Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon is tudom h mit akarok,egy tölcsérsugárzót vagy egy subládát szeretnék építeni!
A tölcsért kiváncsiságból szeretném megépíteni mert érdekességneknek tartom a többi hangfalféleséghez képest! ez nem igaz hogy nem fogadom meg senkinek a tanácsát söt örülök neki h enyi tanácsot kapok csak átgondolom az itt elhangzott tanácsokat és tapasztalatokat és utána építek! Az erősítöt meg azért irtam h 2X700W mert ez 2-ohm on adja le az erősítö és ezt csak szabadtéri buliban,falunapon vagy nagy teremben engedném rá a hangfalakra persze nem csak az én hangfalaimra! Amugy 2X275W 8-ohmon az erősítö teljesítménye de ennek is a töredéke elég egy szobába! Jelenleg 2 kétutas sztereo falam van egy kis 20-as hangszóróval szerelt subláda segit a mélyhangok intenzív visszaadásában és nagyon jól müködik ![]()
Pedig az a somogyi sem volt valami érzékeny.
![]()
Szia!!
Én is vidéken lakom,és nekem is kb ekkora méretö a szobám!Milyen hangszóróid vannak? sokan mondták h nagy a tölcsér a szobába és h nem lesznek jó mélyei,elvileg a nagy hullámhossz miatt! Az a baj h nem tudok olyan tölcséres rajzot ami kifejezetten mélytölcsér lenne ezen a hatalmas rajzon kivül!
Elég jól szólhatnak,ha már 38-as hangszórók akkor ott vannak mélyek rendesen!
Amugy mégegyszer átolvastam a cikket amit küldtél(rádiótechnika évkönyv 1981) és azt irják a tölcsérröl h lakószobában is lehet használni,ha csak egy hangszórós kivitelben építem meg és csak kisseb teljesítményel használom! De azt is irják hogy a nagyobb tereket jobban szeretti igy tehát jó lenne szobába is ![]() Mégegyszer köszi a cikket!! Üdv!!
www.speakerplans.com
Itt találsz többet is! üdv Frank
köszi az oldalt nagyon sok jó terv van itt találtam is egyet ami mélytölcsér és nem is olyan nagy csak kicsit bonyolult a felépítése
![]() még jobban átböngészem a rajzokat és elolvasom h mit irnak róla!
A nagy membránfelület önmagában nem elég a jó minőségű mélyátvitelhez.
![]()
Mi az hogy nem mély tölcsér? Nézted a görbéket amik oda vannak rakva minden rajz alá?
![]() ![]()
Jók a rajzok csak bonyolultabb megépíteni mint a nagyobb tölcsért,igaz h kevesebb anyag kell hozzá és a méretei is kissebek de nekem bonyolultabbnak tünik mint a nagy tölcsér!
Ráadásul a nagybol ha esetleg nem lenne jó még tudok kissebet építeni ugy hogy szerintem megpróbálkozom megépíteni a nagyobb tölcsért egy hangszórós kivitelben!persze elöször még nem emminence hangszóróval mert ugy tényleg húzós lenne az ára!
Skyline én csak arra leszek kíváncsi, hogy akkor mit fogsz csinálni, ha megépted a tölcsért olcsó hangszóróval, és nem fog tetszeni a hangja.
![]()
Már én is nézelödtem a speakerplans.com-on és a következö projekt onnan lessz egy tölcsérsugárzó,kicsit bonyolult a felépítése de nem foglal sok helyet és jól néz ki!
A bandpass láda vagy egy subláda nem megy 60-70Hz alá?
A BP ládák mérés nélkül kivitelezhetetlenek, kivéve ha pontos bevált tervet másolsz milliméterről milliméterre. De akkor is veszélyes a hangszórók paramétereinek szórása miatt. Egyébként nagyon sok problémája van ezeknek a bandpass rendzereknek olyan középfrekis rezonanciák pl. amik rettentően zavaróak tudna lenni, és az átvitelük is olyan, hogy nem támogatja kifejeztten a rendszerbe illesztést. Magában pedig gondolom senki nem hallgat 100Hz alatti hangokat. Ott van még a terhelhetőség a torzítás és az impulzusválazs. Ezekben egy BP konstrukció szinte mindig gyengébben szerepel egy mezei b-reflex doboznál.
Attól, hogy kicsi a szoba, még lesznek mélyhangok, olyan nincs, hogy nem fér bele és nem hallod. Lesznek biztonyos pontok a szobában, ahol nem hallod, de ez ugyanígy előfordul a hagyományos dobozkonstrukciókkal is. Viszont szobai hangsoításhoz egy tölcsér tényleg teljesen fölösleges! Semmi értelme nincs. Jó hangszórókkal megodható gond nélkül tölcsérmentesen is a jó mélyátvitel. Ui: Hogy egy tölcsér meddig használható, az méretezés függő, de általában 2-3 oktáv átfogással érdemes tervezni. 200Hz-nél miért is lazítaná a csavarokat? Ott talán már nem is szólna...
Skyline írta, hogy max 300 Hzig engedné fel a mélytölcsért. ezért írtam, hogy az veszélyes lehet egy kicsit, mert szerintem az állófrekik 200-300 Hz körül szoktak lenni. vagy nem tudom pontosan hogy van ez.
Azért még annyit hozzátennék, hogy állóhullám két egymással párhuzamos kemény visszaverő felület között alakulhat ki.
nem azt mondtam h nincs mélyhang, mélyhang mindig van, de nem olyan minőségű, mint ami oda illik.kocsiban még sosem hallotam olyan zenét ilyen mélyládás megoldással, ami szépen szólna. vajon mért... vagy röfög, vagy böfög, vagy nincs mély, vagy rezeg az egész kocsi tőle.
![]()
"kocsiban még sosem hallotam olyan zenét ilyen mélyládás megoldással, ami szépen szólna" - én már igen. 250wattos 25centis hangszóró , gyári ládában, reflexnyílással, kb. 160wattal hajtva. Mély a gyomrodban, nem csak szűk frekvenciatartományban, hanem szólt a 40Hz is, meg a 70Hz is! az ülések rezegtek, de ez jó hatással volt a szervezetünkre (masszázs
![]()
Báreflexxel elég nehéz autóban boldogulni, zárttal sokkal könnyebb a megfelelő átivtelt összehozni az utastér mélykiemelő hatása maitt.
Ez így van.csodálkoztam is, hogy milyen szerencsés a srác, hogy a Suzukijában ilyen jól szól a cucc... Jó ládát válaszotott (egy ilyen duruzsol a kocsijában.). Gyári, és szépen szól. a hangszóró sem olyan rossz, ami benne van! 25 centis pedig azért jó, mert is túl lágy, és nem is túl pattogó.
Idézet: „nics őtletem mijen cucokat vegyek” [b]Ajánlom figyelmedbe, például a "A MAGYAR HELYESÍRÁS SZABÁLYAI" című irományt, vagy a "helyesiras.lap.hu" oldalt. :bummafejbe:
Szia Shalafi66!
Mint profihoz lenne egy kérdésem. Sok mélydoboznál használnak plexi lapot az építők. Tudtommal az a jó doboz ami megfelelően merev, sűrű anyagú, mégpedig azért hogy csak a hsz-membrán álltal mozgatott levegő adja a hangot ne a doboz. Tehát hiába építek jó dobozt ha relatíve nagy plexivel fedem az oldalt, ami rezonál. Akkor meg miért alkalmazzák? ![]()
Miért rezonálna? Kisméretben, kellő vastagságú, (min.10mm) megfelelően merevítve (élben hajlítva), sűrűn körbecsavarozva teljesen jó. De csak "design"...
Azért mert én fogtam már működés közben ilyen plexis band-pass-t,(chrunch 2x30cm driver) és úgy rezonált mint egy második membrán.
Látom, kicsit rosszul érintett a hsz-em
![]() Akkor gondolom, megvan a véleményed az autós mélyládákról! Te mit raktál/raknál a kocsidba? Természtesen a csomagtartóba, és egy légterű az utastérrel. Erősítőről nem kell szót ejteni! Saját gyártmányú ládát raknál be inkább? hangszóróban mekkora méretet? érzékenységben gondolom a lehető legjobbat választanád. Esetleg márkát mondanál? Ha esetleg úgy adná a sorsom, akkor megpróbálnám meghallgatni valahol az ajánlott hangszórót! Kíváncsi vagyok a véleményedre! Köszi!
Nem Shalafi helyett akarok írni, hanem csak saját véleményem. Mivel nekem itthon van 2 darab H2000-es mélyládám, HA31-422es hangszórókkal, és tudom hogy a világon semmi baj velük, és nagoyn jó hangjuk van, én természetesen ezt tenném. akku csere sem kell majd hozzá, mivel 100 wattot igényel. így is 115-117 dB-es hangnyomás kocsiba elég személyem szerint. Azt hogy milyen dobozba raknám, azt nem tudom. Itthon 64 literes bassrefibe van. sztem egy kisebb kocsiba ez nagy lenne eléggé, szóval inkább valami kis zárt ládikón gondolkodnék. és természetesen nem 8 ohmosba hanem 4esbe. Ha esetleg kevés lenne egy darab, akkor hozzácsapnék mégegyet, és stereo erősítőről mehetne szépen . Alsó határfreki meglenne az biztos !!
bocsánat ! hülyeséget írtam. Ahogy elnézem az adatlapot, hát nem volna túl fényes az a zárt láda. 0.25ös Qts mellé.... Hát akkor egy jól tervezett, odaillő reflex doboz (64L) ami kellően lapos, és kitölti az ülés mögöttti ferde részt szépen.
hát a plexiben tényleg csak kis felületeknél lehet bízni valamennyire... azért használják, hogy eladhatóbb legyen van rá igény-vevőkör, stb.
azt hiszem írtam már korábban, valami kis zárt dooz lenne az áldozat (minek foglalja a helyet), túl nagy érzékenysége nem lehet, mert akkor mélyátviele sem volna igazán jó (egy 250mm-es hsszel 88dB@1W hangnyomással jól ki lehet jönni, amire én gondolok az egy olyan 35 literes dobozt kíván, ha az utastér mélyiemelését beleszámolom egészen elfogadható az átvitel 30Hz alatt is...) de típust nem írok, mert nem reklámozok. Meg valszeg magamnak készíteném a hangszórót.
A HA31-nél van néhány probléma ami miatt nekem autós célokra nem volna jó. Bár zártban szerintem elmenne az átvitele, csak viszonylag nagy doboz kellene(50liter), nagyjából még a terhelhetősége is elfogadható lenne, de nem viselné jól az autós klímát a hsz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |