Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2097 / 2537
(#) Beringer 600 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 19, 2018 /

Jó akkor legyen baji féle ha így jobb neked
(#) pistaf válasza reloop hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Köszönöm a kimerítő választ! Tehát ez egy ilyen konstrukció.
(#) Bluger hozzászólása Aug 21, 2018 /

Sziasztok
Egy kis segítség kéne, az 5.1es topic az nem megy, na de ha persze megkérdezhetem itt.
Van egy olyan problémám, hogy adot egy Orion HT520-as 5.1es hangfalszett. Ebből kiment egy TDA7269a-s végfok ami a frontot hajtotta volna, a többi az ment működött rendesen. Kicseréltem az ic-t ami látszólag (elvileg) csak az ment ki, de most semmi nem működik benne. Bekapcsol pirosan világit nem szól egyik oldal sem. Ha a standby-al kikapcsolom már be se kapcsol. Táp feszt megkapja mind 2 panel, próbáltam lekötni külön külön mindkettőt de nem akar működni. Mit ronthattam el ha csak az ic-t cseréltem? (Minden jól be van kötve)
(#) tothbela válasza Bluger hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Forrasztd ki az IC-t, és nézd meg hogy úgy mit csinál. Akár az IC is lehet rosz. Ha lefotózod a forrasztási helyet, kiderühet valami turpisság.
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Szia reloop, sikerült alkotnom egy darlingtont Bővebben: Link ilyen módon.. Beállitottam a nyugalmi áramot 4.4mV mostmár nem pörköli szét a hűtőbordát. De...sajnos hangot még mindig nem présel ki magából, a kimeneteken 25-37mv jön ki 0ához viszonyitva. Sajnos a sémát nem birom feltölteni mert nagy. Merre induljak tovább?
(#) Sanitatum válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 22, 2018 /

Szóval ahogy letudtam követni az egészet, sorba raktam a képeket. A tápfeszültségek az ic-ken megvannak.
(#) HEXA007 hozzászólása Aug 23, 2018 /

Üdv.
Következő lenne a problémám aliexpress -ről rendeltem egy csöves sztereo előerősítőt amihez két mono Tranzisztoros végfokot kötöttem.
Szépen szól de sajnos mély hangoknál recseg...
Mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm
(#) mek-elek válasza HEXA007 hozzászólására (») Aug 23, 2018 /

Torzításszerűen, gerjedésszerűen, változó hangerőnél is?
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 23, 2018 /

Szia! A mérések szerint a végfok üzemképes. Vizsgálandó, hogy a bemenetén van-e jel, illetve a kimenetről eljut-e a hangszórócsatlakozóig.
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2018 /

Jól sejtem, hogy a legegyszerübb lenne szkóppal mérni a jeleket, a bemeneten és a kimeneten? Sajnos ilyennel még nem rendelkezem,de tervben van hogy veszek
(#) HEXA007 hozzászólása Aug 24, 2018 /

Már egész alacsony hangerőn is észre venni hogy torzítja a mély hangokat. De se a hangerő növelésével se a csökkentésével nem szűnik meg.
Igaz a végfokot a maximális teljesítményhez +\- 45 volt-al kellene táplálni de most jelenleg csak 12v al van ezért magasabb hangerőn meg is érteném a mély hangok torzítását.
Ez okozhatja a problémát?
(#) HEXA007 hozzászólása Aug 24, 2018 /

Itt az előerősítő, végfok, és a hozzá tartozó info.
+ jelenleg egy 2*12v 120 VA Toroid trafó hajtja a végfoknak graetz el egyenírányítva az egyik oldal.
(#) eper1234 válasza HEXA007 hozzászólására (») Aug 24, 2018 / 1

helló, nem túl alacsony az a +-12v ? Nem tudod nagyobb tápfeszről meghajtani a végfokot ?
(#) krisz69 válasza HEXA007 hozzászólására (») Aug 24, 2018 / 1

Nagyon határ eset az a tàp feszültség amiről hajtod. 16,96VDc+- ez terhelve le eshet 15V alá. És Ott már elő fordulhatnak ilyen jellegű problémák.
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 24, 2018 /

Szkóp nélkül is boldogulhatsz.
A kimeneti relék kattannak? Egyik csatorna sem szól?
(#) reloop válasza HEXA007 hozzászólására (») Aug 24, 2018 /

Szia! Előerősítő nélkül hogy szól a végerősítő? Ha nem tudod rendesen kivezérelni, köss az R17 ellenállással párhuzamosan 220-330 Ω ellenállást!
Az előerősítőt lepróbálhatnád egy ismerten jól működő végfokkal.
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2018 /

Igen, kattannak. Csatorna váltáskor is mert van olyan gomb hogy A ,B ,A+B, Off. Egyik sem
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 24, 2018 /

A javított csatorna áramfigyelő tranzisztorát távolítsd el, gyanúsan alacsony rajta a feszültség. Ilyen funkciójú ezen a rajzon a Q633, Q733. Az általad feltüntetett feszültség szerintem a valóságban úgy alakul, hogy az emitter és a bázis 0 V, kollektor az 1,1 V-os. Az 1,1 V ebben az esetben is kevésnek tűnik.
Akár a helyes értéket is kiszámíthatom, ha adsz útbaigazítást honnan tölthető le a teljes kapcsolási rajz, vagy átküldöd emailben. Az email címem a "reloop" nickre kattintva találod meg.
(#) HEXA007 válasza eper1234 hozzászólására (») Aug 24, 2018 /

Egyenlőre sajnos nem... És igen biztos hogy alacsony de kis hangerőn elégnek kellene lennie de sajnos akkor is fennál a hiba.
(#) HEXA007 válasza krisz69 hozzászólására (») Aug 24, 2018 /

Sajnos 13,xx v ig vissza esik a feszültség...
(#) HEXA007 válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 24, 2018 /

Magában a végfoknál is előjött ez a hiba az előerősítő nélkül is, igaz így már kissebb mértékben.
Kivezérelni? Bocsi de nem vagyok túl nagy szaki..
Sajna nincs végfokom

Rendesen kivezérelni = kellően nagy kimeneti teljesítményt előállítani a forrásjelből.
Arra céloztam, hogy ha magában a végfok túlságosan halk, egyetlen ellenállás segítségével megnövelheted az erősítését.
A végfok tápjában mekkora pufferkondik vannak? Ha legalább 4700 µF és 35 V-os, akkor megkétszerezhetjük a tápfeszültséget. Írom majd hogyan.
(#) HEXA007 válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2018 /

A végfokot egy 2*12 voltos 120VA -es toroid trafó táplálja egy graetz en keresztül.
De akkor így már értem mi lehet a hiba...

Ha jól sejtem ez meg is oldaná.

Mindössze két kondira lesz szükséged, melyek simítják/tárolják a graetz-ből jövő feszültséget.
Bővebben: Link
A végfok panelen lévő C2, C13 kondikat valóban gyorsan kisüti az első valamire való mély hang.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2018

KIT formájában így néz ki.

És a kondenzátorok mekkorák legyenek?
Ez megoldja a problémát?
Nincs szükség táp cserére?

Marad ez a transzformátor? Sztereó lesz a kiépítés?

Igen sztereo lesz 2 db ilyen végfokkal.
A transzformátor nem tudom hogy maradhat e mert +\- 45 voltot írnak a végfokhoz, igazság szerint ezzel csak tesztelni akartam.

Javaslom szerezz be 2 db 10000 µF 63 V-os kondenzátort Bővebben: Link, azt a próbát követően a végleges erősítőhöz is felhasználhatod.
Milyen graetzed van? Úgy érzem jobb, ha erre is rákérdezek.
Következő: »»   2097 / 2537
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem