Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   634 / 982
(#) Wind-Storm hozzászólása Szept 23, 2018 /

Sziasztok!

Adott egy ócska 50nm+ tégla lakás, benne fellelhető tömör alu ér sodrott rézzel sodorva meg egyéb nyalánkságok.. Épp egy falba vakolt vezeték kitépése miatt kapcsoltam le a kismegszakítókat, amikor észrevettem, hogyha csak a két kismegszakító van lekapcsolva, valamiért lassan vánszorog az óra. Talán 1Wh körül lehet a fogyasztás. Glimmes kapcsolók nincsenek, a csengőreduktor sem üzemel ilyen esetben. Napszakra tekintettel, világító lámpák mellett kapcsoltam le a megszakítókat.
Még nem szereltem le a kismegszakítókat, hogy megnézzem mégis mi a fene történik.
Ki mire tippel, mi lehet a probléma?
- meghibásodott a villanyóra
- áthúz a régi típusú kismegszakító
- már elégtelen szigetelésű a villanyórát a kismegszakítókkal összekötő vezeték
Ezen lehet most csámcsogni amíg le nem rúgom a falról azt a fekete gumant.

drive link
(#) erbe válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 23, 2018 /

Régebbi mérők lekapcsolás után tovább forogtak egy pontig, ahol megállt a kerék.
(#) Wind-Storm válasza erbe hozzászólására (») Szept 23, 2018 /

A villanyóra azonnal megáll, ha az óra melletti kismegszakítót is leverem, majd elindul, ha felkapcsolom. Még halkan zúg is hozzá.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2018
(#) llax válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Igaz nem mindent kikapcsolva, hanem 3-4W készenléti fogyasztás mellett nekem is forgott az óra, alig észrevehető sebességgel (a műhelyemé). Visszafelé Azt nem tudom, hogy a számláló is számlált-e visszafelé (elvileg nem tehette).
Már 2 hete nem teszi, mert lejárt a hitelesítése, hoztak helyette digitálisat. Gondolom az már méri azt a 3-4W fogyasztást is.
(#) Wind-Storm válasza llax hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Jópofa..
Itt viszont elvi szinten nem szabadna fogyasztania semminek sem!
(#) kowi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Rosszat sejtek kösd össze nyugodtan. Privátba megírhatnàd melyik kolléga volt.
(#) proba válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Talán régebbi ócska órák hajlamosak voltak öntevékenyen forogni álmukban is ( legalábbis itt a fórumon panaszkodott valaki rá, mások meg helyeseltek). A mellette lévő kismegszakítóra lehet azért hallgat el, mert az előtte van.
(#) levaitamas válasza proba hozzászólására (») Szept 25, 2018 /

Én akkor láttam ilyet, miután levették róla a mágnest . Mondtam az embernek, hogy ez nem hiba, csak elment a mágnesfék, lett egy kis pozitív mérési hibája.
(#) Tomi111 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 25, 2018 /

Ahogy erbe írja, ezek a mérők mindig úgy állnak meg, hogy a keréken a jel elöl legyen. Lassan addig mozog. Ha lekapcsolod a fő kismegszakítót persze megáll, hisz áramtalanítod. Mitől menne?
(#) rtomi hozzászólása Szept 25, 2018 /

Sziasztok!

Mozgásérzékelőt és nem vele egybeépített led reflektort szeretnék felszerelni.
Ezt viszont olyan változatban, hogy egy (de ha nincs más mód több) kapcsolóval le és folyamatos világításra felkapcsolható legyen. Legyen egy olyan üzemmód, amikor mozgást érzékelve világítson.
Tudnátok ebben segíteni?

Előre is köszönettel:
Tomi (:
(#) Wind-Storm válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 25, 2018 /

Nem volt arról szó, hogy a főmegszakító leverése után forognia kell vagy sem, én úgy értettem hogy a tehetetlenségénél fogva forog tovább.
Ezt az indexes tippet kösz, ma meg is nézem, hogy elöl fog-e megállni, már ha egyáltalán megáll..
(#) Wind-Storm válasza rtomi hozzászólására (») Szept 25, 2018 /

Szia!

Ezekben a 230V-os mozgásérzékelőkben egy relé szokott lenni. Az a teendőd, hogy megbizonyosodsz arról, hogy a relé a fázist vagy a nullát szakítja meg, ha lehet, célszerű úgy bekötni, hogy csak a fázist szakítsa, így egy egypólusú kapcsolót a fázis, és közvetlenül a relé után, a lámpa fázisvezetékére kötvén felül tudod bírálni a relé funkcióját, és lesz egy folyamatos üzemmódod, a relé eközben kattoghat és zárhatja az áramkört ha mozognak alatta, annak hatása nem lesz.
A lekapcsoláshoz: Végtére egy csillárkapcsolóra lesz szükséged, egyik részére az előbb részletezett módon lámpa fázisát kötve, másik részére pedig ami megszakítja a mozgásérzékelő betápját.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
(#) rtomi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 25, 2018 /

Köszönöm!

A direkt világítós üzemmódhoz ez szerintem is jó ez a megoldás, ha nem kell hozzá a mozgásérzékelőt szétszerelnem, mert 5 év garanciálisat szándékozom vásárolni.
(#) Wind-Storm válasza rtomi hozzászólására (») Szept 25, 2018 /

Szívesen!
Nem egy túl komplex építmények a mozgásérzékelők, a megfelelő IP védettség az, ami igazán számít egy kültéri darab esetén, és nem hiszem, hogy gondod lesz vele.
(#) rtomi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 25, 2018 /

Köszönöm!
(#) gyuszo válasza rtomi hozzászólására (») Szept 25, 2018 /

Annyi gondod lehet valószínűleg, hogy nem fog működni . Nézd meg, hogy a mozgásérzékelőnek mekkora a minimális terhelése, amire kapcsol. Lehet, hogy ez 50 W-nál kezdődik.
Az újabbaknál lehet nincs ilyen gond, de a régebbi halogénlámpához ami volt igen.
Például egy ilyen : 50 - 300 W Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
(#) llax válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 25, 2018 / 2

A 3 vezetékesek terhelés nélkül is kapcsolnak.

Én is kapcsolóval kombinálva használom a mozgásérzékelőt. Teljesen kiiktatott állás nálam nincs, van viszont olyan, hogy a mozgásérzékelő kevesebb lámpát kapcsol, mint a kapcsoló, ehhez két áramkörös kapcsolókat használok.
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 25, 2018 /

Azokat sorba kellett kötni a fogyasztóval.
(#) biowizard hozzászólása Szept 28, 2018 /

Sziasztok! Elnezest az ekezetek hianya vegett, de mobilrol irok.
Kerdesem lenne feletek.
Van egy nyultenyeszto telep. Jelenleg az olak vilagitasa E27-es foglalatban levo Phytolite 55W NEON Agro-hoz hasono neonnal tortenik. A tulaj szeretne valtani Led-es vilagitasra.Otleteket kernek, hogy van-e E27-es foglalatba rakhato, para, csepp es ammonia allo LED ego vagy cso. Fontos, hogy a jelenlegi neont egy bura vedi. Tehat a LED egot/csovet is bura vedene.
Van valamilyen megoldas a foglalatok illetve lampatest csereje nelkul?
Fontos meg, hogy napi szinten 15 orat vilagitanak. Tehat magas elettartalmu LED kene.

Le egyszerusitve:Regi neon cso trafoval kiteker, uj LED beteker es uzemel.
Koszonom a valaszokat elore is.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
(#) vargaf válasza biowizard hozzászólására (») Szept 28, 2018 1 / 3

Mobilon is van ékezetes betű!
(#) erbe válasza biowizard hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

E27-es foglalatba tekerhető LED-et nem találsz ekkora teljesítménnyel. Már a 15 W-os is sok, hiszen a LED-nek nagyon jó hűtés kell.
A másik, hogy a cserével nem sokat nyer a tulaj, hiszen a fénycső és a LED között hatékonyságban minimális az eltérés.
(#) kristikoma válasza biowizard hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

Léteznek LED fényforrások E27 foglalattal, de ezek nem erre a helyre valók. Nem kell belőle(nincs is) 55W-os, hanem kevesebb is elég. 10 és 15W közötti már elég lehet. Színhőmérséklet sem mindegy ilyen helyen.
Korrekt megoldásnak a következőt gondolom: lámpatestek cseréje, világítástechnikai szakember bevonásával. Ezen kívül vezetékek, védőcsövek, kapcsolók cseréje, elosztóberendezés(ek) felülvizsgálata, amennyiben szükséges(számolnék ezekkel is). Kevés infót osztottál meg.
(#) biowizard válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

@ erbe :Erre gondoltam én is,de kicsit nehéz a tulajjal megértetni.

@ kristikoma :Természetesen tudom,hogy nem létezik 55W-os LED fényforrás.A kérdésem arra irányult leginkább,hogy bírják-e a LED fényforrások a párát,ammóniát,és a cseppállósága is lényeges.Mivel ezeket az ólakat magasnyomású,meleg vizes géppel mossák,fontos,hogy ez végett ne menjenek tönkre,ha be is ázik,mert sajnos néha előfordul a jelenleg használt fénycsöveknél is.Olyankor természetesen elszáll a trafó,fénycső,sőt van,hogy a foglalat belsőt is cserélni kell.Ez nem kis összeg olyankor.Színhőmérséklet jelenleg 1000 K-s fehér hideg fény.A dolgozók látnak és a nyulak ivarzásához is elég.A lámpatestek egy közel 5 éves felújítás alkalmával lettek feltéve.Előtte neon csöves armatúrák voltak.Vezetékek is akkor lettek feltéve,(2,5 mm2,3 eres,tömör réz) kapcsolószekrények vadi új.Automata be-ki kapcsolás vezérléssel.Természetesen párhuzamosan vannak kötve a lámpatestek 13-16 db/sor és a sorból van kettő egy ólban,amik 50 m hosszúak.

Végül is a tulaj szavaiból kivéve,nem szeretne újabb beruházást csak érdeklődött nálam,hogy tudnék-e valami megoldást javasolni.Egyenlőre semmi kézenfekvőt nem tudtam javasolni neki.Ezért is jöttem ide,benneteket megkérdezni.
(#) KTobi válasza biowizard hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

Foglalatokat leszerelném, helyére kötöződobozt, amibe be lehetne kötni LED reflektorokat. Nyáron próbáltam, a 125W-os higanykörte helyett 30W-os LED reflektort raktam fel. Számításom szerint eredetileg 50W-osban gondolkodtam, de bővítés miatt vettem előbb pár 30W-ost, és nagyobb fényt adott mint a 125W-s higany. Volt karó, ahol egyik oldalt a higany másik oldalt a LED világított, a LED fényesebb és nem vonzza úgy a bogarakat. (Adott alkalomra lett szerelve a világítás, aztán leszerelve)
Az olcsó reflektorok legtöbbször nagyon rövid kábellel vannak, mindenképp kell mellé doboz, van IP osztályuk, eleve kültéri használatra vannak. Ha nem megfelelő a fényelosztás, akkor lehetne egy helyre kettőt tenni ellentétes irányba fordítva.
Tulaj helyében kiszámolnám, hogy egy meghibásodott (beázott) lámpa cseréjének mi az anyagköltsége és mi az anyagköltsége a reflektornak meg a kötöződoboznak, segédanyagnak (lehet már vannak fent dobozok). Következő alkalommal a meghibásodott helyére LEDet tennék fel, két-három helyre biztosan (meghibásodott helyére). Ekkor ezt lehet tesztelni látni a tapasztalatot, elég-e egy vagy kettő kell, és hogy bírja a mosást. Lehet, hogy kevesebbe kerül, kevesebbet fogyaszt és lassan átcserélődik mind, nem szükséges egyszerre. Igaz, a cseréje nem csak egy kitekerem-betekerem lesz, hanem olyan ember kell aki azt a pár drótot össze tudja kötni.
(#) biowizard válasza KTobi hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

Jónak hangzik amit írsz. Esetünkben én lennék az az ember, aki felszerelné. Viszont amit nem említettem még, hogy 32 ólról van szó
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
(#) pucuka válasza biowizard hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

KTobi írta:
Idézet:
„Következő alkalommal a meghibásodott helyére LEDet tennék fel”

Ha így jársz el, a költség időben eloszlik, nem lesz hirtelen nagyösszegű beruházás, neked is lesz munkád.
(#) erbe válasza biowizard hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

Idézet:
„Színhőmérséklet jelenleg 1000 K-s fehér hideg fény.”

Ez nem is sárga, hanem inkább narancsvörös lehet.
Lehet kapni IP65-ös kültérre készült LED-es fényvetőket. Ami bennem kétségeket ébreszt, hogy a fénycsövekre 70-80 lumen/wattot írogatnak, az általában elfogadható áron hozzáférhető LED-es eszközök mostanában érik el a 80-90, sőt némelyik reklámban 110 lumen/wattot. Akad olyan is, amire 3 év garanciát vállalnak. Színhőmérséklet 2700-6000 között.
A "Phytolite 55W NEON Agro-hoz" 2100K színhőmérsékletet írtak. Biztos találsz ilyen LED-et is, kérdés, milyen áron.
Színhőmérséklet
Eszerint még én is "mérsékelten" fogalmaztam.
(#) KTobi válasza erbe hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

A színhőmérséklet nem jó, az biztos. Hideg fehér az 6000K környéke. Mivel Agro, növénytermesztéshez használatos, van benne 1000Kes piros is, de sávos, mert higany. Nem hiszem el, hogy az alap színhőmérséklete 1000K.
(#) biowizard válasza erbe hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Rooszul irtam. Nem 1000K,hanem 2700 K. Nem voltam a telepen, így rosszul emlékeztem. Ma megyek és pontosan meg tudom nézni, hogy milyen a neon.
(#) Ge Lee válasza biowizard hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Nem sok köze van a dolognak a villanyszereléshez. Nem tudom hogy kültérre, meg vizes helyiségbe megfelelne-e, de beltérre nekem ez nagyon bevált, fürdőszobába is. Ránézésre a fröccsenő vizet bírnia kéne, mert zárt az egész. Dimmelhető is. Mondjuk a doboza csak -10 fokig írja a használhatóságot, nem tudom az ólakban mennyire van hideg.
A mérete valamivel nagyobb mint a hagyományos izzóé, előfordulhat hogy a búrában nem fér el. A műhelyből kidobtam a fénycsöves armatúrákat mert csak a baj volt velük, és felcsavaroztam a mennyezetre 4db műanyag E27-es foglalatot nekik. Sokkal világosabb és elosztottabb fény van azóta. A Lidl-ben árulták egy időben, 2000Ft volt darabja. Nem mértem műszeresen, de szerintem tudja a ráírt paramétereket.
Következő: »»   634 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem