Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Az okos állomás témában igazad lehet, erre nem is gondoltam.
Hőmérőből én - kinézetre - ugyanilyet vettem, de youtube-on volt video ahol gyárival hasonlítottak össze ilyen terméket és a mért érték pontos volt. Bár annyi eltérés rémlik, mintha az eredetinél változtatható lenne a Celsius vagy Fahrenheit skála, addig a klón csak az egyiket tudja, erre érdemes odafigyeni.
Ebben igazad lehet, pont nem Celsius kijelzésűt linkeltem. "FG-100"-ként keresve van bőven találat Celsius kijelzéssel is.
Volt alkalmam közelebbről megfigyelni a hibásan működő Ersa i-CON nano állomást. Bekapcsoláskor a beállított hőmérséklet (310°C) alatt körülbelül 25°C-al (285°C-on) kikapcsolja a fűtést, addig teljes teljesítménnyel fűt. A hegy hőmérséklete a beállított hőmérséklet fölé megy körülbelül 40-50°C-al (350-360°C-ig). A hibátlan állomás is így működik. Tétlen állapotban nem történt semmi. 5-10 percen át történő "nyaggatás" után akár tétlen állapotban a kijelzőn a hegy hőmérséklete élesen ugrott egyet lefelé, például 320°C-ról 285°C-ra. Ilyenkor teljes gőzzel utánafűt, akár 50-80°C-al is túlmegy a beállított hőmérsékleten (310°C esetén 360-390°C-ig). Az első hibajelzés akkor jön, amikor ez néhányszor megismétlődik. Az egyik gombot megnyomva eltűnik a hibajelzés és mutatja a hegy hőmérsékletét, ami általában sokkal magasabb a beállítottnál (360-390°C), de volt már sokkal alacsonyabb is (250°C). Amikor elkezdi ezt csinálni, átmenetileg segít, ha csökkentem a hőmérsékletet, de végül 150°C-ig levettem (körülbelül annyi lehetett a hőmérséklet, nem tudta megolvasztani az ónt) és akkor is folyamatosan jött a hiba. Az első néhány hiba nyugtázása után folyamatossá válik a hibák dobálása. Error 4 (hibás környezeti hőmérséklet érzékelés - a pákában és állomásban is lehet hiba) vagy Error 8 (fűtőelem meghibásodás). Kikapcsolás utáni pihentetéssel 5-10 percig használható, mintha nem történt volna semmi, aztán kezdi újra. Az állomás korlátozottan melegedett fel 10-15 perc után, de nem volt forró. Lehúztam a páka csatlakozóját az állomásról, nem láttam szennyeződést, visszatettem. A kétoldalas nyákon kialakított, aranyozott rész a csatlakozó ellenpárja (igénytelen megoldás). A kijelzett hőmérséklet hirtelen ugrálását a környezeti hőmérséklet hibás érzékelése okozhatja, amihez képest tudja a hegy hőmésékletét. A komplett nyél 145 EUR lenne, annyiért nem veszem meg. Csak a fűtőbetét 77 EUR, az állomás 91 EUR. 100 EUR a maximum, amit ráköltenék, ha biztos a siker. A fűtőbetét lehet hibás, ha utána újra működik egy darabig? A pico fűtőbetétje nem jó bele? A leírás alapján esetleg bármilyen további ötlet? A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2018
Nem találtam jobb topikot, ezért itt kérdezem.
Vákuumos kiforrasztó állomást szeretnék építeni (átépíteni). Adott a hőfok szabályozás, és a vákuum szivattyú, a páka. Ha elkezdem használni, megnyomom a pákán a gombot, elkezd szívni, de kis idő után olyan mintha elfogyna a vákuum, tartály nincs benne, csak simán szív. Arra gondoltam, kellene egy vákuum szabályzó amivel egy tartályban szabályoznám mekkora legyen a vákuum, gombnyomásra szelepet nyitnék. A gyáriakon hogyan van megoldva? Nem túlbonyolítás ez?
Természetes, hogy az elején erősebb a vákuum. Nem írtad pontosan mid van gyáriból, de a vákuumozást szakaszosan kell csinálni, mivel a levegőáramlás hűti a hegyet. Egy IC-láb egy szivattyúzás, kis szünet aztán a következő. Ezért nincs is nagy kapacitásuk a gyáriaknak sem.
Weller DS-22, a vákuumszivatyú nem tudom miben lehetett anno.
Közben megtaláltam: 5,1 l/perc a teljesítménye (elvileg). A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
Nálunk, dolgozóban WR2-es állomás van. A készülék levegőrendszerében van egy szűrőház (filc?)-szűrővel. Ez a szűrőház kb. kétszer akkora, mint a pákán lévő. Ezek és az összekötő gumicső űrtartalma átlagolja a szívóhatást. De mint írtam, nem érdemes hosszan szivattyúzni, visszahűl a hegy és a megolvadt cin is. Figyelni kell a hőt elvezető felületek nagyságára is, mennyire viszik el a hőt, ezért hasznos lehet a cinmegolvadás után várni néhány tized másodpercet, nagy földfelületeknél többet is. Folyatószerekkel óvatosan bánni, mert beleragadhat a szivattyúba a kicsapódó maradék. OM-338 flux gel miatt kellett már szétszedni az állomást. A cinekben lévő folyatószer nem okoz (kevésbé okoz) ilyen problémát. Fontos még, hogy az elhasználódott hegy nagyon rosszul vezeti a hőt. Ebben az a legbosszantóbb, hogy szemrevételezéssel nem nagyon lehet ezt megítélni.
A szivattyú elvileg tudja amire nekem kell?
Ha igen, akkor semmi hókuszpókusz, egy szűrős puffertartály, és ennyi. Nem kell fix vákuumú tartály elektromos szeleppel?
Weller WR2 állomás Ebben 10liter/perc szerepel, de azért próbáld meg csak szűrővel. Ez az érték tartalékokkal van tervezve, munkahelyre, nehéz körülményekre. Fontos a rendszeres tisztítás, különösképpen a páka üveghengerében lévő szűrő tud nagy fojtást okozni. Figyeld meg alaposan a levegő haladási útját, mert a szűrőtartó persely palástján lerakódó szennyeződés is le tudja rontani a hatásfokot. És ahogy már írtam megvárni amíg a cin rendesen megolvad, különösen kétoldalas NYÁK esetén és akkor indítani a szippantást.
Hasonló kialakítású pákám van, de teljesen más típus. Néhány dolog:
A légszállítást ne emeld meg túlzottan. Állítsd a felére A tényleges hőmérsékletét a levegőnek mérd meg, ne hagyatkozz a beállított értékre. kb.270C legyen. A felfűtést teljes hőmérsékleten kezdik és lassan beáll a beállított értékre. Azaz lehet hogy a melegítendő félvezető már tönkre is megy, de az ón még nem olvad meg. Az ón megolvadásához kell 1-2perc. A többrétegű nyákokról leszedni alkatrészt nagyon nehéz, mert elvonja a hőt. Légy türelmes, kezd a hőmérséklet méréssel ![]()
Köszönöm szépen a válaszod.
Sajnos a mostani neki rugaszkodásra sem lett jó. A hőfokot nem tudtam mérni. A levegő mennyiségét fél állásba raktam.A hő fokot legmagasabbra és 5-10 perc után sem aludt el a HEATER nevű LED.A páka végétől 2mm-re megolvasztja az ón-t, de sem a nyákon, sem távolabb tartva az ónt, nem olvaszt fel semmit. A hőfokot egész alacsonyra veszem,akkor pár perc után a HEATER LED elalszik. A kijelző össze-vissza mutat.Elindul 100-tól 999-ig utána újra 999-ig majd nem jelez semmit. Kis idő múlva 999-től számol vissza felé. Szóval egyenlőre használhatatlan. Valószínűleg nincs meg a megfelelő hőfok.
Sziasztok! Van egy digitális pákaallomásom ehhez szeretnék pákát szerezni .J tipusú a hőelem 320 fokon 18 mA nél kapcsol be a fűtése. Nem tud valaki olyan 24 voltos 50 wattos pákát amit rátehetnék. Olyan kellene amit hestorban kapni.
Köszi a válaszokat.
Tuti J típus, nem lehet hogy K az?
Táblázat szerint J, de tényleg fura lenne pákában.
Énis a táblázat szerint néztem .A hakko T12 jó lehet hozzá?
A T12 szinte biztos hogy K. De alapvetően jó kis páka, csak lehet hogy nem ehhez az állomáshoz. Annyi a szívás vele, hogy egy érpár megy hozzá, azon megy ki a fűtés és jön be a hőelem jele is, szóval az opamp bemenetét védeni kell.
Viszont forrasztóállomást csinálni nem túl sárkányos dolog bármihez is.
Akkor milyet kéne vennem ?
Passz. Én nem ismerek olyan pákát, amiben J típusú hőelem lenne, persze lehet hogy van ilyen.
Ami T12-t veszel ebay-en szinte biztosan hamis, viszont ott a hegyben egyben van minden. Szóval ha az nem felel meg akkor veszel bele itthon eredeti T15 hegyet. Vezérlőnek pedig akár ez: Bővebben: Link ![]() Valami elhullott noti tápjáról simán elmegy, bár én használtam már PC tápról is. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2018
Az Aoyue 936 analóg forrasztóállomásom pákájában van J típusú hőelem (Fe – CuNi, 54 μV/°C)
gondolom, ez, vagy hasonló a páka. De azt nem tudom garantálni, hogy a tiédben is J típusú lesz a hőelem...
Sziasztok!
Ha valaki használ SOLDER PEAK SP-1010DR típusú kiforrasztó állomást akkor szeretnék véleményt kérni róla. Mennyi idő alatt fűt fel 350-370 Celsius fokra, hegy élettartama, vákuum erőssége lennének a főbb szempontok. Köszönöm!
Sziasztok! Én egy Fahrenheit 28011-es állomást használok, és bátran merem ajánlani, mert 2 éve tesztelem! Egyszer kellett benne fűtőelemet cserélni, mert bekapcsolva felejtettem 350 c-on kb 12 órára! 3—5 fokot esik a hőmérséklet, és csordul túl! A kijelzett pillanatnyi érték 5 c fokkal több mint a tényleges, mondjuk egy kinai multiméterrel mérve, ami hónaljban 36 fokot mér
Idézet: „Egyszer kellett benne fűtőelemet cserélni, mert bekapcsolva felejtettem 350 c-on kb 12 órára!” Akkor ezt inkább ne ajánlgasd! Ez egy vicc! Egy nagyon gyenge vicc! De köszi, hogy leírtad! ![]()
És egyben tanácsot is szeretnék kérni tőletek! Adott egy inhalátor kompresszor, amit átalakítottam vákuumra! Felcseréltem a szívó, nyomó ágát a dugattyún megfordítottam a karmantyút! A képen látható módon használom, természetesen a szűrő össze kötve a kompresszor kimenetével, csak a csövet nem találtam! Kompresszor üzemmódban tudott 3 bar-t! Vákuumot még nem mértem rajta, de a szívóhegy úgy szívja a nyelvemet, hogy fáj
Az a Fahrenheit páka enyhén szólva is vicc, attól még egy Solomon is sokkal jobb, pedig az is szinte a legalja kategória.
![]() Nekem az első Solomonom is lassan 10 éves lesz, de a fűtőbetét még az eredeti benne.
Jó, akkor ne vegyetek ilyet, mert ez egy nagyon hulladék állomás! Egyszer bekapcsolva felejtettem 350 c fokon 12 órára, és megadta magát a fűtőbetét!Rendeltem bele másik fűtőbetétet 1200 ft-ért, amíg megjött, használtam a tartalék pákát, amit a géppel együtt rendeltem 3000 forintért!Hát elég idegesítő volt, hogy ezért be kellett fognom a tartalék pákát! Tehát még egyszer mondom, hogy ne vegyetek ilyen állomást!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
Sziasztok!
Olcsó forrasztó pákák közül melyik a legjobb? Eddig a T12-eseket néztem, azok közül is ezt a tipust. Ez jó fajta, vagy inkább nézzek mást? Jelenleg egy Fahrenheit 28020 pákát használok nagy megelégedéssel, de már eléggé széteső félben van.
A Fahrenheit-től csak jobb lesz bármilyet is veszel, ha az megfelelt akkor bármelyik meg fog felelni. A T12 jó lenne, de az olcsó hegy amit ezekhez adnak nem sokat ér, attól még a solomon 650Ft-os hegyének a bevonata is jobb minőségű. A solomon egy nagy és kényelmetlen páka, de belemegy a weller hegy ami minőségét tekintve mind közül talán a legjobb.
Mondanám hogy vegyél T12-t mert az olcsó, nagyon könnyű és kicsi, tehát az egyik legkényelmesebb páka, de én vettem, és egy kipróbálás után el is adtam... Ha meg eredetiben veszed meg, nem az 1000Ft-os heggyel, akkor ugyanolyan drága mint egy minőségi páka.
Ebben (a becsapós első képpel ellentétben) nincs benne a tápegység!
Ez a KIT néz ki olyannak, ami mindent tartalmaz.
Vagy jobb volna egy ts100-as akkor? Laptop töltőm van, azt fel is tudom húzni 24v-ra.
Sziasztok.
Én tényleg egy igazi hobbiforrasztó vagyok,és lehet ezért elképedek némelyik páka vagy állomás árán.Biztos hogy van értelme kiváló minőségű állomást venni,már aki megteheti,de pl.Metcal állomás mit tudhat 100.000Ft-okért,amit egy 15000Ft weller nem tud?Nekem 10-15 éve vannak meg a Weller pákáim,és még sose volt bajom velük,van hozzájuk vagy 30 hegyem,és talán ha 3 db égett el,és ez idáig mindent megtudtam oldani velük.Hozzáteszem smd-ket nem forrasztok,mert a koromnál fogva nem is látom az alkatrészeket már sajna.Kb.2 éve vettem kéz alól szemtelenül kicsi pénzért egy Saike 852D++ kinai állomást hőlégfúvos, solomon szerű pákával,Weller hegyeket használva hozzá,és azzal is elégedett vagyok teljesen.Igaz a durva dolgokat nem tudom forrasztani vele,de ilyenkor előveszem a Wellert és azzal csinálom. És a2 forrasztó értéke még igy sem haladja meg 25000Ft-ot.Mi többet tudhat egy Metcal állomás 100.000Ft ért vagy többért? Nem fikázni akarom csak nem értem azt a hatalmas ár szakadék különbség? Köszi előre is a tájékoztatást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |