Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Még 1 kérdés:
Hűtőbordát szabad festeni? Nem akadályozza a hőcserét?
Jah! kell hozzá külön erősítő és szűrő!
Lehet festeni, nem hiszem hogy sokat zavarna.
Talán az erősítőre találsz ITT egy megoldást.
És egy pár szűrőkapcsolás, ezzel már lehet valamit kezdeni!!!:yes:
HI!
Előre is bocs a kérdéért! Azt szeretném kérdezni , h a metal resistor ellenállás= fémréteg ellenállás carbon resistor = szénréteg ellenállás? itt találkoztam vele. Mégegyszer bocs az idióta kérdésemért , de biztos ami biztos alapon kérdezem csak. Mégegyszer köszi! A legjobbakat!!
Csak anyiban különbözik a Bórkarbon-rétegellenállás a Kristályos szénrétegellenállásoktól, hogy
Idézet: „A gyártás folyamás a szénhidrogénhez BÓR-t tartalmazó vegyületet is adnak... A bórkarbonellenállásoknak nagyobb a stabilitása. Terheléssel és nedvességgel szemben ellenállóbbak a kristályos szénrétegellenállásoknál, és kisebb a hőmérsékleti tényezőjük is.” Tehát JÓK!:yes:
Ha van 1 4-8ohm feliratú hangfalam, akkor azt az erősítő mekkorának érzékeli?
THX: ---ZoLee---
mérd meg a hangszóróit
sztem a magas 8 ohm a mély 4 ohmos lesz...
Hello!
Szingle tápos erősítő kapcsi rajzok érdekelnének... NEm találok sehol, ritka /tda2030kivetel/ Nekem valami nagyobb kellene SUB-hoz Tudnátok valamit? THX: ---ZoLee---
pl: ez
ennyit tud tda-m is...
De subnak erősebbre gondoltam, csak trafo nincs Ha lenne, akkor azt a darlintonos 120W-osat csinálnám... Amugy ma piacon: Trafo: 24V 100VA 0,8A 220V Ez 100W akar lenni? Csak? Marha nagy volt... 4000-ért adta, de következő soron volt 1000-ért is... Majd legközelebb megveszem azt 700-800-ért, addig hadd forrjon a levében a muki AMugy valami fono vagy szovo -nem emléxem- gépből van...
600HUF-os pákám szétéget, tehát mehettem ma hódhoz is
3 év gari volt rá... De váci a szervíz, szal... Nem tom hogy lesz... Csak küldenek másikat kb fél évet bírt... Amugy ezek az olcso páká mind ugyanazok, az egész... Hát de kispénzért ez van Jövő héten elmegyek hétvégi melót keresni... Kell DELLA szerelni..
"Trafo:
24V 100VA 0,8A 220V Ez 100W akar lenni?" jah 100Volt(szor)Amper azaz 24V/4.x A -s de 4000ft ért újjat kapsz singli táposba csak gitárerősítő lesz ám sztem... ahol sok feszről (40-60VDC) ről megy és a fesz körüli telj.. kb sacc.. szerintem..
Hát akkor a VA az a W... nem?
P=U*I 100VA/W=24V*4,xA
a VA nem = a W -al..
de ezt a nagyoktól kéne kérdezni mért is :yes:
Igen a V*A nem egyenértékü a W-ttal!
Pontosan így fogalmaz a kisokosom: Idézet: „A transzformátorok teljesítőképessége /jele:S/ (a terhelésükre megengedett legnagyobb teljesítmény) voltamperekben /mért.e.:AV/, ill nagyobb transzformátorok esetében kilóvoltamperekben (kVA) van megadva, ez a látszólagos teljesítmény. A rajtuk átvihető P tényleges vagy hasznos teljesitmény-igégybevételt megkapjuk, ha az S látsólagos teljesítmény (AV) megszorozzuk a mindenkori [/b]cos fi[/b]-jével: P = S * cos fi, ez lessz a W. Ha a cos fi-t nem ismerjük, akkor 0,8-nak szokták venni” PLD: Egy 500 VA-es trafó teljesítményére
:heureka:
Sziasztok!
Ez nem csak nomenkletura? W=VA? Én úgy tanultam még anno, hogy P(teljesítmény,watt)=I(áramerősség,A)xV(feszültség,V), azaz a mértékegységeket nézve W(watt)=A(amper)xV(Volt)=VA(voltamper). Az, hogy a trafóknál megkükönböztetünk látszólagos és hasznos teljesítményt miért befojásolná a mértékegységet? Mindkettő teljesítmény, azaz watt v. voltamer, mind1. Szerintem.
Pedig nem így van
JANI barátunk jól írta...
cos fi???
Hát azt honnan tudom mennyi? Egyáltalán fi az milyen szög, hol nézem? 0,8 az minden esetben jo?
A "fi" az az áram és feszültség közötti szög (avagy fáziskülönbség). Ez váltakozóáramú áramkörökben ismert dolog, ha nem csupán egy ellenállás van rákötve a hálózatra...és ugye a trafó az nem ellenállásként viselkedik a hálózatban...
De most közreadok egy linket, ahol részletesen le van írva, hogy mi-miért és hogyan alakul ki: [link=http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/valtakozoaram.pdf]http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/valtakozoaram.pdf[/link]
jah, értem, azt hittem a tekercselésnél valami...
De nem mechanika, már ok Ezeket tanultam...
EZEK KONDIK?
mEKKORÁK? THX: ---ZoLee---
Szerintem 1µF-os lehet mivel HF kicsatoló kondi (Jellemző értékük 1µF - 10µF-ig). Vagy ha megvan az alkatrészlista, abban biztosan megtalálod... *Esetleg a az IC adatlapja adhat még útmutatást.*
Igen azok... kimeneti csatolókondenzátorok 10..47µF körül érték jó lesz. A szélesebb felük a pozitív.
Értem, köszönöm...
Az érték nem változtat a basszuson? tda2030 on kivül nem tudtok szingle tápos erősítő kapcsikat? thx! ---ZoLee---
dehogyisnem.
a törési frekije 1/(2pi*c*(Rki + Rt) Rki az ic kimenete IDEÁLIS esetben NULLA (amúgy néhány ohm) Rt az a terhelés a C meg a csatolókondi vagyis minnél nagyobb kondit rax oda annál kisebb lesz az elsó határfreki itt még azért nem árt figyelembe venni a becsatolókondit sem mert az is vágja a frekit (de mivel Rbe inkább vágtelem vagyis n*10, n*100 Kohm ezért ez jóvan kisebb frekiket vágja) a kijött freki az Au hoz képest az AU-3db es erősítésnél van (azé - 3 db mert ezt az ember szar füle még nem veszi észre ) szal ide még jó a kisebb érték mivel a következő fokozat bementete terheli (n10 Kohm) vagyis még nem lesz nagy az éréke de ha egy végerősítő kimenetén van akkor 1000µF is lehet (ott a Rki n*10ohm TERHELÉS MEG 2,4,8 ohm ---> nagy érték jön ki a kondira hogy az alsó töréspontifreki viszonylag alacsony maradjon ) mégeccer mondom hogy ezen a frekin nem erősít maxot hanem atól 3db-el kevesebbet (Au db: 20lg Au ) vagyis viszonyszámba a 3 db az pont gök2 =1,4125.... kicsit sok lett csá
Nem ide tartozik, de egy kis érdekesség.
Említetted, hogy Idézet: ...„mert ezt az ember szar füle még nem veszi észre” Namost! A legkisebb teljesítmény amit az emberi fül képes meghallani az 0,0000000000012W. Ugye nem is olyan szar az ember füle!!!
ok de akkor se jóó viszonyítva egy kutyáéhoz vagy macsekéhoz vagy...sorolhatnám
de a basszust azt stereti szem más az hogy valamit meghallani vagy 2 között külömbséget tenni.
a nullákat számoltad is vagy csak írtad
szal 1,2*10a-12 azaz 1,2pW ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |