Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Jó, oké, ez nyilvánvaló (nekem) de jogos, nem zártam ki.
De köszi.
Hát értelmezni kellene mit is írtam: izzólámpával való ellenőrzés ... sehol nem írtam olyat, hogy rövidre zárom bármelyik kettőt!!!
Idézet: „sehol nem írtam olyat, hogy rövidre zárom bármelyik kettőt!!!” Lehet, hogy nem olvastad el, de egy olyan hozzászólásra írtad az izzólámpás ellenőrzést, amely egy rövidre zárásos hozzászólásra volt válasz...
Elolvastam! És? Ettől még amit idéztél megállja a helyét.
Idézet: „sehol nem írtam olyat, hogy rövidre zárom bármelyik kettőt!!!”
Ha meghaladjuk, akkor leold. Csak mindig meghaladjuk? Miként Bakman is írta: Általában de nem feltétlen.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019
Ha csak kettős szigetelésű eszközök vannak csatlakoztatva vagy semmi. És összeérintem a nullát és védővezetőt mitől lesz hibaáram?
Ha csak kettős szigetelésű eszközök vannak csatlakoztatva és működnek is, akkor áram folyik a fázison és a nullán is. Mivel minden vezetéknek van ellenállása, ha a nullát bárhol a földeléshez érinted, a nullán folyó áram megoszlik a nulla és a földelés között. Tételezzük fel, hogy fele-fele arányban. Eddig pl 100mA áram folyt a fázison és a nullán is. Ha a null és a föld összeért, akkor 50mA lett a nulla és 50mA a földelésen folyó áram is, míg a fázison továbbra is 100mA folyik. Erre az 50mA fázis-nulla különbségre a 30mA-es FI-relé leold. Ez a feladata. Természetesen ha nincs semmi fogyasztás, akkor áram sem folyik, nem fog leoldani a nulla és föld zárlatakor.
Megesik, hogy a szórt kapacitások és/vagy induktivitások miatt mindenféle fogyasztó nélkül is ki tud alakulni a kellő hibaáram nulla és védővezető érintkezése esetén.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019
Ezért írtam egy 40 W-os normál izzót a teszthez. Ha ez a fázis és a nulla között van és ekkor a nullát a védővezetővel összeérinted, akkor biztos leold.
Azért 40 W-osat, mert ilyen gyakoribb minden háztartásban. Egy egyszerű dolgot írtam le, műszerek nélkül, ami megoldható. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019
...ami azt mutatja meg, hogy a szóban forgó áram-védőkapcsoló durván 80-90 mA-re lecsap
Pontosan így van. Ha meg nem, akkor hibás, csere.
A 160-170 mA kb. fele. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2019
Arra akartam rákérdezni megjegyzésemmel, hogy ez a ma szokásos 30 mA-es kioldóáramú készülék esetén mennyire megnyugtató?
Semennyire, csak nem tudjuk, hogy a kérdező mit szeretett volna, egy egyszerűen megvalósítható ( otthon szinte ingyen ), vagy pontos, precíz, műszeres vizsgálatot, amit vagy nem tud megoldani, vagy sokba kerül neki.
A sejtésem az első variáció. Egyik válaszunkra sem reagált a kérdező . Pedig az kedden reggel történt. Bővebben: Link Nyilván egy 20 W-os normál izzó is már közelebb van a valós helyzethez, ha van otthon kéznél. Ennél már 40 mA kb. a hibaáram. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2019
Sziasztok!
Frekvenciaválós használara keresek FI relét. Jelenleg 30mA-es van beépítve, ami a frekvenciaváltó felkapcsolásával már le is old. Keresgélések alapján léteznek különféle szelektív verziók is, melyek a nagy frekvenciás zavarokat jobban tolerálják. Esetleg tudna valaki ajánlani kipróbáltan ilyen típust, frekvenciaváltóhoz? Szeretnénk, ha megmaradna a 30mA oldási áram. 63A, illetve 3 fázis amely adat még fontos lehet. Előre is köszönöm a segítséget.
Nézd meg,hogy milyen a fi-reléd(A,AC,B,...). Elméletileg az A-s nem oldana le,de a B-s lenne a legbiztosabb . Nálad nem a freki a gond,hanem,sztem az X1-2-es kondik,amik ki vannak csatolva a földelés felé,sok FI-relé,ezt nem szereti.
Értem, hogy nem ezt a választ vártad, de megkérdezném, hogy miért akarod Fi relézni a frekiváltót?
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2019
1986-ban épült 3 lakásos társasház az oszlopról földkábelen csatlakozik az ELMÜ hálózathoz.
Elektromos bojlerek a fürdőszobákban, részben kapcsol árammal. Tervbe véve: Földelőszonda ETH hálózat FI relék felszerelése. 2 db öntöttvas kád utólagos bekötése ETH hálózatba. Nem tudom mit csináltak 30 éve a szakik. Amennyiben földelték azokat, akkor ez hogy állapítható meg bontás nélkül biztonságosan? Amennyiben nincs, ki kell bontani a kádat, vagy esetleg van valami kevésbé brutális megoldás? Javasolt a lefolyókat is bevonni az ETH hálózatba mint megtudtam. A fém közöket a kádlefolyóba helyezni kádanként eléggé munkás és bonyolult. Mivel az egyesített központi lefolyó a szuterén plafonja alatt fut, gondoltam ebbe a cca 12 cm-es műanyag csőbe könnyen tehetnénk egy fém közt amit csatlakoztatnánk az ETH hálózatba...? 2 éve zuhanyzó lett kialakítva az egyik lakásban, fém összefolyóráccsal. Persze, hogy nem foglalkoztak akkor sem a ''szakik'' ETH és egyéb úri huncutságokkal... Az előbb említett, a központi lefolyóba tett fém-köz megoldás erre a lefolyóra? A fém rács más tészta attól félek... A zuhanyzó kialakításakor műanyag vízvezetékcső szakaszok lettek beépítve, pl a bojler elé. Természetesen szakembert fogok hívni, de az említett rossz tapasztalatok miatt szeretnék tájékozódni előbb. Köszönöm.
Kinyitod a szervizajtót és megnézed, hogy a kádleeresztőnél be van-e kötve az EPH-ba.
Ha nincs ajtó, kell építeni. Legalább 20x25 cm-est javaslok. Ez jár a legkisebb rombolással. Helyesen : EPH ( Egyen potenciálra hozás ). Akkor szerencsés, ha a kádleeresztő szifon fém, sárgaréz, még fül is van rajta, amire lehet csavarozni. A régi öntöttvas kádaknál jellemzően az volt. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
Valóban EPH, köszönöm.
Szervizajtó ha lenne már okosabb lennék, sajnos nincs A kádak süllyesztetek kb. 10 cm. Ebből következően használható szervizajtó kialakítása kissé bonyolult első ránézésre. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
Érintésvédelmi felülvizsgálónak hívják azt a bolygólakót, aki el tudja dönteni, a fém fürdőkád be van-e kötve.
A kád utólagos bekötése, hát, a helyet megnézve ötletesen talán meg lehet oldani, amikor a gázosok elkezdték az EPH-t követelni, akkor láttam egy pár megoldást, ami ugye nem annyira szép, de egy középkorú háznál (bocs) elment. Fentebb említett felülvizsgáló tán ad megoldási javaslatot is. A kádat is be akarod kötni (ha nincs), és az abból a kádból távozó lefolyót is?
A bolygólakó szerint nincs bekötve a kád, de jó lenne bekukkantani alá, mondta.
Akkor inkább egy kevésbé szép megoldás a bekötésre... A lefolyó bekötése az általam eddig olvasott fórumokon ajánlott egy rövid fémcső beépítésével. Ennek megoldására merült fel a központi felfolyó, szuterén plafonja alatti részén való beépítés, majd csatlakoztatása az EPH hálózatba. Persze ez nem saját ötlet. Valamelyik fórumon egy szakember ilyen módon oldotta meg a kád kibontása nélkül ezt a problémát. Amennyiben ez működik, úgy reményeim szerit , 2 kád és egy zuhany lefolyója csatlakozna az EPH hálózatba(?) Ami a kádat illeti, a kevésbé szép megoldásokat szívesen fogadnám amennyiben megtisztelsz vele. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
Az utolsó mondatra : a kádnak is van egy csavarozható helye, pont a lefolyó közelében kb 10 cm-re. Persze ezt is be kell kötni.
Ezeket ugye párhuzamosan kell bekötni az eph csomópontba?
Igen, csak a csavarozóhelyhez való hozzáféréshez komoly bontás kell az elcseszett kádsüllyesztés miatt...
Csillagpontosan.
Lehet, ezért maradt el az EPH bekötés. Pedig az a kádleeresztőnek a fülénél egy picit magasabban van.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2019
Elmaradt itt sok minden, nincs se EPH se földelőszonda. A kazánnál a szerelő konzol(?) közösíti a gáz és a fűtéscsövet aztán annyi...
Időközben műanyag vízvezetékszakaszok kerültek beépítésre. A vízóraaknában is óracserekor műanyagra váltottak. Az ugyancsak időközben eddig beszerelt FI relék rendben működnek. A ház földelése a bolygólakó szerint rendben.
Persze ezt is be kell kötni - írod. Oszt mit? Mert az előtte levő mondatban kért dologról van szó, a csavarozgató helyről és a lefolyóról.
Azért akarom, hogy kimondjátok, hogy mindkettőt, mert akkor megkérdezném, hogy ezt honnan veszitek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |