Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektromos fűtés
Egy nyomáskapcsoló, már ha az a biztonsági kapcsoló, és egy másgneskapcsoló szerintem elég. A fűtőbetétek mellé sem ártana valamilyen hőkioldó.
Hőkioldót hogyan képzeljem el? Bojlernek a termosztátja is jó lenne? Belőném korlátnak mondjuk a 70°C-ot és az a plafon. A nyomáskapcsolóknak meg a 2Bart. Gondolom felmegy addig, ha 0.8-ról indul és 60 fok körül beáll. Na ez az amit nem tudok, hogy kb mennyire tágul ki a víz. Gondolom ez a befogadó térfogattól, és a hőmérséklet függvényétől adódik össze.
Egy darab nyomáskapcsoló is elég lenne? De akkor gondolom olyan kéne ami min 3x16A-t tud és külön külön kezel fázist. Mágneskapcsoló mire kéne?
A mágneskapcsoló kapcsolná ki a rendszer (elejtene) ha a nyomás vagy a hőmérséklet túlságosan megszaladna. Így az érzékelőkön csak kis áram folyna, a mágneskapcsoló adná az energiaátvitelt.
Hogy mennyire megy fel a nyomás, az attól függ, mennyi víz van a rendszerben, az mennyire melegszik fel és mekkora a tágulási tartály. Gondolom a tágulási tartályt méretezni kell, mert nyílván 100 és 1000 l víz mellé más-más tartály dukál.
Hello! Nem igazán tudom, mit vársz a nyomáskapcsolótól.. Egy biztonsági hőfoktermosztát kell a kazánba, ami lebont, ha túl meleg a víz. Mint pld. a bojlerbe van és kész. (legfeljebb három a fázisokra) Mert miért fog a nyomás felmenni, ha nincs keringtetés? A kazánban lesz forró a víz máshol nemigazán. Az meg tágulhat kedvére a vízkörhöz méretéhez képest.
Tehát, akkor kéne egy mondjuk DC12V táp, hozzá egy 12V-on reagáló min 3x16A mágneskapcsoló. Erre pedig rá kéne kötni egy pl autós hőgombát ?
Én arra a kis lapos tágulásira gondoltam ami a turbó kazánokban is van.
Fűtésszerelő kell ehhez, én passzolok, csak leírtam az ötleteim. De mint látható pl. proli007 hozzászólásából is, van egy-két buktató.
A tágulási tetején én hagynék egy lyukat, így a nyomást egyáltalán nem kellene figyelni mert nem tudna megnőni akkor sem ha forr a víz. A kazán hőmérsékletét figyelném, egyszer szabályozna a termosztát, meg lenne pluszban egy hőkapcsoló, ami bontaná az áramkört ha valami oknál fogva mégis megszaladna a hőmérséklet. Ez lehetne akár elektronikákhoz is alkalmazott bimetall, mondjuk 80 vagy 90 fokos, 2 csavarral lehet rögzíteni a tartályhoz, néhány száz forintos tétel. Viszont ennek ugyanúgy van hiszterézise is, ha visszahűl 5-6 fokot akkor visszakapcsolja az áramkört. Hűtőbordákat szoktam vele figyelni.
Az a baj, hogy két szintes a ház és ez miatt szeretnék inkább zárt rendszerűt.
Szerintem nem kellene ezt túlbonyolítanod, ha megnézel egy régi gázkazánt és egy normál fűtési rendszert, ott sincs ez elbonyolítva. Kazántermosztát, biztonsági hőkapcsoló, mágneskapcsoló, túlnyomásszelep.
Sziasztok!
Nem régiben vásàroltunk egy családi házat,ahol van 3 fàzis,ès “éjszakai áram” is. Gondolkodom ,hogy elektromos kazánt szereltessek fel ,mert a gáz kazánunk màr nem mai. Kicsi gyerekek vannak,ez biztonsági megoldás lenne. 18 KW-osban gondolkodunk,mert kb 400 m3-t kell befûtenie,ha valami gàz van a gàzzal! . A kérdèsem az lenne,milyen villanyvezeték,ès biztosíték mèretekkel kell gondolkodni,egyàltalán alkalmas e rá a jelenlegi rendszerünk... valószínüleg áttèrünk a napelemes rendszerre,ha a gàzkazàn tartóssan megadja magàt.. tehàt megpróbálunk elôre gondolkodni..laikus vagyok,most még csak számolgatok,tervezgetek. Köszönöm a türelmeteket.. A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2018
Szia!
Neked a 18kW-oshoz minimum 3x32A-kell (vagy több), hogy maradjon tartalék is a többi készüléknek. Az hogy ezzel rendelkezel-e azt meg kell nézni, ha nem akkor a helyi áramszolgáltatódnál kell teljesítménynövelést igényleni. Majd kijön egy illetékes reg.villanyszerelő és Ő megmondja mik kellenek ahhoz, hogy a kívánt áramerősség eljusson az óráig és utána. A vezeték keresztmetszetnek pedig Én 5x6mm2-es húznék az osztódoboztól. Ez már biztosan elviszi.
Villany szerelést nem alapozunk szerintemre.
Ezeknek a kazánoknak a teljesítményét lehet szabályozni. A 18 kW ot mire alapoztad? Elvileg radiátort, padló és fal fütést is lehet vele szabályozni. Sőt ha indirekt tároló van HMV is tud készíteni.
Idézet: „A vezeték keresztmetszetnek pedig Én 5x6mm2-es húznék az osztódoboztól. Ez már biztosan elviszi.” Ezt inkább kellene számolni.
Azt én sem tudom, a javaslatod bőven elegendő.
Lehet úgy értette, hogy 5x6mm2 azt ki kell matekozni vagyis 30mm2
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
Semmi különös, csak a szokásos, magas lóról való lenézés a hét bizonyítvánnyal. Bővebben: Link.
Szia!
arra a kb 400 légköbméterre...mint írtam,ezt kiegészítő fűtésnek szánnám,hiszen tartós hideg esetén el kell a 24 KW is,tehát a gáz mindenképpen maradna.
1. 24kW-os kazán az 40A környékén vesz fel áramot fázisonként.
2. A tapasztalat az, hogy ekkora házba főleg, hogy kiegnek kell, elég a 12, 9kW is.
A sor végén a biztosító fokozatot is néztétek, vagy csak a köztes oszlopokban a terhelhetőséget.
Aztán méretezünk feszültség esésre, tudod van rá képlet. Majd utána a melegedésre.
Ha kiegészítő fűtésre kell, akkor egy 9...12kW-os is megteszi. Az én véleményem az, hogyha úgyis tartalék fűtésnek lenne, akkor felesleges mindent drágán fűteni. Számold azt, ha a 18kW-os pl +90.000-res fűtésszámlát csinál, (de meleg van mindenhol) akkor a 9kW-os is ugyan úgy ugyan annyi idő alatt a fél házban csinál annyit, nade csak +45.000-res villanyszámla fog érkezni. Azért nem mindegy. Ráadásul egy komplett hálózatfejlesztés is el fog kélni (ami egy kissebb vagyon lesz) annak a 18kW-osnak. Csak azt kell mérlegelni, hogy vészhelyzet esetén (letérdel a gázcirkó, elzárják a gázt stb) akkor a legfontosabbat kell nézni. Hol legyen meleg? A legfontosabb a gyerek -és hálószobákban, étkezőben-nappaliban. Ez úgy 80m2. (vagy csak a tetőtérben nem tudom) Be kell határolni, hogy vész esetén nem kell luxusmeleget csinálni , a spejzban, folyosókon, garázsban. Ezt Te láthatod át a legjobban. Sokkal pénztárcakímélőbb. AZ átmeneti időszakokra meg befektetni 600.000-ret felesleges. ha a feléből is megvan.
Hausmaster olajradiátoromban meghalt a klixon. Kilazult a saru és azért oldhatott ki, a termosztát jó. Nos nem akarok direktbekötésekkel robbanósdit játszani, KSD301 a típusa, 250V, 10A, 80C-os.
Csak azt nem tudom hogy ez nyit és zárt is volna vagy ha ez kiold akkor eleve vége lett volna a dalnak. Egyik érintkezője ki is van lazulva, ugye leégett a saru is tehát kontaktos volt. A kérdésem az hogy mivel tudom helyettesíteni, jó ide bármely, mikróból is akár vagy effektíve ugyanilyen kellene?
Esetleg? Attól függ, melyik van eredetileg.
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
Pont ennyi felirat van csak rajta, ebből nem derül ki melyik típus is pontosabban.
A csatlakozó lábak ugyan nem úgy állnak de valószínűleg így is belefér: Bővebben: Link.
Budapesten hol tudok ilyet holnap venni? Helyi üzletben csak olyan volt aminél nem fix a rögzítése így lötyög az eredeti helyén. Berakhatok alá valami közdarabot vagy az már sokat számít hőtani szempontból?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |