Fórum témák
» Több friss téma |
Pedig ezt jó lenne tudni.Alap.
A tekercsen (spulnin)milyen feliratok vannak?
Amit jelenleg forrasztottam az réz és bevonatos is volt. Leégettem kapartam. De úgy tűnik hogy lesz mit még tanulnom és beszereznem.
Azt sajnos nem kaptam meg. Méterben tudtam venni csak. Az egész tekercset nem akartam kifizetni mert csak 1kg kiszerelésben volt nekik.
Értem. Így nehéz bármit is mondani ezzel kapcsolatban.
Ha az ónod rideg, nehezen hajlítható, a forrasztási felületed kicsit matt akkor ólommentes. Az ólommentest nem igazán ajánlom semmihez, kezdésnek meg főleg nem. Vegyél normál ólmos ónt, (60/40, vagy 63/37-est) márkásat szerezz be, azzal nincs gond. (Kester, Alpha Metals, Fluitin stb.)
Mint mindent forrasztani is tanulni kell. Elöször is a páka hegynek onosnak kell lennie ( mintha vizes lenne). A forrasztando drotnak stb galvanikusan tisztának kell lennie ( azaz dörzspapirral késsel csillogosra kell kaparni. ( ha lehet réz, sárgaréz vagy onozott legyen - az utobbit nem kell kaparni).
A pákán levö onnak át kell "nyalábolnia" a forrasztando alkatrészt - igy adod át a höt. S ha tiszta az anyag akkor összeforrasztodik. Fluxot mindig használhatsz. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2018
Égetést hagyd ki, csak kapargasd.
A "bevonatost" azt hogy érted?
Lakk/zománcszigetelésű huzalt, "tekercselőhuzalt" akarsz forrasztani?
Hirtelen kellett egy mikrofont javítani. Sürgős volt és emiatt égettem meg. Lakkos volt ha jól tudom.
Amúgy a tanácsot köszönöm. Most már sikerült létrehoznom egy pici "piramist". Tehát a hőmérséklet jó. És szép fényes az ón. Könnyen hajlítható a forrasztás előtt.
Rendben.
A zománc/lakkszigetelésű huzalokat szikével kapard meg finoman, hogy a bevonat eltűnjön.Ha szép fényes utána már szépen befutja az ón.
Köszi. Mostantól igy fogok tenni
Sziasztok!
Erre mondjon valaki egy megoldást, miért csinálja az ón ezt kihűlés közben! Szerintem megy vissza a Conradba szegény ón. 250g-ot vettem kb. 8eFt-ért. Bővebben: youtube Ón típusa: Stannol HS10 1mm, 2.5% (conrad: S-Sn99,3Cu0,7) A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2018
Szia.
Akkora mennyiség tűnik el,hogy az a sima zsugorodásra nem fogható,hanem átfolyik a galvánozott forrszemen simán. Nézd meg légyszives,mennyi jut át a panel másik oldalára. Vagy kitelik az ónnal pár forrszem,az is jelentős mennyiség. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2018
Én inkább az ónban lévő fluxra gondolok, ami forrasztáskor felhabosodik majd kihűlés közben kiszökik a forrasztásból gázként. Magyarul a flux még az ónban válik gázzá és buborékot hoz benne létre ami vagy kipukkad (ez látszik a videóban) vagy belül zárványt képez. Próbáld meg alacsonyabb hőfokon a forrasztást.
Janszi: nincs galván, ez csak sima próbanyák. Nem tud az ón a lyukakba bejutni, mivel ott nincs hordozóréteg, csak a sima nyák.
Elektroncso: alacsonyabb hőmérsékleten az ón nem nagyon akar megolvadni. Pont határon vagyok, ahol szépen olvad az ón. Én is valami gázképződésre gondolok, de ennek sincs semmi értelme, hiszen az ónfelhalmozódás alatt is vannak lyukak. Szimplán összeesik az ón. Ha csak kis pöttyöt forrasztok, ott is hidegforrasztás jön létre, a gömb felülete opálos lesz. Szörnyű ez az ón. Van Stannol SN60PN39CU1-em, az szuper. Ez a SN99,3CU0,7 szörnyű. Gondolom az összetételt jelölik a számok.
Az ólommentessel jóval nehezebb forrasztani.
Ez gyakorlatilag tiszta ón.A benne lévő Flux is kérdéses.
Elsőre azt mondom, hogy ez nem elektronikai célú ón. Ólommentessel is lehet szépen dolgozni, feltéve hogy SAC305-ös. (96,5%Sn. 3%Ag,0,5% Cu) Tényleg kár volt megvenni, főleg ennyiért.
Viszem vissza, hozok helyette másikat. Drága a Conrad, de cserébe támogatják a vásárlót. Meg másik városból áthozatnak egy óriási kartondobozba csomagolt 400Ft-os alkatrészt megrendelésre (környezetvédelem lényegtelen...). Ti milyen ónt használtok?
Ólmos forrasztáshoz Alpha Metals, Kester, normál 63/37-est, szerves gyantás Flux-ost használok,
ólommenteshez Alpha Telecore Plus-t. Mindegyikkel szépen lehet dolgozni. A lényeg hogy ne csinálj kevert forrasztást, és mindegyik ónhoz megfelelő legyen a hegykiválasztás/hegyhőmérséklet. Az a gond hogy nagyon sok rossz minőségű, illetve ismeretlen ón van a "piacon", amiknek az olcsósága csábító, csak utána van az hogy a delikvens megérkezik az álomvilágból a rideg valóságba
Ólmoshoz SSW (Super Solder Wire) márkájót hazsnálok több átmérőben, nekem bejött.
Köszi a tippeket. Nekem ólmos kell. Nem is tudtam, hogy betiltották az ólmos ónt... A conradban nem is tudtak adni másikat. Meg persze az árnak a 81%-át kaptam csak vissza, asztalra csapás után. De ennek is örülök, hiszen nem néztem utána az ónnak, tehát az én hibám a rossz választás. Mondjuk jobb lett volna asztalracsapás nélkül...
Pl. itt: Bővebben: Link van választék.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2018
Nem tiltották be az ólmost.
Márkás ónt vegyél, és nézz utána az összetételnek, flux típusának is. Kestert, Alpha Metals-t tudom javasolni, mint előzőleg említettem. Profi minőség, korrekt áron.
Közben megtaláltam amazonon 15€-ért ugyanazt az ónt, amit conradban 25€-ért vettem régebben. Most elégedett vagyok
Üdv! Azért mert másképp kell! Ha tudod hogy kell akkor már nem. Pl a forrasztási hőmérséklet 390°C Nem 350°C, mint az ólmosnál. Aztán van még...
Üdv!
Valóban! Csak a terméknek kell környezetvédelmi "bleifreinek" lennie a vámtörvények miatt! Amúgy a minőség, az tényleg fontos!
Hirdetésnek az Apróhirdetési rovatban van - kizárólag - a helye!
Igen, nincs tilalom alatt, csak a munkahely kialakítása terén vannak előírások. Vannak olyan gyártmányok, amiben csak ólmos ónt lehet használni.
Egyik barátom munkahelyén a felügyelet a cséve színéről már tudta, hogy szabálytalanul dolgoznak. Ment is a bünti.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy Bosch autó elektronika, tranzisztort szeretnék beforrasztani, de egyben lecsöppen róla az ón. Próbáltam gyantás pasztát, forrasztóvizet, de semmi nem segített idáig. Valakinek van valami ötlete milyen folyasztószert használjak? Előre is köszönöm a segítséget.
Vagy hideg a felület (nem melegíti át a páka), amihez forrasztani szeretnél és/vagy eleve olyan anyagból van, amihez nem lehet forrasztani. Nem véletlen használnak ponthegesztést az ilyen dobozokban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |