Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Anyósomékét pont mostanában méregettem. ( speckó megoldás lett, fűtéskörről hőcserélős tartályt melegít, átfolyós melegvíz rész kiiktatva, külső váltószelep, kicsit belenyúlás a hőfokszabályzásba, eredeti fűtés is használható)
Az övék TR21-es. Ez is 24V-os. Ha jól emlékszem, valami LM×××× IC van benne. Három vezetékes, egy GND, egy +24V, a harmadikon vezérel. Ha megvan a beállított hőfok, akkor kb 3,5V van a vezérlő szálon. Ekkor kikapcsol a kazán. Mikor teljes lángot kér, akkor kb 23V van a vezérlésen. Közötte folyamatosan modulál. Hogy a hőfokkülönbség milyen feszültségváltozást eredményez, azt nem mértem. Nekem csak max lángra volt szükség, ill teljes kikapcsolásra, mikor a tartályt fűti. Ha kiveszem a vezérlő szálat a sorkapocsból, a kazánpanelen felugrik a fesz 23,5V-ra( gondolom ellenállás van a panelon a + felé) Így a teljes láng megoldva. Ha a kazánpanelt lehúztam testre, akkor kikapcsol a láng. Ezt egy ellenálláson keresztül tettem, talán 1kOhm, így 2V körül volt rajta. Mást nem méregettem, nekem ennyi elég volt. Így viszont elvileg bármilyen termosztát ráköthető, csak a termosztát NC kapcsaikra. Fűtéskor szakadás, testre kötve kikapcsolás - simán két vezetéken.
És ez mennyire ártalmas a kazánnak?
A korábbi hozzászólások eléggé elbizonytalanítottak...
Szívesen befotózom neked mihelyst tudom.
Hello! Köszi, ez is már egy plusz információ részemre. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy ez tényleg "csak" egy arányos szabályozás, vagy más is van-e.
Mert mint minden szabályozástechnikai hurokban itt is megjelennek a neuralgikus problémák, sőt.. (hőtehetetlenség holtidő stb.) Amitől egy egyszerű arányos szabályzó, magas hurokerősítéssel szinte kétállásúvá válik. Vajon hogy kezeli le ezt egy egyszerű analóg szabályzó? Nem véletlen a PID szabályzó és "újfent" a Fuzzy Logic öntanuló szabályzók alkalmazása manapság. "De ez már egy másik mese.." Lafy-nak is köszönöm.. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
Hello! Ez az IC ismeretlen benne...legalábbis nekem.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
Na ha megy, lefotózom én is a panelt, csak el ne felejtsem...
Kóbor apácák megtévesztésére egy LM324 klón? Nekem is van egy hasonló elfajzásom, annak meg van a bekötése, ami nem egyezik az eredetivel, de ugyanúgy 4 műveleti erősítő.
Üdv mindenkinek:
Kérdésem a következő:Tönkre ment a Savio kazán termosztátom. Savio Eberle Instat 2 és a gyártó már gyártja,milyen típussal tudnám tudnám helyetesiteni. https://www.google.com/search?q=savio+eberle+instat+2&client=fi...nPg6rM:
Hello! Pld. a Computherm Q7-el.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan kössek be egy computherm q7 termosztátot egy junkers cirkóhoz. Eddig egy junkers tr21 termosztáttal volt használva ami 3 vezetékes,az új digitális 2 vezetékes. Fotóztam a cirkón a bekötést.
Sikerült bekötnöm de fordítva működik
Mitől lehet?
1-es 3-as pontot a termosztáton cseréld fel vagy fűtésről hűtésre programozd át.
Hello! Talán lerajzolhattad volna, hogyan kötötted be. Mert így a kérdésre a válasz az, hogy "rosszul kötötted be." Egyébiránt ha elolvasod a Junkers kazánok-szabályzók ismertetőjét, rá jössz, hogy ez a termosztát nem jó a Junkers-hez. Nincs lángmoduláció. De ez a Te döntésed..
Reméld, hogy nem azért áll le, mert tápzárlatot csináltál...
Üdv: Köszönöm !
Hello
Köszi a segítséget.tegnap végül kicseréltem a termosztátot egy siemens manuálisra és azzal kiválóan működik A comphuterm-et bárhogy kötöttem be csak fordítva működött hűtés és fűtés funkción is A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Üdv!
Kapcsolási rajzot kaphatnék, hogy hogyan is kössem be. Jelenleg "Junkers tr12 termosztát van fent" és " COMPUTHERM E300" cserélném. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2018
Hello! Így kellene..
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2018
Helló! Fényképeztem.
A termisztort 13-14kOhmnak mértem így kiszerelve, talán 20-22 fok lehetett. A panelen lévő 5 pólusú nem használt csatin látszik a + /- bekötése (DC 24V), a középső tüske a jel.
Az IC típusára nem jól emlékeztem, LM IC rémlett, de nem az. De feljebb csatoltak képet, valószínű LM 324 lesz az. A bekötését nem néztem. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2018
Köszi! Lementettem, majd tanulmányozom. Úgy látom ez a kiegészítők, kapcsoló és kijelző nélküli típus. De így jó, mert így a lényeg látható.
Szia!
Úgy érted a kazán 8-9es pontjára? Tehát a jelenlegi 1-2-4-est lekötni és a 8-9-et bekötni a a termosztát 1-2 pontjára?
Sziasztok! Kis segítséget szeretnék kérni. Régi két eres (barna, kék) tekerős termosztátom van. Vettem egy computherm Q7 rf digitálisat és próbáltam bekötni a régi helyére de nem működik. Én csinálok rosszul valamint vagy ehhez kevés a két vezeték? (Fázis meg egy másik). Köszönöm előre a választ!
Szevasz!
Igen kell egy fázis , kell egy nulla, és kell az 1-esbe 2-esbe a kazánhoz menő két szál. Itt a kapcsolása bekötés. Üdv. M.
Szia! Köszi a választ! ez a rajz megvan a kezelési utasításban. Csak reméltem van valami egyszerűbb megoldás is!
Valami áthídalási lehetőség sincs?
Nincs!
Vagy a vevő egységet szétbontod és megoldot a tápfeszültség ellátását, vagy használsz hagyományos thermosztátot. Üdv. M.
Köszönöm a válaszod! Akkor ebből villanyszerelő lesz!!
Hello! A termosztátod kék-barna vezetékét rákötöd a QRF7 1-2 pontjára. Az N és L pontokra egy ilyen villásdugóval adsz 230V-ot. A vevőnek nem szükséges helyileg pont ott lenni ahol eredetileg a termosztátod volt. Esetleg a vevőt elhelyezheted a kazán közelében is, ha a rádiós egység át tudja hidalni a távolságot az adótermosztát és a vevő között. (Ha nincs messze, vagy nagyon leárnyékolva.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |