Fórum témák
» Több friss téma |
3*32 A + védővezetékről bármilyen 3 fázisú gépet lehet üzemeltetni. Feltéve, hogy a vezérlő-segéd feszültségeket 400/xx V-os trafó látja el.
Már csak az a kérdés, mit akarsz bányászni a padláson?
Ez nem igaz, nagybátyámnál a lakáselosztóba is két ér megy be az órától. Nekem kellett földelést készíteni, kialakítani az EPH pontot. Ugyan ez a szomszédban csak ott 3 fázis+ a PEN jött be a kiselosztóba..
Ha a vezeték keresztmetszet megvan végig (10 mm2 réz ) akkor szétválasztható nullára meg védőföldre szerintem. ( persze ha van előtte FI relé akkor nem érdemes.) Viszont ha ekkora áramokkal akar bűvészkedni, tényleg biztosabb egy helyszínt ismerő villanyszerelőt keresni, mi hogyan hol köthető ki/be. Lehet talál valami olcsó szabályos megoldást.
Szerintem PC-t ért a gép alatt. Újabban "trendi" lett ú.n. virtuális valutát bányászni. kriptopénz-bányászat
6kW-nál szerintem ne bűvészkedj, sőt gondolom ilyen PC mellett telik majd normális 5 eres vezetékre is, ekkora teljesítménynél egy rossz kötés, komoly tűz forrása lehet. Ráadásul 6kW-ot egy fázisból kivenni elég meredek. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
Nem, a garázs nincs az Fi relé után kötve. Nem volt időm teljesen végig követni, de valahogy igy (bocsi moderátor nincs hosszú I-m) néz ki szerintem:
Villanyóra -> ház (biztositék szekrény) -> garázs. A házban levő szekrényen csak keresztül megy (természetesen a főbiztositékon keresztül) a garázsba menő áram. (a világitás más útvonalom negy oda) Igy szerintem csak oda vitték a 3 fázist + földet és "majd lesz vele valami" szöveggel úgy hagyták....
Arról nem is beszélve, hogy szerverparkokkal otthon nem lehet versenyezni.
Egy szoval sem irtam, hogy 1 fázisról menne. Van ott 3 fázis.
Nem kell túlbonyolitani a problémát. Ott a 3 fázis ott a földelés. Kell hozzá a nulla. A 6KW-os "fogyasztót" (mindegy hogy mi az) fázisonként 2KW-ra tudom osztani. Mindegyik elé teszek egy biztositékot és talán készen is vagyok..
Azt írtad
Idézet: „oda viszont kellene kakaó mert menetnék egy 6KW-os bányász gépet” Márpedig én eddig nem láttam olyan PC-t aminek három fázisú betáplálása volna. Ha érdemleges segítséget szeretnél akkor részletes információkat adjál. Az utcai hálózat feltehetően TN-C, vagyis a házba bejön 3 fázis és egy PEN. Ezt válasszák szét PE-re és N-re a plombált területen. A szétválasztási ponton földszondával le is földelik (földpotenciára hozás). Ezután ha van ÁVK ha nincs nem szabad őket közösíteni. Ekkora teljesítmény esetén rendesen méretezett 5 eres kábellel kell a garázsba menni közvetlenül a ház főelosztószekrényéből, ahol saját biztosításának kell lennie. Sőt az ÁVK-t sem hagyhatod ki tűzvédelmi okok miatt.
Te írtad:
Idézet: „A régi tulaj arra figyelmeztetett, hogy a zöld (test) kábelt ne használjam kéknek (régen szokás volt a kettőt összekötni) mert a villanydobozban van valami védelem pont ez ellen.” Akkor most mi van?
Hát ezért is kérdeztem, hogy van e világítás, mert akkor a világítás hogy kap nullát ha a 3 fázisú dobozban nem lehet használni a "földet", Nullának. Hát az FI relé után már NEM lehet közösíteni a PE-t és az N-t. Az is lehet, hogy nincs semmi probléma csak a padlásra nem megy fel a Nulla? A garázsba hány ér fut be a főépületből? HA mégis csak a 3 fázis és egy plusz ér lenne a betápja a garázsnak, akkor az a zöld színű vezeték bizony a nulla lesz amitől úgy tartunk. A gond ott adódik ahol a főépületben lévő kötésdobozban lett kialakítva a leágazása a garázsnak. Ha csak négy ér áll a rendelkezésre és kell mind a három fázis a garázsi tápláláshoz, akkor szerintem Nullára kötötték a fennmaradt szálat. Ha az óraszekrényben van ez a kötés kialakítva, akkor ott át lehet kötni az FI elé azt a zöld szálat a PEN-re (kék zsugorcsövet rámelegítve, ezzel átcímezve) és a garázsban ezt szét lehet választani majd PE-re és N-re az ott elhelyezett FI előtt.
A bányász gépet nem értem, főleg padláson nem, talán pincében igen.
Az van hogy szerintem a garázs kivétel. (Mivel ő ott sosem használt fogyasztót, igy azt sem tudta,hogy mi ott a helyzet.) Ezt viszont az után néztem meg, hogy irtál az Fi reléről. (kigooglezem)
És ha csak három fázis és védőföldelés megy neki hátra?
Idézet: Szerintem "mi" vagyunk itt a bányászok ... még egy kicsit ásunk és minden kiderül, hogy minden OTT van a garázsban csak épp nem jó helyen vagy nem ott ahol szeretnéd. Csak az FI után ne kösd össze a földet és a Nullát ha egyszer már szét lett választva a PEN. „a világítás más útvonalon megy oda”
Tudod ez most nagyon jól jött ki, tetszik. Te tudod mi az a TN-C, én nem. Én tudom, hogy az egy bányász gép az nem minden esetben 1 gépet jelent (több gép ami egybe tartozik), te viszont ezek szerint ezt nem tudod. Egyebként igazad van, részletes információt kellett volna adnom.
Ez a tippem nekem is.
Akkor mindenképpen szükséged van egy 5. érre.
Gondolom nem mindegy, hogy honnan kötöm le az 5. eret, ugye?
Vagy ahogy előttem valaki írta, az egyik fázisból csinálsz nullát és rendelkezésedre áll két fázis.
A következő tippem az volna, hogy akkor tessék már próbalámpával összelámpázni a garázs világítási nulláját azzal a zöld vezetékkel és ha sötét lesz (mert leold az FI) akkor minden rendben van de ha nem akkor még bányászni kell.
Attól, hogy több PC-t kötsz hálózatba és SW szinten egy gépként üzemelnek attól az még energetikailag több fogyasztó lesz. Ha az elején elmondtad volna, hogy 2kW terhelésre számítasz fázisonként, akkor elmondtam volna, hogy a távot figyelembe véve 4 illetve 6mm2-es 5 eres vezeték elég lesz. Bent a főelosztó szekrényben 16A-es három pólusú biztosítékkal lebiztosítva. Természetesen a lakás 3 fázisú ÁVK-ja után.
Bocsáss meg, de az más kérdés, hogy úgy szeretnél villanyt szerelni, hogy alap fogalmakkal és hálózat sruktúrákkal nem vagy tisztában. Mintha én akarnék bányászgépet összerakni úgy, hogy eddig még csak képen láttam olyat.
Reggel pontosan lemérem.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
Moderátor által szerkesztve
Nem, mert a többi ahogy írtad a Fi relé után van.
Gondolom a gépek éjjel-nappal mennének felügyelet nélkül. Nem beszélve erről is.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
Köszi a segitséget.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |