Fórum témák
» Több friss téma |
A képek!
Jó látni, hogy valaki megint örülhet a munkájának.
Ahogy írtad is, szóval a rendes csillagpont, és az indamentesítés kizárt dolog, hogy rontaná a megtapasztalt hangminőséget. Jó zenehallgatást hozzá!
Remélem a trafót legalább lefogattad, így ne használd tartósan, balesetveszélyes, ne vedd ba...gatásnak.
Meg a 230-as forrasztási pontokra zsugorcső(meg a többi nagyfesz csatlakozási pontra is, ha van pl 2x110V-os bekötés miatti középmegcsapolás), főleg ha nem építed be hanem csak így csupaszon próbálgatod... Szintén építő szándékú hozzászólásként, csatlakozva az előttem szólóhoz...
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2018
Kicsit átalakítottam! Persze akartam tenni a 230 as részre zsugorcsövet most tettem is csak nyilván ha lesz hozzá még egy trafo akkor onnan vezetem a 230 -at neki ezért nem melgítem rá
Amúgy egyátalán nem veszem sértésnek meg ba***tatásnak ha megmondják hogy mi sz*r mitcsináljak másképp csak nyugottan! Jöhetnek a kritikák (mert van mit)
Jó ez így is, ha csak rá van húzva, sokkal jobb, mintha nem lenne ott semmi főleg a beépítés előtti próbálgatás erejéig... Meg ha úgy méred, hogy a két primer bekötési pont közötti tüskék is a primer tekercs részei, akkor azokat is érdemes ugyanígy valamivel leszigetelni...
A szekunder oldalra, ha stabilan van megcsinálva, főleg egy nem is készreszerelt darabon, akár el is hagyható (szerintem) a zsugorcsövezés, de ártani nem árt neki az biztos. Meg ha már kérdezed, akkor az a Graetz ami bár tényleg egészen találóan egyszerű helyre került, "indamentesen", hogy mek-eleket fórumtársunkat idézzem viszont talán jobb, ha nem a műanyag csévetestet melegíti, hanem mondjuk a doboz fém aljára van csavarozva, de persze jobb helyeken a csévetestet nem hőre lágyuló anyagból készítik talán Ja meg a biztiket ne spórold ki se a szekunder, se a primer oldalon, bár ez is a késztermék része kell legyen, talán te is gondoltál már rá, de ha mégse akkor eszedbe juttattam... Amúgy szép munka! A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2018
Ha már kérdezed?
Én tápvezetékeknek minimum ezt a vastagságot használnám: Hangszóróvezeték, 2 x 2,5 mm2
Értem!de miért kellene olyan vastag kapu48? Hiszen nem melegszik fel
Már régen rossz, ha a vezeték melegszik!
Számoljunk teljesítményt max.-ra kb. I = P/U – ahol I az áramerősség (Amper), P a teljesítmény (Watt), U a feszültség (Volt) V=80, W=100 sztereo: 100/80=1,25 * 2= 2,5A max Már ne ezen a 0,5m vezetéken múljon, hogy kapjon elég kakaót a 2 végfok!
Egy táppanel a pufferekkel, gretz híddal jobbat mutatna. Nem látok biztosítékokat, hangszóróvédelmet.
Igazatok van! vastagabb táp kábel de pl a hangszóró 3uH tekercsénél már megbukik a dolog mert az 1mm-es huzalból készítettem Itt a koppanásgátló (skori féle) 24v-os relével sorosan bekötve tökéletesen működik!
Merem remélni, hogy földelt konnektorba csatlakozol a kütyüddel, és ellenőrizted annak földelését, hogy jó-e! Gondolom a doboz 230V-os csatlakozója három pólusú és a földpontja a sasszira van kötve!
A készülék dobozának védővezetőre kötése egy csomó probléma forrása lehet. A készüléket inkább a tápegység valamilyen jól megválasztott GND pontjára célszerű kötni, és megpróbálni kialakítani a minden szempontból jobb kettős szigetelést (amit tilos földelni).
Ezt a leírást GeLee már cáfolta.
Link.
A kábelezés túl is van gondolva. 1.5-ös vezeték szépen, rendezetten röhögve elég.
Kedves Alkotó!
Én értem az általad írt gondot, meg a kettős földelésből adódó szerelést. Azonban a képen nincsenek erre utaló, látható jelenségek. Ezentúl, meg számomra a fórumtárs élete az első. Ezért tanácsoltam a fémház földelését. Amit Te tanácsoltál "tápegység valamilyen jól megválasztott GND pontjára célszerű kötni", ezt homályosnak tartom, egy kezdő építő szempontjából. És nem tudom jelent-e védelmet egy esetleges prímér-test zárlat esetén.
Jonny0004, igazán tovább olvashattad volna azt a konzultációt, ugyanis a folytatásban:
janika002 válasza mek-elek hozzászólására (») Válasz • Jan 21, 2018 Kedves Elek! Én is ezt tapasztaltam!A PA 300 építése után amit így építettem ,két Quad 405 erősítőmnél szedtem szét a toroid szekunderét , hogy megszüntessem a középmegcsapolást, és két független tekercset hozzak létre, két külön híddal! A végső egyenirányítás és szűrés után alakítom ki a csillagpontot!Össze sem lehet hasonlítani stabilitásba, zavarvédetségbe, brummosságba a két rendszert!
Igazán tovább olvastam, de az csak egy vélemény, én csak a mérésekre utaltam.
A mérés, az meg csak egy mérés, és nem überelheti a mások által leírt megtapasztaltakat.
Nem gondolnálak Király Tibornál hitelesebbnek, ha nem haragszol.
Valamit túlgondoltál...(már megint).
Én sem gondolnálak téged hitelesebbnek a mérésnél, ha te sem haragszol. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2018
Igazán nívós gyári gépekben tovább mennek négy szekunder, négy egyenrángató gyorsdiòdákból, hangra jótékony hatással van (számomra).
A mérés valóban lehet irányadó.
A te hozzászólásod, a Te méreteid számomra. Én nem vagyok Király Tibor, sem Denon. Milyen szerencse, hogy Te jól tudsz mérni.
Hát igen. Egy ideje én két trafóval építek a jobb elhatárolás miatt (monoblokk), a csatornáknak nem közös a testje. A Schottkykat a FH6-nál alkalmaztam először, zavarvédelmi okokból, de a pufferfeszültséget is megemeli egy kicsit.
Én kb 30 éve használok duplatápos erősítőkhöz két egyenirányító kockát, a kezdetén nem voltak nagyfesz gyorsdiódák komoly áramokra, vagy nehéz volt beszerezni, aztán lassan azok is beszivárogtak, mikor elkezdtem tápokat építeni autóba (kb 95-ben) és kipróbáltam otthoni erősítőben a Schottkykat, de nem bántam meg. Anyagi vonzata szinte elhanyagolható.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2018
Igazából az a baj mindig átmész személyeskedésbe, ha valaki nem a Te véleményeden van. Én csupán mutattam egy mérést GeLee-től, amely nem igazolja az állításaid, ennyi, nem kevesebb, nem több. Király Tiborról, és a többiről egy szót sem írtam.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2018
"Én csupán mutattam egy mérést GeLee-től, amely nem igazolja az állításaid, ennyi, nem kevesebb, nem több. Király Tiborról, és a többiről egy szót sem írtam."
Ezt birom, sokan másokra hivatkoznak "xy ezt meg azt mért, hallott" de a legtöbben semmit ki nem próbálnának, aki meg kipróbál valamit és úgy jó neki miért nem lehet hagyni zenéthallgatni. 30 éve itthon szinte mindenki röhögött a kábelek saját hangján, mára teljesen elfogadott, normális berendezésen a "takarító néni "is hallja az eltérő hangzást.
Szerintem félre érted a helyzetet. Pont az lenne a jó, ha mindenki azt hallgatna ami tetszik a fülének, és itt megállna a dolog. De vannak, akiket bánt ha a másik mást gondol, és próbálnak különböző vérmérséklet szerint ráhatást gyakorolni az eltérő nézetűekre.
Pl. Mek-elek már hírhedt Király Tibor mániás, és nincs olyan érv, mérés, vagy bármi más ami el tudná téríteni. És ez így rendben is volna, de kényszeres be akar mindenkit vonni ebbe a körbe, ami már nincs rendben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |