Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Bejelöltem még három mérési pontot. Pontosabban három ellenállást, aminek a kivezetésein mért feszültségből vissza lehet számolni hogy mekkora áram folyik rajtuk.
Előtte vedd le a 6 tűs csatlakozóról a fekete átkötést, mert minket most az érdekel, mitől megy el a kimeneti feszültség mute állásban. A 2, 3, mérőhely alatti ellenállásokat látom, azok 680 Ohmosak, de az 1-es alattit nem. Azt olvasd le kérlek. Elméletileg az is hasonló értékű lehet. Ha a V208 hibátlan, mind a három mérőhelyen nulla, vagy csak néhány mV mérhető. hibátlan tranzisztoroknál ha jól tévedek mind a három mérési helyen ugyanakkora feszültségnek kell lenni. A mérés eredménye vélhetően megmutatja, melyik tranzisztor degenerált. Ez a legrosszabb félvezető hiba, mert a teszterek hibátlannak mutatják, de nagyobb feszültségen jönnek a hibák.
Az 1-es mérőhelyen is 680 ohmos az ellenállás. Mindhárom mérőhelyen nulla Volt mérhető. Az átkötést megszüntettem.
Hu! Akkor az a tranzisztor is jó.
Maradjon így némítva egy darabig, mert tovább megyünk. Kellene egy 10-22kOhm körüli ellenállás. Annak egyik lábát a gnd-re, másik lábát pedig a következő pontra: A két végtranzisztor között van a hőmérsékletet figyelő tranzisztor. Annak a két szélső lábát jelenleg összeköti egy darab átkötés (nem tudok rajzolni sajnos), na arra a közösített pontra. Ezzel leterheljük a nagyjelü fokozat kimenetét, és meg tudjuk mérni az esetleges szivárgó áramát. Sajnos nem csak a félvezetők, hanem az esetleges szenesedett nyák is okozhat problémát. Tehát ha megvan az ellenállás, így készenlétben hagyva, tápot adva a végfoknak, mekkora feszültség mérhető ezen az ellenálláson? Az ellenállás értéke is kell. Úgy kalkulálom, minimum 3,3 kOhm legyen az értéke, mert kisebbnél túlmelegedhet valami.
68kOhm már sok lenne?
Egy próbát megér. Lehet hogy túl nagy, de fél mA alatti a szivárgás, akkor ez is jó. Elrontani nem fog semmit.
Esetleg két 68kOhm párhuzamba kötve, úgy feleződne az impedancia? Mindegy, egyet máris nekiállok rákötni a panelra.
Az a lényeg, hogy kisebb feszültség legyen rajta mint a tápfesz. Tehát 40V alatti legyen.
Ha a panel szenesedése okozta az átvezetést, akkor azt én úgy oldom meg, hogy a megfeketedett lábak helyét kifúrom, és szigetelő csövet dugok a tágított lukba. Abba megy az alkatrész lába. A fólia oldalon pedig huzalozom. Ha több láb alatt fekete, akkor meg kell műteni. Kis nyák darabot kell beszabni a kireszelt lukba. De itt erre nem lesz szükség.
Az ellenállást melyik lábra kössem, ha a fólia felől nézzük?
A 68kOhm ellenállást a földközépponttal és a hőfigyelő átkötésével kötöttem össze. 7,9V a mérés eredménye.
Az 100 uA körüli szivárgó áram. Nem sok, de elég hogy felboruljon az egyensúly. Már megint eltolódik egy nappal, de reggel megnézem a nyákot jobban.
Vagy még most. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
Ugyanezt a mérést kellene megismételni, de a V207 tranzisztort ki kellene venni előtte. Ezzel kiderül, hogy a V207, vagy az alatta lévő kissé barnult nyák okozza a bajt.
Sajnos ilyen lassú a távjavítás.
Kicsit előre szaladok. Miután a szivárgás meg lett szüntetve, két darab ellenállást (akár a 68kOhm-osakat) a rajzon jelölt helyre kellene beforrasztani. Ez készenléti helyzetben segít nullán tartani a hangszóró kimenetet. Ugyanis ha a nagyjelű fokozaton valamekkora szivárgó áram marad és nem kap vezérlést, azt a meghajtó és a végtranzisztor alkotta Darlington áramerősítése (nagyobb mint 5000 szeres) sokszorozza. Így már egy kis kosz hatására is elkezdhet búgni a hangszóró. Ebből a szemszögből nem szerencsés maga a kapcsolás, de ezzel a kiegészítéssel csendesíthető a kimenet.
Sziasztok.
Van egy hangfalam amiben van egy 3 csatornás hangváltó, van benne egy 100 wattos mély hangszóró, 2 drb SAL SKN 13-as 50 wattos közép hangszóró és 1 drb SAL KHS105 150 wattos magas hangszóró és ehhez szeretnék egy olyan sztereó erősítőt amin lehetne állítani a mély, közép és magas hangot. És az lenne a kérdésem, hogy ehhez hány wattos erősítő kell? Köszönöm előre a segítséget. Szép estét. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
Köszönöm szépen. És lenne ötleted egy 12 voltos erősítőre is?
Üdv.
Köszönöm szépen. És olyat amit itthon is meg tudok csinálni? 12 voltos de nem kell amin lehet állítgatni, csak egy sima erősítő ha kocsiba akarom használni stb.
Olyannal is szolgálhatok csak az sokkal többe fog kerülni.
Üdv!
Megmértem az Alpine zárlatos oldalán a uPc1298-at,ahogy a rajzon szerepel. A:1,19V B:0,19V C:-1,54V Viszont a fény az alagút végén a vonat volt-a zárlatos oldalon vágtam el a hővezető ragasztót(hisz itt kellett kiforrasztani a méréshez a tranzisztorokat),az emelkedő 3mV-os oldalon megvan a termikus kapcsolat. És emlékeim szerint összeszerelt(tehát hűtőfelületen lévő tranzisztorokkal is ez volt a hiba. Gyanakodtam táp-jel test közti szivárgásra,itt egy 470 nF kondenzátor volt,ezt már kicseréltem,de nem változott semmi.
Az uPC1298-nak nem véres a torka. Remélem sikerül levinni az A-B pontok közötti feszültséget 2 V-ra, akkor beültethetők a tranzisztorok.
A VR501/502 (értelem szerűen) segítségével meddig vihető le a mostani 1,19+1,54=2,73 V? A "B" ponton mért 0 V-hoz kellően közeli feszültség igen biztató jel. Hibás IC-nél a ± táp valamelyikét észlelnénk, vagy sülnének a 470 Ω-ok.
Ezt holnap este tudom csak véghez vinni, ma elég rendesen elhúzódott a meló, nemrég értem haza a 17:30 helyett.
Köszönöm eddig is,holnap folytatom a kísérletet.
Nem emelkedett az áramfelvétel,hogy benne van a két 470 ohm. Arra is tippeltem,hogy a potméter nem érintkezik a csúszkán,de beültetve mindkét oldalon kb.ugyanazt az ellenállást mérem,és picit meg is mozgattam őket oda-vissza. Akkor viszont csak a végfokozatban lesz valami.
Az előbb betűt tévesztettem, az A-C pontok között mérendő a feszültség.
Nem nagy az eltérés, a 2,73 V ugyan egymásra nyitja a végtranzisztorokat, de az üzemi érték 2,2 V körül várható. A kockázat mentes élesztéshez kell a 2 V-os induló érték ezen mérőpontokon. Ha a trimmerre nem reagál, vagy a beállítható legalacsonyabb feszültség még mindig sok lenne, akkor annak megfelelően járunk majd el. Az R525 (vagy a párja) nem ment tönkre?
Sziasztok
Segítségre lenne szükségem,mert meg építettem ezt a n fetes modult,minden alkatrész a helyén a táp -+ 50v élesztéskor 60w os izzó a primér körben ami fel villan s teljesen kialszik,de a kimeneten -13v van Tudnátok valamit javasolni? A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019
Szia! Tegyél a hangszóró helyére műterhelést és úgy mérd meg a kimeneti feszültséget!
Nincs nyugalmi áram, szerintem a FET-ek nem is nyitnak.
Szerintem ezzel a kapcsolással valami gubanc van,mert le szedtem az összes félvezetőt,s így is -13v ot mérek a kimeneten
Vagy egy olyan gyanúm, hogy NPN bipoláris végtranzisztorok helyére naiv módon berajzolták a FET-eket.
Tettél terhelést a kimenetre és úgy mérted a feszültséget? Az MJE meghajtókon keresztül azért be kéne állni a kimeneti egyenfeszültségnek, lesz ott építési hiba is. A tranzisztorok elcserélése, rossz beültetése nagyon gyanús a 13 V tükrében. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |