Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   141 / 2208
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2008
Zoli, alapvető kapcsolástechnika nincs sok. Nyilvánvalóan ezekben lehet sok apró módosítást csinálni, de attól alapvetően még ugyanarról a technikáról beszélünk. Visszacsatolásoktól sem változik a topológia. A hibridek már más kategória, de itt sincs túl sok lehetőség. Nem azt mondtam, hogy nem tudsz akár 100 féle rajzot is mutatni, de ezek nagyrészt erre a pár alapkapcsolásra építkeznek.
Ha jól működik a varázsfedél, akkor nagyon látványos lehet.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2008
Fel sem merült bennem, hogy nem egy-és ugyanaz a mondandónk lényege. Csak ne vigyük tévútra Marcit.
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2008
A Solid State-et az angolszász nyelvben a félvezetőre "értik" A Solid szó maga tömört jelent. Nem szilárdtestrelé volt?
(#) marci91 hozzászólása Máj 11, 2008
Na hát az tény hogy nagyrészben a márkát kell megfizetni. De ha most belegondoltok, ha egy tökéletes másolatotok van akkor az mégiscsak olyan mintha én megvettem volna 450E-ért az eredetit Az már nem érdekel hogy negyedannyi se az értéke de nekem olyan legyen a hangja és jól tudjam használni, az számít. Na mind1, a lényeg hogy inkább érdemes egy ilyen másoltot készíteni mint vmi eleve olcsó cucc másolatot szerintem. Ha belegondoltok, ritka ma már az olyan műszaki cikk amit emberek raknak össze kézzel és azért szerintem ez még mindig megbízhatóbb. Mellékeltem az alaprajzot.
(#) Müszi hozzászólása Máj 11, 2008
Sziasztok!

Ma kipróbáltam a GU-50-et belefoglalva a PCL86-os kapcsolásba, és nagyot néztem mikor meghallottam
Szerintem ez még jobb mint az EBL21. Pedig azt is kipróbáltam, és az is tetszett.
Annyit csináltam, hogy a PCL helyett egy ECC85-öt beleraktam, meg a GU-t.
Úgy döntöttem, hogy sztereó GU50 meglesz építve.

üdv.: Müszi
(#) gkari hozzászólása Máj 11, 2008
T.MrBrown!
Nekem is van egy -kipróbált, működő hangminta CD-m, szívesen másolok; az RT.ÉK.-ek érdekelnek.
Üdv:
gkari
(#) Imi65 válasza marci91 hozzászólására (») Máj 11, 2008
Köszönjük szépen az "alaprajzot". Marci, alaprajza pl. egy háznak van. Erősítő esetében kapcsolási rajzról beszélünk. Megnéztem, a végerősítő egy pentódás "egyenkapcsolás" (amiből 12 egy tucat), az előfoknál már van egy kis bűvészkedés a tekerők környékén, de az sem utánépíthetetlen (milyen szó ez?). No, akár el is kezdheted.
(#) bfreak hozzászólása Máj 11, 2008
Olyan kapcsolási rajza nincs valakinek ami 2w-os ersítőhöz jó? Olvasgattam ugyanis h a Marshall is gyárt 2w-osat ami 9 v-tal megy (gondolom tranyós) én azért szeretnék ilyen kicsit első nekifutásra mert nem akarom agyonvágatni magam egyből az árammal
(#) abraboro válasza bfreak hozzászólására (») Máj 11, 2008
Szerintem nem "vágatnád agyon" magad az árammal, csak kellő odafigyeléssel kell vele foglalkozni. Nekem első nekifutásra a trafó volt a mumusom, de erőt vettem magamon és utánanéztem a dolgoknak és aztán megtekertem őket. De ha mindenképp kötöd az ebet a karóhoz, akkor szerintem szerezz be telepes csöveket. Annak kissebb feszültség kell. Vagy csinálj neki kapcsolóüzemű tápot és ezzel rontsd el az egészet.
(#) abraboro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2008
Úgy, ahhogy mondja a kolléga. Nekem a legjobban a JLH A-osztájú és az Ágoston könyvben lévő hibrid (BD245/246) hangja tetszett. De ezek sosem lettek bedobozolva, és ott porosodnak a polcon. De ezt a csöves motyót már bedobozoltam. Ez megérdemli
(#) abraboro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2008
Most így hirtelen nem tudom. Visszanéztem kicsit, de nem találtam. Majd még keresem. Ezzel a 70W-tal nagyon kiváncsivá tettél.
(#) abraboro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2008
Elég korrekt kapcsolás, csak azok a fránya tranzisztorok... én inkább azt is kicserélném csőre. De egyébként tetszik. Lehet, hogy egyszer megépítem, csak szerezni kéne hozzá kimenőtrafóhoz való szallagmagot. Legalább egy 250VA-es hálózatiét. Ez az én fő gondom. Meg nincs GU50 em se. Abból is kéne 4... De az a 70W nagyon jól hangzik.
(#) Mate78 válasza Müszi hozzászólására (») Máj 12, 2008
Szia,

Milyen kimenőt használtál a GU50-hez?A PCL86-ét?
Én is gondolkozom ezen,mert van EL84SE-hez tekert kimenőm,de 0,16-os a primerje,ez szerintem 50mA-nél nem szeretne többet.Ilyen nyugalmi árammal használható a GU50?
Annyi jót hallottam eről a csőről,szeretném kipróbálni,de nem akarok egyenlőre trafót tekerni.

kösz

üdv
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2008
Tudom nem lényeges.. , de kocos mondja az igazságot !
(#) sturbi hozzászólása Máj 12, 2008
Lassan, de biztosan készülget a 6C41C SE erősítőm.
Pár kép a folyamatról. Kiemelném a hiltiszalag alkalmazását.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Máj 12, 2008
Működés közben, ideiglenes kimenővel
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Máj 12, 2008
Nem rossz! Érdekes megoldás ez a hiltiszalag leföldeled, vagy csak "lóg" ?
Én most sajnos leálltam az el84 SE-mmel tanulás miatt, pedig a PCL 86 teljesítményét már nagyon keveslem, de az Onkyo receiverem már biztos nem fogom viszakötni a rendszerbe
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Máj 12, 2008
Ez még csak "nem bírtam megállni, hogy ki ne próbáljam" szinten van. Úgy terveztem hogy leföldelem (forrasztható) a hiltiszalagokat, de egyébként egy deka zavarom sincs.
Kettős táppal (+-) megy a ketyere, saját tervezés, csak még kimenőtrafót kell hozzá okozni.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Máj 12, 2008
A kapcsolási rajz:

6c41cSEst.jpg

(#) EcoPityu válasza sturbi hozzászólására (») Máj 13, 2008
Érdekes kapcsolás..Kicsit az SRPP-t juttatta eszembe elsőre. Jó az a végcsőnek, hogy közvetlenül a meghajtócső anódját kapja?

Egyébként hétvégén én is összehajítottam a 6AS7G-s SE-met, próbakimenővel. Ma tekerem meg ha hamar hazaérek a 13mm2-es vasra a kimenőjét. Jó dolog kettőstriódával dolgozni, 500ohm-ra kell illeszteni a 8 ohm-ot. Könnyű lesz megtekerni...Egy hátulütője van a dolognak, csak 6-7 watt jött ki belőle..
(#) Syn7h37ic hozzászólása Máj 13, 2008
Sziasztok. Magyon megfogott egy csöves erősítő építése, és a fórum átolvasása után (egy hét volt ) építettem is egy deszkamodellt, egy ECC85 és EL84 párossal egy SE-t. Az egyenirányítás EZ80-al készült. Bekapcs után, miután felfűtött, és beállt a munkapont, akkor kapot egy audiojelet, és ekkor ültem seggre, valami hihetetlen szépen szólt. Az egész projekt ráadásul semmibe sem került, mivel két roncsból lett kitermelve a kimenő, a hálótrafó, és a csövek.
A következő állomás egy PP, vagy PPP lesz, de elöbb sztereóban is megépítem, és dobozolom ezt a finomságot.
(#) EcoPityu válasza sturbi hozzászólására (») Máj 13, 2008
Kettős táp.:NAGY 5LET!
Lezárásba vezérelni a végcsövet.:ÉRDEKES!
Negatív ágban alkalmazni tápszűrést.:VESZÉLYES! Eltolhatja az alsó tag munkapontját, bár ez egyben egy negatív visszacsatolás. Jól megtekerted!!!
De ha jó, és nincs semmi gerjedés és zavar, akkor gratula!!!
(#) EcoPityu válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Máj 13, 2008
Pont úgy jártál mint Müszi, ő is két kenyér árából épített elktronikai "MŰ"remeket. Nagyon örülök, hogy felfedezted az elektroncsövek varázsát!
Szerencsére nem kell jobban kinyitnod ezentúl sem a pénztárcádat, mert egy BD249C is 600Ft, meg egy GU50 is...
(#) Imi65 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Máj 13, 2008
Ez egy jó párosítás, Dj Janinak is bevált, meg nekem is. Jani rajzát építetted meg? Ha sztereóban csinálod meg, akkor inkább EZ81.
(#) marci91 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Máj 13, 2008
Üdv! Érdekelnének hogy mik voltak azok a "roncsok" amikből ilyen jó erősítőt tudtál készíteni A többiekhez szól továbbá a kérdésem hogyha egy csöves erölködőnál az egyenirányítást "diódásítjuk" akkor romlik a hangzás vagy ez tényleg az elavult technika miatt van még így? Egyesek azt mondják hogy érdemes átdiódázni az erősítőt mert ez nem befolyásolja
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Máj 13, 2008
léteznek időzitő kapcsolások, amely szintén arra szolgálnak, hogy kiméljék a csöveket, ha diodás az egyenirányitás
(#) Imi65 válasza marci91 hozzászólására (») Máj 13, 2008
Valamint jóval magasabb lesz a feszültség félvezető diódával.
(#) Syn7h37ic válasza marci91 hozzászólására (») Máj 13, 2008
Az egyik egy Horyphon, a másik egy Terta rádió volt. Sajnos nem volt egyik sem menthető állapotban annyira össze voltak zúzva. Skálaablak széttörve, hiányzó hangszórók, egy-két törött cső. Az EL 84 lett a Tertából, az ECC85 a Hornyphon-ból. A Tertát sajnálom, szép lehetett. Ha Jani rajzolta a kockás lapra a kapcsolást, akkor azt csináltam meg. Csak annyi különbséggel, hogy nagyobb szűrést kapott a táp, mivel PC tápokból bontottam ki az elkókat.
(#) MrBrown válasza gkari hozzászólására (») Máj 13, 2008
Szia, elfogadom a felajánlást, tudjuk esetleg személyesen intézni, látom te is budapesti vagy.
(#) djhans válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Máj 13, 2008
Hello! Örülök hogy működik a cucc. Nekem is ez üzemel már régóta. Nekem diódás az egyenirányítás és egy fél perces időzítő kapcsolja az anódfeszt. Már be is dobozoltamcsak le kell lakkozni a a fa részeket. Már bepácoltam őket. Elöször én is pctáp kondikat használtam de nekem csak 200voltosak voltak ezért sorba kellett őket kötni. De most már 400voltosak vannak benne. A rajzra a minimális kondi igényt írtam ettől lehet nagyobb persze.
Következő: »»   141 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem