Fórum témák
» Több friss téma |
Itt a probléma fő forrása szerintme az, hogy a FET Gate lába nincs eléggé meghajtva, jól lenne egy FET meghajtó. A gyenge meghajtás miatt a FET nagyon tud mlegedni.
Mádosik kép, R5. Minél nagyobb az ellenállás, annál jobban fog a FET melegedni. 7812 használata esetén a C2 és a mellette lévő zener dióda felesleges. NE555-tel előállított PWM nem tud lemenni 0 %-ra és felmenni 100 %-ra, ez normális, ugyanis a kondenzátort nem lehet nulla idő alatt feltölteni vagy kisütni.
Bakman,kösz hogy szántál rám időt . Valamit el néztél vagy én, Az egyik kapcsolásban sem látok cérnert nem látok egyik kapcsolásban sem. Nem a fett melegszik hanem az íc. Az a kapcsolás amiben 2 db 4148 dióda van és 58Ko poti az jó, csok a kerékpár kormányban 5 Kom os a poti van a kerékpár motórral terhelve jó !! . A második vagyis a 2es kapcsolás kapcsolás nál nem müködi 5 K potival és 5K potival melegszik az ic. üdv Öreg.
Valóban, én néztem el, schottky lesz az. Miért nem jó az első variáció, amelyikben két dióda van? A potméter értéke nem kritikus, lehet 5 kΩ is a poti.
A 7812-t ne cseréld le 7805-re, mert totál rossz lesz és a fet meg fog sülni. A 22 ohm bőven jó az 555 kimenetre.
Tegyél a 7812 be-és kimenetére párszáz nF-ot, közvetlenül a lábai mellé, ha esetleg nem lenne ott. Lehet, hogy gerjed. A fet gate-nek a 12 volt egyáltalán nem sok, de az 555-ből 12 volt táppal nem jön ki több, mint 10,5 volt kb. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
Üdv,! Kköszönöm a kapcsolást, a. Az 58 Kk hejLYére tettem egy 5_k-sK potit, hát nekem nem ment.
A szókp sem mutatott értelmes jelet. Één dugdosós panelon meg építem a kapcsolást., mert a kerékpárt 92 csinálta a dajcs*. éÉs még hasonló potítit sem lelek a neten. Hha megy miegiírom. Köszönöm Öreg! * Na, ez a mondat így teljesen értelmetlen! A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2018
Moderátor által szerkesztve
C1 100 nF-os kondenzátort cseréld nagyobbra, pl. 1 µF-ra. Valószínűleg túl nagy frekvencia jött volna ki, amit nem bírt az 555-ös IC.
Ennek fuss neki még egyszer, immár normális helyesírással!
Az ide nem tartozó magánbeszélgetést kivettem, kérem, hogy ezt privátban intézzétek!
2 kérdésem lenne.
1. ez az 555-ös IC ügye négyszög jelet ad ki? 2. PWM jelet szeretnék analóg jellé átalakítani, jelenleg egy Active Butterworth alul áteresztős szűrővel kísérletezek, de nem tudom, hogy jó e az irány. És persze, hogy jó helyre teszem e fel a kérdést. 0-50Hz-es tartományban szeretném használni. Köszi előre is.
Nem egészen érthetö mit is akarsz. Szerintem egy sima lineáris integrátor is átalakitja a PWM-t lineárisan változo feszültségre.
Van egy 0-50Hz-ig terjedő jelem, egy egy jel fix, tehát nem változik, ha egyszer elkezdi adni a jelet. PIC-el állítom elő, timer és megszakításban, illetve van mód ugyan erre a jelre, hogy PWM-el állítsa elő.
A kapott négyszög jelet szettném szinusz jellé alakítani. Erre keresek korrekt és egyszerű megoldást.
Sajnos az agytekervényeim még ugy látszik alszanak mert még mindig nem tudom mit is akarsz.
Most akkor mid van? Egy fix négyszögjel frekid valahol 0-50Hz között és mit csinál azzal a PIC? Ha szinuszt akarsz a négyszögböl, de ha az PWM, akkor abbol már nem lesz jo a szinusz. Szinusz csak pontosan 50%-s PWM-böl lehet jol kinyerni, minden másbol körülményes. Viszont nem nagy gond ilyen szinuszt más eljárással generálni.
Csak legyen egy jelem ami majd hogy nem tökéletes szinusz, egyelőre csak ennyit szeretnék.
PIC-em van itthon, ezzel elő tudom csalni a négyszögjelet, ebből kellene nekem szinuszt csinálni. Ha PWM akkor termesztésen 50%-os kitöltessél menne, de egyelőre most a timer és megszakítással működik. A kiadott négyszög jel már megvan. Itt tartok.
Akkor van egy szép négyszögjeled ( teljesen mindegy hogy PICböl vagy 555-böl). Ha nem változik nagyon a frekvencia, akkor egy jobb szürö levesz belöle szinte minden harmonikust, de az egész 0-50Hz-s frekvenciatartományban nem fog nagyon jol menni. 10-50Hz-s tartományban már jobb eredményt kapsz.
Jobb eredményt kapsz ha a 4szögjelet egy komparátorral 3szög jellé változtatod ( a frekvencia felezödni fog) és abbol vágod le a harmonikus jeleket. Ott a szinusz stabilabb és jobb lesz.
Szia!
Lehet analóg jelet PIC-kel előállítani akár PWM kimenet segítségével. Ilyenkor leggyakrabban valamilyen alul-áteresztő szűrőt használunk. Ha egyszerű szűrőt akarsz, akkor érdemes legalább 2-3 nagyságrenddel nagyobbra választani a PWM frekvenciáját a kimenő jel frekvenciájához képest. De ennél a megoldásnál folyamatosan kell változtatnod a PWM kitöltési tényezőjét. Ha fix a jel, akkor rezgőkörrel lehet talán legegyszerűbben kiszűrni az alapharmonikust, de azért az amplitúdók kézben tartása problémás lehet. Ha változtatni akarod a frekvenciát, akkor az analóg szűrődnek a rezonancia pontját is változtatni kellene. Erre nem ismerek egyszerű megoldást.
Nincs véletlen olyan DAC IC, ami ezt megoldja helyettem?
Tehát én beadom neki a PWM jelet és ő szinuszt ad ki? A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
Nem tudom miért ilyen bonyolultan? Ha szinusz jelet akarsz, akkor miért nem szinusz generátort épitesz - mi a fenének ehhez a PWM?. Kb olyan bonyolult mint a PIC és még programozni sem kell. De van kész IC is ami szinuszt is tud. (Függvénygenerátor topic).
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
Mert több jelre van szükségem, és PIC van egy rahedli itthon ingyen. Gondoltam, ha lehet felhasználom. Persze nem ragaszkodom hozzá, de nekem könnyebb PIC-el dolgoznom mint más nem ismert IC-vel. Megnézem ezt a komparátoros dolgot, ezt még nem használtam, de szerencsére van a PIC-ben.
A PICben levö komparátor nem igen fog müködni, mert a PIC mindig négyszögjelet ad ki. Neked egy külsö komparator kell integratorral, ami a 4szög jeleket 3szögüre alakaitja. Annak ha levágod 2 diodával a csucsait már majdnem szinuszt kapsz.
Még mindig nem árultad el mire kell a szinusz, mert az sem mindegy, hogy hanggeneratort vagy motor jelet akarsz. Nézz át a függvénygenerator topikba ott egy sereg ötlet. Vagy kerestess a googlival LFO kapcsolásokat - kis millio van, de PIC ( stb ) egyikbe sem kell...
Arra gondoltam, hogy a PIC kiadja a négyszögjelet, majd azt vissza vezetem a saját komparátorára. Majd annak kimenetével foglalkozom tovább.
Nem járható így? Schumann rezonátort akarok készíteni. ui: Jelenleg ezzel próbálkozom: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
A PIC - mint minden digitális eszköz csak két szintet ismer (0,1), abbol te soha nem fogsz egy lineáris jelet kapni. Azt mindig egy külsö elemmel kell megoldanod. A szürö is jo, de neked tracking filter kellene ( ami már bonyolult) mert a frekivel változnia kell a szürönek is.
Ezért egyszerübb egy LFO vagy függvénygenerátor.
Szia !
A DAC IC-vel "simán" meg tudod oldani ( ha van egy kis szabad prociidőd még ! ): a szinusznak megfelelő mintákat adod ki rá a frekinek megfelelő gyakorisággal + egy aluláteresztő RC szűrő és egy puffer ( vagy aktív aluláteresztő műv. erősítő ) !
Tudsz nekem ilyen IC-t mondani ami jó lehet a feladatra?
Nézzél szét pl. a Microchip kínálatában pl.:Bővebben: Link, de sokan készítenek I2C, SPI csatolófelülettel! A konkrét feladatodat nem néztem, de egy szinusz előállítása 50 Hz-en ( hacsak nem valami extra minőségű kell!) nem okozhat nagy problémát...!
0-50Hz kellene, elég pontosan.
Ilyen jelet már sikerült előállítanom, de nem tudom mennyire lesz ez jó nekem.. Csatoltam képet a jelalakok előállításáról. A kék jelet 3szoros RC szűrővel, a zöld jelet a Active Butterworth-el állítom elő. A piros jel egy erősített kék jel. A sárga az eredeti jel. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
A frekvenciát simán pontosan tudod tartani, csak a DAC-ra kapcsolt minták gyakoriságától és időpontjától függ, a jelalak hűsége a DAC felbontásától ( 10 bit --> 1024 lépcső az amplitúdót tekintve !, szerintem nem kevés, de van több bites is!), a minimális csipkézettség úgy gondolom RC szűrővel is megoldható !
Puding próbája az evés --> próbáld ki !
Fenti szűrők már szimulátorban megvannak és működnek, az erősségük kétséges.
A kék és piros jel csak max 20mV, a zöld jel az jó lehet, az 19v. Esetleg tranzisztorral érdemes lenne még komolyabb erősítést rátennem?
Én sem tudom követni, ráadásul a neten van egy sereg Schumann rezonátor - egyikben sincs PIC vagy egyébb digitalis áramkör és mind müködik.
Cipöt a cipöboltban kell venni.
555-el oldja mag az amit a neten találsz.
EN555 is digitális jelet ad ki, kell a szűrés rá, kérdés miképpen oldjam meg. Megvenni egyszerű lenne, de megalkotni az sokkal jobb móka. |
Bejelentkezés
Hirdetés |