Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   209 / 3994
(#) uli hozzászólása Ápr 21, 2008 /

CSá
Olyan kérdésem lenne, hogy ezt a TL071-el felépített előerősítőt megcsinálhatom-e egyetlen NE5532-essel?? Mármint a tl071 Mono, NE5532 sztereo, nekem pedig sztereoba kéne.
Kössz: uli
(#) proli007 válasza uli hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Természetesen.
üdv! proli007
(#) sszasza hozzászólása Ápr 21, 2008 /

Szerintetek hogyan lehet egy ellenállásról megállapitani hogy hány wattos? Adva ugyanis egy (még ha egy lenne, de 150dbról van szó) 2W-osnak mondott ellenállás, amit ha meghajtok 1W-al, 105 C fokra melegszik fel. Mármint szabadon, mert ha bedobozoljuk 178C fok. Boltban váltig állitják hogy 2Wos.
(#) _ampervadasz_ válasza sszasza hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Üdv!
Rakj fel rólla képet!
(#) kocici17 válasza sszasza hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Ohm törvény segitségével..... /A hödisszipácio meg katalogus szerint. ....Ja egyenáramu estben ezek összefüggenek.
(#) kocici17 válasza sszasza hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Kicsit durvábban ...P=U*I...és a t.vel egyszerüsitettünk.
Egyenáramu eset.
Váltoáranu esetben a hozzájön még a fáziseltólódás, mivel ha nincs az áram és a feszültség azonos fázisban /U-és I csucs/ akkor a két görbéböl látszik, hogy hol a valós és hol a meddö telyesitmény.
Meddötelyesitmény= Az az idöszak amikor a két alap villamos jellemzöböl.../ I...és...U/ az idö egység alatt csak az egyik van jelen.
(#) uli válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

köszönöm
(#) uli hozzászólása Ápr 21, 2008 /

Na és még egy kérdés:
kicsit bonyolult leszek
Van egy trafóm.
két primer ággal, és egy szekunderrel.
Primer: 2*190 V
Szekunder 24 V, ha 380-ról hajtom.
100 VA
Mivel nálunk csak 230 van, a 380-as primer tekercsről használom, és így a primer fesz ~15 V
Át szeretném tekerni a szekunder oldalt, úgy, hogy azon tényleg 24 VAC legyen. Két, esetleg későbbiekben 3 TDA 2030-at hajtanék meg róla. Tehát ha TDA-n kénet max 1,5 Arel számolnuk, akkor 4,5 A, plusz még elképzelhető egy-két szépség bele (kiv.jelző, na meg ugye az előeősítő, hangszínszabályzó) Számoljunk így mondjuk akkor olyan 5 A-ral.
Kérdés: Mekkora legyen a menetszám, mekkora a huzal átmérő?
Saját számításaim:
"tökéletes" vagy milyen trafónál ugye:
U.prim / U.szek = N.prim / N.szek
TEhát
230/24 = 9,58
Probléma csak az, nem tudom a primer menetszámát, se átmérőjét
Huzal átmérőre találtam egy képletet: Szek. oldallal ha számolom:
d=0,7* gyök.I
azaz d=0,7* gyök5 =0,7*2,23=1,56 mm
NA ez oké, megvagyunk, de a menetszámot még mindig nem tudom.
A trafó nem toroid, hanem EI vasmagos.
Másik Zománcozott rézhuzalt kb milyen áron adják?
és hol?
Remélem jól lefárasztalak titeket estére: D Kössz Uli
(#) Iron Man hozzászólása Ápr 21, 2008 /

Sziasztok,egy kerdesem lenne csak,hogy hogy kell bokotni az a bizonyos signal trasert,vagy ahogy tetszik signal injektort?Nagyon sokat segitenetek.Koszi elore is
(#) proli007 válasza uli hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Szia!

- Ha a trafód 100VA-es akkor 24V-on csak 4.2A-el számolhatsz csak. (de szerintem elég lesz)
- Ha a gyári trafón, csak egy szekunder tekercs van, akkor az a maximális teljesítményére van méretezve.
- Én máshogy fognám meg a kérdést. Nem a szekundert tekerném át, mert az jó, hanem a primerhet tennék hozzá. A trafód 2x190/24V-os. A primerből hiányzik 40V, ezt tekerném rá pluszba, és a két 190V-os tekercset párhuzamosan kötve, megfejelném a 40V-os tekercsel. Így a szekunderen visszaállna az alaphelyzet, tehát a 24V. (380-as bekötéssel, igen alá van gerjesztve a vas.)
- A primer áramot ki lehet számolni, 100VA/230V=0,43A. Ehhez 3A/mm2 áramsürűség mellett, 0,5mm-es huzalt kell alkalmazni. Ezzel a dróttal kell a plusz 40V-ot megtekerni.
- A trafóra befűzöl néhány menetet, és megméred hány voltot ad. A befűzött menetszámot elosztod a kapott feszültséggel, ekkor megkapod a szekunder voltonkénti menetszámát. De a szekundernek a veszteségek miatt kb. 10%-al több a menetszáma, a számított voltonkénti menetszámból 10%-ot leveszel. (beszorzod 0,9-el). Most már meg van a primer voltonkénti menetszáma. A 40V-ot megszorzod ezzel a menetszámmal, és már meg is kaptad, mennyit kell rátekerni a primerre.
- Tehát a trafót úgy kötöd be, hogy a 2db 190V-os tekercset párhuzamosan kötöd (vigyázat! kezdet-kezdet, vég-vég) és hozzákötöd sorba ezzel az új kiegészítő tekercset.
- A helyes bekötést, a következőképpen lehet kitöpizni.
A trafót visszafelé a 24V-os szekunderen megtáplálod kisebb feszültséggel (6..12V). Így a primer oldal már mérhető (a feszültségek nem lesznek üzemszerűek, deaz arányuk igen). Megméred hány voltot ad a 190-es tekercs. Öszzsekötöd a 190V-okat, és megnézed a feszültség megmaradt-e (nincs-e zárlat). Aztán ezzel sorba kötöd az új telercset. Ha jól kötötted sorba, a két végén, nőt a feszültség (az új tekercs feszültségével) ha nem, akkor csökkent.
- Akkor most már kész is a trafód, megkaphatja a 230V-ot.
Leírva kissé komplikáltnak tűnik, de a valóságban egyszerű. (A rajzon a pöttyök, a trafókivezetések "kezdetét" jelölik. Vagy ha úgy tetszik, az azonos fázisú lábakat.)

üdv! proli007
(#) sszasza válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Sajnos itt a cegnel nincs normális makrós gép.
Az ellenállás mérete egyébként 12mm x 4.3mm.

(#) _ampervadasz_ válasza sszasza hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

A méretéből itélve valószínű hogy 1-2W os!
Nem mindegy hogy mekkora feszültséget adsz rá ha növeled, akkor van ez a jelenség!
Mert azt írtad hogy ennyi W-al hajtottad meg, /na ez egy kicsit sántít/mert nem írtad hány Ohm -os, mekkora feszültséget kapccsoltál rá!
Ebből jön hogy hány Ampert vett fel, és ebből lehet felvett teljestményt számoni!
Egy adott ellenállás értékkel, egy adott kapocsfeszültség mellett kell 2W maxot, felvennie!
Amúgy nekem is van 2-5W os ellenállsom, és egy 24V -ból 25Kv ívet előlállító áramkör része!
És bazira fűt!

(#) csikosgabi hozzászólása Ápr 22, 2008 /

Sziasztok.Van a vasalós technika a nyákgyártáshoz.Én sehol nem tudtam beszerezni se tiszalux fényespapírt,se tojáspapírt se műnyomópapírt.
A kérdésem az lenne hogy lehet-e helyettesíteni valami mással ezeket a papír fajtákat...vagy netán tudja-e valaki hogy hol lehet kapni ezeket,konkréten(mert ilyet hogy PAPÍRBOLTBAN hallottam már de, nem sokra megyek vele)

köszi.
(#) feki00 válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Hi

Magazinpapír is megfelel a célra, én egész idáig azt használtam, kezdetnek nagyon jó. Ez a nyák pl Conrados katalógussal készült, másra nem is jó

Azér foltos a nyák mert nem csiszoltam meg így a toner nem tapadt jól és alá ment a marató. Ezen a legvékonyabb szál .4mm

soksikert

S40301111.JPG

(#) csikosgabi válasza feki00 hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

tehát egy egyszerű ujságnak (magazinnak)kitépem az A/4-es lapját be rakom a nyomtatóba és rá nyomtatok??
(#) jdani hozzászólása Ápr 22, 2008 /

Helló.ezt a kapcsolást lehet egy rendes hőmérőként használni?
Egy stabil 5V, ÉS a bemenetre gondolom egy hőérzékelőt. de miylet? vagy ez nem is igy van?....
(#) feki00 válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Nagyjából igen, ki kell kísérletezni melyik a legjobb. Aminek nem szép sima a felülete az okozhat átmaródást.

Először szerintem csinálj mintákat, csíkokra vágott nyákra kipróbálsz egy csomó papírt.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Hello!

Nem. Az Attila kapcsolásában egy hőelem a hőérzékelő, és az első IC az erősítője, tekintve, hogy az igen kis mV-okat ad le. A hőelem egyébként sem szobahőmérsékletek mérésére való.

Más megoldások is vannak, nézz körül.
(A 7107-hez nnem csak +5V kell.)

üdv! proli007
(#) Frankye válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

De helyettesíthető a spirálozáshoz használatos kartonnal is. (Amit újabban a könyvkötészetre használnak spirálozást, ahhoz teszik hozzá, hátsó borítonak. Ha van olyan ismerősöd, akinél az irodában van spirálozó, akkor tudni fogja, mi az.) Szép fényes felületű papír, vékony karton, és nagyon jól vasalható át. Fontos, hogy ne legyen ujjlenyomatos (nagyon), se nyomtatás előtt, se utána, és hogy jó minőségű legyen a toner (pontosabban a por benne). Meg hogy tiszta legyen a NYÁK!
(#) Pulyka hozzászólása Ápr 23, 2008 /

Sziasztok

Led árban szeretném segítségeteket kérni
Azt tudom,hogy tavaly egy szuperfényes sárga 5mm-es ledet 100ft/db áron vettem lomex-ben
de ugy nagyjából a sima ledeknek(normál fényű) mennyi lehet a darabáruk?
gondolok itt normál fényű smd ledre(de én még csak szuperfényesről halottam)és 3mm-esre is
Egy kedves barátnak szeretnék ajándékot késziteni
egy szív köralakot,és a nevek köralakját "kirajzolni"
ledekkel
Villogtatást is tervezek,de az nekem nem annyira nagy gond(bár majd kiderül,ha irok )

elég drága lenne,mert sok led kéne,hogy kivehető legyen a szöveg + szív

Köszi előre is
Tomi
(#) Frankye válasza Pulyka hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Itt a 3 mm-es sima, nem nagy fényerejű darabja 9,- Ft,az SMD-k pedig (fényerőtől függően) 15,- - 42,- Ft/db áron kaphatóak.
(#) Pulyka válasza Pulyka hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

várjunk csak régebben láttam a vörösmarty utcai boltban(volt király utcai)1000 db-os normál fényű 5 mm-es piros ledeket asszem 2000 ft-ért,de ez nem biztos,és régen volt...
(#) Pulyka válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Azért köszi

most hogy eszembe jutott a régi 1000 db-os csomag megnézem majd!

Ez az a bolt, de a Király utcának nem új neve a Vörösmarty utca, hanem a Király utcai bolt megszűnt, és az ott dolgozó Eszter ment át a Vörösmarty utcai boltba. (A linken ez a bolt található.)
Akcióik sűrűn vannak, pl. olyan is, mint amit Te említettél, de kisebb kiszerelésben is láttam Náluk a múltkor piros, normál, 5mm-es LED-eket. (Ha emlékezetem nem csal, akkor 100-as kiszerelés, 200,- Ft.)
(#) Pulyka válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Tudom-Tudom,csak hogy aki nem ismerné a történetet...
ott dolgozott Tóni bácsi a király utcai boltba
és valaki irta a közérdekű topikba,hogy átment a Lomex-be a "sötét oldalra"

UI:nem tudtam,hogy az a linkje a vörösmarty utcai boltnak
Köszi ezt is

OK, szívesen!
(#) csikosgabi válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

köszi mindkettőtöknek,kipróbálom őket...
(#) petya85 hozzászólása Ápr 23, 2008 /

Halli!

Van egy kimeneti jelem ami felvillant egyszer egy ledet hogyan lehetne azt megoldani hogy ezt ne csak egyszer tegye hanem mondjuk kétszer háromszor?

Segítségeteket előre is köszönöm!!!
(#) uli válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Szia proli!
Elkezdtem 0.5ös zom. huzalból tekergetni a trafót.
A szekunder oldalra rákötöttem egy másik trafót. Az adatok:
U.szek= 13V
N= 6
U.prim= 0,8V

osztottam szoroztam, és kijött, hogy így 1 Vra 7,5 menet esik.
Ha 24 Vra kötöttem volna a szekunder oldalt, akkor ha N=7,5, U.prim= 1,84V
Tehát 40/1,84 ~ 21,8. 21,8*7,5~ 164 menet
Jól számoltam??
Üdv és kössz : uli
(#) _JANI_ válasza petya85 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Igy első nekifutásra valami számlálós megoldás lenne a legjobb. PL a klasszikus CD4017-ttel + némi kiegészítéssel... PL. a "jel" elinditaná a számlálót s az a megfelelő lépészszám elérése után alap (inditójelreváró) állapotba kerülne. A lépések intervallumát az alkalmazott órajel frekije és a számláló lépésköze határozná meg. Az indítójelet szerintem optocsatolóval lenne célszerű leválasztani.

Ha csak szélesíteni szeretnéd a "jel" megjelenitési idejét,
akkor azt egy MMV-vel is megoldhatod. PLD NE555-össel.

Igy első nekifutásra ennyit tudtam segíteni, mivel elég kevés infó lett megadva
a "kimeneti jelet" előállító áramkörröl - berendezésről...
Következő: »»   209 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem