mit kellett volna?
Köszi
(#) lajos1969 hozzászólása Júl 7, 2018 /

itt a nyákterv.
(#) reloop válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

A jel és a teljesítményföld hektikusan össze van keverve.
Magában a kapcsolásban érthetetlen az IC6A-nak miért a nem invertáló bemenetére megy a közösítés és miért van ennek a fokozatnak 37 dB-es erősítése. Egyik az áthallás, a másik a túlvezérlődés miatt aggályos. A másodrendű szűrő csak bandpass ládához elegendő.
A belinkelt oldalról átvett kapcsolásokra és nyomtatott-áramköri tervekre örökösen panasz van. A jövőben ajánlom elkerülnöd.
2.1 ügyében vannak bevált eljárásaim, eleje, vége.
(#) lajos1969 válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Köszi! Akkor ezt, hogy lehetne kijavítani?
(#) reloop válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Ez már fogas kérdés.
TDA2030-ból épített 2.1 erősítő áramköri kialakítására ezt tartom jó példának.
(#) lajos1969 válasza reloop hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Köszi!
(#) kriszrap hozzászólása Júl 9, 2018 /

Olyan hibába ütköztem megépítettem ezt a kapcsolást (mindent beleraktam )
Kapcsolás

10.8v-13.9 ig tartó volt tartományba használom de nagyon kicsi a teljesítmény kicsit nagyobbra számítottam (kis naiv) meg torzít egy bizonyos hangerőnél.

Tda2050 al sokkal jobb eredményt érhetek el??
(Képet sajnos utólag tudom majd csatolni.)
Segítségetek előre köszönöm
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) reloop válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Szia! Mérd meg az R6 ellenállás és a test közötti feszültséget! Ha ez pont a tápfeszültség fele, akkor jól működik az áramkör.
A TDA2050 önmagában nem növeli a teljesítményt, csak az által, hogy 2 Ω-mal terhelheted.
A megoldást autós végfok IC jelentené a számodra. Az híd-kapcsolást tartalmaz, négyszeres lesz a wattok száma
(#) kriszrap válasza reloop hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Nagyon szépen köszönöm.
(#) zenebolond válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Ezt a TDA2030-as IC-t dupla táppal hajtanám, 2x18V a max. amit kaphat, akkor kifejezetten "jól" szól.
Következő: »»   268 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem