Fórum témák
» Több friss téma |
Egy lakoparkban kb 80 lámpát kellett gatyába rázni. El tudjátok képzelni mi volt a sorkapcsok környékén, ha a kompakt teteje is földes volt. Szerencsére nem mindben volt
Több réteg műgyantás 4/1 zsugorcső, és alatta forrasztás volt a megoldás. Befejezésül wago párti vagyok, de itt nem volt más lehetőség. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2018
Mert nem találtak földet, amit feltúrhattak. Vagy nem volt ingerenciájuk fészket építeni. Az ellen a tevékenység ellen tényleg nincs más védekezés, mint a kiöntés. Mondjuk azt nem tudom mennyire szabványos, illetve van e szabványos módja,hogy valami gyantával kiöntse az ember a Wagót . Ettől kezdve már biztonságos is lehetne. Vagy valami alupaszta szerű trutyit használni hozzá.
Nálunk a lakáson belül tettek tönkre a hangyák egy konnektort. Telehordták szeméttel, összegyültek több ezren, mígnem szikrázott, és leoldott a kismegszakító. Természetesen egy szekrény mögött csinálták, hogy nehezebb legyen megtalálni. A dugalj maradéka úgy nézett ki, mintha évekig a föld alatt rohasztottam volna...
Idézet: „Vagy valami alupaszta szerű trutyit használni hozzá.” Igen lehetséges úgy, hogy kültérben, nedves, párás helyen gyufafejnyi szilikonzsírt használni a WAGO-hoz és az védelmet nyújt, érdemes kipróbálni, nálam is bevált. A legfőbb előnye is megmarad, hogy mérhető is, hiszen hozzáférhető marad. Vízlepergő, víztaszító tulajdonság valamint fémfelületeken kiváló korrózióvédelem érhető el. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
A zsugorcsöves kötés nem teljesíti a szabvány azon előírását, amely szerint a kötésnek hozzáférhetőnek kell lennie szemle, vizsgálat s karbantartás céljából.
Néhány típus :Bővebben: Link
Sziasztók panellakàsba vezetèk csatornàba , alumènium vezetèk fut vègig föld, nulla , fàzis . Olyan kèrdesem lenne szeretnèk róla leàgaztatnni ,konektorokat falon kívül. Vezetèk csatornàba meg szabad e kötnni sorkapocsal az alumèniumot ès a rèz vezetèket?
Lehet venni "alumènium" vezetéket is , inkább azt használj (szerintem olcsóbb is ) és vegyél hozzá való kötőelemet (talán a vagó márkában van )
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
Azzal kezdjük, hogy Al vezetéket Cu vezetékkel kábelcsatornában nem kötünk össze csokival. Alapból a vezetékcsatornában nem kötünk vezetéket. Léteznek olyan kötődobozok amik alkalmasak az Al és a Cu vezeték fogadására is, ilyeneket kell használni. Az iparban ú.n. cupal szerelvényeket használnak de ebből nem tudom, hogy létezik-e ilyen kis méretben.
De nem értem, hogy ha vezetékcsatornában fut a kábel akkor miért nem lehet az egész szakaszt rézre lecserélni... Illetve azt sem tudom (illetve inkább nem akarom) elképzelni, hogy csokival hogyan tudsz három huzalt összekötni szabványosan. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
Szia ès ha wagoval kötöm , ès mèg olyan kèrdesem lenne hogy az egyik szobàba a laminàlt padlónàl kb 5cm fölöt , vannak a falon kívűlí aljzatok ès 50 cm magasàgba szeretnèm a padlótol, elhelyezni. Milyen kötèsi formàba tudnàm megvalosítanni?
Elnèzest kérek mert nem teljesen az egèsz hàzba , fut a vezetèk csatorna. Csak rèszlegesen ès màr a festő is festí a hàzat.
Nyugodtan köthetsz vezeték csatornába. Wago-t használj hozzá alu pasztával.
Tudomásom szerint kábelcsatornában kötést nem lehet csinálni. Semmilyen kötőelemmel sem, hanem a kábelcsatorna mellett kötődobozban kötünk csak!
Rosszul tudod.
Az igaz, hogy Al és Cu drótot lehet wago-val kötni ha használ az ember alupasztát, de akkor is oda kell figyelni, hogy a két különnemű vezető nem érhet össze.
De kábelcsatornában én biztos nem kötnék kábelt. Az emberek tisztában vannak azzal, hogy kapcsolót, konnektort, elosztódobozt nem mosnak tocsogós vizes szivaccsal, de a kábelcsatornára ez nem teljesen igaz. IP44-es védettségű a legtöbb kábelcsatorna tudomásom szerint, nem lesz egészséges, ha valaki vizes szivaccsal fogja takarítani.
Szabályosan (kellő hosszra) csupaszolt vezetékek hogy érhetnének össze? A kérdés az volt, hogy lehet-e kötni. Nem tiltja szabvány. Ha neked ellenérzésed van a csatornába kötéssel kapcsolatban, írd le mint magánvéleményt.
Bizony! A szabvány is csak annyit kér, legyen jelölve, hogy ott kötés van.
wagóval is lehet, csatossal. és valóban paszta kell. Hát, milyen módon szeretnéd feljebb vinni? Csatornával?
Már kereskedelemben nem tudsz venni alamánium kábelt, csak 16mm2 felett. Maximum bontott, maradék valahonnan.
Inkább maradékot valahonnan, én a bontottban nem bíznék. De persze, ha nincs más.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
Mitől jobb a maradék. Épp olyan öreg mint a bontott, ráadásul a fél országot körbe kellene járni érte és még akkor is kérdéses, hogy sikerül-e találni.
Szia csak az a baj hogy padló szintnèl kb 5cm vannak , az ajzatok ès szeretnèm 50cm magasàgba elhelyeznni de ahol lehetnne sülyeszt ve.
Csak dugaljakat akarsz bővíteni, vagy felújítás is van?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2018
Teljesen jogos amit írsz. Elsősorban úgy gondoltam ,hogy elfekvő raktárkészletből esetleg, valahol.
kKizárt, hogy legyen. kKb. '95 ben már nem forgalmaztaák, 2004. üóta a szabvány sem engedi meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
Moderátor által szerkesztve
Bővebben: Link
A kérdéseit sem kell komolyan venni, de szerintem már nem fog többet kérdezni.
A mai konyhai terhelés, szobai gépek terheléseit nem bírják el a 70-80-as években alumínium vezetékből készült panel lakások villanyszerelése. Az akkori maximum 1 robotgép a konyhába és a Tv+porszívót elbírta a hálózat, de a mai igényeket nem szolgálja ki sokáig.
Az MCU 1,5 mm2 réz vezeték esetén az alumínium vezetékből 2,5 mm2 keresztmetszetre van szükség ugyanilyen terhelésre. Nem elég, csak leágaztatni a meglévő vezetékről bővítés céljára. Az áramkörök számát is növelni kell. A hálózat felújítás, majdnem minden esetben szükséges. Nagyon sok a szakszerűtlen bekötés, ami akkor derül ki amikor már nincsen feszültség valamelyik konnektorban, és feltárás után elégett vezetékek vannak. Pont az ilyen barkácsolás megszüntetése miatt tanácsos a teljes felújítás, mert a szakszerűtlen kialakítás, életveszélyes, tűzveszélyes. |
Bejelentkezés
Hirdetés |